Potilaan kokemus: Syöpädiagnoosi muutti Larsin elämän

Lars Murman sai eturauhassyöpädiagnoosin talvella 2013. Nyt hän haluaa saada muut ymmärtämään varhaisen diagnoosin ja hoidon merkityksen.

“Docrateelle ei joudu odottamaan, vaan hoitoon pääsee nopeasti”

Talvella 2013 Lars Murman sairastui eturauhassyöpään. Lars on yritysjohtaja ja henkilöstöyritys Manpowerin perustaja. Ennen sairastumistaan hän kuului Profficen omistajiin ja oli sen hallituksen puheenjohtaja.

Syöpädiagnoosi muutti Lars Murmanin elämän. Hän päätti asettaa terveytensä etusijalle ja luopui hallituksen puheenjohtajan tehtävästä sekä myi osakkeensa. Lars valitsi hoitopaikakseen Docrateen.

– Näin tärkeässä päätöksessä on tietysti otettava huomioon monia seikkoja. Docrateelle ei joudu jonottamaan, vaan hoitoon pääsee nopeasti. En ollut kasvoton liukuhihnapotilas, vaan minulla oli läheinen suhde sekä lääkäreihin että muuhun henkilökuntaan. Lisäksi he kaikki olivat erittäin ammattitaitoisia. Siksi minusta tuntui turvalliselta valita sädehoitopaikaksi Docrates. Ja valintani osui täysin oikeaan, toteaa Lars Docrateessa toteutetun sädehoidon jälkeen.

lars-murman
Lars Murman

Hoitopaikan valinta

Tukholmassa asuvan Larsin eturauhasesta oli vuodesta 2009 lähtien otettu yhteensä neljä näytettä PSA-arvon vaihdellessa 2,7:sta 3,5:een. Vuonna 2013 otetusta neljännestä koepalasta diagnosoitiin eturauhassyöpä. Diagnoosin varmistamiseksi Lars halusi vielä toisen lääkärin mielipiteen. Kävi ilmi, että lääkärit olivat eri mieltä sekä syöpäkasvaimen sijainnista että sopivasta hoitomenetelmästä. Lars halusi selvittää asian magneettikuvauksen avulla, mutta tutkimukseen oli kuukauden jono.

– Kun tietää sairastavansa syöpää, ei todellakaan halua odottaa yhtään, Lars sanoo.

Lars soitti Norjaan ystävälleen, joka suositteli ottamaan yhteyttä helsinkiläiseen Docrates Syöpäsairaalaan.

– Docrateelle pääsin magneettikuvaukseen kahden päivän kuluttua. Tutkimus kesti tunnin, ja seuraavana päivänä Lars kuuli tulokset onkologi Timo Joensuulta, joka on yksi Docrateen perustajista.

– Syöpäni luokitus ei ollutkaan T2, kuten edelliset lääkärit olivat sanoneet, vaan T3. Useimpien asiantuntijoiden mielestä T3-luokan eturauhassyöpä on hoidettava sädehoidolla, ei leikkauksella, Lars kertoo.

T3 tarkoittaa, että syöpä on tunkeutunut eturauhasta ympäröivän kapselin läpi. Timo ehdottikin, että Lars aloittaisi sädehoidon heti.

– Koska sain Ruotsissa ristiriitaista tietoa, oli tärkeää uskaltaa kyseenalaistaa ja hankkia toisen lääkärin mielipide kotimaasta tai ulkomailta. Avopuolisoni Lotta auttoi hankkimaan tietoa eturauhassyövästä ja sen hoidosta. Älkää työntäkö päätä pensaaseen, vaan antakaa lähimpienne auttaa, neuvoo Lars kaikkia, jotka joutuvat vastaavaan tilanteeseen.

Varhainen diagnoosi ja hoito

Docrateella pääsee erikoislääkärin vastaanotolle muutamassa päivässä ensimmäisestä yhteydenotosta sairaalaan. Diagnoosin saa viikossa, ja hoitokin aloitetaan tarvittaessa viikon kuluessa.

Lars Murmanin sädehoito Docrateella kesti kahdeksan viikkoa. Hoitoihin kului vain 10–15 minuuttia päivässä, joten hänellä oli runsaasti ylimääräistä aikaa.

– Pystyin tekemään etätöitä ja asuin viikot Helsingissä. Kun en tehnyt töitä, kävin elokuvissa, kävelyllä, kuntoilemassa tai syömässä ystävien kanssa. Minulla on onneksi paljon ystäviä, ja 20 ystävää kävi minua katsomassa. Viikonloppuisin lensin kotiin Tukholmaan perheeni luo, Lars kertoo.

Kun sädehoito Docrateella oli päättynyt, hoito jatkui vielä tablettikuurilla. Sen avulla ehkäistiin syöpäsolujen stimuloitumista testosteronin vaikutuksesta. Lars on iloinen ja kiitollinen Docrateella saamastaan hoidosta.

– Tiedän saaneeni Docrateella erinomaista hoitoa. Henkilökunta oli ammattitaitoista, työlleen omistautunutta ja erittäin mukavaa, hän toteaa.

Lars Murman tietää nyt paljon eturauhassyövästä ja jakaa tietoa mielellään muillekin. Ennen kaikkea hän haluaa saada muut ymmärtämään varhaisen diagnoosin ja hoidon merkityksen.

– Joka viides ruotsalainen mies sairastuu eturauhassyöpään, joten on erittäin todennäköistä, että joko sinä itse tai joku tuttavasi sairastuu. Muutamalla minunkin ystävälläni on eturauhassyöpä, Lars sanoo.

Elämäntapamuutos

Hoidon jälkeen Lars muutti elämäntapojaan. Docrateen ravitsemusterapeutti selitti hänelle miten elämäntapamme vaikuttaa siihen sairastummeko syöpään vai emme. Perustekijöitä, joihin voimme parhaamme mukaan vaikuttaa, ovat ravinto, liikunta, stressi ja uni. Nykyään Lars kiinnittääkin aikaisempaa enemmän huomiotaan näihin tekijöihin.

Hyödyllinen EU-direktiivi

EU:n potilasliikkuvuusdirektiivin ansiosta Lars pystyi hakemaan vakuutuskassasta korvausta ulkomailla saamastaan hoidosta. Voidakseen saada korvausta potilaan on oltava oikeutettu hoitoon Ruotsissa ennen ulkomaille hakeutumista. Syksyllä 2013 astui lisäksi voimaan uusi laki, jonka nojalla potilas voi saada etukäteen tiedon korvauksesta. Aikaisemmin korvauksen saattoi hakea ainoastaan hoidon päätyttyä, mutta nyt potilas voi varmistaa korvauksen saamisen jo ennen hoidon aloittamista. Tiedon voi saada vakuutuskassasta etukäteen kahdella eri tavalla, ennakkotietona tai ennakkolupana. Ennakkotietona annetussa ilmoituksessa määritellään jälkikäteen maksettavan korvauksen enimmäismäärä. Ennakkolupa puolestaan on todistus, jonka potilas ottaa mukaansa hoitopaikkaan. Tällöin hänen tarvitsee maksaa vain potilasmaksu, ja vakuutuskassa maksaa muut kustannukset suoraan. Lars maksoi hoidostaan 255 000 Ruotsin kruunua ja sai korvausta 240 000 kruunua. Matka- ja asumiskustannuksensa potilas maksaa itse.

Lue potilaidemme kertomuksia

/

Eturauhassyöpään sairastunut Mikko: Haluan vielä kilometrejä mittariini

Mikko Ässämäen eturauhassyöpädiagnoosi antoi odotuttaa itseään, vaikka merkit olivat ilmassa jo paljon aiemmin.

Lue lisää
/

Rintasyöpäpotilaan tarina: Täytyy löytää pieniä hyviä hetkiä, vaikka maailma myllertää ympärillä

On joulukuu ja ensimmäinen pitkä koronavuosi lähenee loppuaan. Turkulaisessa ravintolassa istuu pariskunta, joka keskustelee intensiivisesti, välillä nauretaan ja välillä itketään....

Lue lisää
/

Janos Uotila: Nyt ymmärrän tarkan ja yksilöllisen diagnoosin merkityksen

Sairaalan aulassa istuu mies hymyssä suin. 45-vuotiaalle Janos Uotilalle tämä aula ja etenkin sen viereinen sädehoidon tila ovat tulleet hyvinkin...

Lue lisää
/

Mikael Lagström: Nyt otan jokaisesta hetkestä ilon irti

Kun levinneeseen ja aggressiiviseen eturauhassyöpään sairastunut Mikael Lagström, 67, hakeutui syöpähoitoihin Docrateelle, hän toivoi saavansa lisää elinvuosia. Nyt Mikaelin hoidot...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16