Jukka Vitikka

Eturauhassyöpäpotilaan kokemus Docrateesta: ”Huumorikin elää mukana arjessa, vaikka aihe-alue on vakava”

”Voittajat eivät anna periksi ja periksiantajat eivät voita”

Oululainen Jukka Vitikka, 60, sai tietää sairastavansa eturauhassyöpää alkuvuodesta 2017. Hän oli käynyt PSA-testeissä säännöllisesti jo yli 10 vuotta. Vuonna 2013 PSA-testien arvoissa tapahtui pysyvämpi hypähdys. Tämän jälkeen arvot sahailivat 3,5 ja 7,9 välillä. Tilannetta tutkittiin 2015 neulanäytteillä ja 2016 magneettikuvauksella, mutta varsinainen syöpädiagnoosi antoi odottaa itseään. Pieni 1 mm kokoinen Gleason 7 -kasvain löytyi lopulta tammikuussa.

”Sitten oma urologini Oulun Yliopistollisessa sairaalassa jäi eläkkeelle, ja hoitosuhteeni siirtyi lääkärille, jota en tuntenut ennestään. Entinen opiskelukaverini vinkkasi samoihin aikoihin Docrates Syöpäsairaalasta, josta oli kuullut paljon hyvää. Olin myös hieman aiemmin käynyt Martti Ala-Oppaan vastaanotolla ja kuullut häneltä erilaisista hoitovaihtoehdoista ja niiden haitoista ja hyödyistä”, Jukka muistelee. ”Oulussa jouduinkin jonottamaan luustokartoitukseen pääsyä, joten päätin ottaa yhteyttä Docrateehen. Alle viikossa olin Timo Joensuun vastaanotolla ja asiat lähtivät heti liikkeelle.”

”Valtakunnan parhaissa käsissä”

Docrateella Jukka pääsi heti luuston ja pehmytosien levinneisyysselvittelyihin PET-TT-kuvauksiin, jossa radioaktiiviset merkkiaineet löytävät pienetkin etäpesäkkeet. PET-TT -kuvauksessa ei onneksi löytynyt etäpesäkkeitä, mutta löytyikin toinen kasvain vasemmalta puolelta eturauhasta.

Vastaanotolla käytiin läpi hoitovaihtoehtoja ja päädyttiin sädehoitoyhdistelmään, jossa Jukka sai 2 kudoksen sisäistä täsmäsädehoitoa, HDR-brakyhoitoa, ja sen lisäksi 25 kertaa ulkoista sädehoitoa. Tällaista hoitoa on Docrateella annettu jo 8 vuotta, ja sillä on saatu erinomaisia hoitotuloksia.

Jukka matkusti hoitoihin Oulusta, mutta sädehoitojen ajaksi hän majoittui arkisin Helsinkiin. Hän ei kokenut matkustamista rasittavana, koska on tottunut liikkumaan kotimaassa jo työnsäkin puolesta. Ensitapaamisesta hoitojen loppumiseen meni kaikkiaan noin 3 kuukautta. Jukalla oli onnekseen sairaskuluvakuutus, joka kattoi hoidon kustannukset.

Entisenä kauppiaana Jukka kertoo olevansa erityisen herkkä sille, miten asiakkaita kohdellaan. ”Docratesilla olen kaiken aikaa kokenut, että asiakas on ykkönen. Hoidoissa on ollut kiireettömyyden tunne ja inhimillisyys mukana. Hoitohenkilöt tulivat tutuiksi ja oleellista oli, että minua ei koskaan pompoteltu henkilöltä toiselle. Koordinoiva hoitaja sekä muutkin hoitajat hoitivat heti kaikki pyyntöni. Kaiken aikaa oli tunne, että olen turvallisissa ja valtakunnan parhaissa käsissä. Turvattomuus ja epätoivo eivät päässeet missään vaiheessa valloilleen”, Jukka kertoo.

”Minulla on yläpäässä lisävarusteena jo vuodelta 2006 keskivaikea/vaikea aivovamma. Se on ollut elämäni kovin kokemus ja kolaus. Olen opetellut kävelemään ja kirjoittamaan uudelleen. Nyt toinen lisävarusteeni, eturauhassyöpä, ja sen mutkaton hoito, on ollut helppo kokonaisuus aivovammaan verrattuna. Aivovammani on ’hitaasti etenevä syöpä’, jota ei voida parantaa; eturauhassyöpä sen sijaan on parannettavissa”, Jukka pohtii, ja jatkaa: ”Tällä hetkellä voin hyvin. Ulkoiset sädetykset lähinnä väsyttivät. Sisäiset sädetykset olivat sen sijaan sen verran kovia paukkuja, että niiden seurauksena virtsaaminen oli haastavaa, ja kesti aina kolmisen viikkoa, että tilanne rauhoittui. ”

Aktiivinen loppuvuosi edessä: nyt pyrin nauttimaan!

Eturauhassyövän selätettyään Jukka on nyt täynnä suunnitelmia. ”Pitäisi vähän matkustella ja mualimaa kiertää. Kotitila Ounasjoen rannalla Rovaniemellä on jatkuva puuhamaa, jossa on tekevälle tekemistä. Lisäksi pitkään vireillä olleet vanhojen autojen entisöinnit on nyt syytä saada liikkeelle. Välillä matkailu mielenkiintoisiin kohteisiin avartaa ja antaa uutta ajateltavaa.”

”Työtuntini ovat täynnä ja takana on loistava tulevaisuus. Pyrin nauttimaan ja tekemään päätöksiä niin kauan kuin on jalka- ja käsivoimia. Ja terveyttä, kiitos!”

Kokemukseni Docrateesta

”Docrateen kiteyttäisin seuraavasti: asiakaslähtöinen, ammattitaitoinen, inhimillinen, edelläkävijä, asiallinen, positiivisesti tiukka ja aikatauluistaan kiinnipitävä. Samalla huumorikin elää mukana arjessa vaikka aihealue on vakava”, Jukka muistelee mukavia huumorin sävyttämiä ja mieleenpainuvia hoitohetkiä.

”Aikaisemmat kovat kokemukseni yläpääni kanssa ovat opettaneet, että asenne ratkaisee paljon ja yksi mottoni niin syöpäni kanssa kuin yleisemminkin on, että ’voittajat eivät anna periksi ja periksiantajat eivät voita’”.

”HDR-hoidot ovat varmasti hyviä ja loppujen lopuksi helppoja leikkauksiin, hormonihoitojen sivuvaikutuksiin jne. verrattuna. Elämä on – varsinkin minulle – opettanut, että mitään hyvää et saa kuin tuskaisten askelten kautta”.

Jukan tilannetta seurataan jatkossakin PSA-testein, alkuun muutaman kuukauden välein ja jatkossa harvemmin. Docrateen pitkäaikaisseurannan tuloksissa on havaittu, että hoitotulokset HDR-brakyhoidoilla hoidetuilla eturauhassyöpäpotilailla ovat erinomaiset, joten Jukankin osalta tilanne on varsin lupaava.

Lue lisää:
HDR-brakyhoito | PET-kuvantaminen | HDR-brakyhoidon pitkäaikaisseurassa erittäin lupaavia tuloksia