Sylkinäytteestä tehtävä syövän geeniriskitesti suomalaisten saataville

Docrates Syöpäsairaala ja GenoMill Health, suomalainen terveysteknologiayritys, tuovat uuden Color-geeniriskitestin kaikkien suomalaisten saataville perinnöllisen syöpäalttiuden arvioimista varten. Kohonneen syöpäriskin tunnistaminen auttaa syövän varhaistoteamiseen tähtäävän seurannan suunnittelussa.

GenoMill Health ja Docrates Syöpäsairaala julkistivat tänään uudenlaisen testin, jolla voidaan kattavasti, luotettavasti ja taloudellisesti seuloa tärkeimpiä syövän perinnöllisiä riskitekijöitä. Color, perinnöllisen syövän geeniriskitesti, tulee saataville Docrates Syöpäsairaalan kautta, ja se helpottaa mm. rinta- ja munasarjasyövän sekä paksusuolensyövän perinnöllisen riskin kattavaa arvioimista.

”Testimme tuo yksilöllisen syöpäriskin määrityksen kaikkien ulottuville”, sanoo Marko Sirkiä, GenoMill Health Oy:n toimitusjohtaja. ”Vielä muutama vuosi sitten mm. Angelina Jolien teettämä BRCA-geenitesti maksoi useita tuhansia euroja. Teknologinen kehitys mahdollistaa nyt huomattavasti laajemman 30:n geenin testin vain kymmenesosalla aikaisemmasta hinnasta.”

“Haluamme mahdollistaa tärkeän terveystiedon hankkimisen, helposti, nopeasti ja luotettavasti. Uskomme, että jokaisella kansalaisella on oikeus hankkia tietoa omista riskitekijöistään niin halutessaan – ilman kuukausien odottelua ja rajoitteita testin saatavuudelle.”

Näin merkittävää tietoa tuottava testi edellyttää kuitenkin genetiikan ja lääketieteen osaamista ja tukea. Docrates Syöpäsairaalan kautta tämä geenitesti tulee saataville kaikille terveydestään kiinnostuneille vastuullisella ja ammattitaitoisella tavalla.

”Uusi testi yhdistettynä perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkärin vastaanottoon on merkittävä uusi palvelumuoto erityisesti henkilöille, joiden suvussa on useita syöpätapauksia. Samalla testi sopii myös tiettyihin, perinnöllisinä esiintyviin syöpiin sairastuneille”, kertoo johtava ylilääkäri Tom Wiklund Docrates Syöpäsairaalasta. ”Testituloksen ja henkilön taustatietojen perusteella perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri voi arvioida testattavan henkilökohtaista sairastumisriskiä, ja yhdessä muiden erikoislääkäreiden kanssa arvioida mahdollisesti tarvittavaa syövän varhaistoteamiseen tähtäävää seurantaa. Testin perustella voidaan myös arvioida muun suvun testauksen tarpeellisuutta.”

Color-testi valittiin hiljattain 100 000 naisen Athena WISDOM –tutkimukseen USA:ssa, mikä on yksi osoitus testin vakuuttavista ominaisuuksista. Kyseisessä tutkimuksessa pyritään löytämään uusia ratkaisuja rintasyövän varhaistoteamiseen.

Geneettisen testauksen käytännöt ovat murroksessa. Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että merkittävä osa naisista ei pääse geneettiseen testaukseen rajoittavien testauskriteerien vuoksi (ns. Lundin kriteerit). Norjalaisen tutkimuksen mukaan jopa yli puolet riskimutaation kantajista jää tunnistamatta, jos geneettinen testausta rajoitetaan perhehistorian perusteella. Kriteerit ovat olleet hyödyllisiä, koska kalliita testejä ei ole voitu tarjota nykyistä laajemmin. Testien kehittyessä kriteereihin voidaan suhtautua väljemmin.

 

Lisätiedot:

Docrates Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri Tom Wiklund, tom.wiklund@docrates.com, 050-500 1810.

GenoMill Health Oy:n toimitusjohtaja Marko Sirkiä, marko@genomill.com, 040-554 6963.

Docrates Syöpäsairaala on suomalaisessa omistuksessa oleva, kansainvälisesti toimiva, syöpään erikoistunut sairaala Helsingissä. Palvelemme syöpään sairastuneita koko hoitoketjun ajan syövän diagnostiikasta hoidon jälkeiseen seurantaan.  Diagnoosin ja kuvantamisen jälkeen hoito voidaan suunnitella ja aloittaa viiveettä. Ainutlaatuinen konseptimme tuo potilaita joka puolelta maailmaa. Huippuosaajista kootun yhteistyöverkoston kanssa tar­joamme uusimpia syövän hoitomuotoja konseptimme mukaisesti – ihmisenä ihmisen rinnalla. Potilaita olemme hoitaneet yli 50 maasta, hoitoja olemme antaneet lähes 30 eri syöpätyyppiin ja kansainvälistymisemme on kovassa kasvussa. www.docrates.com.

GenoMill on suomalainen terveysteknologiayritys, joka tarjoaa edistyneitä genomiikan ja diagnostiikan ratkaisuja Pohjoismaissa ja Baltiassa. Color-testi on DNA-sekvenointiteknologiaan perustuva testi, joka analysoi henkilön syöpäriskiä suku- ja terveyshistorian sekä 30 geenin rakenteen perusteella. Laboratorioanalyysin tekee Color Genomics Kaliforniassa, USA:ssa.www.genomill.com, www.syöpäriski.fi