Kennethin tarina: “Olen kiitollinen täällä saamastani hoidosta”

”Kun astun sisään Docrateehen, tuntuu kuin tulisin kotiin. Ympäristö on miellyttävä ja vastaanottavainen”, kertoo Kenneth Bäckström mietteitään Docrateesta. Kenneth on ollut Docrateen potilas kaksi vuotta ja käynyt täällä yhdessä vaimonsa Carinan kanssa monta kertaa. Hoitojaksojen aikana he ovat täällä joka kolmas viikko. ”Docrateella minut kohdataan yksilönä eikä vain yhtenä monista potilaista.”

Kenneth oli varautunut odottamaan saadakseen ajan Docrateelle. Kun hän saikin ajan kahden päivän päähän, hän oli todella ällistynyt.

”Docrateen henkilökunta tutki minut aamulla, ja kello 13 samana päivänä sain tavata yhden Pohjoismaiden johtavista syöpäspesialisteista. Hän on onkologi Timo Joensuu, joka on yksi Docrateen perustajista. Timo oli rauhallinen ja varma, ja hän selitti kaiken tilaani liittyvän, kertoi kokeiden tuloksista ja esitti hoitosuunnitelman. Hän aloitti minulle suonensisäiset sytostaattihoidot suoraan. Ruotsissa en ollut siihen mennessä saanut puoliakaan siitä tiedosta, jonka Timo minulle kertoi. Docrates tuntui ensimmäisestä käynnistä alkaen erittäin luotettavalta ja asiantuntevalta paikalta.”

Henkilökohtaista hoitoa

Docrateella potilas saa oman lääkärin ja sairaanhoitajan. Lääkärinsä Timon lisäksi Kennethin yhteyshenkilönä on sairaanhoitaja Henna Ikäheimo. ”Voin soittaa Hennalle tai lähettää hänelle sähköpostia, ja saan aina nopeasti vastauksen kaikkiin kysymyksiini. Minulle kerrotaan kaikki sairauttani ja hoitoani koskevat tiedot, joten oloni on hyvin luottavainen.

”Henkilökohtainen ote on hyvin vahva; esimerkiksi lääkärini Timo soitti minulle joitakin päiviä joulun jälkeen vain kysyäkseen, kuinka voin. Toisena esimerkkinä se, kun saavuin vaimoni kanssa Helsinkiin sunnuntai-iltana ja minulla oli hoitoaika maanantaina: Timo tuli sairaalaan samana iltana ja otti meidät itse vastaan.

Kennethin vaimo Carina yhtyy ajatukseen. ”Olen oppinut tuntemaan henkilökunnan. He huolehtivat myös minusta. Heillä on aikaa minulle, he kyselevät vointiani ja varmistavat, että oloni on mahdollisimman hyvä. Sairaanhoitajat käyvät usein ja istuvat seurassani sinä aikana, kun Kennethiä hoidetaan.”

Kenneth ja Carina ovat erittäin tyytyväisiä hoitoon Docrateella. ”Docrateella ei tarvitse odottaa, täällä kaikki on saman katon alla. Jos minusta otetaan kokeita tai minua tutkitaan, saan usein vastaukset samana päivänä. Syöpäpotilaana on hyvin raskasta odotella tietoja. Sairaus voi myös pahentua ajan myötä, ja kaikenlaiset ikävät ajatukset ehtivät pyöriä päässä.

Miesten tulisi tarkastuttaa itsensä säännöllisesti

Kun PSA-arvo mitataan säännöllisesti, voidaan arvojen perusteella laaditusta käyrästä nähdä onko miehen PSA-arvo muuttunut. PSA on lyhenne sanoista prostataspesifinen antigeeni. Kyseessä on aine, jota luonnostaan on terveen miehen kehossa.  Kun eturauhasessa tapahtuu muutoksia, myös tämä arvo muuttuu, mutta se ei välttämättä tarkoita syöpää.

Docrates suosittelee yli 50-vuotiaille miehille vuosittaisia PSA-kontrolleja, sillä eturauhassyövän varhainen havaitseminen parantaa hoitoennustetta etenkin silloin, kun sairaus havaitaan ennen kuin se leviää eturauhasen ulkopuolelle.

”Jos olisin käynyt kokeissa säännöllisesti, olisi syöpäni voitu havaita aiemmin, enkä välttämättä olisi joutunut siihen, missä olen nyt.”

Kennethin syöpä havaittiin, kun hän elokuussa 2012 kävi lääkärissä hakemassa terveystodistusta vakuutusyhtiötä varten. Hän ei osannut epäillä, että jokin olisi pielessä. Kenneth oli 58-vuotias tukkukauppa-alan yrittäjä, hän liikkui säännöllisesti ja oli aina ollut terve. Koe osoitti, että Kennethillä oli eturauhassyöpä, joka lähetti etäpesäkkeitä eli levisi kasvaimina lantioon ja selkään.

”Tieto oli täydellinen järkytys, olihan oloni täysin terve. Sain lähetteen urologille Helsingborgiin kolmen viikon päähän. Kolmen viikon odotus oli kamalaa sekä minulle että perheelleni. En saanut puhuttua edes vaimolleni asiasta sinä aikana eikä uni tullut.”

Eturauhassyöpää, joka on levinnyt siten kuin Kennethillä, ei voi parantaa, mutta sitä voidaan lievittää ja pitää kurissa hormonihoidoilla ja muilla lääkehoidoilla. Ruotsissa häntä läheteltiin lääkäriltä toiselle ja odotusajat olivat pitkiä. Silloin Kennethistä tuntui, että hän ei saa apua ja asiat vain viipyvät, joten hän otti yhteyttä vakuutusyhtiöönsä DKV Storebrandiin Osloon. Häntä neuvottiin ottamaan yhteyttä Docrates Syöpäsairaalaan Helsinkiin. Vakuutus kattaisi kaikki hänen hoitonsa kulut siellä.

kenneth

Hoito

Kenneth ja Carina asuvat Rydebäckissä, pienessä yhteisössä Helsingborgin tuntumassa Etelä-Ruotsissa. Kenneth ja Carina kävivät Docrateella ensimmäisen kerran kesäkuussa 2013.

Docrateelle he tulevat lentäen Kastrupista. Hoitojaksojen aikana he ovat useimmiten yöpyneet potilashotellissa, joka sijaitsee samassa rakennuksessa kuin Docrates. ”On oikein mukavaa asua samassa talossa sairaalan kanssa, ja hotelli on erittäin tasokas.”

Kenneth on saanut Docrateella useita erilaisia hoitoja, sädehoitoa ja lääkehoitoja. Kenneth on muun muassa saanut isotooppihoitoa. Isotooppihoidossa potilaan verenkiertoon ruiskutetaan radioaktiivista merkkiainetta. Tämä isotooppi hakeutuu kasvaimeen ja tuhoaa syöpäsoluja säteilyllään.

Hän saa myös sytostaattihoitoa. Sytostaatti on solumyrkky, joka lopettaa syöpäsolujen kasvun ja voi tappaa syöpäsoluja.

”Tulin Docrateelle vasta, kun syöpä oli jo levinnyt kehooni. Mutta kun tulin tänne, sain nopeasti tarvitsemaani apua. Hoidot ovat elimistölle raskaita, ja ne totta kai väsyttävät minua. Mutta olen erittäin kiitollinen täällä saamastani hoidosta, sillä se on parantanut elämänlaatuani.”

”Docrateella minut kohdataan yksilönä eikä vain yhtenä monista potilaista.”

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus 010 773 2000 ma-to 8-18, pe 8-16