Julkaistu: 17.01.2018

Matalatehoisella sähkökenttähoidolla aivokasvaimen kimppuun

Kategoriat: Artikkelit
Optune-hoidossa matalataajuinen sähkökenttä johdetaan pään ihoon kiinnitettävien anturien avulla kallon läpi aivokasvaimeen. Sähkökentän tarkoituksena on hidastaa, pysäyttää tai tuhota holtittomasti jakautuvia syöpäsoluja. Potilas kantaa mukanaan repussa laitetta, josta virta johdetaan antureihin lähes koko vuorokauden ajan. Suositeltu käyttöaika vuorokaudessa on 18 tuntia hoidon tehokkuuden takaamiseksi. Sen käyttö ei rajoita normaalia elämää. Ainoa rajoitus on, että laite ei saa kastua.

Tällä hetkellä Optune-hoitoa voidaan käyttää tietyn tyyppisen aivokasvaimen (glioblastooman) hoidossa, joko yhdistettynä ylläpitosolunsalpaajahoitoon yhdistetyn leikkaus- säde- ja lääkehoidon jälkeen, tai jos kasvain uusiutuu ylläpitosolunsalpaajahoidon aikana tai sen jälkeen. Optune-hoitoa voidaan käyttää yhdistelmähoitona solunsalpaajan kanssa tai ainoana hoitomuotona.

Hoito voi aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten ihottumaa pään ihossa antureiden kohdalla. Optune-hoito on USA:n mm. lääkintälaitteita valvovan viranomaisen hyväksymä, ja sitä suositellaan myös esim. National Comprehensive Cancer Networkin hoitosuosituksissa. Monessa sairaalassa odotetaan kuitenkin lisää näyttöä hoidosta ja sen tehosta. Docrates Syöpäsairaala on ensimmäinen suomalainen sairaala, jossa Optune-hoito on otettu käyttöön aivosyövän hoidossa.

Docrates Syöpäsairaalaan hakeutunut Miikka Sinervo on ensimmäinen potilas Suomessa, jolle lääkäri on määrännyt Optune-hoidon aivosyövän vuoksi. Miikalla todettiin yllättäen kasvain aivoissa, kun hän oli lomamatkalla Italiassa viettämässä 50-vuotissyntymäpäiväänsä perheensä ja läheistensä kanssa. Miikka kertoo, että oireet alkoivat oudolla väsymyksellä ja haju-tuntemuksella. Seuraavana päivänä syntymäpäiväjuhlista Miikka menetti yllättäen tajuntansa. Italiassa hänelle tehtiin pään magneettikuvaus, jossa tajuttomuuskohtauksen syyksi selvisi kasvain aivoissa. Miikka leikattiin Suomessa toukokuussa 2016 ja hoitoa jatkettiin vielä solunsalpaaja-sädehoitokuurilla. Syksyllä kuitenkin todettiin, ettei hoito ole tehonnut, ja kasvain oli jälleen yhtä suuri kuin lähtötilanteessa.

Miikka päätti vaimonsa Sannan kanssa ottaa yhteyttä Docrates Syöpäsairaalaan ja tulla keskustelemaan tilanteesta ja uusista hoitomuodoista syöpätautien erikoislääkäri Akseli Hemmingin kanssa. Miikka ja Sanna olivat etsineet tietoa maailmalla tehdyistä virushoidoista ja halusivat keskustella aiheesta asiantuntijan kanssa.  Professori Hemminki otti selvää myös muista uusista lääketieteellisesti tutkituista hoitovaihtoehdoista ja yhteistyössä potilaan kanssa päätettiin, että Optune-hoito oli näistä vaihtoehdoista paras tässä vaiheessa. Docrates Syöpäsairaalasta otettiin yhteyttä laitevalmistajaan, ja moniammatillisen yhteistyön tuloksena Miikan hoito saatiin käynnistymään.

Miikka kertoo kahden kuukauden hoitojakson jälkeen, että hoidosta itsestään ei ole ollut kummempia haittoja. Vaivaa toki aiheuttaa laitteen patterien vaihdosta huolehtiminen ja hiusten pois ajaminen, jotta anturit saa kiinnitettyä päänahkaan. Laite otetaan pois peseytyessä ja saunassa; muuten hoidosta ei ole taukoja.

”Kun patterien teho alkaa laantua, päässä tuntuu ”viileältä”, ja kun patterin vaihtaa, niin olo alkaa lämmetä. Sitten tuntemukseen tottuu, eikä asiaan kiinnitä sen jälkeen suurempaa huomiota”, kuvaa Miikka itse hoitoa.

Anturit Miikan päässä ovat herättäneet positiivista uteliaisuutta ystävissä ja ympäristössä, ja Miikka onkin ottanut asiakseen puhua hoidostaan avoimesti. Optune-hoito ei ole estänyt normaalia elämää kovinkaan paljoa ja pariskunta on esimerkiksi hiljattain käynyt laskettelemassa Rukalla. ”Tällä hetkellä on hyvä olla”, Miikka kertoo, ”tuntuu mielenkiintoiselta haasteelta olla mukana ensimmäisenä potilaana Suomessa näin uuden hoidon saajana”. Hoitojen saatavuus Suomessa myös herättää ajatuksia. ”Potilaalla ei ole aikaa odottaa hitaan byrokratian vuoksi uusien hoitomuotojen käyttöönottoa.  Sen vuoksi on hienoa, että on olemassa Docrates Syöpäsairaalan kaltainen paikka, jossa uusimmat muualla maailmassa lääketieteellisesti hyväksytyt hoidot ovat myös varteenotettava vaihtoehto syövän hoitoon”.

Lisätietoja hoidosta englanninkieliseltä sivustolta www.optune.com

 

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 22.06.2020

Syöpä ei pidä kesälomaa

Kesällä lomakauden alettua tutkimuksiin ja syöpähoitoihin pääsyä voi joutua odottamaan normaaliakin pidempään. Potilaille odottaminen on usein henkisesti raskasta, eikä se...

Lue lisää
Julkaistu: 15.06.2020

Tutustu sairaalamme henkilökuntaan: Yksilöllisen syövänhoidon ylilääkäri Juha Kononen

Docrates Syöpäsairaalan yksilöllisen syövänhoidon ylilääkäri Juha Konosta motivoi, että sairaalan tarkkaan harkitut puitteet ja ympäristö antavat hänelle mahdollisuuden hoitaa potilaat...

Lue lisää
Julkaistu: 15.06.2020

Aidosti yksilöllistä syövänhoitoa – Mistä on kyse?

Aidosti yksilöllinen syövänhoito perustuu geeneihin ja yksilöllisiin tarpeisiin. Docrates Syöpäsairaalassa hoitoa toteutetaan yksilöllisen syövänhoidon ylilääkäri Juha Konosen johdolla.

Lue lisää
Julkaistu: 15.06.2020

Timo Joensuulle professorin arvonimi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt Docrates Syöpäsairaalan perustajalle, sädehoidon ylilääkäri, dos., LT, Timo Joensuulle professorin arvonimen 11.6.2020. Arvonimi on...

Lue lisää
Katso lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16