Julkaistu: 17.01.2018

Matalatehoisella sähkökenttähoidolla aivokasvaimen kimppuun

Kategoriat: Artikkelit
Optune-hoidossa matalataajuinen sähkökenttä johdetaan pään ihoon kiinnitettävien anturien avulla kallon läpi aivokasvaimeen. Sähkökentän tarkoituksena on hidastaa, pysäyttää tai tuhota holtittomasti jakautuvia syöpäsoluja. Potilas kantaa mukanaan repussa laitetta, josta virta johdetaan antureihin lähes koko vuorokauden ajan. Suositeltu käyttöaika vuorokaudessa on 18 tuntia hoidon tehokkuuden takaamiseksi. Sen käyttö ei rajoita normaalia elämää. Ainoa rajoitus on, että laite ei saa kastua.

Tällä hetkellä Optune-hoitoa voidaan käyttää tietyn tyyppisen aivokasvaimen (glioblastooman) hoidossa, joko yhdistettynä ylläpitosolunsalpaajahoitoon yhdistetyn leikkaus- säde- ja lääkehoidon jälkeen, tai jos kasvain uusiutuu ylläpitosolunsalpaajahoidon aikana tai sen jälkeen. Optune-hoitoa voidaan käyttää yhdistelmähoitona solunsalpaajan kanssa tai ainoana hoitomuotona.

Hoito voi aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten ihottumaa pään ihossa antureiden kohdalla. Optune-hoito on USA:n mm. lääkintälaitteita valvovan viranomaisen hyväksymä, ja sitä suositellaan myös esim. National Comprehensive Cancer Networkin hoitosuosituksissa. Monessa sairaalassa odotetaan kuitenkin lisää näyttöä hoidosta ja sen tehosta. Docrates Syöpäsairaala on ensimmäinen suomalainen sairaala, jossa Optune-hoito on otettu käyttöön aivosyövän hoidossa.

Docrates Syöpäsairaalaan hakeutunut Miikka Sinervo on ensimmäinen potilas Suomessa, jolle lääkäri on määrännyt Optune-hoidon aivosyövän vuoksi. Miikalla todettiin yllättäen kasvain aivoissa, kun hän oli lomamatkalla Italiassa viettämässä 50-vuotissyntymäpäiväänsä perheensä ja läheistensä kanssa. Miikka kertoo, että oireet alkoivat oudolla väsymyksellä ja haju-tuntemuksella. Seuraavana päivänä syntymäpäiväjuhlista Miikka menetti yllättäen tajuntansa. Italiassa hänelle tehtiin pään magneettikuvaus, jossa tajuttomuuskohtauksen syyksi selvisi kasvain aivoissa. Miikka leikattiin Suomessa toukokuussa 2016 ja hoitoa jatkettiin vielä solunsalpaaja-sädehoitokuurilla. Syksyllä kuitenkin todettiin, ettei hoito ole tehonnut, ja kasvain oli jälleen yhtä suuri kuin lähtötilanteessa.

Miikka päätti vaimonsa Sannan kanssa ottaa yhteyttä Docrates Syöpäsairaalaan ja tulla keskustelemaan tilanteesta ja uusista hoitomuodoista syöpätautien erikoislääkäri Akseli Hemmingin kanssa. Miikka ja Sanna olivat etsineet tietoa maailmalla tehdyistä virushoidoista ja halusivat keskustella aiheesta asiantuntijan kanssa.  Professori Hemminki otti selvää myös muista uusista lääketieteellisesti tutkituista hoitovaihtoehdoista ja yhteistyössä potilaan kanssa päätettiin, että Optune-hoito oli näistä vaihtoehdoista paras tässä vaiheessa. Docrates Syöpäsairaalasta otettiin yhteyttä laitevalmistajaan, ja moniammatillisen yhteistyön tuloksena Miikan hoito saatiin käynnistymään.

Miikka kertoo kahden kuukauden hoitojakson jälkeen, että hoidosta itsestään ei ole ollut kummempia haittoja. Vaivaa toki aiheuttaa laitteen patterien vaihdosta huolehtiminen ja hiusten pois ajaminen, jotta anturit saa kiinnitettyä päänahkaan. Laite otetaan pois peseytyessä ja saunassa; muuten hoidosta ei ole taukoja.

”Kun patterien teho alkaa laantua, päässä tuntuu ”viileältä”, ja kun patterin vaihtaa, niin olo alkaa lämmetä. Sitten tuntemukseen tottuu, eikä asiaan kiinnitä sen jälkeen suurempaa huomiota”, kuvaa Miikka itse hoitoa.

Anturit Miikan päässä ovat herättäneet positiivista uteliaisuutta ystävissä ja ympäristössä, ja Miikka onkin ottanut asiakseen puhua hoidostaan avoimesti. Optune-hoito ei ole estänyt normaalia elämää kovinkaan paljoa ja pariskunta on esimerkiksi hiljattain käynyt laskettelemassa Rukalla. ”Tällä hetkellä on hyvä olla”, Miikka kertoo, ”tuntuu mielenkiintoiselta haasteelta olla mukana ensimmäisenä potilaana Suomessa näin uuden hoidon saajana”. Hoitojen saatavuus Suomessa myös herättää ajatuksia. ”Potilaalla ei ole aikaa odottaa hitaan byrokratian vuoksi uusien hoitomuotojen käyttöönottoa.  Sen vuoksi on hienoa, että on olemassa Docrates Syöpäsairaalan kaltainen paikka, jossa uusimmat muualla maailmassa lääketieteellisesti hyväksytyt hoidot ovat myös varteenotettava vaihtoehto syövän hoitoon”.

Lisätietoja hoidosta englanninkieliseltä sivustolta www.optune.com

 

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 24.09.2020

Docrates Syöpäsairaala aloittaa yksityisen syövän riskikartoitus- ja seulontapalvelun – Haluatko mukaan testaajaksi?

Docrates Syöpäsairaala on lanseeraamassa loppuvuodesta yksityistä syövän riskikartoituspalvelua sekä rintasyövän, eturauhassyövän, suolistosyövän ja ihosyöpien seulontaohjelmaa. Haemme nyt sopivia henkilöitä testaamaan...

Lue lisää
Julkaistu: 07.09.2020

Docrates Syöpäsairaalaan huipputeknologiaa edustava PET-TT-laite

Docrates Syöpäsairaalaan on asennettu Suomessa vielä harvinainen, uuden sukupolven PET-TT-kuvantamisen laite. Uusi laite tarjoaa aiempaa tarkempia kuvia, lyhyempiä kuvausaikoja sekä...

Lue lisää
Julkaistu: 01.09.2020

Miksi hoitaa eturauhassyöpää yksityisessä syöpäsairaalassa?

Yksityiseen eturauhassyövän hoitoon hakeudutaan muun muassa nopeuden, yksilöllisen ja aktiivisen hoito-otteen, maailmanluokan sädehoidon sekä elämänlaadullisten seikkojen vuoksi.

Lue lisää
Julkaistu: 28.08.2020

Voidaanko kohdunkaulan syöpä hävittää maailmasta?

Tie kohdunkaulan syövän hävittämiseen on rokottaminen, kirjoittaa naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen onkologian erikoislääkäri, prof., Johanna Mäenpää.

Lue lisää
Katso lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16