Käytössämme on Siemens Symbia T2 SPECT-TT-laite, jolla on monia eri käyttökohteita. Gammakameran avulla voidaan seurata radioaktiivisen isotoopin kertymistä ja puoliintumista elimistössä. Usein tutkimuksiin yhdistetään SPECT-kuvantaminen, jolloin kameran kiertoliikkeen avulla saadaan kolmiulotteista kuvaa halutusta kohteesta. Samassa kuvauksessa voidaan myös hyödyntää tietokonetomografiaa ja yhdistää näin saadut kuvat.

Tavallisimpia SPECT-TT:n käyttökohteita sairaalassamme ovat:

  • Luuston gammakuvaus: tällä kuvauksella voidaan selvittää onko syöpä lähettänyt etäispesäkkeitä luustoon. Joissakin tapauksissa voidaan myös seurata luustoon hakeutuneen syövän hoitojen vastetta.
  • Vartijaimusolmuketutkimus: tällä kuvauksella etsitään imusolmukkeita, joiden kautta kasvainten seudun imunestekierto kulkeutuu. Mikäli kasvain lähettää etäpesäkkeitä, tapahtuu se ensimmäiseksi juuri näihin imusolmukkeisiin. Havaitut vartijaimusolmukkeet poistetaan ja tutkitaan leikkauksen aikana. Mikäli niistä ei löydy tautia, voidaan muut alueella olevat imusolmukkeet jättää poistamatta ja selvitä pienemmällä leikkauksella. Jos imusolmukkeissa sen sijaan todetaan kasvainsoluja, poistetaan alueelta yleensä kaikki imusolmukkeet. Tämä tutkimus kuuluu osana rintasyövän leikkausta edeltävään diagnostiikkaan.
  • Ejektiofraktiotutkimus: tässä tutkimuksessa potilaan verenkiertoon ruiskutetaan tinayhdistettä, joka hakeutuu punasoluihin. Kun laskimonsisäisesti annetaan lisäksi radioaktiivista isotooppia, se hakeutuu tinayhdisteeseen leimaten punasolut. Samaan aikaan iholle kiinnitetyt elektrodit seuraavat sydämen sykettä, jolloin on mahdollista saada tietoa sydämen vasemman kammion toiminnasta, jonka seuraaminen on tärkeää monien syöpähoitojen yhteydessä.
  • Kilpirauhasen diagnostiikka: Kilpirauhasen isotooppidiagnostiikka perustuu kilpirauhasen joditarpeeseen osana kilpirauhashormonisynteesiä. Näin ollen radioaktiivista jodia voidaan käyttää kilpirauhastautien diagnostiikkaan, jossa tavallisimmat tutkimukset liittyvät kilpirauhasen syövän levinneisyyden selvittelyyn ja kilpirauhasen liikatoiminnan määrän tutkimiseen. Käytettävissä on kaksi eri jodin isotooppia (I-123 ja I-131). Kuvaustekniikka riippuu kuvauksen aiheesta. Lisänä voidaan eräissä tapauksissa käyttää kilpirauhasen toimintaa tehostavaa hormonia (rTSH) kuvaustulosten parantamiseksi.
  • Lisäkilpirauhasen diagnostiikka: Lisäkilpirauhasen diagnostiikka perustuu aineeseen, joka hakeutuu sekä kilpirauhaseen että lisäkilpirauhasiin. Merkkiaineen poistuminen on kilpirauhasesta nopeampaa, joten sarjakuvantamisen avulla voidaan etsiä lisäkilpirauhasiin liittyviä toiminnallisia poikkeavuuksia.

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille 1-2 päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus ja neuvonta 010 773 2000 (ma-to 8-18, pe 8-16)