Professori Kalevi Kairemo

Kalevi Kairemo

Lääkärit
Aivolisäkkeen kasvaimet Aivosyöpä Emätinsyöpä Eturauhassyöpä Gastrointestinaalinen stroomatuumori eli GIST Haimasyöpä Hodgkinin lymfooma Huulisyöpä Ihosyöpä Keskushermoston kasvaimet Keuhkosyöpä Kilpirauhassyöpä Kivessyöpä Kohdunkaulasyöpä Kohdunrunkosyöpä ja kohtusarkoomat Kurkunpään syöpä Lasten syövät Leukemiat Lisäkilpirauhassyöpä Lisämunuaissyöpä Luusarkooma Mahasyöpä Maksasyöpä Melanooma Mesoteliooma Multippeli myelooma Munasarja- ja munanjohdinsyöpä Munuaissyöpä Nenän ja nenän sivuonteloiden syöpä Nenänielun syöpä Neuroendokriiniset kasvaimet Non-Hodgkin lymfoomat Paksusuolen ja peräsuolen syöpä Pehmytkudossarkoomat Peräaukon syöpä Rintasyöpä Ruokatorven ja mahansuun syöpä Ruuansulatuskanavan syöpä ja haimasyöpä Sappiteiden syöpä Silmän ja silmäkuopan syöpä Suunielun ja alanielun syöpä Suuontelon syöpä Sylkirauhasten syöpä Trofoblastisairaudet Ulkosynnytinsyöpä Umpilisäkkeen syöpä Välikarsinan kasvaimet Virtsarakon syöpä
Isotooppilääketiede

Isotooppiylilääkäri
Kliinisen kemian ja isotooppilääketieteen erikoislääkäri
LT, DI, dosentti, professori

Kielitaito: 

suomi, ruotsi, englanti, norja, saksa

Erityisosaaminen: 

Molekyyli-isotooppidiagnostiikka, PET, teragnostiikka, radiofarmakologia, säteilybiologia. Eturauhassyöpä, kilpirauhassyöpä, NE-kasvaimet.

Palvelut: 

Isotooppilääketiede, isotooppihoidot.

Näytä lisätietoja

Koulutus 

Isotooppilääketieteen kliininen tutkimusprofessori, MDACC, Yhdysvallat 2015
Isotooppilääketieteen professori, UAS, Ruotsi 2001
Kliinisen kemian professori, NTNU, Norja 1999
Kliinisen kemian ja isotooppilääketieteen dosentti, Helsingin Yliopisto 1994
Lääketieteen tohtori, Helsingin Yliopisto 1993
Kemian tekniikan diplomi-insinööri, Helsingin Teknillinen Korkeakoulu 1980

Työkokemus 

  • Docrates Syöpäsairaala, Isotooppilääketieteen ylilääkäri 2010-
  • Advanced Accelerator Applications SA, St Genis Pouilly, Ranska, Kliinisen tutkimuksen johtaja 2009
  • HYKS Syöpätautien klinikka, Konsultoiva erikoislääkäri 2004-2009
  • Akademiska sjukhuset, Isotooppilääketieteen ylilääkäri/professori 2001-2006
  • NTNU, Norja, Kliinisen kemian ylilääkäri/professori 1998-1999

Tieteellinen toiminta 

Aktiivisesti mukana erilaisissa EU-tutkimushankkeissa, tieteellisten julkaisujen toimituskunnissa ja tieteellisten kongressien johtajana. Vierasluentoja sadoissa tilaisuuksissa 40 eri maassa. Palkinto elämäntyöstä isotooppilääketieteen alalla (Lifetime Achievement Award for Contributions to Nuclear Medicine, World Association Radiopharmaceutical and Molecular Therapy 2011).

Julkaisut 

Jäsenyydet ja luottamustehtävät 

Toimituskunnan jäsen, Journal of Diagnostic Imaging in Therapy 2015; World Journal of Nuclear Medicine 2014; Asia Oceania Journal of Nuclear Medicine and Biology 2013; Current Pharmaceutical Design 2008; Current Radiopharmaceuticals 2007
Hallintoneuvos, World Association of Radiopharmaceutical and Molecular Therapy 2009-2012

Biografia

Kalevi Kairemo on ainutlaatuinen tiedemies; luova tutkija, kehittäjä ja oman alansa pioneeri. Häntä ajaa halu ymmärtää ilmiöitä perimmäisellä tasolla, kokonaisuuden kautta. Jo nuoruudessa alkaneen kasviharrastuksen myötä systemaattisesta ajattelusta (Linnén luokittelu) on tullut osa ajattelutapaa. Kairemolla onkin oman ammattialueensa koko prosessi hallussa – radiokemia, säteilyfysiikka ja kuvantamismenetelmät, leimausteknologiat, kuvien tulkinta ja hoitojen suunnittelu. Kliininen onkologia on hänen tieteellinen lähtökohtansa, ja erityisen mielenkiinnon kohteena on se, miten isotooppimenetelmillä voidaan täsmähoitaa harvinaisempia syöpiä, kuten kilpirauhassyöpää ja muita hormoniriippuvaisia syöpiä.

Lääketieteen pariin Kalevi Kairemon ovat johdattaneet biosähkökemian opinnot: valmistuttuaan ensin kemian tekniikan diplomi-insinööriksi TKK:sta hän ryhtyi lääketieteen opintoihin Helsingin yliopistossa (HY). Lääkäriksi Kairemo valmistui vuonna 1986. Hän väitteli lääketieteen tohtoriksi isotooppilääketieteen ja onkologian alalta 1993 (HY), nimitettiin ensimmäiseen dosentuurinsa Helsingin yliopistoon 1994 ja sai ensimmäisen professorin pätevyytensä Uumajan yliopistosta vuonna 1996. Ensimmäisen kerran professorin virkaan hänet nimitettiin vuonna 1999 Norjan Teknis-luonnontieteellisen yliopistossa.

Isotooppilääketieteen lisäksi Kalevi Kairemolla on erikoislääkärin oikeudet kliinisestä kemiasta ja terveydenhuollon hallinnosta sekä Suomen Lääkäriliiton erikoispätevyys lääkealalla. Hänellä on työkokemusta 11 maasta, kolmesta maanosasta, sekä lääkärin ja erikoisalojensa oikeudet Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Virossa. Kliinisen isotooppilääketieteen parissa Kairemo on toiminut jo yli 20 vuotta, joista yli 15 yliopistollisissa sairaaloissa.

Kliinisessä työssä tärkeä oppipaikka HYKSin ohella, jossa Kairemo on työskennellyt työhistoriansa pisimmän ajan, on ollut Uppsalan Akademiska, sillä hänen johdollaan sinne perustettiin uusi isotooppilääketieteen klinikka. Tieteen ja opin kannalta mikään ei kuitenkaan ohita Memorial Sloan- Kettering Cancer Centerissä New Yorkissa vietettyä aikaa 1989–1993; jo tuolloin siellä vaikuttivat onkologisen isotooppilääketieteen huiput.

Kairemo on ollut myös mukana liiketoiminnassa: Ensin hän oli perustamassa kuljettaja- nanopartikkeleihin erikoistunutta CTT Cancer Targeting Technologies -yritystä, joka voitti Venture Cup -liikeideakilpailun vuonna 2001. Seuraavaksi perustettu tutkimus- ja kehityspainotteinen Novasome oli Puolan ensimmäinen biotekniikkayhtiö. Kolmas Kairemon perustama yritys, biolääketieteen sopimustutkimusta tekevä Imanext Oy, ehti hänen aikanaan laajeta 38 maahan. Ansioihin kuuluvat myös bisnekset lääketieteen ja biotekniikan tukipalveluja tuottavassa organisaatiossa (CRO) sekä kliinisen tutkimuksen johtaminen CERNistä lähtöisin olevassa ranskalais-italialaisessa Advanced Accelerator Applications S.A:ssa.

Docrates Syöpäairaalassa Kairemo on ollut keväästä 2010 lähtien. Docrates on Kairemon mielestä ainutlaatuinen paikka, globaalillakin mittapuulla: tiivis yhteistyö radiolääkevalmistajan kanssa on mahdollista läheisen sijainnin ansiosta, sairaalalla on mahdollisuus meritoitua kansainvälisesti ja uusin teknologia on käden ulottuvilla.

Kairemo on myös erittäin aktiivinen tutkija ja kirjoittaja. Häneltä on julkaistu yli 150 tieteellistä alkuperäisjulkaisua ja yli 200 kokousabstraktia sekä lukuisia yleistajuisia lehtiartikkeleita. Kairemolla on kaksi maailmanlaajuista patenttia, jotka liittyvät syövän täsmädiagnostiikkaan ja – hoitoon. Hän on lisäksi ollut koordinoimassa monia eurooppalaisia tutkimushankkeita, ohjannut kymmenen väitöskirjaa, luennoinut yli 40 maassa ja muun muassa organisoinut kansainvälisen isotooppiterapian maailmankonferenssin Levillä vuonna 2012. Monista saamistaan tunnustuksista Kairemolle tärkein on World Association of Radiopharmaceutical and Molecular Therapy -järjestön hänelle vuonna 2012 myöntämä palkinto elämäntyöstä isotooppilääketieteen parissa (Lifetime Achievement Award).

Tiivistahtisen tutkimus-, kehitys- ja hoitotyönsä ohella Kairemo harrastaa extreme-urheilua: pitkämatkan hiihtoa ja juoksua, maratoneja (kaikissa maanosissa) ja alppihiihtoa. Lisäksi hän nauttii kuvataiteista ja piirtää myös itse, esimerkiksi kuvat tieteellisiin julkaisuihinsa.

Kokemusta, osaamista ja ansiota Kairemolla todella on. ”Dum spiro spero – niin kauan kuin hengitän, toivon”, hän sanookin motokseen, ”ja tiedostan, että ylpeys on epätoivon nurja puoli. Toivoa pitää viedä sinne, missä on epätoivoa.”

Sulje lisätiedot

Katso myös

CV (pdf, 52 KB, 19.5.2017)