Docrates sädehoitaa kaikki rintasyöpäpotilaat hengityspidätyksessä, ensimmäisenä Suomessa

Kategoriat: Uutiset ja tiedotteet
Hengityspidätys (niin sanottu DIBH eli Deep Inspiration Breath Hold) -tekniikkaa hyödynnetään Suomessa sädehoidossa yleensä vain silloin, kun syöpä on vasemmassa rinnassa, sillä tekniikka todistetusti vähentää sydämen saamaa turhaa sädeannosta ja tästä johtuvia haittavaikutuksia. Hengityspidätyksellä on kuitenkin mahdollista vähentää myös toisen säteilyherkän kudoksen, keuhkojen, sädeannosta. Tästä syystä Docrates Syöpäsairaala linjaa sädehoitavansa lokakuusta alkaen kaikki rintasyöpäpotilaat edellä mainittua tekniikkaa hyödyntäen riippumatta siitä kummassa rinnassa syöpä on.

Hengityspidätys on hoitotekniikka, joka säästää tervekudoksia kaikkein parhaiten silloin, kun sädehoidon kohteena on rinnan alue. Hengityspidätystekniikkaa ei kuitenkaan yleisesti ottaen käytetä oikean rinnan syöpätapauksissa, sillä kaikki tutkimustulokset eivät vahvista sen antamaa hyötyä.

Fakta kuitenkin on, että oikeaa rintaa sädetettäessä myös keuhkot joutuvat säteilylle alttiiksi. Koska keuhkot ovat sydämen lisäksi yksi säteilyherkimmistä elimistä, Docrates Syöpäsairaalan sairaalafyysikko Timo Kiljunen painottaa, että kaikki keinot, joilla turhaa säteilyä voidaan pienentää, tulee ottaa käyttöön.

– DIBH-tekniikalla terveen keuhkon saama sädeannos pienenee merkittävästi, jolloin sekä akuuttien haittavaikutusten, myöhäishaittavaikutusten että sekundäärisyövän riski pienenee, Kiljunen kertoo.

Kun haittavaikutusten riski saadaan minimoitua, säilyy myös potilaan elämänlaatu kaikkein varmimmin. Haittavaikutusten riskin minimointi korostuu, sillä yhä useampi nainen selviää rintasyövästä.

Hengityspidätetyssä sädehoidossa potilas vetää keuhkot täyteen ilmaa ja pidättää tämän jälkeen lyhyen aikaa hengitystään, jolloin sädetys annetaan. Kun keuhkot ovat täynnä ilmaa, sydän siirtyy sädetyksen tieltä pois ja samaan aikaan myös hengityksestä johtuva kudosten liike vähenee. Näin ollen säteily osuu varsinaiseen kohteeseen paremmin.

Hoidon parempaa kohdistusta lisää myös Docrates Syöpäsairaalassa vastikään käyttöönotettu AlignRT–hoidonkohdistusjärjestelmä. Kun hoito on hyvin kohdennettua, voidaan syövän saamaa sädeannosta tarvittaessa kasvattaa, jolloin syöpä tuhoutuu kaikkein varmimmin.

Lue uusimpia tiedotteita

Visionääri kaikkien syöpään sairastuneiden asialla

Kun Timo Joensuu lähti 2000-luvun puolivälin paikkeilla perustamaan Pohjoismaiden ensimmäistä yksityistä syöpäsairaalaa, perustavana ideana oli, ettei tavanomainen riittänyt. Uudessa sairaalassa...

Lue lisää

Melanoomatilasto paljastaa karusti, millaisia vaikutuksia aurinkoturismilla on

Syöpätautien erikoislääkäri ohjeistaa ihosyöviltä suojautumiseen UV-säteilyn lisääntyessä kesällä

Lue lisää

Syöpä ei pidä kesälomaa

Kesällä lomakauden alettua tutkimuksiin ja syöpähoitoihin pääsyä voi joutua odottamaan normaalia pidempään. Potilaille odottaminen on usein raskasta, eikä se ole...

Lue lisää

Docrates Syöpäsairaalan markkinointi- ja viestintäjohtajaksi on nimitetty Anna-Sofia Malmi

Anna-Sofia Malmi, KM, on nimitetty Docrates Syöpäsairaalan markkinointi- ja viestintäjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 8. elokuuta 2022 alkaen. Hän vastaa yhtiön...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16