Kevätaurinkokin voi polttaa – suojaa iho syövältä

Kategoriat: Artikkelit
Auringon UV-säteily voi vahingoittaa solujen DNA:ta ja aiheuttaa ihosyöpää. Ihomelanooman ilmaantuvuus on lisääntynyt Suomessa ja uusia tapauksia todetaan vuosittain jo noin 1100. Melanooma onkin maamme kuudenneksi yleisin syöpätauti.

Vain 10 prosenttia suomalaisista suojautuu riittävän hyvin auringon säteilyltä. “Iho on suojattava myös pilvisellä säällä”, Docrates Syöpäsairaalassa onkologina toimiva Tuomo Alanko muistuttaa.

Melanooma voi kehittyä olemassa olevaan luomeen, pigmenttiläiskään tai terveelle iholle, ikään kuin uutena, kooltaan kasvavana ja usein väriltään kirjavana muutoksena.

Melanooman riski kasvaa runsaan auringonoton ja ihon palamisen myötä etenkin luonnostaan vaaleaihoisilla ihmisillä, sekä henkilöillä, joiden suvussa on todettu melanoomaa. Palaminen lapsuudessa on erityisen haitallista. Lisäksi aiemmin sairastettu melanooma sekä toistuva ihon palaminen auringossa lisäävät sairastumisen riskiä huomattavasti.

Docrates Syöpäsairaalassa hyödynnetään uusinta tekniikkaa ja menetelmiä sekä melanooman diagnosoinnissa että hoidossa. Syöpähoidot voidaan aloittaa jopa kahden päivän sisällä ensimmäisestä lääkärin konsultaatiosta.

Ihomelanooman hoito määräytyy lääkärin yksilöllisen arvion mukaan. Jos lääkäri epäilee luomen tai ihomuutoksen pahanlaatuisuutta, se poistetaan. Leikkauksen yhteydessä tutkitaan myös imusolmukkeet. Jos niistä löytyy syöpämuutoksia, ne poistetaan samassa yhteydessä.

Suurin osa melanoomista on varhaisen vaiheen ohuita, paikallisia melanoomia ja siksi paranemisennuste on yleisesti hyvä: viisi vuotta sairastumisesta 88 prosenttia potilaista on elossa. Jos melanooma on kuitenkin päässyt leviämään, potilasta hoidetaan leikkauksen lisäksi uusilla immunologisilla hoidoilla sekä täsmälääkkeillä, Docrates Syöpäsairaalan onkologi Tuomo Alanko kertoo. Melanooman lääkehoidot ovatkin muutaman viime vuoden aikana kehittyneet isoin harppauksin.

Suojelemme ihoamme paremmin kuin ennen, mutta emme vieläkään tarpeeksi hyvin. Harva herkkäihoinenkaan muistaa suojata ihoaan varjossa tai esimerkiksi liikkuessaan metsässä. Suoran säteilyn lisäksi UV-säteilyä heijastuu paitsi ilmakehästä, myös lumesta, hiekasta ja vedestä.

– Koska iho ei aisti UV-säteilyä, palamisen voi ehkäistä vain ennakoimalla, Alanko painottaa.

7 vinkkiä turvalliseen auringossa oleiluun:

1. Suojaa ihoa palamiselta vaatteilla ja aurinkovoiteella. Käytä vettä kestävää aurinkovoidetta, joka suojaa ihoa UVA- ja UVB-säteilyä vastaan. SPF ilmaisee suojakertoimen määrän UVB-säteilylle. Tarkista, että voide suojaa myös UVA-säteilyltä. Aikuisten, joilla on normaali iho, suojakerroin voi olla Suomen kesässä 15-25. Lasten ja aikuisten, joilla on herkkä ja vaalea iho, tulisi käyttää suojakertoimen 30-50 aurinkovoiteita. Voimakkaassa auringonvalossa kaikkien pitäisi käyttää vähintään suojakertoimella 30 varustettua aurinkovoidetta. Vaihda voiteet uusiin vähintään kerran vuodessa.

2. Suojaa ihoa myös pilvisellä säällä. Jopa puolet UV-säteilystä voi tunkeutua pilvien läpi.

3. Voitele iho aurinkovoiteella noin 20 minuuttia ennen kuin menet ulos, jotta voide ehtii kunnolla imeytyä. Lisää voidetta jokaisen uintikerran jälkeen.

4. Muista, että iho voi palaa myös varjossa.

5. Ole erityisen varovainen, jos taivas on pilvetön. Auringon säteily on voimakkaampaa aukealla paikalla, kuten uimarannalla kuin esimerkiksi metsässä.

6. Aurinkovoiteen käyttäminen on tärkeää aina, mutta erityisen tärkeää se on keskipäivällä kello 11 ja 15 välillä, jolloin UV-säteily on voimakkainta.

7. Kasvot ja hartiat palavat herkimmin. Muista suojata myös herkästi palavat korvat, kalju päälaki, nenä ja jalkapohjat.

Lue uusimpia tiedotteita

Visionääri kaikkien syöpään sairastuneiden asialla

Kun Timo Joensuu lähti 2000-luvun puolivälin paikkeilla perustamaan Pohjoismaiden ensimmäistä yksityistä syöpäsairaalaa, perustavana ideana oli, ettei tavanomainen riittänyt. Uudessa sairaalassa...

Lue lisää

Melanoomatilasto paljastaa karusti, millaisia vaikutuksia aurinkoturismilla on

Syöpätautien erikoislääkäri ohjeistaa ihosyöviltä suojautumiseen UV-säteilyn lisääntyessä kesällä

Lue lisää

Syöpä ei pidä kesälomaa

Kesällä lomakauden alettua tutkimuksiin ja syöpähoitoihin pääsyä voi joutua odottamaan normaalia pidempään. Potilaille odottaminen on usein raskasta, eikä se ole...

Lue lisää

Docrates Syöpäsairaalan markkinointi- ja viestintäjohtajaksi on nimitetty Anna-Sofia Malmi

Anna-Sofia Malmi, KM, on nimitetty Docrates Syöpäsairaalan markkinointi- ja viestintäjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 8. elokuuta 2022 alkaen. Hän vastaa yhtiön...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16