Tutustu Docrates Syöpäsairaalan henkilökuntaan, esittelyssä röntgenhoitaja Jarno

Kategoriat: Artikkelit
– Röntgenhoitajan työ on paljon muutakin kuin napin painamista, sanoo Docrates Syöpäsairaalan röntgenhoitajana vuodesta 2009 toiminut Jarno. Lue miltä Pohjoismaiden ainoan yksityisen syöpäsairaalan arki näyttää röntgenhoitajan silmin.

Lehtiuutinen sai hakemaan ammattiin

Kello on kahdeksan sateisena heinäkuun keskiviikkona, kun Docrates Syöpäsairaalan röntgenhoitajat istuvat tottuneesti työpisteellään 2. kerroksen kuvantamishuoneessa ja aloittelevat päiväänsä.

– Aamulla on vielä rauhallista, minulla on aikaa, yksi heistä sanoo.

Hän on Jarno, 36-vuotias perheenisä, joka tekee töitä röntgenhoitajana Pohjoismaiden ainoassa yksityisessä syöpäsairaalassa Docrateessa. Röntgenhoitajan työhön Jarno päätyi sattumalta.

– Olin aikanaan kaverin luona ja mietittiin siinä, että miksikä sitä isona alkaisi. Kaverin äiti luki lehteä ja sanoi, että siellä kerrotaan röntgenhoitajista olevan pulaa. Tuli sitten haettua ja käytyä koulut, Jarno muistelee.

Docrateella Jarno on suhteellisen nuoresta iästään huolimatta jo melkoinen veteraani: sairaalan 10-vuotisesta taipaleesta hän on ollut mukana pian 8 vuotta.

– Olin melkein 4 vuotta töissä HUS:n Syöpätautien klinikan sädeosastolla, kunnes huhtikuussa 2009 tie vei vanhojen kollegoiden ja lääkärien kanssa Timo Joensuun uuteen syöpäsairaalaan Jätkäsaareen. Docrateen ensimmäiset omat tilat Saukonpaadessa olivat vielä rakenteilla, kun aloitimme työt täällä. Rakennus oli tuolloin vielä todella keskeneräinen. Ei ollut edes pöytiä ja huonekaluja, ja kävimme ulkona syömässä. Meitä koulutettiin, ja valmistelimme sairaalaa käyttökuntoon. Virallisesti itse potilastyö alkoi toukokuussa 2009, hän muistelee.

Jaettu osaaminen pysyy ja auttaa oppimaan uutta

Jarnon työhön kuuluu pääosin sädehoidon toteuttamista ja kuvantamislaitteiden käyttöä sekä diagnostisessa kuvantamisessa että sädehoidon annossuunnittelukuvauksissa. Lisäksi tehdään isotooppiaineiden (eli radioaktiivisten kuvantamis- ja lääkeaineiden) annostelua ja käsittelyä.

Tavallisesti työpäivä alkaa käytännön järjestelyillä, kuten koneiden herättelyllä ja laadunvarmistustesteillä. Lisäksi valmistaudutaan potilaita varten muun muassa laittamalla valmiiksi kuvantamiseen tarvittavat välineet ja aineet, kuten varjoaineet, keittosuolaruiskut ja mahdolliset tippavälineet.

Röntgenhoitajista aina kukin vuorollaan on vastuussa tietyn laitteen kaikista kuvauksista. Jarno tekee pääasiassa MRI:tä, eli magneettikuvausta, ja isotooppikuvauksia, eli SPECT:iä ja PET:tiä. Tänään hän vastaa PET-kuvauksista, ja kollega Katja Lanu tekee SPECT-kuvauksia.

– Katja kuvaa tänään eilisiä lutetium-hoitoa saaneita potilaita. Lutetiumia käytetään aggressiivisesti levinneen eturauhassyövän hoitoon*. Minulla on luvassa muun muassa neljä Gallium-PSMA-PET kuvausta, jolla kuvataan eturauhassyövän levinneisyyttä.

– Se auttaa kaikkia, että osaamista löytyy useammalta henkilöltä, sillä kollegoiden kautta opittu osaaminen pysyy, ja on myös mahdollista oppia uutta, Jarno iloitsee.

Uusien tekniikoiden oppiminen vaatii oikeaa asennetta

Docrateella on käytössä kuvantamismenetelmiä, joita vain harvalla sairaalalla on tarjota. Isotooppikuvauksia ei esimerkiksi vielä Jarnon opiskeluaikana opetettu röntgenhoitajakouluissa. Hän onkin oppinut isotooppi- ja magneettikuvaukset Docrateella ollessaan.

– Vaikka isotooppikuvauksia tehdään jo aika monessa yliopistollisessa sairaalassa, meillä on isotooppiylilääkärin Jukka Kemppaisen johdolla edelläkävijyyttä monessa merkkiaineessa. Näiden uusien tutkimus- ja hoitomuotojen jatkuvan käyttöönoton takia tämä työ vaatii meiltä hoitajiltakin laajaa osaamista sekä taitojen jatkuvaa ylläpitämistä ja uuden oppimista. On oltava myös mielenkiintoa oppia uutta. Siksi täällä ollaan, Jarno sanoo.

Koneiden käytön lisäksi röntgenhoitajan työ sisältää paljon vuorovaikutusta potilaiden kanssa. Potilastyössä Jarno seuraa Docrateen perustajan Timo Joensuun filosofi Socrateelta lainaamia oppeja: Ihmisestä tulee oikeudenmukainen, kun häntä kohdellaan oikeudenmukaisesti.

– Sädehoidon puolella röntgenhoitajilla syntyy pitkiä hoitosuhteita, kun taas kuvantamisessa potilas enemmänkin käy kertaluontoisesti. Potilailta saatu kiitos ja positiivinen palaute ovat tässä työssä kaikkein parasta, ja sitä tulee etenkin sädehoidon puolella.

”Tänne on aina mukava tulla”

Vaikka tekemistä riittää, uusien päivien tuoma vaihtelu pitää Jarnon virkeänä. Myös työilmapiiri on tärkeä, jotta homma muiden työntekijöiden kanssa sujuu.

– Tämä on talo, joka elää potilasvirran mukaan: jos potilaita on paljon, niin kuvauksia on paljon, jos ei, niin sitten niitäkin on vähemmän. Virta ikään kuin aaltoilee, eikä ole tasainen kuten esimerkiksi julkisella puolella. Se vaatii joustavuutta ja tarkkaa organisointia. Usein vaihdamme tehtävää lennosta. On tärkeää, että tiimi toimii ja jokainen auttaa oman osaamisensa mukaan toista.

– Meillä on onneksi toimiva porukka. Työilmapiiri sekä ihmiset ovat mahtavia. Tänne on aina mukava tulla, Jarno kertoo ylpeänä.

Haastattelun päätteeksi Jarno toteaa, että hän haluaisi ihmisten ymmärtävän röntgenhoitajan työtä paremmin.

– Sädehoidossa ja kuvantamisissa riittää tekemistä ja isotooppiaineiden käsittelykin vaatii oman aikansa. Ei tämä työ ole vain napin painamista, niin kuin siitä joskus vitsaillaan, vaan paljon muutakin, hän sanoo pilke silmäkulmassaan.

Lisätietoa: Docrates Kuvantamisyksikkö: Kokenut henkilökunta ja huipputekniikka – kaikki saman katon alla

*Lutetium-PSMA -hoidot levinneen eturauhassyövän hoitoon ovat vielä kokeellista Fimean erityisluvallista hoitoa. Kansainväliset satunnaistetut vertailututkimukset lutetium-PSMA -hoidoista ovat meneillään jo kolmannessa vaiheessaan, minkä jälkeen hoitoon valikoitavista syöpätapauksista voidaan todennäköisesti antaa tarkempia virallisia käypähoitosuosituksia. ESMO2018 kokouksessa lokakuussa esitettiin kuitenkin jo tuloksia, minkä perusteella annoseskalaatio-tutkimuksessa jopa kolminkertainen annos Docrateellakin tehokkaaksi osoittautuneeseen annokseen verrattuna osoittautui turvalliseksi ja hyvin siedetyksi ilman annosta rajoittavan toksisuuden esiintuloa.

Lue uusimpia tiedotteita

Visionääri kaikkien syöpään sairastuneiden asialla

Kun Timo Joensuu lähti 2000-luvun puolivälin paikkeilla perustamaan Pohjoismaiden ensimmäistä yksityistä syöpäsairaalaa, perustavana ideana oli, ettei tavanomainen riittänyt. Uudessa sairaalassa...

Lue lisää

Melanoomatilasto paljastaa karusti, millaisia vaikutuksia aurinkoturismilla on

Syöpätautien erikoislääkäri ohjeistaa ihosyöviltä suojautumiseen UV-säteilyn lisääntyessä kesällä

Lue lisää

Syöpä ei pidä kesälomaa

Kesällä lomakauden alettua tutkimuksiin ja syöpähoitoihin pääsyä voi joutua odottamaan normaalia pidempään. Potilaille odottaminen on usein raskasta, eikä se ole...

Lue lisää

Docrates Syöpäsairaalan markkinointi- ja viestintäjohtajaksi on nimitetty Anna-Sofia Malmi

Anna-Sofia Malmi, KM, on nimitetty Docrates Syöpäsairaalan markkinointi- ja viestintäjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 8. elokuuta 2022 alkaen. Hän vastaa yhtiön...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16