SPECT-TT syövän diagnostiikassa ja hoidossa

SPECT-TT:n tavallisimpia käyttökohteita ovat luuston gammakuvaus, vartijaimusolmuketutkimus, ejektiofraktiotutkimus sekä kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasen diagnostiikka.

SPECT eli yksifotoniemissiotomografia-laitteen gammakameran avulla voidaan seurata radioaktiivisen isotoopin kertymistä ja puoliintumista elimistössä. Kameran kiertoliike pystyy muodostamaan kolmiulotteisen kuvan halutusta kohteesta.  SPECT-kuvaus yhdistetään usein esimerkiksi tietokonetomografiaan, jolloin anatominen kuvaus saa kolmiulotteisen tarkkuuden.

Tavallisimpia SPECT-TT:n käyttökohteita

Luuston gammakuvaus

Tällä kuvauksella voidaan selvittää onko syöpä lähettänyt etäispesäkkeitä luustoon. Joissakin tapauksissa voidaan myös seurata luustoon hakeutuneen syövän hoitojen vastetta.

Vartijaimusolmuketutkimus

Tällä kuvauksella etsitään imusolmukkeita, joiden kautta kasvainten seudun imunestekierto kulkeutuu. Mikäli kasvain lähettää etäpesäkkeitä, tapahtuu se ensimmäiseksi juuri näihin imusolmukkeisiin. Havaitut vartijaimusolmukkeet poistetaan ja tutkitaan leikkauksen aikana. Mikäli niistä ei löydy tautia, voidaan muut alueella olevat imusolmukkeet jättää poistamatta ja selvitä pienemmällä leikkauksella. Jos imusolmukkeissa sen sijaan todetaan kasvainsoluja, poistetaan alueelta yleensä kaikki imusolmukkeet. Tämä tutkimus kuuluu osana rintasyövän leikkausta edeltävään diagnostiikkaan.

Ejektiofraktiotutkimus

Tässä tutkimuksessa potilaan verenkiertoon ruiskutetaan tinayhdistettä, joka hakeutuu punasoluihin. Kun laskimonsisäisesti annetaan lisäksi radioaktiivista isotooppia, se hakeutuu tinayhdisteeseen leimaten punasolut. Samaan aikaan iholle kiinnitetyt elektrodit seuraavat sydämen sykettä, jolloin on mahdollista saada tietoa sydämen vasemman kammion toiminnasta, jonka seuraaminen on tärkeää monien syöpähoitojen yhteydessä.

Kilpirauhasen diagnostiikka

Kilpirauhasen isotooppidiagnostiikka perustuu kilpirauhasen joditarpeeseen osana kilpirauhashormonisynteesiä. Näin ollen radioaktiivista jodia voidaan käyttää kilpirauhastautien diagnostiikkaan, jossa tavallisimmat tutkimukset liittyvät kilpirauhasen syövän levinneisyyden selvittelyyn ja kilpirauhasen liikatoiminnan määrän tutkimiseen. Käytettävissä on kaksi eri jodin isotooppia (I-123 ja I-131). Kuvaustekniikka riippuu kuvauksen aiheesta. Lisänä voidaan eräissä tapauksissa käyttää kilpirauhasen toimintaa tehostavaa hormonia (rTSH) kuvaustulosten parantamiseksi.

Lisäkilpirauhasen diagnostiikka

Lisäkilpirauhasen diagnostiikka perustuu aineeseen, joka hakeutuu sekä kilpirauhaseen että lisäkilpirauhasiin. Merkkiaineen poistuminen on kilpirauhasesta nopeampaa, joten sarjakuvantamisen avulla voidaan etsiä lisäkilpirauhasiin liittyviä toiminnallisia poikkeavuuksia.

Laitteisto

Käytössämme on Siemens Symbia T2 SPECT-TT-laite.

Laitteiston tekniset tiedot

  • Siemens Symbia T2 SPECT/TT
  • SPECT -gammakuvauslaitteisto, jossa on lisäksi 2-leikkeinen kerroskuvauslaitteisto
  • 70 cm kuvausaukko
  • Monipuoliset kuva-analyysiohjelmistot syövän diagnostiikkaan ja funktionaalisiin tutkimuksiin
  • Matalaenergia- ja korkeaenergiakollimaattorit
  • DICOM -liityntä Docrateen PACS -arkistoon

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 14.10.2020

Mitä hyötyä on geenitiedosta? (Rinnakkain-lehti 03/2020)

Katsomalla geeneihin voimme ennaltaehkäistä rintasyöpää, löytää syövän ajoissa, välttää turhia syöpähoitoja sekä hakea hoitoa, joka sopii juuri tietylle potilaalle.

Lue lisää
Julkaistu: 14.10.2020

Syöpä ja koronavirus – Usein kysyttyä

Uskaltaako sairaalaan lähteä? Jatkuvatko hoitoni? Kokosimme yhteen yleisimmät huolenaiheet ja vastaukset niihin.

Lue lisää
Julkaistu: 09.10.2020

Miksi hoitaa rintasyöpää yksityisessä syöpäsairaalassa?

Yksityiseen rintasyövän hoitoon hakeudutaan muun muassa nopeuden, uusimpien ja yksilöllisten diagnostiikka- ja hoitomenetelmien sekä sinun hoitoosi ja hyvinvointiisi sitoutuneen ja...

Lue lisää
Julkaistu: 06.10.2020

Hyvä, paha PSA – Kannattaako testaaminen?

PSA-testauksella on hyvät ja huonot puolensa. Yhteiskunta ei järjestä laajamittaista eturauhassyövän seulontaa, mutta kannattaisiko PSA-testissä silti käydä?

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16