Marraskuu on miesten – Sininen päivä tulee taas

Kategoriat: Uutiset ja tiedotteet
Sininen päivä –kampanja on osa valtakunnallista eturauhassyöpäkuukautta, jota vietetään marraskuussa.

Sininen päivä -kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta eturauhassyövän yleistymisestä sekä kannustaa miehiä hakeutumaan tutkimuksiin ja hoitoihin ajoissa. Sinistä päivää vietettiin Suomessa ensimmäistä kertaa 19.11.2019 kansainvälisenä miestenpäivänä.

Kampanjan järjestävät Suomen eturauhassyöpäyhdistys Propo ry ja Docrates Syöpäsairaala.

Kampanja toimii ensisijaisesti Facebookissa, jossa haastetaan yksityishenkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä osallistumaan kampanjaan ja jaetaan informaatiota eturauhassyövästä sekä esitellään mukana olevat organisaatiot.

Tapoja, miten voit osallistua Siniseen päivään:

 • Ota itsestäsi, perheestäsi, työyhteisöstäsi tai vaikka urheilujoukkueestanne kuva, jossa kaikilla on päällään jotain sinistä (esim. huivi, kravatti tms) TAI ottakaa kuva, jossa on jotain sinistä. Se voi olla jokin esine, vaate tai vaikka sininen taivas. Postatkaa kuva someen 19.11, tägeillä #sininenpäivä, #miestenpäivä ja #eturauhassyöpäkuukausi. Lisäksi voit haastaa mukaan kampanjaan muita yksityishenkilöitä tai yrityksiä, tägäämällä heidät omaan julkaisuusi.
 • Tykkää Sininen päivä –Facebook sivusta, jossa jaamme tietoa eturauhassyövästä ja tietoa eteenpäin läheisillesi. https://www.facebook.com/sininenpaiva/
 • Lataa Facebookin profiilikuvaasi Sininen päivä -kehys. Se onnistuu, kun valitset ’Päivitä profiilikuva’ ja ’Valitse kehys’.

Miksi Sininen päivä:

Eturauhassyöpä on Suomessa miesten ja samalla koko maamme yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain yli 5000 ja kuolee yli 900 miestä. Liian moni eturauhassyöpä löytyy vasta levinneenä. Miesten kynnys hakeutua hoitoon on liian korkea, koska oireita ei tunnisteta tai oteta riittävän vakavasti. Kampanjalla pyritään lisäämään tietoa ja näin parantamaan syövän varhaista havaitsemista.

Lähimmäisen tuki on merkityksellistä

Tänä vuonna haluamme myös korostaa erityisesti lähimmäisten roolia. Sillä, että omaiset ja lähellä olevat ihmiset kysyvät mieheltä aika ajoin tämän vointia, ja tuuppaavat tarvittaessa kohti lääkäriä, voi olla iso ja ratkaiseva merkitys. Haluamme kampanjassamme muistuttaa, että meillä kaikilla on elämässämme tärkeitä miehiä kumppaneina, isoisinä, lapsina ja ystävinä, joten pidetään heistä yhdessä huolta.

Sininen päivä -kampanja:

 • Vietetään marraskuussa, joka on eturauhassyöpäkuukausi, ja erityisesti kansainvälisenä miestenpäivänä 19.11
 • Järjestettiin ensimmäisen kerran marraskuussa 2019
 • Nostaa tietoisuutta eturauhassyövästä ja sen yleisyydestä sekä ajoissa tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumisen tärkeydestä
 • Yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt voivat osallistua kampanjaan ja osoittaa tukensa miehille sosiaalisessa mediassa. Tarkemmat tiedot ja osallistumisohjeet kampanjan Facebook-sivuilla: https://www.facebook.com/sininenpaiva/
 • Tukensa eturauhassyöpään sairastuneille voi osoittaa myös ostamalla Sinisen nauhan. Tarkemmat tiedot täältä: https://propo.fi/sininen-nauha-2/.
 • Sininen päivä on Propo Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry:n ja Docrates Syöpäsairaalan yhteinen kampanja Suomessa. Hanketta ovat tukeneet taloudellisesti myös Astellas Pharma, Bayer Oy sekä Janssen-Cilag Oy.
 • Propo ry on perustettu vuonna 1997, ja se on Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenjärjestö.

 

Lisätietoja kampanjasta antaa:

Kimmo Järvinen, toiminnanjohtaja, Propo ry
kimmo.jarvinen@propo.fi, +358 41 501 4176

Ella Kirjasniemi, markkinointi- ja viestintäjohtaja, Docrates Syöpäsairaala
ella.kirjasniemi@docrates.com, +358 050 500 1838

Lue lisää aiheesta

Julkaistu: 06.11.2020

Sininen päivä: Voimaa toisista miehistä

Kun syöpään sairastunut mies tarvitsee juttukaveria, Heikki Jussila, 77, hyppää auton rattiin ja lähtee pitämään seuraa. Toisinaan hän tulee takaisin...

Lue lisää
Julkaistu: 01.11.2020

Hyvä, paha PSA – Kannattaako testaaminen?

PSA-testauksella on hyvät ja huonot puolensa. Yhteiskunta ei järjestä laajamittaista eturauhassyövän seulontaa, mutta kannattaisiko PSA-testissä silti käydä?

Lue lisää
Julkaistu: 27.04.2020

Eturauhassyöpään sairastunut Risto Laitinen valitsi leikkauksen sijaan sädehoidon

Entinen aktiiviurheilija, automaatioinsinööri Risto Laitinen tukee muita eturauhassyöpään sairastuneita, jotta heillä olisi kaikki tarvittava tieto sairauden voittamiseksi.

Lue lisää
Julkaistu: 27.04.2020

Levinnyt eturauhassyöpä: Esan elämä oli vaakalaudalla, mutta uusi radiolääke tehosi

Kun Päijänteen rannalla syntyneen, nykyisin Espoossa asuvan 88-vuotiaan Esa Rantahakalan aggressiivinen eturauhassyöpä levisi, hoidot lopetettiin ja Esaa oltiin siirtämässä saattohoitoon....

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

 • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
 • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
 • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
 • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16