Julkaistu: 04.11.2019

Marraskuu on Miesten – Pukeudu siniseen

Kategoriat: Uutiset ja tiedotteet
Marraskuussa maailma kääntää huomion miesten terveyteen. Tee eturauhassyöpää näkyväksi ja kannanotto miesten terveyden puolesta pukeutumalla siniseen kansainvälisenä miestenpäivänä 19.11! Ostamalla lisäksi Sinisen nauhan tuet Propo Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry:n toimintaa.

Maailmalla miesten terveyshuolia ja eturauhassyöpää nostaa marraskuussa näkyville viiksienkasvatuskampanja Movember. Suomessakin joitakin vuosia sitten aktiivisena ollut kampanja on sittemmin meillä hiljentynyt, ja miesten ylähuulet ovat huutaneet karvattomuuttaan.

Ovatko ongelmat Suomessa siis poistuneet, Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Kimmo Järvinen?

– Eturauhasyöpä on edelleen miesten terveyttä ja hyvinvointia laajalti uhkaava sairaus. Suomessa se on miesten ja samalla koko maan yleisin syöpä. Vuonna 2017 eturauhassyöpään sairastui peräti 5446 ja kuoli 912 miestä. Tapausmäärät ovat olleet viimeisten vuosien aikana kasvussa.

– Tietoisuuden nostamista tarvitaan siis edelleen. Myös yhä nuoremmat miehet sairastuvat eturauhassyöpään ja heillä syöpä usein etenee nopeammin kuin vanhemmilla miehillä. Yhdistyksenä haluammekin peräänkuuluttaa miesten omaa aktiivisuutta selvittää, miten minun eturauhaseni voi. Mitä aiemmin eturauhassyöpä löydetään, sitä parempi on ennuste.

Yhdistyksenä haluammekin peräänkuuluttaa miesten omaa aktiivisuutta selvittää, miten minun eturauhaseni voi.

Järvinen toivoo myös hoitavilta tahoilta aktiivisempaa otetta miehen eturauhasen kunnon selvittelyyn. Lisäksi hän toivoo, että miesten huolet otetaan tosissaan.

– Miehet puhuvat eturauhassyövästä paljon aiempaa enemmän, ja ovat tietoisempia asioista, mutta näkisin, että hoitavalla puolella on tiettyä penseyttä lähteä selvittelemään, mikä eturauhasen tilanne on. Mielestäni hyvä nyrkkisääntö olisi se, että eturauhanen tutkittaisiin ennen kuin mies jää eläkkeelle, Järvinen toteaa.

Tukea Proposta

Propo Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry on vuodesta 1997 asti toiminut Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenjärjestö. Propo toimii valtakunnallisesti eturauhassyöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä hyväksi. Yhdistyksen toiminnan ydintä on vertaistuki ja tiedottaminen.

Kertoessaan vertaistukihenkilöiden ja –ryhmien miehille tarjoamasta voimasta, Järvinen murtaa samalla käsitystä jäyhästä, puhumattomasta suomalaisesta miehestä. Järvisen mukaan miehet kertovat ryhmissä syövästään ja kokemuksistaan hyvinkin rohkeasti ja avoimesti.

– Jäsenistöllemme tehdyt kyselyt osoittavat, että vertaistukihenkilön tai -ryhmän kanssa keskustelu lisää selvästi miehen resilienssiä eli psyykkistä sopeutumista sairauteen ja siitä selviämistä. Aluksi oma sairaus täyttää koko maailman, mutta kun mies pääsee ryhmässä kertomaan tarinansa, hän muuttuu osaksi isompaa kuvaa ja eheytyy. Hän näkee, että syöpää on myös muilla ja että tästä voi selvitä, ja elämä jatkua kaikesta huolimatta.

Tukiverkostot miehen ympärillä ovat Järvisen mukaan äärimmäisen tärkeät.  Myös kumppanin tuki on arvokasta, mutta erilaista kuin toisen saman läpikäyneen.

– Vertainen usein ymmärtää jo puolesta sanasta tuskan, joka jossain hetkessä on ollut.

– Aina ihmisellä ei myöskään ole kumppania tai lapsia tai ystäväpiirit voivat olla pienet, jolloin Propon tarjoama tuki voi muodostua äärimmäisen tärkeäksi.

"

Kimmo Järvinen on toiminut Propo Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry:n toiminnanjohtajana vuodesta 2015.

Oikeaa, luotettavaa tietoa

Järvinen kertoo, että usein jo pelkkä soitto Propoon oikean tiedon saamiseksi vähentää miehen kokemaa ahdistusta merkittävästi.

– Ensisoiton jälkeen miehet ovat yleensä riemuissaan, että tällainen palvelu on olemassa. Usein he ovat yrittäneet ensin itse etsiä tietoa netistä, mutta eivät tiedä, mikä tieto on relevanttia ja mikä ei. He ovat kiitollisia, että joku tarjoaa heille tietoa, joka on luotettavaa.

– Joskus jopa puoliso soittaa jälkikäteen kiittääkseen ja kertoakseen, että ennen yhteydenottoa mies on saattanut ahdistuksissaan hakata kaikki polttopuut talveksi ja nyt hän juo rauhassa kahvia pöydän päässä. Usein oikean tiedon saaminen lisää miehen hallinnan tunnetta omasta elämästään, Järvinen sanoo.

Ennen yhteydenottoa mies on saattanut ahdistuksissaan hakata kaikki polttopuut talveksi ja nyt hän juo rauhassa kahvia pöydän päässä.

Jäseniä Propossa on satoja ja aktiivisia vertaistukiryhmiä eri puolella Suomea yhteensä 14.

– Ryhmien koot kasvavat koko ajan, joten kiinnostusta ja tarvetta toiminnalle selkeästi on, Järvinen sanoo.

Tietoisuus yhdistyksestä ja sen olemassaolosta onkin vuosien mittaan kasvanut. Kaikki halukkaat eivät yhdistyksen pakeille kuitenkaan edelleenkään löydä.

– Tämän vuoksi tiedon lisääminen siitä, että olemme olemassa, on aina paikallaan, Järvinen päättää.

 

Lisätietoa eturauhassyöpäpotilaiden toiminnasta PROPO –lehdestä sekä yhdistyksen kotisivuilta www.propo.fi/yhdistys.

 

Docrates Syöpäsairaala antaa tukensa Suomen Eturauhassyöpäyhdistykselle ja sille arvokkaalle työlle, jota he tekevät miesten hyvinvoinnin eteen. Teemme jatkuvaa yhteistyötä ja marraskuussa kannamme rinnassamme Sinistä nauhaa.

 

 

Näin lähdet mukaan Siniseen päivään:

  • Pue päällesi jotain sinistä Kansainvälisenä miestenpäivänä 19.11 ja jaa itsestäsi kuva somessa tunnisteella #sininenpäivä #miestenpäivä ja #eturauhassyöpäkuukausi.
  • Haasta mukaan myös ystäväsi, perheesi, työtoverisi ja naapurisi. Pukeutumalla siniseen teet eturauhassyöpää näkyväksi ja muistutat miehiä huolehtimaan itsestään ja eturauhasestaan sekä hakeutumaan tutkimuksiin tarpeeksi ajoissa. Siniseen pukeutuminen on samalla kannanotto: Miestä ei ole unohdettu, hänen terveytensä ja huolensa ovat tärkeitä! Jaamme tunnisteilla merkittyjä kuvia Sininen päivä –kampanjan Facebook-sivulla.
  • Puhu eturauhassyövästä ja itsensä huolehtimisen tärkeydestä korostetusti marraskuussa.
  • Muistuta itseäsi tai lähellä olevia miehiäsi kysymään itseltään säännöllisesti, miten minun eturauhaseni voi? Mitä aiemmin syöpä löydetään, sitä parempi on ennuste.
  • Tue Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry:n toimintaa ostamalla Sininen nauha. Sininen nauha on eturauhassyövän tunnus maailmalla ja kantamalla sitä osoitat solidaarisuutta eturauhassyöpään sairastuneita ja heidän omaisiaan kohtaan. Samalla teet Propo Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry:ta näkyväksi.

 

Sininen päivä on Docrates Syöpäsairaalan ja Propo Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry:n yhteinen kampanja Suomessa, jotta miehiä ja eturauhassyöpää ei unohdeta.
Hanketta ovat tukeneet taloudellisesti myös Astellas Pharma, Bayer Oy sekä Janssen-Cilag Oy.


Katso Sininen päivä -kampanjavideo.

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 07.09.2020

Docrates Syöpäsairaalaan huipputeknologiaa edustava PET-TT-laite

Docrates Syöpäsairaalaan on asennettu Suomessa vielä harvinainen, uuden sukupolven PET-TT-kuvantamisen laite. Uusi laite tarjoaa aiempaa tarkempia kuvia, lyhyempiä kuvausaikoja sekä...

Lue lisää
Julkaistu: 01.09.2020

Miksi hoitaa eturauhassyöpää yksityisessä syöpäsairaalassa?

Yksityiseen eturauhassyövän hoitoon hakeudutaan muun muassa nopeuden, yksilöllisen ja aktiivisen hoito-otteen, maailmanluokan sädehoidon sekä elämänlaadullisten seikkojen vuoksi.

Lue lisää
Julkaistu: 28.08.2020

Voidaanko kohdunkaulan syöpä hävittää maailmasta?

Tie kohdunkaulan syövän hävittämiseen on rokottaminen, kirjoittaa naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen onkologian erikoislääkäri, prof., Johanna Mäenpää.

Lue lisää
Julkaistu: 26.08.2020

Mies – Näin pidät eturauhasestasi huolta

Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain yli 5000 ja kuolee yli 900 miestä. Myös muut eturauhasvaivat ovat miehillä yleisiä. Lue, miten voit pitää...

Lue lisää
Katso lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16