Tuomo Alanko

Lääkärit
Emätinsyöpä Gastrointestinaalinen stroomatuumori eli GIST Haimasyöpä Huulisyöpä Ihosyöpä Keuhkosyöpä Kilpirauhassyöpä Kivessyöpä Kohdunkaulasyöpä Kohdunrunkosyöpä ja kohtusarkoomat Kurkunpään syöpä Lisäkilpirauhassyöpä Lisämunuaissyöpä Luusarkooma Mahasyöpä Maksasyöpä Melanooma Mesoteliooma Munasarja- ja munanjohdinsyöpä Munuaissyöpä Nenän ja nenän sivuonteloiden syöpä Nenänielun syöpä Neuroendokriiniset kasvaimet Paksusuolen ja peräsuolen syöpä Pehmytkudossarkoomat Peräaukon syöpä Rintasyöpä Ruokatorven ja mahansuun syöpä Ruuansulatuskanavan syöpä ja haimasyöpä Sappiteiden syöpä Suunielun ja alanielun syöpä Suuontelon syöpä Sylkirauhasten syöpä Trofoblastisairaudet Ulkosynnytinsyöpä Umpilisäkkeen syöpä Välikarsinan kasvaimet Virtsarakon syöpä
Syöpätaudit

Lääkehoidon ylilääkäri
Syöpätautien erikoislääkäri
LT

Kielitaito: 

Suomi, ruotsi, englanti

Erityisosaaminen: 

Syöpätautien lääkehoidot, erityisesti ruoansulatuskanavan syövät

Palvelut: 

Syövän lääkehoito

Näytä lisätietoja

Koulutus 

Syöpätautien erikoislääkäri, Helsingin Yliopisto 2005
Lääketieteen tohtori, Helsingin Yliopisto 2001
Lääketieteen lisensiaatti, Helsingin Yliopisto 1993

Työkokemus 

  • Docrates Syöpäsairaala, Lääkehoidon ylilääkäri 2009 -
  • AstraZeneca Finland, Asiantuntijalääkäri 2008-2009
  • HYKS Syöpätautien klinikka, Erikoislääkäri/Erikoistuva lääkäri 2001-2008
  • Haartman Instituutti, Virologian osasto, Helsingin Yliopisto, Tutkija (Solu- ja syöpäbiologia) 1994-2000

Tieteellinen toiminta 

Tein tohtorinväitöskirjan syövän solubiologiaan kuuluvasta aihepiiristä ja minulle myönnettiin Lääketieteen tohtorin arvo Helsingin yliopistosta 2001. Vuodesta 2002 olen toiminut kliinisenä tutkijana lukuisissa syövän lääkehoitotutkimuksissa (faasi 1-3).

Julkaisut 

Jäsenyydet ja luottamustehtävät 

Colores - Suomen Suolistosyöpäyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja 2016-
Valviran pysyvä asiantuntija 2012-
Suomen Onkologiayhdistyksen jäsen
ESMO:n (European Society of Medical Oncology) jäsen

Biografia

Tuomo Alangon erityisosaamiseen kuuluu mm. lääkehoitojen tutkimus ja kehitys sekä niihin liittyvät vaikeudet ja potentiaalit, erityisesti GI-kanavan syövissä, kuten suolisto-, maha-, haima- ja maksasyövissä.

Ennen tohtorinväitöstään vuonna 2001 Tuomo Alanko toimi biolääketieteen parissa solututkijana Helsingin yliopiston Haartman instituutissa. Hän tutki erityisesti sitä, miten soluja säätelevät molekyylit ja ympäristötekijät vaikuttavat ohjelmoituun solukuolemaan, joka on tärkeä elimistössä syöpää ehkäisevä ja syöpäsoluja tuhoava mekanismi. Onkologian pariin Alangon johdatti nimenomaan solututkimus: solubiologi tietää, miten syöpäsolu ”ajattelee”.

Tuomo Alanko on valmistunut erikoislääkäriksi HYKSin syöpätautien klinikalta 2005 ja aloittanut siellä myös kliinisen tutkijan uransa. Docrateella hän on ollut vuodesta 2009 lähtien. Kokemusta lääketeollisuudesta toi vuoden mittainen asiantuntijatyösuhde AstraZenecalla, jonka myötä lääketeollisuuden toimintatavat ja käytännöt ovat tuttuja. Uusien lääkkeiden ja hoitomuotojen tutkimus onkin Alangon mielestä erityisen tärkeää Docrates Syöpäsairaalalle. Merkittävimmät tutkimukset, joissa Alanko on ollut mukana, ovat suuri suomalainen FinHer-tutkimus (trastutsumabin vaikutus rintasyövän uusiutumisriskiin) ja professori Akseli Hemmingin ryhmän kehittämän onkolyyttisen virushoidon tutkimus. Alanko haluaa, että Docrates on sekä menestyksekäs tutkimuskeskus etenkin varhaisen vaiheen lääketutkimuksissa että luotettu ja haluttu yhteistyökumppani.

Alangon tärkein työ on kuitenkin potilaskohtaamisissa. Palkitsevinta on se, että potilas kokee saaneensa apua. Joskus tämä tarkoittaa parantumista, mutta myös oireiden lievittyminen tai elämänlaadun paraneminen ovat merkittäviä onnistumisia. Edistysaskeleet tutkimuksessa ja syövän hoidossa tuovat myös uutta toivoa. Erityisen vaikuttavaa on potilaan omaisten antama kiitos.

Suurin voimavara joskus hyvinkin raskaassa työssä on oma perhe. Työn vastapainona Alanko rentoutuu juoksemalla ja viettämällä aikaa kesämökillä perheensä kanssa.

Osana aktiivista ammatillista verkostoa ote pysyy tuoreena koko ajan. Konsultaatioyhteistyö ja hoitotiimin kanssa käydyt vapaamuotoisemmat keskustelut ovat Tuomo Alangolle tärkeitä ja antoisia palaute- ja kehittymiskanavia. Päivittäisen työn lisäksi Alanko esitelmöi ja luennoi sekä kirjoittaa artikkeleita. Hän on myös mukana potilasjärjestötyössä ja toimii tällä hetkellä Suomen Suolistosyöpäyhdistys Colores ry:n puheenjohtajana.

Sulje lisätiedot

Katso myös

CV (pdf, 111 KB, 12.12.2017)