Antti Jekunen

Oncology

Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri
LT, dosentti, kliinisen onkologian professori

Erityisosaaminen

Hoitokokonaisuuksien suunnittelu, potilaan hoidon optimointi sekä uusien lääkehoitojen soveltaminen käytäntöön.

Näytä lisätiedot

Piilota lisätiedot

Biografia

Antti Jekusen erityisosaamiseen kuuluu hoitokokonaisuuksien suunnittelu ja potilaan hoidon optimointi sekä uusien lääkehoitojen soveltaminen käytäntöön. Hän on valmistunut Oulun yliopistosta, ja jo opiskeluaikana tehty tutkimustyö johti lääketieteen tohtorin väitökseen lääkeaineen 5-metyylideoksisytidiinin leukemiasoluviakutuksista. Post-doktoraali jatkokoulutuksen Antti Jekunen hankki USAsta, San Diegon yliopistosta farmakologian laboratoriosta 1990-1992. Syöpätauteihin ja sädehoitoon Jekunen erikoistui HYKS:ssä, ja ensimmäinen dosentuuri valmistui jo erikoistumisaikana.

Kiinnostus kliinisiin syöpälääketutkimuksiiin sai hänet siirtymään lääketeollisuuteen johtajaksi kliiniseen tutkimukseen 1996. Lääketeollisuusaika käsitti globaalia lääketutkimusta 12 vuoden ajan ympäri maapalloa. Ensilinjan lääkekehityskokemusta Antti Jekusella on laajasti, sisältäen mm. platina- ja taksaanisyöpälääkkeet, vasta-aineet ja immunoterapian. Kaiken kaikkiaan hän on kehittänyt yli 50 uutta syöpälääkettä, joista useat ovat nykyisin osa syöpälääkärin praktiikkaa.

Antti Jekunen palasi kliiniseen työhön 2009, Kokkolan onkologian yksikön ylilääkäriksi, josta sitten siirtyi Vaasan onkologian klinikan ylilääkäriksi 2011. Kliinisen onkologian professuurin hän sai Turussa 2013, jossa toimii edelleen sijoituspaikkana Vaasa.

Antti Jekunen on aktiivinen organisoija ja vaikuttaa asioihin ammattilaisverkostojen kautta toimimalla Turun biopankissa ja ammatillisessa jatkokoulutusryhmässä sekä EVO rahoituksen arvioijana. Hän on myös mukana Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen toiminnassa ja perustajajäsen Suomen keuhkosyöpäryhmä ry:ssä.

Antti Jekunen on pidetty luennoitsija. Hän pitää 5 asiantuntijaluentoa vuosittain ja lisäksi kandiluentoja, sekä opettaa kokonaisvaltaista hoitopäätöksen optimointia kaikissa indikaatioissa lääketieteen opiskelijoille, amanuensseille  ja erikoistuville lääkäreille. Hän on aktiivinen kliinisen onkologian tutkimuksessa, käsittäen projekteja uusissa syöpälääkkeissä, vasta-ainehoidoissa ja immunoterapiassa kaikissa syöpäindikaatioissa. Hän toimii myös lääketeollisuuden asiantuntijana uusissa hoidoissa ja lääkerekisteröintikysymyksissä.

Antti Jekunen pitää tärkeänä potilaan osallistumista hoitopäätökseen siten, että hoitovaihtoehdot puntaroidaan yhdessä ja valitaan paras toteutettavaksi. Erityisesti hän haluaa sijoittaa uusia syöpälääkkeitä hoitokokonaisuuksiin, jotta potilaan syöpähoito optimoituu.. Tätä tukee hänen laaja tietämyksensä ja kokemus syöpälääkkeistä ja niiden yhdistelmistä.

Vapaa aikana Jekunen lukee dekkareita, ajaa vanhaa avoautoa ja yrittää kouluttaa Englannin Vanhaa Lammaskoiraansa. Perhe ja sen kolme, jo aikuista lasta, ovat myös tärkeitä.

Koulutus

Kliinisen lääketutkimuksen dosentti, Helsingin Yliopisto 1999
Soveltavan onkologian dosentti, Turun Yliopisto 1999
Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, Helsingin Yliopisto 1996
Kokeellisen onkologian dosentti, Helsingin Yliopisto 1995-1999
LT, Oulun Yliopisto, 1988
LL, Oulun Yliopisto, 1986
Lääkealan ja hallinnon sekä kouluttajalääkärin erityispätevyys (SLL)
Farmakologian diplomi (UCSD, USA)
Prosessiohjauksen ja työnohjauksen pätevyys (Palmenia, HY)
Hallinnon kurssitus (Management Centre of Europe, Brysseli)
Post-doctoral tutkija (UCSD, Kalifornia, USA)
Vänrikki (Lääkintä RUK)

Työhistoria

  • TY, Kliinisen onkologian professori
  • HY, Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri
  • Vaasan onkologian klinikka, Ylilääkäri

Tieteellinen toiminta

Väitöskirja: Syöpälääketestauksesta ja solufarmakologista soluviljelymallissa. Yli 80 vertaisarvioitua julkaisua, erityisesti lääkehoitojen kehittämisestä. Osallistuminen yli 50 syöpälääkkeen lääkekehitykseen. Menossa olevat tärkeimmät tutkimusprojektit: geeniohjattavat hoidot, Onkologisen Hoitopäätöksen Teko ja Kompleksisuus -teorian soveltaminen sairaalaorganisaatioon. Erityisen kiinnostuksen kohteina immunoterapia, vasta-ainehoidot, syöpälääkkeiden järjestyksen optimoiminen ja hoito-organisaation kehittäminen.