Docrates Syöpäsairaalan uusi johtava ylilääkäri: ”Suomessa ollaan opittu siihen, että joku muu huolehtii”

Kategoriat: Artikkelit | Uutiset ja tiedotteet
Docrates Syöpäsairaalan uusi johtava ylilääkäri Juha Kononen toivoo suomalaisten oppivan kyseenalaistamaan omaan terveyteensä liittyviä lääkärin mielipiteitä. Tämän vuoden alussa uudessa toimessaan aloittanut Kononen on aiemmin työskennellyt vuosikausia tutkijana Yhdysvalloissa ja Sveitsissä ja näkee kansakuntien välillä selkeitä eroja suhtautumisessa hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

– Yhdysvalloissa jokainen ottaa paljon vastuuta terveydestään itse, kun taas Suomessa ollaan opittu siihen, että joku muu huolehtii. Siellä vastuun ottaminen itsestään tarkoittaa sitä, että terveystietoiset ihmiset helposti kysyvät toista ja kolmattakin mielipidettä. Suomalaisten pitäisi ottaa oppia siitä, kuinka omaa terveyttä varjellaan aktiivisesti, ja mahdollisuuksien mukaan pyytää mielipiteitä useasta suunnasta. Meidänkin tulisi kyseenalaistaa, saammeko parasta mahdollista hoitoa aina, Kononen näkee.

– Suomalaisilla on syvään iskostettu käsitys siitä, että syövänhoito Suomessa on maailman parasta, mutta siinä on vielä paljon parannettavaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Saksassa on parhaimmillaan todellista huippuosaamista ja siellä ollaan Suomea edellä – toki hoitopaikkojen laadussa on valtavaa vaihtelua yksittäisenkin maan sisällä. Siksi Suomessakin täytyy olla entistä enemmän rohkeutta haastaa hoitavaa lääkäriä ja kysyä perusteita. Osa vastaanotolleni tulevista onkin jo itse selvittänyt oireitaan ja heillä on paljon kysymyksiä. Itse pidän tätä hyvänä suuntauksena, sillä olen aina utelias perehtymään potilaan omiin tulkintoihin. Yksilöllisessä syövänhoidossa vuorovaikutus on äärimmäisen tärkeää, eikä hoidon pidä olla yksipuolista sanelua, hän jatkaa.

Hoitoputkeen pääsemisessä pitkiäkin viiveitä

Syöpäriski alkaa kohota merkittävästi 50 ikävuoden tienoilla, jolloin esimerkiksi eturauhasen, suolen ja naisilla rintojen terveyteen tulisi Konosen mukaan kiinnittää erityishuomiota. Hän peräänkuuluttaa jälleen oma-aloitteisuutta tarkastukseen hakeutumisessa.

Lue enemmän syövän omaehtoisesta varhaisdiagnostiikasta.

–Jos tuntuu, ettei kaikki ei ole kunnossa, jos jokin paikka on kipeä eikä kolotus ole ohimenevää, niin syy pitää selvittää. Etenkin miehillä voi olla korkea kynnys tulla lääkärin pakeille, hän sanoo.

Kuvantamistutkimuksessa ja sitä mahdollisesti seuraavissa toimenpiteissä pienemmän yksikön vahvuudet pääsevät parhaiten esiin, Kononen kokee. Määrittäessään Docrates Syöpäsairaalan lääketieteellistä suuntaa hän yksilöi tiimityön, nopeuden, joustavuuden ja yksilöllisyyden sellaisiksi erottautumistekijöiksi, joista hän haluaa pitää kiinni.

– Suomessa asiat etenevät pääsääntöisesti hyvin sen jälkeen, kun potilas on päässyt syövänhoidossa niin sanotusti putkeen. Putkeen pääsemisessä on kuitenkin viiveitä. Liian usein asioita tehdään yksi kerrallaan, eikä rinta rinnan, Kononen sanoo.

– Docrateella kuvantamisen, onkologian ja kirurgian yhteistyö on harvinaisen konkreettista. Sen ansiosta saamme yleiskuvan potilaan tilasta nopeasti: pystymme tarvittaessa toteuttamaan tietokonekuvauksen ja antamaan lääkärin lausunnon saman päivän aikana, kun muualla saattaa kestää viikkoja ajanvarauksen ja lausunnon saamisen välillä. Kätemme eivät ole sidotut sen osalta, mitä menetelmiä voimme ehdottaa potilaalle. Tämä varmistaa sen, että yksilöllisissä tutkimuksissa ja hoidossa voidaan ottaa kaikki uusimmatkin keinot käyttöön potilaan hyväksi. Olemmekin investoineet uuteen teknologiaan ja tiloihin lähes 10 miljoonaa euroa parin viime vuoden aikana.

Nestebiopsia avannut uuden ikkunan syöpään

Uusista tehokkaista hoitokeinoista Kononen nostaa esiin nestebiopsian, eli verinäytemenetelmän, joka on hyvää vauhtia korvaamassa vähemmän turvallisen neulanäytemenetelmän. Nestebiopsiaa hän kuvailee yhdeksi viime aikojen isoimmista asioista lääketieteessä, ja väitteen puolesta puhuu jo yli tuhat lääketieteellistä julkaisua aiheesta.

– Maailmalla puhutaan, että nestebiopsia on vasta tuloillaan, mutta meillä Docrateella se on jo käytössä. Viime vuonna teimme jo yli 300 nestebiopsiatestiä, joista saatavalla verinäytteellä pystytään analysoimaan taudissa vallallaan olevia geenimuutoksia. Syöpä muuttuu koko ajan, ja hoitojen myötä osa syöpäsoluista kehittää vastustusmekanismin. Nestebiopsialla voidaan usein varmistaa hyvin nopeasti, toimiiko valittu hoito ja sen perusteella tehdä nopeita muutoksia, Kononen kertoo.

– Menetelmä on avannut uuden ikkunan siihen, mitä syövässä tapahtuu. Ennen on menty perässä ja vain reagoitu asioihin, mutta nestebiopsian kaltaisilla menetelmillä olemme taudin kanssa samassa tahdissa ja voimme jopa ennakoida. Näin voitamme aikaa ja parannamme hoidon toimivuutta. Syöpä ei enää tarkoita kuolemantuomiota, jollaiseksi se 20–30 vuotta sitten miellettiin, Kononen painottaa.

FAKTA: Ylilääkärin 5 tärkeää pointtia

  • Syövän ja alkoholin välinen yhteys tulee estrogeenin kiihtymisestä. Siksi esimerkiksi rintasyövän kehittymisessä alkoholin käytöllä ei ole turvarajaa: kudosvaikutuksia voi tulla pienestäkin määrästä.
  • Suomalainen ravinto on harvinainen luksus. Esimerkiksi marjat sisältävät runsaasti aineita, jotka laboratorio-olosuhteissa jopa tappavat syöpäsoluja.
  • Ylipainolla on monenlaisia haitallisia kertausvaikutuksia terveydelle.
  • Siksi liikunta on tärkeää: sillä on laajalle ulottuvia positiivisia metabolisia vaikutuksia.
  • Aktiivinen tiedonhaku ja -tarkistus kannattaa aina, minkä vuoksi henkilön on hyvä hakea mielipiteitä useammalta lääketieteen ammattilaiselta.

 

Lisätiedot

Juha Kononen, johtava ylilääkäri, Docrates Syöpäsairaala, Juha.Kononen@docrates.com

Puhelut Docrateen keskuksen kautta 010 7732050

Docrates Syöpäsairaala on suomalaisessa omistuksessa oleva, kansainvälisesti toimiva, syöpään erikoistunut sairaala Helsingissä. Palvelemme syöpään sairastuneita yksilöllisesti koko hoitoketjun ajan, syövän diagnostiikasta hoidon jälkeiseen seurantaan. Diagnoosin ja kuvantamisen jälkeen hoito voidaan suunnitella ja aloittaa viiveettä. Ainutlaatuinen konseptimme tuo potilaita joka puolelta maailmaa. Potilaita olemme hoitaneet yli 60 maasta. Huippuosaajista kootun yhteistyöverkostomme kanssa tarjoamme aidosti yksilöllistä syövänhoitoa uusimpia hoitomuotoja hyödyntäen – ihmisenä ihmisen rinnalla. www.docrates.com

 

Lue lisää

Syöpä ja koronavirus – Usein kysyttyä

Uskaltaako sairaalaan lähteä? Jatkuvatko syöpähoitoni? Kokosimme yhteen koronaan liittyvät syöpään sairastuneiden yleisimmät huolenaiheet ja vastaukset niihin.

Lue lisää

Älä anna syövälle etumatkaa – Syövän varhaisen toteamisen palvelut saatavilla nyt Docrateelta

Docrates Syöpäsairaala on aloittanut syövän varhaiseen toteamiseen tähtäävän uuden palvelukokonaisuuden. Uuden palvelun piiriin kuuluu rintasyövän, eturauhassyövän, suolistosyöpien sekä ihosyöpien varhaisen...

Lue lisää

Aidosti yksilöllistä syövänhoitoa – Mistä on kyse, ja mitä se tarkoittaa potilaalle?

Aidosti yksilöllinen syövänhoito perustuu geeneihin ja yksilöllisiin tarpeisiin. Docrates Syöpäsairaalassa hoitoa toteutetaan yksilöllisen syövänhoidon ylilääkäri Juha Konosen johdolla.

Lue lisää

Miksi potilaamme ovat valinneet Docrates Syöpäsairaalan?

Miksi potilaamme valitsevat yksityisen syöpäsairaalan maassa, jossa on saatavilla myös maailman parhaisiin kuuluva julkinen syövänhoito? Yksi syy on viiveettömyys. Tämä...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16