Helgen ja Audin tarina: Aggressiivinen eturauhassyöpä

“Helsingissä sinulle tarjotaan parhasta mahdollista hoitoa”

Norjalainen Helge Viken, 61, oli lomalla Espanjassa, kun hän huomasi joutuvansa käymään yhä useammin vessassa. ”Kävin vessassa varmaan viisi-kuusi kertaa yössä, joten epäilin, ettei kaikki ollut ihan kunnossa”, Helge sanoo.

Palattuaan kotiin Helge otti yhteyttä lääkäriinsä, joka lähetti hänet tarkempiin tutkimuksiin. ”Yleensä aikaa erikoislääkärille saa odottaa kolme tai jopa neljä viikkoa, mutta koska minulla on sairausvakuutus Vertikal Helse -yhtiössä, pääsin heidän kauttaan muutamassa päivässä ensin lääkäriin Trondheimiin ja sieltä lähetteellä Osloon yksityisklinikalle.” Oslossa sijaitseva Aleris Helse on Docrateen yhteistyökumppani Norjassa.

”Sain Oslossa myös diagnoosin: aggressiivinen eturauhassyöpä, joka on levinnyt virtsarakkoon ja imusolmukkeisiin”, Helge kertoo. Eturauhassyöpä on yleisin miehillä esiintyvä syöpä. Järkytyksestä päästään pyörällä Helge kysyi lääkäriltä, mitä hänen pitäisi seuraavaksi tehdä. Lääkäri vastasi heti: ”Mene Docrates Syöpäsairaalaan Helsinkiin. Se pystyy tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen hoidon.”

Helge ja hänen vaimonsa Aud Inger, 57, kävivät ensi kerran Docrateella joulukuussa 2012. Aud on alusta lähtien ollut miehensä rinnalla tämän hoidoissa. Pian ensivisiitin jälkeen Helgen eturauhassyöpää alettiin hoitaa Docrates Syöpäsairaalassa.

Joulukuun 2012 jälkeen Vikenit ovat matkustaneet Helsinkiin noin kaksitoista kertaa lääkehtoitoon, sädehoitoon ja lymfahoitoihin kotoaan Budista. Bud on pieni kalastajakylä 500 kilometriä Oslosta koilliseen, ja siellä asuu vakituisesti noin tuhat henkeä. 1500- ja 1600-luvuilla Bud oli merkittävä kauppapaikka Bergenin ja Trondheimin välissä.

Monikielinen ja ystävällinen henkilökunta

Sekä Helge että Aud ylistävät kokemuksiaan Docrateella. Suurin etu on ehdottomasti ollut se, että heti alusta alkaen Helgen omahoitajana on ollut Liisa Kokko, joka puhuu sujuvasti muun muassa ruotsin ja norjan sekoitusta.

”Se, että joku oikeasti puhuu ’skandinaviaa’, sillä on suuri merkitys”, Helge nauraa, ”kommunikaatio omalla äidinkielellä on äärettömän paljon sujuvampaa ja on miellyttävää, että asiat selitetään omalla äidinkielellä.” Helge on myös voinut olla luottavaisin mielin, kun hän on koko ajan ymmärtänyt, mitä hänen hoitokokonaisuuteensa sisältyy. Docrateella hoitoja annetaankin yli kymmenellä kielellä, muun muassa englanniksi, suomeksi, ruotsiksi, norjaksi ja venäjäksi.

Liisa-hoitaja antoi suurimman osan Helgen seitsemästä lääkehoitosyklistä. Annetut sytostaatit hidastavat ja estävät syöpäsolujen kasvamisen ja monistumisen. ”On Liisan ansiota, että Helgellä on aina ollut turvallinen olo, kun hän on käynyt hoidoissa Docrateella”, Aud kehuu. ”Liisa on hoitanut Helgeä niin hyvin ja selittänyt prosessin pienimmätkin vaiheet meille. Hän on erittäin ystävällinen ja ammattimainen.”

Helge sanoo myös arvostavansa hoitoon pääsemisen nopeutta ja prosessin helppoutta potilaalle. ”Kun olen kotona Norjassa voin milloin vain lähettää Liisalle kysymyksen sähköpostilla, ja hän yleensä vastaa noin tunnin sisällä, mikä on todella nopeaa”, Helge hämmästelee.

Ennen kuin Helge ja Aud tulivat Helsinkiin, Helge otti yhteyttä Docrates Syöpäsairaalassa aikaisemmin potilaana olleeseen norjalaismieheen saadakseen lisää tietoa. ”Se oli hyvä veto. Tämä henkilö kertoi positiivisia asioita Docrateesta. Häntä oli myös haastateltu aiheesta norjalaiseen paikallislehteen.” Aleris Helseltä Helge sai toisenkin potilaan yhteystiedot kokemuksien vaihtamista varten.

Asuminen järjestyy helposti hoitojen ajaksi

Helgen ja Audin vakuutusyhtiö Vertikal Helse maksoi Helgen kaikki hoitokulut Docrateella sekä hotellissa asumisen ja fysioterapian.

”Ensimmäisellä keralla asuimme SAS-hotellissa lähellä Docrateeta pari-kolme päivää ja palasimme sitten kotiin. Seuraavalla käynnillä alkoivat sädehoidot, ja me vuokrasimme asunnon melko läheltä Docrateeta”, Helge kertoo. Helgen ensimmäiset hoidot annettiin kahden viikon välein 14 viikon jaksolla, mikä jo yksistään vaati seitsemän matkaa Helsinkiin.

Docrates on neuvotellut Helsingin keskustan hotellien ja lyhytaikaiseen majoittumiseen tarkoitettujen vuokra-asuntojen kanssa erityiset sopimushinnat kauempaa hoitoon tuleville potilailleen. Vastaava sopimus on tehty Nordic Clinic -potilashotellin kanssa. Potilashotelli sijaitsee Docrates Syöpäsairaalan kanssa samassa rakennuksessa, ja sieltä onkin erittäin helppoa tulla hoitoihin. Pitempiä aikoja Helsingissä viettävät haluavat kuitenkin useimmiten asua tavallisessa vuokra-asunnossa, koska se on kotoisampaa.

Helge halusi asua Helsingissä koko sädetyshoitojakson ajan ja toivoi omaa asuntoa, jos se vain olisi mahdollista. ”Vertikal Helse on ollut ihan mahtava myös tässä suhteessa”, Helge hehkuttaa. ”Kysyin vakuutusyhtiöltä mahdollisuutta vuokra-asuntoon arvellen vastauksen olevan kielteinen, mutta seuraavana päivänä sainkin myönteisen vastauksen, mikä oli todella mukava yllätys.”

Ylimääräiset terveyspalvelut nopeuttivat toipumista

Helge on saanut helpotusta oloonsa myös lymfahoidoista. Lymfahoito on fysioterapian muoto, joka tehoaa tiettyihin fyysisiin ongelmiin sekä syöpähoitojen jälkeiseen mahdolliseen turvotukseen.

Helgekin kärsi tästä varsin yleisestä hoitojen jälkeisestä verenkierron häiriöstä, kun hänen jalkoihinsa kertyi hoitojen aikana 12 kiloa nestettä. Lymfahieronta laittoi nesteet tehokkaasti liikkeelle. ”Jalkoihini kertyi hoitojen myötä paljon nestettä, ja jalkojen kanssa oli vaikeaa. Tuskin pystyin kävelemään. Kävin kymmenen kertaa lymfahoidossa, joka on eräänlaista pumppaavaa hierontaa. Hoitojen jälkeen kengät mahtuivat jälleen jalkaan.”

Audin mielestä hoidot olivat erittäin hyviä, sillä ne ovat nopeuttaneet Helgen toipumista. ”Helge on nyt paljon parempi. Me kävelemme useita kilometrejä päivässä”, hän todistaa.

Tulevaisuutta rakentamassa

Helge on tärkeä henkilö kotikylässään Budissa. ”Minulla on liike, joka myy huonekaluja, radioita, televisioita ja muuta kodinelektroniikkaa. Yritys ei ole iso, mutta on meillä 23 työntekijää”, Helge kertoo.

Vaikka lähellä Budia sijaitsee myös vähän isompi Molden kaupunki, Helgen kauppa on ainoa, joka myy huonekaluja ja kodinelektroniikkaa paikallisille: ”Meillä on jokaiselle jotakin, sillä me olemme ainoa kauppa Budissa”, Aud tarkentaa.

”Suunnitelmissamme on rakentaa suurempi myymälä ja laajentaa liiketoimintaa, joten Helgen on yksinkertaisesti vain parannuttava”, Aud jatkaa.

”Kyllä, se on erittäin tärkeää”, Helge hymyilee.

helge-ja-aud-pieni

Onnea perheestä

Helgellä ja Audilla on kaksi aikuista tytärtä, jotka asuvat edelleen lähellä vanhempiaan. Kolme lastenlasta vieraileekin usein koulun jälkeen isovanhempien luona. ”Sitä ei tule terveenä ajatelleeksi, kuinka onnekas oikein onkaan. Vasta sitten, kun jotain tapahtuu, sen huomaa”, sanoo Aud.

”Vanhin lapsenlapsemme Markus sairastui leukemiaan, kun hän oli vasta kaksi ja puolivuotias. Olemme joutuneet käymään läpi myös sen. Se oli raskasta aikaa. Nyt poika on terve kymmenvuotias ja olemme melkein unohtaneet, että hän on koskaan ollut sairas.”

Aud sanoo, että Helgen sairaus on saanut hänet ymmärtämään perheen merkityksen ja sen, kuinka nopeasti kaikki voi muuttua. Vikenit ovat silti sitä mieltä, että he ovat olleet onnekkaita.

”Me puhumme usein siitä, kuinka onnekkaita me olemme, kun Helgeä on hoidettu Docrates Syöpäsairaalassa. Kuinka nopeasti hän pääsi hoitoon ja sai apua – olihan hänen diagnoosinsa hyvin aggressiivinen.  Sillä on ollut meille todella merkitystä”, Aud painottaa.

Lue aiheesta:

Eturauhassyövän levinneisyystutkimukset | Levinneen eturauhassyövän hoito Docrates Syöpäsairaalassa

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus 010 773 2000 ma-to 8-18, pe 8-16