Kalevi Kairemo

Lääkäri
Aivolisäkkeen kasvaimet Aivosyöpä Emätinsyöpä Eturauhassyöpä Gastrointestinaalinen stroomatuumori eli GIST Haimasyöpä Hodgkinin lymfooma Huulisyöpä Ihosyöpä Keskushermoston kasvaimet Keuhkosyöpä Kilpirauhassyöpä Kivessyöpä Kohdunkaulasyöpä Kohdunrunkosyöpä ja kohtusarkoomat Kurkunpään syöpä Lasten syövät Leukemiat Lisäkilpirauhassyöpä Lisämunuaissyöpä Luusarkooma Mahasyöpä Maksasyöpä Melanooma Mesoteliooma Multippeli myelooma Munasarja- ja munanjohdinsyöpä Munuaissyöpä Nenän ja nenän sivuonteloiden syöpä Nenänielun syöpä Neuroendokriiniset kasvaimet Non-Hodgkin lymfoomat Paksusuolen ja peräsuolen syöpä Pehmytkudossarkoomat Peräaukon syöpä Rintasyöpä Ruokatorven ja mahansuun syöpä Ruuansulatuskanavan syöpä ja haimasyöpä Sappiteiden syöpä Silmän ja silmäkuopan syöpä Suunielun ja alanielun syöpä Suuontelon syöpä Sylkirauhasten syöpä Trofoblastisairaudet Ulkosynnytinsyöpä Umpilisäkkeen syöpä Välikarsinan kasvaimet Virtsarakon syöpä
Isotooppilääketiede

Nimi:

Kalevi Kairemo

Syntynyt:

20.05.1955 Helsinki, Finland

Titteli:

Isotooppiylilääkäri
Kliinisen kemian ja isotooppilääketieteen erikoislääkäri
LT, DI, dosentti, professori

Vieraileva professori, Isotooppilääketieteen osasto,
Teksasin yliopisto, MD Anderson Cancer Center
Houston, Yhdysvallat 2015-

Koulutus:

Master of Science (Chemical Engineering)
Helsinki University of Technology, Dept of Chemical Engineering 16 Sep 1980
Licentiate of Medicine, University of Helsinki 30 Jun 1986
Licensed physician, Finland 23 Apr 1987
Subspeciality examination for nuclear medicine,
Karolinska Institute, Stockholm; Sweden 25 Nov 1991
Doctor of Medical Science, University of Helsinki 30 Nov 1993
Docent in Experimental Nuclear Medicine, University of Helsinki 12 Apr 1994
Specialist in Clinical Chemistry, University of Helsinki 15 Nov 1994
Subspecialist in Nuclear Medicine, University of Helsinki 3 Sep 1996
Professor Competence in Radiation Biology,
University of Umeå, Sweden 17 Sep 1996
Professor Competence in the Finnish National PET Centre
University of Turku, Åbo Akademi, Finland 19 Jan 1998
Management and Leadership, 100 h course, Department of Management,
Helsinki School of Economics 31 May 1998
Professor Competence in the Turku PET Centre
University of Turku, Åbo Akademi, Finland 17 Sep 1998
coordination of metabolic research
Professor Competence in the Turku PET Centre
University of Turku, Åbo Akademi, Finland 17 Sep 1998
coordination of drug discovery
Licensed physician, Norway 29 Sep 1998
Sales and Marketing, 100 h course, Department of Management,
Helsinki School of Economics 10 Oct 1998
Specialist in Clinical Chemistry, Norway 30 Sep 1998
Specialist in Nuclear Medicine, Norway 30 Sep 1998
Nominated as Professor in Clinical Chemistry, 15 Apr 1999
Norwegian University of Science and Technology, Trondheim
Docent in Clinical Chemistry and Nuclear Medicine,
University of Helsinki 12 Oct 1999
Licensed physician, Sweden 29 Oct 2001
Specialist in Clinical Chemistry, Sweden 29 Oct 2001
Specialist in Nuclear Medicine, Sweden 29 Oct 2001
Specialist in Health Care Administration, Medical Specialty
University of Helsinki 31 Dec 2002
Specialist in Pharmaceutical Medicine, Finnish Medical Association 09 Oct 2006

Kielitaito:

Finnish (mother tongue), Swedish, German, English; lectures in all these languages

Biografia

Kalevi Kairemo on ainutlaatuinen tiedemies; luova tutkija, kehittäjä ja oman alansa pioneeri. Häntä ajaa halu ymmärtää ilmiöitä perimmäisellä tasolla, kokonaisuuden kautta. Jo nuoruudessa alkaneen kasviharrastuksen myötä systemaattisesta ajattelusta (Linnén luokittelu) on tullut osa ajattelutapaa. Kairemolla onkin oman ammattialueensa koko prosessi hallussa – radiokemia, säteilyfysiikka ja kuvantamismenetelmät, leimausteknologiat, kuvien tulkinta ja hoitojen suunnittelu. Kliininen onkologia on hänen tieteellinen lähtökohtansa, ja erityisen mielenkiinnon kohteena on se, miten isotooppimenetelmillä voidaan täsmähoitaa harvinaisempia syöpiä, kuten kilpirauhassyöpää ja muita hormoniriippuvaisia syöpiä.

Lääketieteen pariin Kalevi Kairemon ovat johdattaneet biosähkökemian opinnot: valmistuttuaan ensin kemian tekniikan diplomi-insinööriksi TKK:sta hän ryhtyi lääketieteen opintoihin Helsingin yliopistossa (HY). Lääkäriksi Kairemo valmistui vuonna 1986. Hän väitteli lääketieteen tohtoriksi isotooppilääketieteen ja onkologian alalta 1993 (HY), nimitettiin ensimmäiseen dosentuurinsa Helsingin yliopistoon 1994 ja sai ensimmäisen professorin pätevyytensä Uumajan yliopistosta vuonna 1996. Ensimmäisen kerran professorin virkaan hänet nimitettiin vuonna 1999 Norjan Teknis-luonnontieteellisen yliopistossa.

Isotooppilääketieteen lisäksi Kalevi Kairemolla on erikoislääkärin oikeudet kliinisestä kemiasta ja terveydenhuollon hallinnosta sekä Suomen Lääkäriliiton erikoispätevyys lääkealalla. Hänellä on työkokemusta 11 maasta, kolmesta maanosasta, sekä lääkärin ja erikoisalojensa oikeudet Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Virossa. Kliinisen isotooppilääketieteen parissa Kairemo on toiminut jo yli 20 vuotta, joista yli 15 yliopistollisissa sairaaloissa.

Kliinisessä työssä tärkeä oppipaikka HYKSin ohella, jossa Kairemo on työskennellyt työhistoriansa pisimmän ajan, on ollut Uppsalan Akademiska, sillä hänen johdollaan sinne perustettiin uusi isotooppilääketieteen klinikka. Tieteen ja opin kannalta mikään ei kuitenkaan ohita Memorial Sloan- Kettering Cancer Centerissä New Yorkissa vietettyä aikaa 1989–1993; jo tuolloin siellä vaikuttivat onkologisen isotooppilääketieteen huiput.

Kairemo on ollut myös mukana liiketoiminnassa: Ensin hän oli perustamassa kuljettaja- nanopartikkeleihin erikoistunutta CTT Cancer Targeting Technologies -yritystä, joka voitti Venture Cup -liikeideakilpailun vuonna 2001. Seuraavaksi perustettu tutkimus- ja kehityspainotteinen Novasome oli Puolan ensimmäinen biotekniikkayhtiö. Kolmas Kairemon perustama yritys, biolääketieteen sopimustutkimusta tekevä Imanext Oy, ehti hänen aikanaan laajeta 38 maahan. Ansioihin kuuluvat myös bisnekset lääketieteen ja biotekniikan tukipalveluja tuottavassa organisaatiossa (CRO) sekä kliinisen tutkimuksen johtaminen CERNistä lähtöisin olevassa ranskalais-italialaisessa Advanced Accelerator Applications S.A:ssa.

Docrates Syöpäairaalassa Kairemo on ollut keväästä 2010 lähtien. Docrates on Kairemon mielestä ainutlaatuinen paikka, globaalillakin mittapuulla: tiivis yhteistyö radiolääkevalmistajan kanssa on mahdollista läheisen sijainnin ansiosta, sairaalalla on mahdollisuus meritoitua kansainvälisesti ja uusin teknologia on käden ulottuvilla.

Kairemo on myös erittäin aktiivinen tutkija ja kirjoittaja. Häneltä on julkaistu yli 150 tieteellistä alkuperäisjulkaisua ja yli 200 kokousabstraktia sekä lukuisia yleistajuisia lehtiartikkeleita. Kairemolla on kaksi maailmanlaajuista patenttia, jotka liittyvät syövän täsmädiagnostiikkaan ja – hoitoon. Hän on lisäksi ollut koordinoimassa monia eurooppalaisia tutkimushankkeita, ohjannut kymmenen väitöskirjaa, luennoinut yli 40 maassa ja muun muassa organisoinut kansainvälisen isotooppiterapian maailmankonferenssin Levillä vuonna 2012. Monista saamistaan tunnustuksista Kairemolle tärkein on World Association of Radiopharmaceutical and Molecular Therapy -järjestön hänelle vuonna 2012 myöntämä palkinto elämäntyöstä isotooppilääketieteen parissa (Lifetime Achievement Award).

Tiivistahtisen tutkimus-, kehitys- ja hoitotyönsä ohella Kairemo harrastaa extreme-urheilua: pitkämatkan hiihtoa ja juoksua, maratoneja (kaikissa maanosissa) ja alppihiihtoa. Lisäksi hän nauttii kuvataiteista ja piirtää myös itse, esimerkiksi kuvat tieteellisiin julkaisuihinsa.

Kokemusta, osaamista ja ansiota Kairemolla todella on. ”Dum spiro spero – niin kauan kuin hengitän, toivon”, hän sanookin motokseen, ”ja tiedostan, että ylpeys on epätoivon nurja puoli. Toivoa pitää viedä sinne, missä on epätoivoa.”

Näytä enemmän Näytä vähemmän

Katso myös

Curriculum Vitae (pdf, 52 KB, 19.5.2017)