Levinnyt eturauhassyöpä: Esan elämä oli vaakalaudalla, mutta uusi radiolääke tehosi

Kun Päijänteen rannalla syntyneen, nykyisin Espoossa asuvan 88-vuotiaan Esa Rantahakalan aggressiivinen eturauhassyöpä levisi, hoidot lopetettiin ja Esaa oltiin siirtämässä saattohoitoon. Esa ei kuitenkaan luovuttanut, vaan hakeutui yksityiseen Docrates Syöpäsairaalaan hakemaan toista mielipidettä.

– Ennen eturauhassyöpädiagnoosiani minulla oli ollut vuosien ajan eturauhasoireita ja eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua, jota hoidettiin lääkkeillä. PSA-arvoani seurattiin kerran vuodessa. Oireeni pahenivat vuonna 2012, mutta asiat etenivät kovin hitaasti ja hoitoaika luvattiin minulle vasta kuukausien päähän. Silloin päätin ensimmäisen kerran tulla Docrateelle, se oli kesää 2013, muistelee Esa Rantahakala.

– Docrateen urologi Martti Ala-Opas sanoi silloin, että kun on tämän ikäinen mies, pitäisi ottaa näytteitä. Sitten tulikin huonoja uutisia: selvisi että minulla on aggressiivinen eturauhassyöpä.

Esa ei kuitenkaan kustannussyistä jäänyt jatkotutkimuksiin ja hoitoihin Docrateelle. Ulkoinen sädehoito aloitettiin julkisessa sairaalassa syksyllä 2013.

– Kun sädehoito alkoi, PSA lähti hyvin laskuun, Esa kertoo.

Elämä vaakalaudalla

Sädehoidon jälkeen Esa kävi säännöllisesti PSA-seurannassa. Yllättäen vuonna 2016 PSA-arvo alkoi kuitenkin taas nousta. Lisätutkimuksissa todettiin, ettei eturauhassyöpä ollutkaan parantunut, vaan levinnyt muualle elimistöön.

– Lääkärinaikoja ja tutkimuksia siirrettiin aina eteenpäin, ja tilanteeni eteni huonoksi. Lopulta vatsanikaan ei enää toiminut – vain nestemäinen ruoka meni läpi. Näin lääkärin kuvaruudulta, että suoli oli mennyt melkein kiinni, Esa muistelee.

– Siinä vaiheessa minua ei enää hoidettu, vaan ohjattiin kotisairaanhoidon piiriin. Käytännössä kyseessä oli siis saattohoitotilanne, mutta en hyväksynyt sellaista vielä. Niin kauan kesti, että tulin Docrateelle viimein hoitoon syöpäpotilaana. Ystäväni kehottivat silloin, että “nyt menet”, Esa sanoo vakavana.

Uusi lääke tehosi

Kesällä 2017 Esa hakeutui yksityiseen Docrates Syöpäsairaalaan hakemaan toista mielipidettä.

– Vuoden 2017 heinäkuun lopulla neuvottelimme Docrateen sädehoidon ylilääkäri Timo Joensuun ja isotooppiylilääkäri Kalevi Kairemon kanssa hoitomahdollisuuksista. Lääkärit kertoivat tilanteen olleen sellainen, että oli vakavasti harkittava kannattaako syöpää enää lähteä aktiivisesti hoitamaan. Sitä olikin vähän joka puolella kehoa, mutta ei raajoissa.

– Oli kuitenkin olemassa uusi kokeellinen lutetium-radioisotooppihoito*, jolla oli saatu hyviä hoitotuloksia. Tarkkojen tutkimusten jälkeen Timo Joensuu sanoi, että sitä voidaan yrittää kohdallani. Elokuussa alkoi ensimmäinen hoito, ja vatsani alkoi toimia pian jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen. Tämä oli tietenkin merkittävä asia. Kävin isotooppihoidoissa kerran kuussa, viimeisen kerran joulukuussa 2017, viisi kertaa yhteensä, Esa kertoo.

“Täällä on paras asenne hoidossa, aivan loistava”, Esa sanoo kiittäen Docrateen henkilökunnalta saamaansa hyvää hoitoa.

Ikääntyneen ihmisen syövän hoito

Ikääntymiseen liittyy yleisesti elintoimintojen heikkenemistä ja usein muita sairauksia, jotka voivat vaikeuttaa syövän hoitoa ja lisätä hoidon haittavaikutuksia. Docrates Syöpäsairaalassa arvioidaan aina yksilöllisesti potilaan kokonaistilanne, kunto ja hoidon tarve. Komplikaatioita voidaan vähentää hoidon yksilöllisellä suunnittelulla.

Docrates Syöpäsairaalassa syöpähoidoissa hoitosuunnitelmaa ohjaavat yleiskunto ja elintoimintojen taso, joka vaikuttavat potilaan selviytymiseen enemmän kuin ikä. Uudenlaiset hoidot mahdollistavat myös usein elinvuosien lisäämisen levinneessäkin taudissa vakavat sivuoireet välttäen. Myös Esa selvisi uusista hoidoistaan suhteellisen vähällä verrattuna moneen muuhun hoitomuotoon.

– Yllättävän hyvin hoidot menivät. Sivuoireina makuaisti meni joksikin aikaa. Suun kuivuminen vaivaa vieläkin.

Talvella 2017 Esan hoidoissa siirryttiin sytostaattihoitoon, sillä PSA-arvo oli vielä isotooppihoitojenkin jälkeen yli 20. Sytostaattien avulla PSA-arvo saatiin kuitenkin laskettua neljään. Nyt Rantahakalalla on menossa hormonihoito ja PSA on 1,3.

– Hormonihoito jatkuu, otan neljä pilleriä joka päivä. Vointini on tälläkin hetkellä yllättävän hyvä.

Voimaa kuorosta ja luonnosta

Sairauden keskellä Esa kertoo saaneensa voimaa luonnosta.

– Olen aina ollut luontoihminen ja luonto on aina ollut minulle tärkeä. Synnyin Päijänteen rannalla, missä olen aina telttaillut ja kalastanut. Nykyisin asun Espoossa, Lähderannassa. Kävelen joka päivä kilometrin matkan rannalle. Joskus polvi sanoo, että nyt riittää ja joutuu sitten pitämään taukoa. Harmittaa, kun on tullut kömpelöksi. Sienessä vielä vähän voin käydä, kerään kantarelleja ja suppilovahveroita, Esa kertoo.

Esa Rantahakala on harrastanut myös laulua kahdessa eri kuorossa, mm. veteraanien kuorossa. Rantahakala toimi myös omaishoitajana vaimolleen vuosina 2004–2011. Siitä ajasta hän kertoo liikuttuen.

– Päätin että hoidan vaimoani itse, vaikka henki menisi. Ei mennyt henki, mutta olihan se raskasta. Onneksi fysioterapeutti kävi hoitamassa vaimoa ja seurakunnankin puolesta tuli joku auttamaan, niin pääsin kuoroon. Se piti minut hengissä niinä aikoina. Nykyään ei oikein ääneni toimi samalla tavalla.

Tänä vuonna Esalle iloa toivat suotuisat kesäsäät.

– Nyt kesällä oli aivan mahtavat ilmat. Vietin paljon aikaa ulkona.

Päätös tulla Docrateelle kannatti

Kustannuksista huolimatta Esa kokee, että hoitosuhteen siirto Docrateelle on ollut merkittävä päätös hänen elämänsä kannalta.

– Minua harmittaa, että odotin liian kauan hoitojen kanssa. Kun en saanut hoitoa muualla, niin tulin viimein tänne. Onneksi. Alkuun mietin ja laskin paljonko menee rahaa hoitoihin. Kela ei korvaa juuri mitään, koska saamani hoito on vielä kokeellista. Mutta jos jollekin muulle käy niin kuin minulle, niin kyllä minä kustannuksista huolimatta suosittelen Docrateeta. Täällä on paras asenne hoidossa, aivan loistava. Paikka on tuntunut kotoisalta vaikka kyseessä onkin sairaala. Lisäksi täällä on ollut hyvä, kun on ollut vain kaksi lääkäriä ja myös hoitajat ovat samoja, he soittavat minulle usein, Esa sanoo kiittäen Docrateen henkilökunnalta saamaansa hyvää hoitoa.

*Lutetium-hoidot levinneen eturauhassyövän hoitoon ovat vielä kokeellista Fimean erityisluvallista hoitoa.

Professori Timo Joensuu lutetium-hoidosta

Esa Rantahakalan saama lutietium-hoito on uusi radioaktiivinen hoitomuoto. Lääke on vielä verrattain uusi Suomessa, ja vielä kokeellinen, mutta hoito on osoittautunut tehokkaaksi ja hyvin siedetyksi, niillä kenelle se soveltuu. Radiolääke hakeutuu eturauhassyöpäsoluihin niiden sijainnista riippumatta ja mahdollistaa syöpähoidon, vaikka syöpä olisi levinnyt laajalle.

Esan kohdalla uusi lääke tehosi. Erittäin suuresta tautimassasta ja saattohoitovaiheeseen edenneestä tilanteesta huolimatta Esaa on voitu hoitaa hyvin tehokkaasti erittäin vähäisin haittavaikutuksin.

Kokemus tuo jälleen uutta toivoa kaikille niille, joiden syöpä on jo siinä vaiheessa, että sitä ei täysin kokonaan voida parantaa. Syöpääkin voidaan hoitaa kroonisena sairautena. Aktiivisten hoitojaksojen aikana voi olla pitkiäkin hoitotaukoja”, kertoo professori, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuu.

Lue potilaidemme kertomuksia

/

Rintasyöpäpotilaan tarina: Täytyy löytää pieniä hyviä hetkiä, vaikka maailma myllertää ympärillä

On joulukuu ja ensimmäinen pitkä koronavuosi lähenee loppuaan. Turkulaisessa ravintolassa istuu pariskunta, joka keskustelee intensiivisesti, välillä nauretaan ja välillä itketään....

Lue lisää
/

Janos Uotila: Nyt ymmärrän tarkan ja yksilöllisen diagnoosin merkityksen

Sairaalan aulassa istuu mies hymyssä suin. 45-vuotiaalle Janos Uotilalle tämä aula ja etenkin sen viereinen sädehoidon tila ovat tulleet hyvinkin...

Lue lisää
/

Mikael Lagström: Nyt otan jokaisesta hetkestä ilon irti

Kun levinneeseen ja aggressiiviseen eturauhassyöpään sairastunut Mikael Lagström, 67, hakeutui syöpähoitoihin Docrateelle, hän toivoi saavansa lisää elinvuosia. Nyt Mikaelin hoidot...

Lue lisää
/

Mika Piltz: Olen kiitollinen siitä, että oikeilla hoitovalinnoilla voidaan vaikuttaa elämänlaatuun

Eturauhassyöpädiagnoosi syksyllä 2021 pisti 54-vuotiaan Mika Piltzin kuviot hetkeksi uusiksi. Kalenteri täyttyi lukuisilla sädehoitokerroilla ja lääkärikäynneillä, mutta moni asia säilyi...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16