Julkaistu: 02.10.2019

Docrates sädehoitaa kaikki rintasyöpäpotilaat hengityspidätyksessä, ensimmäisenä Suomessa

Kategoriat: Uutiset ja tiedotteet
Hengityspidätys (niin sanottu DIBH eli Deep Inspiration Breath Hold) -tekniikkaa hyödynnetään Suomessa sädehoidossa yleensä vain silloin, kun syöpä on vasemmassa rinnassa, sillä tekniikka todistetusti vähentää sydämen saamaa turhaa sädeannosta ja tästä johtuvia haittavaikutuksia. Hengityspidätyksellä on kuitenkin mahdollista vähentää myös toisen säteilyherkän kudoksen, keuhkojen, sädeannosta. Tästä syystä Docrates Syöpäsairaala linjaa sädehoitavansa lokakuusta alkaen kaikki rintasyöpäpotilaat edellä mainittua tekniikkaa hyödyntäen riippumatta siitä kummassa rinnassa syöpä on.

Hengityspidätys on hoitotekniikka, joka säästää tervekudoksia kaikkein parhaiten silloin, kun sädehoidon kohteena on rinnan alue. Hengityspidätystekniikkaa ei kuitenkaan yleisesti ottaen käytetä oikean rinnan syöpätapauksissa, sillä kaikki tutkimustulokset eivät vahvista sen antamaa hyötyä.

Fakta kuitenkin on, että oikeaa rintaa sädetettäessä myös keuhkot joutuvat säteilylle alttiiksi. Koska keuhkot ovat sydämen lisäksi yksi säteilyherkimmistä elimistä, Docrates Syöpäsairaalan sairaalafyysikko Timo Kiljunen painottaa, että kaikki keinot, joilla turhaa säteilyä voidaan pienentää, tulee ottaa käyttöön.

– DIBH-tekniikalla terveen keuhkon saama sädeannos pienenee merkittävästi, jolloin sekä akuuttien haittavaikutusten, myöhäishaittavaikutusten että sekundäärisyövän riski pienenee, Kiljunen kertoo.

Kun haittavaikutusten riski saadaan minimoitua, säilyy myös potilaan elämänlaatu kaikkein varmimmin. Haittavaikutusten riskin minimointi korostuu, sillä yhä useampi nainen selviää rintasyövästä.

Hengityspidätetyssä sädehoidossa potilas vetää keuhkot täyteen ilmaa ja pidättää tämän jälkeen lyhyen aikaa hengitystään, jolloin sädetys annetaan. Kun keuhkot ovat täynnä ilmaa, sydän siirtyy sädetyksen tieltä pois ja samaan aikaan myös hengityksestä johtuva kudosten liike vähenee. Näin ollen säteily osuu varsinaiseen kohteeseen paremmin.

Hoidon parempaa kohdistusta lisää myös Docrates Syöpäsairaalassa vastikään käyttöönotettu AlignRT–hoidonkohdistusjärjestelmä. Kun hoito on hyvin kohdennettua, voidaan syövän saamaa sädeannosta tarvittaessa kasvattaa, jolloin syöpä tuhoutuu kaikkein varmimmin.

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 07.09.2020

Docrates Syöpäsairaalaan huipputeknologiaa edustava PET-TT-laite

Docrates Syöpäsairaalaan on asennettu Suomessa vielä harvinainen, uuden sukupolven PET-TT-kuvantamisen laite. Uusi laite tarjoaa aiempaa tarkempia kuvia, lyhyempiä kuvausaikoja sekä...

Lue lisää
Julkaistu: 01.09.2020

Miksi hoitaa eturauhassyöpää yksityisessä syöpäsairaalassa?

Yksityiseen eturauhassyövän hoitoon hakeudutaan muun muassa nopeuden, yksilöllisen ja aktiivisen hoito-otteen, maailmanluokan sädehoidon sekä elämänlaadullisten seikkojen vuoksi.

Lue lisää
Julkaistu: 28.08.2020

Voidaanko kohdunkaulan syöpä hävittää maailmasta?

Tie kohdunkaulan syövän hävittämiseen on rokottaminen, kirjoittaa naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen onkologian erikoislääkäri, prof., Johanna Mäenpää.

Lue lisää
Julkaistu: 26.08.2020

Mies – Näin pidät eturauhasestasi huolta

Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain yli 5000 ja kuolee yli 900 miestä. Myös muut eturauhasvaivat ovat miehillä yleisiä. Lue, miten voit pitää...

Lue lisää
Katso lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16