Potilas Tuomo Alangon vastaanotolla

Immuunihoito tuo syövän kukistamiseen uusia mahdollisuuksia

Syövän lääkehoidossa on otettu isoja kehitysaskeleita. Tavoitteena on potilaan yksilöllinen hoito.

Syöpä koskettaa vuosittain noin 30 000 suomalaista. Elämänsä aikana joka kolmas meistä sairastaa jonkin syövän. Sairastuneiden suomalaisten määrä kasvaa, mutta samalla myös syövänhoito kehittyy. Syövän lääkehoidon kehitys tuo potilaille uutta toivoa.

– Perinteisemmät syövän hoitotavat ovat viime vuosina saaneet rinnalleen uusia hoitomuotoja, joissa elimistön omaa vastustuskykyä syövän kukistamiseen parannetaan. Potilaan immunologisen järjestelmän kyvyt syöpäsolujen tuhoamiseen paranevat joissain tapauksissa lääkehoidoilla huomattavasti. Parhaiten tällainen syövän immuunihoito tehoaa melanomaan, mutta myös muun muassa keuhkosyövän hoidossa on saatu hyviä tuloksia, kertoo Docrates Syöpäsairaalan lääkehoidon ylilääkäri ja syöpätautien erikoislääkäri Tuomo Alanko.

– Uudetkaan hoitomuodot eivät toimi kaikissa syöpätyypeissä. Nyt syöpähoidoissa edetään kuitenkin yhä enemmän suuntaan, jossa sekä uusia lääkehoitoja että perinteisempiä hoitomuotoja yhdistellään toisiinsa. Syöpähoidosta tulee näin aikaisempaa yksilöllisempää ja enemmän jokaisen potilaan erilaiseen hoitotarpeeseen räätälöityä, jatkaa Alanko.

– Kaiken hoidon on kuitenkin aina oltava lääketieteellisesti perusteltua, muistuttaa Alanko.


Katso video: Immuunihoidot

Uudet syöpähoidot voivat olla tehokas investointi tulevaisuuteen

Syövänhoidon uudet innovaatiot toimivat ja tehoavat vasta silloin, kun ne pääsevät hyödyttämään potilaita. Kiitos laadukkaan syöpätutkimuksen ja siihen tehtyjen mittavien investointien, syövänhoidossa on kyetty ottamaan isoja edistysaskelia viime vuosien aikana. Uudet innovatiiviset hoidot voivat tehota aiemmin parantumattomiksi luokiteltuihin syöpiin, mikä voi tuoda potilaille lisää laadukasta elinaikaa.

Uusien hoitojen nopeampi käyttöönotto voi tuoda ratkaisuja myös kustannushaasteisiin. Samaan aikaan, kun yhteiskunta tavoittelee säästöjä, ovat syövänhoidon vuotuiset kustannukset nousseet jo lähes 900 miljoonaan euroon (5 % terveydenhuollon kokonaismenoista). Uudet hoitomuodot voivat kuitenkin olla pitkällä aikavälillä yhteiskunnalle kannattavia investointeja, kun syövänhoitoa tarkastellaan kokonaisuutena. Uusilla hoidoilla voidaan parhaassa tapauksessa palauttaa ihmisen toimintakyky, mikä on kansantaloudelle aina kannattavaa – inhimillisestä näkökulmasta puhumattakaan.


MSD on toiminut lääketieteellisten innovaatioiden ja tutkimuksen etulinjassa jo yli vuosisadan ajan kehittäen ja tuoden markkinoille lääkkeitä ja rokotteita maailman haastavimpiin sairauksiin. MSD on Merck & Co., Inc:in kauppanimi ja sillä on pääkonttori Kenilworthissä, New Jerseyn osavaltiossa Yhdysvalloissa. Reseptilääkkeemme, rokotteemme ja biologiset hoitomuotomme ovat saatavilla yli 140 maassa. Suomessa olemme toimineet vuodesta 1968 lähtien.

MSD on tuonut potilaiden saataville mullistavia uusia lääkehoitoja, kuten ensimmäisen teollisesti valmistetun penisilliinin, tuhkarokkorokotteen ja uusimpana immuno-onkologiset hoidot. Maailma olisi hyvin erilainen ilman MSD:n innovaatioita. Tänä päivänä MSD jatkaa toimintaansa tutkimuksen etulinjassa kehittääkseen maailmanlaajuisesti ihmisiä ja yhteisöjä uhkaavien sairauksien hoitoa ja ennaltaehkäisyä, mukaan lukien syöpäsairaudet, sydän- ja verisuonitaudit, Alzheimerin tauti sekä infektiotaudit kuten HIV ja Ebola. Yhtiö investoi Suomessa vuosittain miljoonia euroja kliiniseen lääketutkimukseen ja vahvistaa sitä kautta suomalaisen tiedeyhteisön asiantuntemusta.

MSD haluaa nähdä tulevaisuuden terveydenhuollon ensimmäisenä Suomessa. Huomisen lääkehoitoja kehitetään tänään, mutta jotta ne saadaan potilaiden käyttöön, tarvitaan kaikkien panostusta yhteisen tavoitteen eteen.
Lisätietoja: www.msd.fi. Voit seurata MSD:tä myös Facebookissa, Twitterissä, LinkedInissä ja YouTubessa.

MSD – Inventing for Life.

ONCO-1259195-0000 05/2018