Petteri Hervonen

Lääkäri
Aivolisäkkeen kasvaimet Aivosyöpä Emätinsyöpä Eturauhassyöpä Gastrointestinaalinen stroomatuumori eli GIST Haimasyöpä Huulisyöpä Ihosyöpä Keskushermoston kasvaimet Keuhkosyöpä Kilpirauhassyöpä Kivessyöpä Kohdunkaulasyöpä Kohdunrunkosyöpä ja kohtusarkoomat Kurkunpään syöpä Lisäkilpirauhassyöpä Lisämunuaissyöpä Luusarkooma Mahasyöpä Maksasyöpä Melanooma Mesoteliooma Munasarja- ja munanjohdinsyöpä Munuaissyöpä Nenänielun syöpä Neuroendokriiniset kasvaimet Paksusuolen ja peräsuolen syöpä Pehmytkudossarkoomat Peräaukon syöpä Rintasyöpä Ruokatorven ja mahansuun syöpä Ruuansulatuskanavan syöpä ja haimasyöpä Sappiteiden syöpä Silmän ja silmäkuopan syöpä Suunielun ja alanielun syöpä Suuontelon syöpä Sylkirauhasten syöpä Trofoblastisairaudet Ulkosynnytinsyöpä Umpilisäkkeen syöpä Välikarsinan kasvaimet Virtsarakon syöpä
Syöpätaudit

Nimi:

Petteri Hervonen

Syntynyt:

July 12, 1970, Helsinki, Finland

Titteli:

Syöpätautien erikoislääkäri
LT

Kansallisuus:

Finnish

Koulutus:

Matricular examination 1989
Good Clinical Practice (GCP) test 2009 (Roche oy Finland)
Participation in numerous clinical trials including: PROSTY and
PROSTY II, AdRad and AdPro prostate cancer trials

Työhistoria:

  • M.D. University of Tampere, 1996
  • Specialist in Oncology, Board Certificate Radiotherapy and Oncology, University of Tampere 2002
  • Consultant in Radiotherapy and Medical Oncology, Tampere University
  • Hospital, Department of Oncology 1/2002-12.11.2006, 01.08.2010-
  • Senior Lecturer, Tampere University Medical School 2004- 12.11.2006, 01.08.2010-
  • Medical Advisor, Head of Medical Managers, Roche Oy 13.11.2006-31.07.2010

Kielitaito:

Native language Finnish
Certificate of proficiency in English and Swedish, University of Tampere
English language excellent

Biografia

Uro-onkologiaan erikoistunut Petteri Hervonen liittyi Docrateen eturauhassyöpätiimiin lokakuussa 2014. Hervonen on valmistunut lääkäriksi Tampereen yliopistosta vuonna 1996 ja syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäriksi vuonna 2002. Hän pitää vastaanottoa Docrateella, opettaa Tampereen yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa ja työskentelee erikoislääkärinä Tampereen yliopistollisen sairaalan syöpätautien klinikassa. Vuosina 2006–2010 Hervonen toimi lääketieteellisenä asiantuntijana lääkeyritys Roche Oy:ssä, joka on maailman suurin syöpälääkkeiden kehittäjä ja valmistaja.

Hervonen on aina ollut kiinnostunut luonnontieteistä ja biologiasta. Onkologiasta hän kiinnostui 90- luvun puolivälissä, kun syövän lääkehoidoissa saatiin ensimmäiset läpimurrot. Tuolloin Hervonen hakeutui onkologian yksikköön, jossa professori otti nuoren lääkärin siipiensä suojaan ja tutustutti hänet eturauhassyöpään, sen tutkimukseen ja lääkehoitoon. Tällä tiellä Hervonen on edelleen.

Suomi on lääketutkimuksen saralla maailman kärkikastia mutta siltikin pieni maa, ja siksi muun muassa eturauhassyövän tutkimuksessa yhteistyö on tärkeää. Hervonen kokeekin erilaisten työpaikkojensa ansiosta päässeensä seuraamaan tutkimuksen ja hoitojen kehittymistä aitiopaikalta. Hän on ollut mukana useissa eturauhasyöpää ja niihin kohdistuvia uusia hoitointerventioita käsittelevissä tutkimusryhmissä (PROSTY ja PROSTY II sekä AdRad ja AdPro) niin yliopistollisessa sairaalassa kuin lääketeollisuudessa työskennellessään. Myös Docrates Syöpäsairaala osallistuu aktiivisesti lääketutkimuksiin. Tutkimukset toteutetaan lääkeviranomaisten valvonnassa, ja niillä on Suomen Lääkelaitoksen myöntämä tutkimuslupa.

Lääkehoidon kehitys on ollut Hervosen mukaan huimaa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Erityisesti eturauhassyövän hoitoon on löydetty toinen toistaan parempia lääkkeitä. Lääkkeet ovat tehokkaita ja turvallisia, ja suurin osa potilaista hyötyy niistä merkittävästi. Hervonen tietää, mistä puhuu: väitöstutkimuksessaan (2014) hän kartoitti levinneen eturauhassyövän hoitotulosten parantamista eri hoitomuotoja yhdistämällä, ja hänen tutkimuksensa tulokset ovat vaikuttaneet hoitokäytäntöihin. Vaikka kaikki lääketutkimukset eivät johdakaan onnistumisiin, Hervosen mukaan on yhtä tärkeää saada tuloksia epäonnistumisista; näin tiedetään, ettei kyseinen lääke tai -yhdistelmä toimi. Tämä arvokas tieto lisää ymmärrystä ihmiskehon ja lääkeaineiden yhteistoiminnasta.

Uuden tiedon hankkiminen ja jatkuva kouluttautuminen ovat Hervosen mielestä kaiken A ja O, etenkin tällaisella nopeasti kehittyvällä erikoisalalla. Myös tiedon jakaminen kuuluu olennaisesti lääkärin ammattiin – opetustoimensa lisäksi Hervonen puhuukin aiheesta mielellään myös lääkäreille ja hoitajille, mutta syövästä pitäisi hänen mielestä keskustella paljon nykyistä laajemmin. Muun muassa siksi Hervonen on Suomen eturauhassyöpäyhdistyksen Propo ry:n jäsen. Potilasjärjestöt tekevät hänen mukaansa äärimmäisen tärkeää tutkimusta potilaiden arjesta ja kerryttävät tietoa, jota ei muilla keinoin saataisi. Hervonen uskookin, että tällaiset luottamukselliset kohtaamiset potilaiden kanssa ovat hoitotyön perusta.

Hoitosuhteessa inhimillinen kohtaaminen ja perusoptimistinen asenne ovat ratkaisevan tärkeitä, ja Hervosen mielestä myös palkitsevinta. Työpäivän parhaat hetket ovat silloin, kun Hervonen saavuttaa potilaan ja kollegojen kanssa yhteisymmärryksen hoidon muodoista ja tavoitteista. Tällaiseen hyvään vuorovaikutussuhteeseen päästään, kun lääkäri osaa ja ymmärtää ”suomentaa” lääketieteellisen tiedon potilaalle; tekee potilasta koskevan tiedon ymmärrettäväksi. Potilas on ansainnut sen, että häntä kuunnellaan, kunnioitetaan ja hoidetaan yksilönä.

Voimaa ja virtaa Hervonen ammentaa lapsistaan ja perheestään sekä pelaamalla tennistä kilpatasolla – ja jos aikaa vielä jää yli, purjehtimalla katamaraanilla. Sitten hän jaksaa taas jakaa positiivista virettä ja tsemppihenkeä potilailleen, opiskelijoilleen ja kollegoilleen; onhan onkologia Petteri Hervosen mukaan täynnä lupausta ja toivoa.

Näytä enemmän Näytä vähemmän