Kuoleman porteilta lähes terveeksi 59 päivässä – Lennartin kokemus

Henkilökohtainen kokemukseni tehokkaasta ja nopeasta syöpähoidosta, joka antoi minulle uuden elämän.

Väsymys vei voimat

Syyskuun lopussa 2017 havahduin tunteeseen, että olen jatkuvasti väsynyt ja aivan poikki, joten päätin testauttaa itseni netistä tilaamallani laboratoriotestillä. En silloin osannut arvatakaan, että minulla olisi eturauhassyöpä, vaan kuvittelin oireiden johtuvan esimerkiksi vitamiininpuutoksesta.

Testitulokset saapuivat nopeasti. Sain tietää, että PSA-arvoni oli testin mukaan koholla ja minun tulisi heti ottaa yhteyttä terveyskeskukseeni, jonka sitten teinkin jo samana päivänä. Terveyskeskuksen vastaanotto oli kuitenkin tyly: sain kuulla vain, ettei moisiin testeihin voi luottaa, eikä tässä mitään hätää ole. Jouduin tappelemaan puhelimessa pitkään, ennen kuin he suostuivat testaamaan minut uudelleen. Viikkoa myöhemmin, kun vihdoin pääsin uusiin testeihin, PSA-arvo oli kohonnut entisestään.

Elinaikaa arvioitiin olevan vain pari vuotta

Sain pian lähetteen urologille jatkotutkimuksiin. Selvisi, että sairastan pahanlaatuista, laajasti levinnyttä eturauhassyöpää. Tarkemmin sanottuna, Gleason 4+5 luokan invasiivista adenokarsinoomaa.

Muistan elävästi lääkärin todenneen marraskuun alussa 2017, ettei näin pahasti levinnyttä syöpää ole mahdollista hoitaa. Oirehoitona minulle tarjottiin hormonihoitoa, joka pystyttäisiin kuitenkin aloittamaan vasta kuukauden odotusajan jälkeen. Elinajanodotteeni arvioitiin olevan yksi vuosi, tai mahdollisesti jotakin kuuden kuukauden ja kolmen vuoden välillä. Vaikka sairaanhoitaja oli pari päivää aikaisemmin antanut minulle lähes saman tuloksen terveydentilastani, tuntui lääkärin antama tuomio shokeeraavalta.

Huoli otti vallan

Synkät ajatukset ja huoli valtasivat pääni väkisin. Rupesin heti miettimään, mitä lapsilleni ja lapsenlapsilleni kävisi, ja miten voisin parhaiten valmistaa heitä tulevaan. Huomasin pysähtyväni ajattelemaan ja suunnittelemaan jo mahdollista poismenoani: milloin kuolema saapuisi ja miltä se tuntuisi, pitäisikö minun kärsiä vai kävisikö se nopeasti.

Noina päivinä tunteeni heittelehtivät puolelta toiselle tavalla, jota en ollut ennen kokenut. Minulle oli täysin uutta, että tällainen vahva yritysjohtaja voi yhtenä hetkenä kyetä vain istumaan ja olemaan surullinen ja tunnin päästä jo puhkua vihaa niin, että huonekalut lentelevät.  Sellaista se kuitenkin oli, noina päivinä, jolloin sain kuolemantuomioni.

Matkani Docrates Syöpäsairaalaan

Onneksi minulla oli läheinen kontakti suomalaiseen Docrates Syöpäsairaalaan jo ennen Ruotsista saamaani kuolemantuomiota. Se loi minuun ja lapsiini uskoa. Heti Ruotsista saamani kuolemantuomion jälkeen kaikki tapahtuikin todella nopeasti.

Marraskuun  yhdeksäntenä päivänä 2017 lensin Suomeen Docrateelle, jossa minua vastassa oli aivan mieletön henkilökunta. Heidän osaamisensa syövänhoidon alalla oli niin vakuuttava, että rauhoituin heti, ja sain taas uskoa elämäni jatkumiseen.

Docrateella käynnistettiin heti tarkat tutkimukset tilanteeni selvittämiseksi. Kävin magneettitutkimuksessa ja PET-TT-kuvauksissa. Näiden menetelmien avulla saadaan paras käsitys eturauhassyövän levinneisyydestä ja laajuudesta, mikä taas vaikuttaa parhaan mahdollisen hoitosuunnitelman valintaan. Tutkimuksista selvisi, että syöpä oli paitsi aggressiivinen, myös levinnyt laajasti  lantion alueelle ja luustoon. Ruotsissa näin tarkkaan diagnoosiin ei päästy pelkän TT-kuvauksen ja luustokartan perusteella.

Tutkimusten ja testien jälkeen tapasin syöpäsairauksien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuun, joka kävi läpi tilanteeni ja hoidot, joita minulle voitaisiin Docrateella tarjota. Sitten hän esitteli minulle hoitosuunnitelman, jonka hyväksyin saman tien. Vain 20 minuuttia myöhemmin hoitoni oli täydessä käynnissä.

Siinä vaiheessa oli mennyt kuusi päivää kuolemantuomiostani Ruotsissa, kahdeksan päivää lääkärin puhelusta ja noin kuukausi koepalasta, jonka pohjalta pahanlaatuinen syöpäni todettiin.

Perusteellinen hoitosuunnitelma toi toivoa

Hoitosuunnitelmani mukaan hoito aloitettiin hormonihoidolla, tämän jälkeen saisin uutta, vielä kokeellista*, radioaktiivista lutetium-isotooppihoitoa, neljästä kuuteen sytostaattiannosta ja lopuksi 25 päivän sädehoitojakson. Ymmärsin heti, että tulen olemaan hyvissä käsissä.

Marraskuun lopulla sain ensimmäiset lutetium-hoitoni professori Kalevi Kairemon johdolla. Hoito ei ollut yhtään sen kummempi kuin mikään muukaan suonensisäinen hoito, eikä se aiheuttanut minulle kokeneen henkilökunnan käsittelyssä lainkaan kärsimystä.

Jo seuraavana päivänä kuvantamistutkimukset osoittivat, että uusi lääkeaine on alkanut tehota. Merkittäviä tuloksia oli heti nähtävissä muun muassa luustolevinneisyyden vähenemisenä.

Sinä iltana palasin kotiini Ruotsiin luottavaisin mielin.

Uskomaton hoitotulos: Kahden hoitokerran jälkeen levinneisyys oli poissa

Tammikuun alussa palasin Docrateelle toista isotooppihoitoa varten. Tuloksia näkyi jälleen jo seuraavana päivänä; sain kuulla, että syöpäni oli jo nyt oikeastaan pitkälti kadonnut.

Uutiset tuntuivat ihmeeltä, sillä diagnoosista parantumiseen mennyt aika oli uskomattoman lyhyt. Vain 59 päivää aikaisemmin olin saanut kuulla, että kehoni on täynnä syöpäsoluja, ja minulla on kaksikymmentä etäpesäkettä ympäri luustoa ja vatsaonteloa. Minut oli käytännössä tuomittu kuolemaan. Mutta siinä minä sitten yhtäkkiä olin, käytännössä parantunut syövästä.

Siispä jo toisen isotooppihoidon jälkeen jatkohoitoni keskittyi lähinnä uusiutumisriskin ehkäisyyn. Kävin sytostaatti- ja sädehoidossa, jotta viimeisetkin syöpäsolut saataisiin pois eturauhasestani. Halusin jatkaa hoitoani nimenomaan Docrateella, sillä olin kuullut muilta ruotsalaisilta paljon hyvää myös sairaalan sädehoito-osaamisesta.

Levinneen eturauhassyövän eri hoitovaihtoehdoista pitäisi puhua avoimemmin

Kaikille, jotka sitä kuitenkin miettivät tätä lukiessa, niin kyllä – eturauhaseni on yhä hoitojenkin jälkeen tallella, ja voin elää täysin normaalia elämää, lukuun ottamatta sitä, etten voi enää saada lapsia. Se ei kuitenkaan minun tapauksessani haittaa, sillä minulla on jo ennestään kolme upeaa lasta ja yksi lapsenlapsi.

Mielestäni levinneen eturauhassyövän eri hoitomuodoista pitäisi puhua yleisesti ottaen enemmän ja avoimemmin, sillä monet syöpään sairastuneet miehet leikkauttavat eturauhasensa turhaan ja joutuvat kärsimään valtavista sivuoireista, jotka heikentävät elämänlaatua huomattavasti. Eturauhassyöpä on rankka tauti, jota tulee hoitaa aggressiivisesti osaavien, kokeneiden ja taitavien eturauhassyövän hoitoon erikoistuneiden ihmisten johdolla. Docrates tarjoaa kaiken tämän. Minun kohdallani aggressiivisen lutetium-hoidon saaminen oli jopa elintärkeää.

Terveiset sinulle, joka olet samassa tilanteessa

Hoitojeni jälkeen tapaukseni sai paljon huomiota ruotsalaismedioissa, kuten Aftonbladetissa ja paikallislehdissä. Sen seurauksena olen tavannut paljon onnettomia ruotsalaisia, jotka kamppailevat samanlaisten ongelmien kanssa. Neuvoni heille kaikille on ollut sama: ottakaa yhteyttä Docrateelle niin pian kuin pystytte, niin pääsette heti tehokkaaseen hoitoon.

Aikamme täällä on rajallista, ja on tärkeää, että jokainen syöpäpotilas pääsisi hoitoon niin nopeasti kuin mahdollista, sillä syöpä ei välitä hoitojonoista, pitkistä tutkimustulosten odotusajoista tai lääkäreistä, jotka eivät ota sinua tosissaan. Syöpä kasvaa päivä päivältä suuremmaksi, ja sen hoitaminen vaikeutuu jatkuvasti sitä mukaa, kun aikaa kuluu.

Toivon, että jokainen pohtisi tarttumista mahdollisuuteen tulla hoidetuksi Docrateella. Yhteydenotto ei vaadi paljoa, mutta vain yhden puhelun päässä voi olla sinulle erittäin arvokasta tietoa hoitomahdollisuuksista, jotka sopivat juuri sinun tilanteessasi.

Tahdon lopuksi kiittää Docrates Syöpäsairaalan henkilökuntaa kaikesta. Erityiset kiitokset haluan lähettää erikoislääkäri Timo Joensuulle ja professori Kalevi Kairemolle heidän ainutlaatuisesta osaamisestaan ja kaikille muille upeille minua hoitaneille ihmisille, kuten Liisa Kokko, Henna Lundenius, Johanna Baarman ja Marianne Ekholm. Haluan kiittää myös muuta henkilökuntaa, joka on aina hymy huulilla antanut minulle parhaan mahdollisen hoidon ja saanut minut tuntemaan oloni turvalliseksi näinkin vakavan asian äärellä.

Kaiken tämän jälkeen olen alkanut katsomaan elämää eri silmin ja pystyn nyt arvostamaan enemmän sitä mitä tapahtuu tässä hetkessä. Nyt haluan kokea enemmän, ja suunnittelen myös muuttoa ulkomaille.

Kiitos Docrates, kun sain elämäni takaisin.

Elokuussa 2018
Lennart Andersson, Lidköping

*Lutetium-hoidot levinneen eturauhassyövän hoitoon ovat vielä kokeellista Fimean erityisluvallista hoitoa.

Dosentti Timo Joensuu lutetiumhoidosta:

Lääke on vielä verrattain uusi Suomessa, ja vielä kokeellinen, mutta hoito on osoittautunut tehokkaaksi ja hyvin siedetyksi, niillä kenelle se soveltuu. Radiolääke hakeutuu eturauhassyöpäsoluihin niiden sijainnista riippumatta ja mahdollistaa syöpähoidon, vaikka syöpä olisi levinnyt laajalle.

Lisää Lennartin tapauksesta ruotsalaisessa mediassa:

Aftonbladet: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8wB7Pd/lennart-59-blev-av-med-cancerspridning-pa-finsk-privatklinik

Lue potilaidemme kertomuksia

/

Mikael Lagström: Nyt otan jokaisesta hetkestä ilon irti

Kun levinneeseen ja aggressiiviseen eturauhassyöpään sairastunut Mikael Lagström, 67, hakeutui syöpähoitoihin Docrateelle, hän toivoi saavansa lisää elinvuosia. Nyt Mikaelin hoidot...

Lue lisää
/

Mika Piltz: Olen kiitollinen siitä, että oikeilla hoitovalinnoilla voidaan vaikuttaa elämänlaatuun

Eturauhassyöpädiagnoosi syksyllä 2021 pisti 54-vuotiaan Mika Piltzin kuviot hetkeksi uusiksi. Kalenteri täyttyi lukuisilla sädehoitokerroilla ja lääkärikäynneillä, mutta moni asia säilyi...

Lue lisää
/

Johny ja Leena: Pahin pelko on ollut, että tyttäremme jää tähän maailmaan yksin

Syöpä on koetellut Gustafssonien perhettä jo kaksi kertaa. Siitä huolimatta positiivinen perhe katsoo elämää eteenpäin pilke silmäkulmassaan: Tulevaisuus näyttää kauniilta.

Lue lisää
/

Rintasyöpä – Yhteisellä matkalla Eila ja Esko

Vuosi 2020 ei alkanut niin kuin Eila Hämäläinen ja Esko olivat ajatelleet. Kun Eila sai vuodenvaihteessa rintasyöpädiagnoosin, vaihtuivat pariskunnan haaveet...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16