Docrates sädehoitaa kaikki rintasyöpäpotilaat hengityspidätyksessä, ensimmäisenä Suomessa

Kategoriat: Uutiset ja tiedotteet
Hengityspidätys (niin sanottu DIBH eli Deep Inspiration Breath Hold) -tekniikkaa hyödynnetään Suomessa sädehoidossa yleensä vain silloin, kun syöpä on vasemmassa rinnassa, sillä tekniikka todistetusti vähentää sydämen saamaa turhaa sädeannosta ja tästä johtuvia haittavaikutuksia. Hengityspidätyksellä on kuitenkin mahdollista vähentää myös toisen säteilyherkän kudoksen, keuhkojen, sädeannosta. Tästä syystä Docrates Syöpäsairaala linjaa sädehoitavansa lokakuusta alkaen kaikki rintasyöpäpotilaat edellä mainittua tekniikkaa hyödyntäen riippumatta siitä kummassa rinnassa syöpä on.

Hengityspidätys on hoitotekniikka, joka säästää tervekudoksia kaikkein parhaiten silloin, kun sädehoidon kohteena on rinnan alue. Hengityspidätystekniikkaa ei kuitenkaan yleisesti ottaen käytetä oikean rinnan syöpätapauksissa, sillä kaikki tutkimustulokset eivät vahvista sen antamaa hyötyä.

Fakta kuitenkin on, että oikeaa rintaa sädetettäessä myös keuhkot joutuvat säteilylle alttiiksi. Koska keuhkot ovat sydämen lisäksi yksi säteilyherkimmistä elimistä, Docrates Syöpäsairaalan sairaalafyysikko Timo Kiljunen painottaa, että kaikki keinot, joilla turhaa säteilyä voidaan pienentää, tulee ottaa käyttöön.

– DIBH-tekniikalla terveen keuhkon saama sädeannos pienenee merkittävästi, jolloin sekä akuuttien haittavaikutusten, myöhäishaittavaikutusten että sekundäärisyövän riski pienenee, Kiljunen kertoo.

Kun haittavaikutusten riski saadaan minimoitua, säilyy myös potilaan elämänlaatu kaikkein varmimmin. Haittavaikutusten riskin minimointi korostuu, sillä yhä useampi nainen selviää rintasyövästä.

Hengityspidätetyssä sädehoidossa potilas vetää keuhkot täyteen ilmaa ja pidättää tämän jälkeen lyhyen aikaa hengitystään, jolloin sädetys annetaan. Kun keuhkot ovat täynnä ilmaa, sydän siirtyy sädetyksen tieltä pois ja samaan aikaan myös hengityksestä johtuva kudosten liike vähenee. Näin ollen säteily osuu varsinaiseen kohteeseen paremmin.

Hoidon parempaa kohdistusta lisää myös Docrates Syöpäsairaalassa vastikään käyttöönotettu AlignRT–hoidonkohdistusjärjestelmä. Kun hoito on hyvin kohdennettua, voidaan syövän saamaa sädeannosta tarvittaessa kasvattaa, jolloin syöpä tuhoutuu kaikkein varmimmin.

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 19.01.2022

Docrates Syöpäsairaalan lahjoitukset tukevat uusien, kokeellisten syöpähoitojen tutkimusta

Docrates Syöpäsairaala välittää rahaston lahjoitusten avulla kiitollisten potilaiden tuen tutkimukseen, jonka avulla kehitetään uusia immunoterapiaan perustuvia syöpähoitoja.

Lue lisää
Julkaistu: 10.01.2022

Syöpä ja koronavirus – Usein kysyttyä

Uskaltaako sairaalaan lähteä? Jatkuvatko syöpähoitoni? Kokosimme yhteen koronaan liittyvät syöpään sairastuneiden yleisimmät huolenaiheet ja vastaukset niihin.

Lue lisää
Julkaistu: 07.01.2022

Tässä aggressiivisimmat syövät: nopeiten etenevien kärjessä haima-, keuhko- ja maksasyöpä

Aggressiivisimpia syöpiä, joissa elinajanodote diagnoosista poismenoon on keskimäärin lyhin, ovat haimasyöpä, keuhkosyöpä ja maksasolusyöpä. Sairastumisriskiin vaikuttavat kussakin tapauksessa elintavat, erityisesti...

Lue lisää
Julkaistu: 07.01.2022

Syöpäsairaalan professori kertoo: tässä 5 suurinta syöpään liittyvää myyttiä, joihin olen urallani törmännyt

Docrates Syöpäsairaalan perustaja, professori Timo Joensuu on tehnyt alalla jo neljännesvuosisadan pituisen uran. Nyt sädehoidon ylilääkäri sekä syöpätautien ja sädehoidon...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16