Solidaarisuutta eturauhassyöpää sairastaville – Sininen nauha –kuukausi

Lokakuussa puhuttiin paljon rintasyövästä ja Roosa nauha-kampanjasta. Marraskuussa puolestaan on eturauhassyöpätietoisuuden Sininen nauha -kuukausi. Sininen nauha –kampanjan tavoitteena on osoittaa solidaarisuutta eturauhassyöpää sairastaville kantamalla rintapielessä sinistä nauhaa, lisätä tietoa eturauhassyövästä ja sen varhaisesta diagnosoinnista sekä tukea eturauhassyöpätutkimusta. Sininen nauha -kampanjan organisoi Propo Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Suomessa vuosittain todetusta lähes 5000 eturauhassyöpätapauksesta valtaosa parantuu täysin. Vaikka diagnostiikka ja hoidot ovat kehittyneet, eturauhassyöpään kuolee kuitenkin vuosittain lähes 900 miestä. Eturauhassyövän hoidon onnistumisen kannalta tärkeää on nopea tutkimuksiin ja hoitoihin hakeutuminen.

Vertaistuesta voimaa eturauhassyöpään sairastuneille

Propo Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry. on potilasjärjestö, joka toimii eturauhassyöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä hyväksi. Yhdistyksen tavoitteena on edistää eturauhassyöpäpotilaiden hyvää ja oikeudenmukaista kohtelua, parantaa heidän elämänlaatuaan sekä vähentää eturauhassyövästä aiheutuvaa kärsimystä. Yhdistys välittää tietoa eturauhassyövästä ja hoitovaihtoehdoista sekä antaa eturauhasyöpäpotilaille ja heidän läheisilleen neuvontaa ja vertaistukea.

Docrates Syöpäsairaala tekee jatkuvaa yhteistyötä Propo ry:n kanssa. Hoidamme vuosittain satoja eturauhassyöpään sairastuneita. Tiedämme, että syöpään sairastuneet ja heidän läheisensä kohtaavat erilaisia tunteita, ja tiedon tarve sairauden äärellä on suuri. Läheisten ja omistautuneen hoitohenkilöstön tuki on tärkeää ja auttaa selviytymään.

Selviytymisen hyvänä tukena on myös vertaisuus. Vertaistuki on ryhmätoimintaa, jossa saman sairauden kanssa jo elämään oppineet kertovat selviytymisestään ja taudin kanssa elämisestään. Tukea saa sairauden aiheuttaman stressin hallintaan ja arjessa jaksamiseen. Toisten samaan syöpään sairastuneiden tapaaminen ja kokemusten jakaminen auttaa ja antaa uskoa selviytymään eteenpäin. Lisäksi potilasjärjestön antama tieto mm. eturauhassyövän varhaisen diagnostiikan merkityksestä ja hoitovaihtoehdoista on elintärkeää miesten terveyden hyväksi tehtävää työtä.

Sininen Nauha –kampanjalla lisätään tietoisuutta eturauhassyövästä

”Sininen nauha -kampanjan tavoitteena on lisätä tietoa eturauhassyövästä ja sen varhaisesta toteamisesta, osoittaa solidaarisuutta syöpään sairastuneille sekä kerätä rahaa eturauhassyövän tutkimukseen”, kertoo Propon toiminnanjohtaja Kimmo Järvinen.

Marraskuussa Docrateen eturauhassyöpäpotilaita hoitava henkilökunta kantaa sinistä nauhaa työvaatteissaan.

”Docrates Syöpäsairaalassa teemme joka päivä kaikkemme sen eteen, että potilaamme saavat parasta mahdollista hoitoa ja palvelua. Eturauhasyöpä on hoidettavissa, kun se löydetään ajoissa. Myös levinneen eturauhassyövän hoitomuodot ovat kehittyneet huimasti, ja meillä on käytössä uusimmat diagnosointi- ja hoitomuodot. Tukemalla Propoa työssään, haluamme osoittaa tukemme tärkeälle potilasjärjestötyölle ja varhaisen diagnostiikan merkitykselle. On tärkeää, että miehet osaavat oireiden ilmaantuessa mennä lääkäriin. Eturauhassyöpä on kuitenkin pitkään oireeton”, sanoo Docrates Syöpäsairaalan sädehoidon ylilääkäri Timo Joensuu, joka on hoitanut eturauhassyöpää jo yli 20 vuotta. Joensuu on myös ollut aktiivisesti mukana Propo Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry:n sekä Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry:n Ersyn toiminnassa.

Propon toiminnanjohtaja Kimmo Järvinen kehottaa myös miehiä seuraamaan terveyttään. ”50 vuoden iästä lähtien olisi varttuneelle miehelle hyödyllistä selvittää, millainen riski hänellä on saada eturauhassyöpä. Varhainen syövän löytäminen on omiaan ennustamaan lievempiä elämänlaatuun liittyviä ongelmia, kun vaikuttavat hoidot voidaan tarjota ajoissa”, sanoo Järvinen.

Docrates on eturauhassyövän hoitojen edelläkävijä

Docrates Syöpäsairaala tarjoaa eturauhassyövän diagnosoinnin, hoidon ja seurannan yksilöllisesti ja rautaisella kokemuksella. Docrateella käytössä ovat tarkimmat diagnostiset menetelmät, kuten PET-TT-tutkimukset ja uusimmat hoidot. Myös levinneen eturauhassyövän hoidossa hyödynnämme aktiivisesti ja monipuolisesti kaikki uusimmat hoidot taudin taltuttamiseksi. Lue lisää eturauhassyövän yksilöllisestä hoidosta täällä.

Sininen nauha rintapieleen marraskuussa

Eturauhassyöpään sairastuneita, eturauhassyöpätietoisuuden lisäämistä ja Propo ry:n toimintaa voi tukea ostamalla sinisen nauhan rintapieleensä marraskuussa ja kertomalla läheisille miksi tämä kampanja on tärkeä. Nauha maksaa 3 euroa, 10 prosenttia nauhan hinnasta menee suoraan eturauhassyöpätutkimukseen, loput Propo ry:n toiminnan kuten valtakunnallisten vertaistukiryhmien ja asiantuntijaluentojen tukemiseen.

Lisätietoa ja nauhatilaukset: toimisto@propo.fi tai soittamalla Kimmo Järviselle 041 501 4176 tai Katja Hentuselle 044 988 88 44. Nauhat postitetaan tai ne voi noutaa yhdistyksen vertaistukitapaamisista tai toimistolta Jätkäsaaresta Helsingistä, jos näin on etukäteen sovittu.

Propoa voi tukea myös liittymällä yhdistyksen kannattajajäseneksi maksamalla vuosimaksun tai tekemällä lahjoituksen FI98 5723 0220 4797 32. Lisätietoa www.propo.fi.

 

PÄÄKUVASSA Docrateen henkilökuntaa ja Proposta Kimmo Järvinen sekä Katja Hentunen.