Docrates tuo ensimmäisenä Pohjoismaissa käyttöön uuden työvälineen eturauhassyövän sädehoidon haittavaikutusten vähentämiseksi  

Sädehoito on erittäin tehokas eturauhassyövän hoitomuoto. Nykypäivänä sädehoitoa saaneiden eturauhassyöpäpotilaiden selviytymisprosentti onkin yksi parhaista muihin syöpämuotoihin verrattuna.

Eturauhassyövän sädehoidon tavoite on toisaalta maksimoida sädetysannos eturauhaseen ja toisaalta pitää viereisten elinten saama sädetysannos mahdollisimman alhaisena. Peräsuoli sijaitsee kuitenkin hyvin lähellä eturauhasta, mikä lisää riskiä, että eturauhasen sädetys vahingoittaa tahattomasti myös peräsuolta.

SpaceOAR asetetaan eturauhasen ja peräsuolen väliin suojaamaan peräsuolta ylimääräiseltä säteilyltä.

Eturauhasen sädehoidon aiheuttamien riskien välttämiseksi olemme aloittaneet SpaceOAR Hydrogel -nimisen valmisteen käytön sädehoitoa saavien eturauhassyöpäpotilaidemme hoidossa. SpaceOAR:n avulla voidaan turvallisesti nostaa sädeannosta ja täten tehostaa hoitoa entisestään mm. korkean riskin eturauhassyöpäpotilailla. SpaceOAR mahdollistaa myös ns. salvage-sädehoidot taudin uusiuduttua aiemman sädehoidon jälkeen.

Docrates on ensimmäinen sairaala Pohjoismaissa, joka on ottanut tämän tuotteen osaksi jokaisen sädehoitoa saavan eturauhassyöpäpotilaan standardihoitoa.

SpaceOar on eturauhasen ja peräsuolen väliin ruiskutettava geelimäinen materiaali, jonka tarkoitus on työntää peräsuolta eturauhasesta poispäin sädehoidon aikana. Geeli kovettuu kehon sisällä massaksi, jonka tuoma tila vähentää peräsuolen saamaa sädetysannosta ja pitkäaikaishaittavaikutusten riskiä. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että SpaceOARin käyttö eturauhasen sädehoidossa voi edistää myös potilaan virtsanpidätyskyvyn ja seksuaalisen toimintakyvyn ylläpitoa (1).

Eturauhasen ja peräsuolen väliin ruiskutettava geeli voidaan asettaa paikoilleen joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Toimenpide onnistuu myös kultajyvien tai -lankojen asettamisen yhteydessä ja sädehoito voidaan tarvittaessa aloittaa jo seuraavana päivänä. Aine liukenee ja imeytyy pois itsestään 3-6 kk kuluttua paikoilleen asentamisesta.

Docrateella SpaceOarin käyttö aloitettiin lokakuussa 2017. Tänä päivänä geeliä on käytetty sairaalassamme jo lähes 40 potilaan hoidossa.

Lisätietoa SpaceOARista saat hoitohenkilökunnaltamme tai osoitteesta www.spaceoar.com.

Lähteet

  1. Continued Benefit to Rectal Separation for Prostate RT: Final Results of a Phase III Trial. Daniel A. Hamstra, MD, PhD, Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2017 Apr 1; 97(5) :976-985.