Skip to content

Kevätaurinkokin voi polttaa – suojaa iho syövältä

2.5.2020 Kategoriat: Artikkelit
Ihosyövät
Auringon UV-säteily voi vahingoittaa solujen DNA:ta ja aiheuttaa ihosyöpää. Ihomelanooman ilmaantuvuus on lisääntynyt Suomessa ja uusia tapauksia todetaan vuosittain jo noin 1100. Melanooma onkin maamme kuudenneksi yleisin syöpätauti.

Vain 10 prosenttia suomalaisista suojautuu riittävän hyvin auringon säteilyltä. “Iho on suojattava myös pilvisellä säällä”, Docrates Syöpäsairaalassa onkologina toimiva Tuomo Alanko muistuttaa.

Melanooma voi kehittyä olemassa olevaan luomeen, pigmenttiläiskään tai terveelle iholle, ikään kuin uutena, kooltaan kasvavana ja usein väriltään kirjavana muutoksena.

Melanooman riski kasvaa runsaan auringonoton ja ihon palamisen myötä etenkin luonnostaan vaaleaihoisilla ihmisillä, sekä henkilöillä, joiden suvussa on todettu melanoomaa. Palaminen lapsuudessa on erityisen haitallista. Lisäksi aiemmin sairastettu melanooma sekä toistuva ihon palaminen auringossa lisäävät sairastumisen riskiä huomattavasti.

Docrates Syöpäsairaalassa hyödynnetään uusinta tekniikkaa ja menetelmiä sekä melanooman diagnosoinnissa että hoidossa. Syöpähoidot voidaan aloittaa jopa kahden päivän sisällä ensimmäisestä lääkärin konsultaatiosta.

Ihomelanooman hoito määräytyy lääkärin yksilöllisen arvion mukaan. Jos lääkäri epäilee luomen tai ihomuutoksen pahanlaatuisuutta, se poistetaan. Leikkauksen yhteydessä tutkitaan myös imusolmukkeet. Jos niistä löytyy syöpämuutoksia, ne poistetaan samassa yhteydessä.

Suurin osa melanoomista on varhaisen vaiheen ohuita, paikallisia melanoomia ja siksi paranemisennuste on yleisesti hyvä: viisi vuotta sairastumisesta 88 prosenttia potilaista on elossa. Jos melanooma on kuitenkin päässyt leviämään, potilasta hoidetaan leikkauksen lisäksi uusilla immunologisilla hoidoilla sekä täsmälääkkeillä, Docrates Syöpäsairaalan onkologi Tuomo Alanko kertoo. Melanooman lääkehoidot ovatkin muutaman viime vuoden aikana kehittyneet isoin harppauksin.

Suojelemme ihoamme paremmin kuin ennen, mutta emme vieläkään tarpeeksi hyvin. Harva herkkäihoinenkaan muistaa suojata ihoaan varjossa tai esimerkiksi liikkuessaan metsässä. Suoran säteilyn lisäksi UV-säteilyä heijastuu paitsi ilmakehästä, myös lumesta, hiekasta ja vedestä.

– Koska iho ei aisti UV-säteilyä, palamisen voi ehkäistä vain ennakoimalla, Alanko painottaa.

Vinkit turvalliseen auringossa oleiluun:

1. Suojaa ihoa palamiselta vaatteilla ja aurinkovoiteella. Käytä vettä kestävää aurinkovoidetta, joka suojaa ihoa UVA- ja UVB-säteilyä vastaan. SPF ilmaisee suojakertoimen määrän UVB-säteilylle. Tarkista, että voide suojaa myös UVA-säteilyltä. Aikuisten, joilla on normaali iho, suojakerroin voi olla Suomen kesässä 15-25. Lasten ja aikuisten, joilla on herkkä ja vaalea iho, tulisi käyttää suojakertoimen 30-50 aurinkovoiteita. Voimakkaassa auringonvalossa kaikkien pitäisi käyttää vähintään suojakertoimella 30 varustettua aurinkovoidetta. Vaihda voiteet uusiin vähintään kerran vuodessa.

2. Suojaa ihoa myös pilvisellä säällä. Jopa puolet UV-säteilystä voi tunkeutua pilvien läpi.

3. Voitele iho aurinkovoiteella noin 20 minuuttia ennen kuin menet ulos, jotta voide ehtii kunnolla imeytyä. Lisää voidetta jokaisen uintikerran jälkeen.

4. Muista, että iho voi palaa myös varjossa.

5. Ole erityisen varovainen, jos taivas on pilvetön. Auringon säteily on voimakkaampaa aukealla paikalla, kuten uimarannalla kuin esimerkiksi metsässä.

6. Aurinkovoiteen käyttäminen on tärkeää aina, mutta erityisen tärkeää se on keskipäivällä kello 11 ja 15 välillä, jolloin UV-säteily on voimakkainta.

7. Kasvot ja hartiat palavat herkimmin. Muista suojata myös herkästi palavat korvat, kalju päälaki, nenä ja jalkapohjat.

Lue uusimpia tiedotteita

Henkilöstön innostus ja omistautuneisuus näkyy – Docrates sai Suomen innostavimmat työpaikat -tunnustuksen jo 6. kertaa

Docrates Syöpäsairaalamme sai erinomaiset tulokset vuoden henkilöstötutkimuksessa ja yrityksemme on yksi Suomen innostavimmista työpaikoista. Henkilöstön kokonaistyytyväisyys nousi vuonna 2024 ennätyksellisen...

Lue lisää

Norjalaisten potilaiden määrä kasvoi vuonna 2023

Docrates Syöpäsairaala on hoitanut yli 15 vuotta Helsingissä suomalaisia ja kansainvälisiä potilaita. Vuonna 2023 erityisesti norjalaisten potilaiden määrä kasvoi. Docrateella...

Avoin webinaari: Suolistosyöpäpotilaan hoitopolku hoitajan näkökulmasta 12.3.2024 klo 17

Lämpimästi tervetuloa avoimelle luennolle tiistaina 12.3. klo 17-18.30, jonka teemana on suolistosyöpäpotilaan hoitopolku hoitajan näkökulmasta.

Docrateen uudet työvaatteet parantavat työviihtyvyyttä ja potilasturvallisuutta

Docrates Syöpäsairaala yhdisti voimansa Medantan, terveydenhuollon työvaatteiden edelläkävijän, kanssa luodakseen henkilöstölleen entistä toimivamman työvaatemalliston. Yhteistyön tavoitteena oli parantaa työviihtyvyyttä mukavien...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16