Tutustu Docrates Syöpäsairaalan henkilökuntaan, esittelyssä koordinoiva hoitaja Michaela

Kategoriat:
Vakava sairaus herättää usein hämmennystä, epävarmuutta ja pelkoa. Docrates Syöpäsairaalassa koordinoivan hoitajan yksi tärkeimmistä tehtävistä on olla potilaan tukena vaikean sairauden keskellä, rinnallakulkija hoitopolun alusta loppuun.

Koordinoiva hoitaja Michaela Vorselman on työskennellyt Docrateella nyt jo 3,5 vuoden ajan.

– Pääsin aloittamaan työni Docrateella ensin ajanvarauksessa. Se oli loistava paikka aloittaa, sillä siinä työtehtävässä opin nopeasti tuntemaan talon kaikki palvelut ja pääsin tutustumaan työntekijöihin. Ajanvarauksessa saadaan ensikosketus potilaaseen, ja hänen tilanteensa käydään siinä tarkasti läpi. Ajanvarauksen ammattitaitoiset sairaanhoitajat ohjaavat potilaan eteenpäin vastaanotoille tai tutkimuksiin. Kun sitten siirryin koodinoivan hoitajan tehtäviin, oli minulla jo laaja tuntemus koko syöpäsairaalasta, henkilökunnasta ja palveluista, kertaa Michaela.

Michaela työskentelee osana Docrateen kansainvälistä tiimiä, jonka päävastuuna on ulkomaisten potilaiden hoidon koordinointi.

– Me tulemme aamulla töihin, heitämme kymmenen palloa ilmaan ja pidämme ne ilmassa koko työpäivän ajan, kiteyttää Michaela koordinoivan hoitajan monipuolisen ja vauhdikkaankin työpäivän.

– Me huolehdimme jatkumosta potilaan koko hoitopolun ajan.

Monipuolinen osaaja ja rinnallakulkija

Koordinoivan hoitaja työ vaatii monipuolista osaamista, sillä lähes kaikki potilaan käytännön asiat hoituvat koordinoivan hoitajan toimesta. Koordinoiva hoitaja varmistaa, että tutkimus-, hoito- ja vastaanottokäynnit on varattu ja laitettu kalenteriin sekä huolehtii, että lähetteet ja hoitosuunnitelma ovat ajan tasalla.

– Tapaamme potilaan aina lääkärivastaanoton jälkeen, teemme kustannusarvion, varaamme tarvittavat hoitokokonaisuudet ja tutkimukset, listaa Michaela koordinoivan hoitajan työtehtäviä.

– Haluamme tehdä potilaan asioinnista mahdollisimman sujuvaa ja vaivatonta. Mutta ennen kaikkea olemme se yhdistävä lenkki kokonaisuudessa ja rinnallakulkija potilaan tukena. Olemme se pysyvä tekijä vaikean sairauden keskellä, hän lisää.

– Usein mukana on myös potilaan perheenjäsen tai muu läheinen, ja olemme myös heihin yhteydessä, jos potilas näin toivoo. On monesti yhtä tärkeää tuntea potilaan läheiset ja olla myös heille tukena. Näin potilaan ympärille muodistuu turvarinki, johon kuuluvat omaiset, lääkäri ja koordinoiva hoitaja, kertoo Michaela.

Yhteydenpito jatkuu myös etänä

Yhteydenpito koordinoivan hoitajan ja potilaan välillä on säännöllistä ja tiivistä. Potilas voi olla omaan hoitajaansa yhteydessä häntä askarruttavissa kysymyksissä, ja hoitaja pitää potilaan ajan tasalla kaikista hänen hoitoonsa liittyvistä käytännön asioista. Yhteydenpito tapahtuu sekä puhelimitse että digitaalisen potilaseurantapalvelu Kaiku Healthin kautta. Kaiku on tärkeä yhteydenpitokanava etenkin ulkomaalaisten potilaiden kanssa.

– Näin huolenpito jatkuu ja yhteys säilyy myös silloin, kun potilas on omassa kotimaassaan, kertoo Michaela.

Ulkomaalaisten potilaiden kohdalla korostuu turvallisuuden tunteen luominen.

– Kun ollaan toisessa massa, kaukana omasta kodista ja vaikeiden asioiden äärellä, on sitäkin tärkeämpää, että jokaisella on oma tuttu hoitaja tukena.

Osa potilaista asuu pitkien hoitojaksojen ajan Suomessa ja yhteydenpito koordinoivan hoitajan kanssa on tänä aikana tiivistä.

– Kun näen potilaita usean viikon ajan lähes päivittäin, suhde syvenee. Keskusteluita käydään niin elämästä kuin arjen pienistäkin asioista. Monelle sairaala ja oma hoitaja on turvasatama. Toki jokainen potilas on yksilö, ja tukea on satavilla juuri potilaan omien tarpeiden mukaan. Toisille riittää käytännön asioiden sujuminen, ja toiset tarvitsevat myös henkistä tukea ja turvaa, pohtii Michaela.

– Pitää osata lukea potilasta ja tunnistaa heidän tarpeensa ja tapansa, jolla haluavat olla yhteydessä, hän lisää.

Itsenäistä yhteistyötä

 Michaela kertoo, että vaikka koordinoivan hoitajan työ on melko itsenäistä, on oma tiimi korvaamaton:
– Ei tästä tulisi mitään ilman meidän loistavaa tiimiä ja toimivaa yhteistyötä. Olemme oppineet tunnistamaan toistemme vahvuudet, ja tiimin sisällä moniammatillisuus on tärkeässä osassa. Jokainen tietää, keneltä kysyä tarvittaessa apua. Kyllä tiimin tuki on monella tapaa korvaamaton.

Koordinoiva hoitaja tekee myös tiivistä yhteystyötä lääkäreiden kanssa.

– On erittäin tärkeää, että tuo yhteistyö toimii. Se on potilaan etu, että häntä hoitava lääkäri ja hoitaja ovat ajan tasalla potilaan tilanteesta, hän lisää.

Koko tunteiden kirjo

 Koordinoiva hoitaja on potilaan tukena ensikäynnistä lähtien ja näkee hoitojakson koko kaaren ja tunteiden koko kirjon.

– Olen oppinut jo tunnistamaan, kuinka tietyt vaiheet toistuvat sairauden aikana. Lähes jokainen potilas käy samat vaiheet läpi. Alkushokkiin ei totu koskaan, pohtii Michaela.

– Mutta alun ahdistuksen jälkeen tulee usein hyväksyminen. Ja joka kerta, kun potilas lähtee meiltä saatuaan lisää elinaikaa ja hoitoa sairauteensa, on se helpotuksen tunne valtava. Ei siihenkään totu, se koskettaa joka kerta, hän pohtii.

– Arvostan suuresti sitä luottamusta, jota potilailta saan. Teen kaikkeni, jotta olen tuon luottamuksen arvoinen, lisää Michaela.

Aina eivät asiat mene niin kuin on suunniteltu ja toivottu, ikäviä yllätyksiäkin tulee.

– Kyllä potilaiden tilanteet koskettavat. Suhde potilaaseen on erityislaatuinen, siinä on jaettu ilot ja surut, joten kyllä omatkin tunteet ovat mukana. Mutta se on inhimillistä, ihmisiä mekin olemme, pohtii Michaela.

“Joka kerta, kun potilas lähtee meiltä saatuaan lisää elinaikaa ja hoitoa sairauteensa, on se helpotuksen tunne valtava.”

 

 

Lue uusimpia tiedotteita

/

Yksilöllisesti suunniteltu fysioterapia syöpäpotilaiden tukena

Fysioterapia tarjoaa monipuolisia menetelmiä ja hoitokeinoja, jotka parantavat syöpäpotilaiden elämänlaatua ja toimintakykyä kaikissa hoidon vaiheissa. Menetelmät ja harjoitteet suunnitellaan aina...

Lue lisää
/

Sairastatko eturauhassyöpää? Osallistu Suomi hoitaa 2023 -tutkimukseen

5.9.2023 | Oletko sairastanut eturauhassyövän? Etsimme eturauhassyöpään sairastuneita henkilöitä vastaamaan Suomi hoitaa 2023 -tutkimukseen, jonka tavoitteena on tuoda potilaan ääni...

Lue lisää
/

Avoin luento: Henkinen hyvinvointi ja jaksaminen syöpähoitojen aikana ja niiden jälkeen 7.9.2023

5.9.2023 | Suomen Suolistosyöpäyhdistys järjestää avoimen luennon torstaina 7.9.2023 klo 17.30 Kampin Palvelukeskuksen juhlasalissa (2.krs), os. Salomonkatu 21B Helsinki. Docrates...

Lue lisää
/

Docrateella hyödynnetään uusimpia rintasyövän lääkehoitoja

Uusia syöpälääkkeitä kehitetään koko ajan, ja jo käytössä oleville lääkkeille löydetään myös uusia käyttökohteita. Ennen kuin uusi lääke otetaan käyttöön...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16