Docrates Syöpäsairaalan edelläkävijyys eturauhassyövän diagnostiikassa täydentyy uudella PSMA-PET -merkkiainekuvauksella

LEHDISTÖTIEDOTE 8.10.2015

Docrates Syöpäsairaala aloitti tällä viikolla eturauhassyöpäpotilaiden uutta PSMA-radiolääkevalmistetta hyödyntävät PET (positroniemissiotomografia) – tietokonekerroskuvaukset. Uusi merkkiaine on erityisen herkkä tunnistamaan eturauhassyövän leikkauksen tai sädehoidon jälkeisen uusiutuman jo erittäin matalilla PSA-arvoilla sekä ensivaiheen eturauhassyövän leviämisen esim. imusolmukkeisiin. Uusi merkkiaine mahdollistaa eturauhassyövän entistä tarkemman diagnostiikan, jolloin myös hoito voidaan räätälöidä entistä paremmin hyvää elämänlaatua vaalien esimerkiksi nykyaikaisen sädehoidon keinoin. Tarkka syövän paikannus on erittäin tärkeää myös eturauhasenpoistoleikkausta suunnittelevalle kirurgille.

PSMA-radiolääke tunnistaa eturauhassyövän elimistössä

PSMA tulee sanoista Prostate Specific Membrane Antigen. Merkkiaineen toiminta perustuu siihen, että 98%:sta eturauhassyöpien solukalvoista löytyy tämän molekyylin vastakappaleita. Uusi merkkiaine eroaa merkittävästi aikaisemmista, sillä aikaisemmin eturauhassyöpäsolujen tunnistaminen on perustunut yleiseen syöpäsolujen kasvun energia-aineenvaihduntaan, luusolujen aineenvaihduntaan etäpesäkkeissä tai kiihtyneeseen solukalvosynteesiin. PSMA tunnistaa itse eturauhassyöpäsolukalvoissa olevan molekyylin ja antaa siten tärkeää lisätietoa eturauhassyövän tilanteesta ja levinneisyydestä.
– PSMA-merkkiaineella voidaan todeta aktiivinen tauti selvästi alhaisemmilla PSA-arvoilla kuin esimerkiksi F-18 -koliinilla, jota käytetään paljon eturauhassyövän diagnosoinnissa. Nyt jo käytössä olevat eturauhassyövän merkkiaineemme täydentyvät hienosti PSMA:lla, joka useiden alustavien kliinisten tutkimusten mukaan näyttää herkimmin missä elimistössä eturauhassyöpää on. Se näyttää hyvinkin pienillä PSA-arvoilla eturauhassyövän uusiutuman ja leviämisen, ja auttaa uudella tavalla hahmottamaan syövän aggressiivisuutta ja vaikeusastetta, kertoo Kalevi Kairemo, isotooppiylilääkäri Docrates Syöpäsairaalasta.

Eturauhassyöpäpotilaalle parempaa ja monipuolisempaa hoitoa – elämänlaatua unohtamatta

Eturauhassyövän diagnosointi perinteisin keinoin, kuten ultraääniohjauksessa otettavalla neulanäytteellä, on haasteellista ja epätarkkaa. Jotta syöpää voisi hoitaa oikein, on tarkka diagnoosi syövän levinneisyydestä ja ärhäkkyydestä keskeisessä asemassa hoidon suunnittelussa. Docrates Syöpäsairaala on tehnyt uraauurtavaa työtä diagnoosimenetelmien kehittämisessä jo vuosia pystyen esimerkiksi kohdentamaan eturauhasbiopsiat tarkasti magneettikuvaustuloksen ohjauksessa sekä selvittämään levinneisyyttä PET-diagnostiikalla useaa eri merkkiainetta hyödyntäen. PET-diagnostiikassa Docrateella on käytössään Suomen laajin merkkiainevalikoima rutiinikäytössä, ja PSMA-radiolääke täydentää tätä valikoimaa ollen jo 9. kliinisessä käytössä oleva PET-radiolääkevalmiste Docrateella.
– PSMA ei suinkaan tee muita merkkiaineita saati eturauhasdiagnostiikan muita menetelmiä tarpeettomiksi, mutta se täydentää merkittävällä tavalla ymmärrystämme eturauhassyövän levinneisyydestä ja aktiivisuudesta. Tällä on hoidollista merkitystä, kun suunnittelemme miehelle parasta mahdollista hoitoa. Pystymme entistä paremmin valitsemaan kullekin potilaalle parhaiten soveltuvan hoitomuodon ja esimerkiksi laajemmin hyödyntämään nykyaikaisen sädehoidon mahdollisuudet, kun tiedämme tarkasti missä syöpää on. Kokemuksemme mukaan tällainen hoitostrategia tarkoittaa parhaimmillaan potilaan kohdalla laajojen terveyshaittojen välttämisistä ja elämänlaadun säilymistä hyvänä, toteaa syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, dosentti Timo Joensuu.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Isotooppiylilääkäri Kalevi Kairemo, Docrates Syöpäsairaala; vieraileva professori, The University of Texas MD Anderson Cancer Center

Docrates on suomalaisessa omistuksessa oleva, kansainvälisesti toimiva, syöpään erikoistunut sairaala Helsingissä. Palvelemme syöpään sairastuneita koko hoitoketjun ajan syövän diagnostiikasta hoidon jälkeiseen seurantaan. Diagnoosin ja kuvantamisen jälkeen hoito voidaan suunnitella ja aloittaa viiveettä. Ainutlaatuinen konseptimme tuo potilaita joka puolelta maailmaa. Huippuosaajista kootun yhteistyöverkoston kanssa tarjoamme uusimpia syövän hoitomuotoja konseptimme mukaisesti – ihmisenä ihmisen rinnalla. Docrates on Suomen suurin terveydenhoitopalveluiden viejä. Potilaita tulee hoitoon yli 45 maasta, hoitoja olemme antaneet lähes 30 eri syöpätyyppiin ja kansainvälistymisemme on kovassa kasvussa. www.docrates.com.