Hoitaja ja potilas PET-TT. Radiographer and patient PET CT.

Entistä tarkempia kuvantamistuloksia eturauhassyövän paikallistamiseksi

LEHDISTÖTIEDOTE 14.12.2017

Docrates Syöpäsairaalan edelläkävijyys eturauhassyövän diagnostiikassa täydentyy jälleen uudella PSMA-PET -merkkiainekuvauksella

Uusi radioaktiivinen merkkiaine auttaa syövän tarkassa paikantamisessa jo heti sairauden puhjettua, mutta myös tilanteissa, jossa syöpä uusiutuu esim. leikkauksen jälkeen. Merkkiaineen avulla syöpä nähdään jo hyvinkin alhaisilla PSA-arvoilla ja se auttaa uudella tavalla hahmottamaan syövän aggressiivisuutta ja vaikeusastetta.

Eturauhassyövän diagnosointi perinteisin keinoin, kuten ultraääniohjauksessa otettavalla neulanäytteellä, on haasteellista ja epätarkkaa. Jotta syöpää voidaan hoitaa oikein, on tarkka diagnoosi syövän levinneisyydestä ja ärhäkkyydestä keskeisessä asemassa hoidon suunnittelussa.

Docrates Syöpäsairaala on aloittanut eturauhassyöpäpotilaiden uutta PSMA-radiolääkevalmistetta hyödyntävät PET (positroniemissiotomografia) – tietokonekerroskuvaukset. Sen lisäksi, että uusi merkkiaine on erityisen herkkä tunnistamaan eturauhassyövän leikkauksen tai sädehoidon jälkeisen uusiutuman jo erittäin matalilla PSA-arvoilla sekä ensivaiheen eturauhassyövän leviämisen esim. imusolmukkeisiin, se soveltuu myös taudin primääridiagnostiikkaan, täydentämään eturauhasen magneettitutkimuksesta saatavaa tietoa.

Uusi merkkiaine mahdollistaa eturauhassyövän entistä tarkemman diagnostiikan, jolloin myös hoito voidaan räätälöidä entistä paremmin hyvää elämänlaatua vaalien esimerkiksi nykyaikaisen sädehoidon keinoin. Tarkka syövän paikannus on erittäin tärkeää myös eturauhasenpoistoleikkausta suunnittelevalle kirurgille tai muille alkuvaiheen hoitoja suunnitteleville tahoille.

PSMA-radiolääke tunnistaa eturauhassyövän elimistössä

PSMA tulee sanoista Prostate Specific Membrane Antigen. PSMA on itse asiassa entsyymi, glutamaattikarboksipeptidaasi-2 ja sitä löytyy yliedustettuna eturauhassyöpäsoluissa.

Merkkiaineen toiminta perustuu siihen, että 98 %:sta eturauhassyöpien solukalvoista löytyy tätä molekyyliä. Merkkiaine eroaa merkittävästi aikaisemmista, sillä aikaisemmin eturauhassyöpäsolujen tunnistaminen on perustunut yleiseen syöpäsolujen kasvun energia-aineenvaihduntaan, luusolujen aineenvaihduntaan etäpesäkkeissä tai kiihtyneeseen solukalvosynteesiin. PSMA-radiolääke tunnistaa itse eturauhassyöpäsolukalvoissa olevan PSMA-molekyylin ja antaa siten tärkeää lisätietoa eturauhassyövän tilanteesta ja levinneisyydestä.

– PSMA-merkkiaineella voidaan todeta aktiivinen tauti selvästi alhaisemmilla PSA-arvoilla kuin esimerkiksi fluorokoliinilla tai flusikloviinilla, joita käytetään paljon eturauhassyövän diagnosoinnissa. Nyt jo käytössä olevat eturauhassyövän merkkiaineemme täydentyvät hienosti tällä uudella PSMA-merkkiaineella. Se näyttää hyvinkin herkästi eturauhassyövän paikallisen uusiutuman ja leviämisen, ja auttaa uudella tavalla hahmottamaan syövän aggressiivisuutta ja vaikeusastetta, kertoo Kalevi Kairemo, isotooppilääketieteen ylilääkäri Docrates Syöpäsairaalasta.

Eturauhassyöpäpotilaalle parempaa ja monipuolisempaa hoitoa – elämänlaatua unohtamatta

Docrates Syöpäsairaala on tehnyt uraauurtavaa työtä diagnoosimenetelmien kehittämisessä jo vuosia, pystyen esimerkiksi kohdentamaan eturauhasbiopsiat tarkasti magneettikuvaustuloksen ohjauksessa sekä selvittämään levinneisyyttä PET-diagnostiikalla useaa eri merkkiainetta hyödyntäen. Uusi PSMA-radiolääke täydentää tätä nykyistä radiolääkevalikoimaa. Docrateella on nyt käytössä kolme eri PSMA-radiolääkevalmistetta. Näistä lutetium (Lu)-177-leimattua PSMA-617 käytetään levinneen eturauhassyövän hoidossa. Sitä on käytetty jo yli 100:aan hoitoon*. Diagnostiset Ga-68-PSMA-11 ja F-18 -PSMA-1007 -merkkiaineet soveltuvat myös Lu-177-PSMA-617 -hoidosta hyötyvien potilaiden valintaan.

– PSMA ei suinkaan tee muita merkkiaineita saati eturauhasdiagnostiikan muita menetelmiä tarpeettomiksi, mutta se täydentää merkittävällä tavalla ymmärrystämme eturauhassyövän levinneisyydestä ja aktiivisuudesta. Se voidaan tehdä magneettikuvauksen sijasta jos magneettikuvaus on vasta-aiheinen tai metallinen lonkkaproteesi häiritsee magneettisignaalia ja heikentää magneettikuvan laatua. Tällä on hoidollista merkitystä, kun suunnittelemme miehelle parasta mahdollista hoitoa. Pystymme entistä paremmin valitsemaan kullekin potilaalle parhaiten soveltuvan hoitomuodon ja esimerkiksi laajemmin hyödyntämään nykyaikaisen sädehoidon mahdollisuudet, kun tiedämme tarkasti missä syöpäsoluja on. Kokemuksemme mukaan tällainen hoitostrategia tarkoittaa potilaalle parhaimmillaan laajojen terveyshaittojen välttämistä ja elämänlaadun säilymistä hyvänä, toteaa syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, dosentti Timo Joensuu.

Lisätiedot:

Isotooppiylilääkäri Kalevi Kairemo, Docrates Syöpäsairaala; vieraileva professori, The University of Texas MD Anderson Cancer Center, kalevi.kairemo[at]docrates.com

Docrates Syöpäsairaala on suomalaisessa omistuksessa oleva, kansainvälisesti toimiva, syöpään erikoistunut sairaala Helsingissä. Palvelemme syöpään sairastuneita koko hoitoketjun ajan, syövän diagnostiikasta hoidon jälkeiseen seurantaan. Diagnoosin ja kuvantamisen jälkeen hoito voidaan suunnitella ja aloittaa viiveettä. Ainutlaatuinen konseptimme tuo potilaita joka puolelta maailmaa. Potilaita olemme hoitaneet yli 50 maasta, hoitoja olemme antaneet lähes 30 eri syöpätyyppiin. Huippuosaajista kootun yhteistyöverkoston kanssa tarjoamme uusimpia syövän hoitomuotoja konseptimme mukaisesti – ihmisenä ihmisen rinnalla. www.docrates.com.

(*Lutetium-hoitoja ei tällä hetkellä ole saatavilla lääkeaineen saatavuuteen liittyvien haasteiden takia.)