Syöpä ja koronavirus – Usein kysyttyä

Kategoriat: Artikkelit
Uskaltaako sairaalaan lähteä? Jatkuvatko syöpähoitoni? Kokosimme yhteen koronaan liittyvät syöpään sairastuneiden yleisimmät huolenaiheet ja vastaukset niihin.

Olen kiinnostunut hoidosta Docrateella. Otatteko uusia potilailta koronapandemian aikana?

Kyllä, Docrates on auki normaalisti ja tarjoamme turvallista ja viiveetöntä hoitoa myös koronaviruspandemian aikana niin nykyisille kuin uusille potilaille. Sairaalassamme ei ole todettu yhtään koronavirustartuntaa.

Docrates Syöpäsairaalassa pystymme myös tarjoamaan etävastaanottoja puhelimen tai videoyhteyden avulla. Lue etävastaanotoista lisää täältä tai kysy lisätietoa hoitohenkilökunnaltamme.

Olen hoidossa Docrateella, jatkuvatko hoitoni suunnitelman mukaan vai pitäisikö minun perua syöpähoidot?

On tärkeää jatkaa syöpähoitoja hoitosuunnitelman mukaisesti ellei hoitava lääkäri anna muita ohjeita. Erilaiset infektiot ovat aina riskejä syöpäpotilaille ja osaamme varautua niihin.

Jos on mahdollista, älä käytä julkisia kulkuvälineitä hoidoissa käydessäsi ja ole huolellinen käsien pesun suhteen.

Syöpälääkärimme vastaanotto on mahdollista järjestää myös etäyhteyden avulla, mikäli koet matkustamiseen liittyvät riskit liian suurina. Jos haluat varata etävastaanoton, ole yhteydessä ajanvaraukseemme. Vastaanotto toteutetaan puhelimitse.

Jos olet Docrateen potilas ja sinulla on huolia liittyen koronavirukseen, voit vastaanotolla keskustella oman lääkärisi kanssa aiheesta. Tärkeintä on, että hoitosuunnitelman mukaisia tutkimuksia ja hoitoja jatketaan. Voit myös olla yhteydessä sairaanhoitajiimme numerossa 010 773 2000 (ma-to 8-18, pe 8-16).

Voinko matkustaa Docrateelle hoitoon?

Matkustamisesta kannattaa keskustella oman hoitotiimin kanssa. Tärkeää on viiveetön ja hoitosuunnitelman mukainen hoito ja varotoimet infektiolta suojautumiseksi. Ks. myös kohta: Miten voin suojata itseäni tai läheistäni virusinfektiolta.

Mitä minun tulee tietää ennen ensimmäistä vastaanottoa?

Docrates on tehnyt useita varotoimenpiteitä viruksen leviämisen estämiseksi. Jos sinulla on flunssan kaltaisia oireita, ota yhteys puhelimitse tai sähköisesti omaan hoitotiimiisi. Ennen sairaalaan tuloa kartoitamme oireita ja altistusta useilla kysymyksillä. Sairaalaan ei saa tulla, jos sinulla on hengitystieinfektioon liittyviä oireita tai aktiivinen koronainfektio.

Suojellaksemme potilaitamme ja henkilökuntaamme olemme varotoimenpiteenä joutuneet päivittämään vierailijakäytäntömme siten, että rajoitamme saattajien määrän kahteen henkilöön (tilanne lokakuu 2021 alkaen). Potilaan mukana tulevilla saattajilla tulee olla kaksi rokotetta eli täysi rokotesuoja. Läheisen on mahdollista osallistua vastaanotolle myös etäyhteyden kautta.

Miksi koronavirukseen sairastuminen voi olla riski syöpäpotilaalle?

Syöpään sairastuneilla on usein heikentynyt vastustuskyky. Tämä lisää tartuntariskiä ja riskiä sairastua vakavammin kuin henkilöllä, jolla on normaali vastustuskyky. Ylipäätään eri infektioiden kuten kausiflunssan, vatsataudin kuten koronaviruksen seuraukset voivat olla vakavampia niille, kenellä on heikentynyt immuunipuolustus ja vanhemmille henkilöille.

Nämä ryhmät ovat suuremmassa riskissä saada ylipäätään infektio, joten on tärkeää, että potilaat ja heidän läheisensä seuraavat niitä suojautumisohjeita, joiden avulla voi huomattavasti vähentää potilaan tai läheisen infektion saamista.

Miten voin suojata itseäni tai läheistäni virusinfektiolta?

 • Vähennä mahdollisimman paljon sosiaalisia kontakteja jättämällä fyysistä etäisyyttä itsesi ja muiden ihmisten välille, varsinkin jos sinun tulee lähteä kotoa tai jos joku lähelläsi yskii, aivastaa tai on kuumeinen
 • Säännöllinen ja huolellinen käsienpesu saippualla ja vedellä sekä desinfektioaineen käyttö on erittäin tärkeää, varsinkin kun
  • olet kontaktissa muiden henkilöiden kanssa
  • ennen ruokailua
  • jos kosket kasvojasi
  • WC:ssä käynnin jälkeen
  • kun saavut kotiin tai muuhun paikkaan

Syöpäpotilaan kanssa asioivien tulee noudattaa hyvää hygieniaa:

 • Suojaa suu ja nenä taivutettuun kyynärniveleen tai nenäliinaan, jos aivastat tai yskit
 • Heitä käytetyt nenäliinat heti suljettuun roska-astiaan ja pese kädet saippualla ja vedellä sekä käytä desinfektioainetta
 • Vältä koskemasta silmiä, nenää ja suuta pesemättömillä käsillä
 • Puhdista ja desinfioi pinnat ja esineet, joihin on koskettu
 • Noudata varovaisuutta julkisessa liikenteessä, yleisötapahtumissa tai suuremmissa kokoontumisissa, joista voi saada infektion, erityisesti pienissä ruuhkaisissa tiloissa missä on heikko ilmanvaihto
 • Varmista, että vierailijat ymmärtävät, että syöpään sairastunut on suuremmassa riskissä saada infektio ja pyydä ystävällisesti pidättäytymään vierailusta, jos heillä on yhtään oireita kuten kuumetta, yskää, aivastelua, päänsärkyä jne.
 • Vältä matkustamista ja rajoita suora kontakti henkilöihin, jotka ovat matkustaneet ulkomaille viimeisen 14 vrk aikana

Kotioloissa kaikenlaiset infektiot tarttuvat helposti ihmisestä toiseen, joten on tärkeää, että syöpäpotilaan kotona näitä toimenpiteitä noudatetaan erilaisilta sairauksilta suojelemiseksi. Nämä toimenpiteet ovat hyödyllisiä syöpähoidossa olevien lisäksi kaikille muillekin, mutta erityisesti niille

 • ketkä ovat yli 70-vuotiaita
 • kenellä on perussairauksia kuten sydän- tai keuhkosairaus, diabetes tai korkea verenpaine
 • kenen syöpä on hoidettu lähiaikoina

Sairastan syöpää, voinko mennä ulos tai tavata ystäviäni kotona?

Tämän hetkinen suositus on, että jokainen, myös riskiryhmiin kuulumattomat, pysyvät mahdollisimman paljon kotona, jotta tartuntariski pienenee.

Syöpäpotilaan on järkevää vähentää kaikkia tapaamisia, jotta tartuntavaara vähenee. Jos sinun on mentävä ulos, noudata suojausohjeita.

Jos sinulla on flunssaoireita, kuten kurkkukipua, yskää, nuhaa tai kuumetta, tai jos olet altistunut tartunnalle, sinun tulee pysyä kotona ja olla tarvittaessa yhteydessä puhelimitse sairaalaan. Jos olet tulossa Docrateelle, ota ensin yhteys puhelimitse ja kerro oireista, jotta voimme antaa sinulle toimintaohjeet.

Pyydä mahdollisia kotona vierailijoita huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta ja välttämään lähikontaktia. Jos vierailla on flunssaoireita, älä kutsu ketään käymään.

Minulla on käynnissä lääkehoidot / immunoterapiahoidot, voiko niitä jatkaa?

Tämän hetkisen tiedon mukaan ei ole syytä viivästyttää kemo- tai immunoterapiahoitoja. Hoitopäätökset tehdään yksilöllisesti arvioiden potilaan tilanne ja edut.

Mitä hoidolleni tapahtuu, jos minulla on hengitystieoireita ja epäily koronaviruksesta?

Jokaisen potilaamme hoidot suunnitellaan yksilöllisesti, tarvittaessa moniammatillisessa tiimissä. Hoidot pyritään aina toteuttamaan hoitosuunnitelman mukaisesti. Infektio voi johtaa hoidon aloituksen siirtämiseen. Arvio tehdään aina yksilöllisesti, syöpä ja hoitomenetelmät sekä potilaan kunto huomioiden. Oireita ei saa koskaan piilotella.

Jos olet matkustanut viimeisen 14 vrk aikana tai sinulla on hengitystieoireita ja olet Docrateella hoitosuhteessa, hoitava lääkäri arvioi tilanteen ja tekee suunnitelman jatkosta.

Miten Docrates suojaa potilaitaan koronatartunnalta?

Docrates Syöpäsairaalassa on käytössä kattavat ja tarkat toimenpiteet potilaidemme ja henkilökuntamme turvallisuuden takaamiseksi ja tarjotaksemme parhaan mahdollisen hoidon myös koronaviruspandemian aikana. Henkilökuntamme on koulutettu seulomaan ja hallitsemaan infektiotauteja. Sairaalassamme ei ole todettu yhtään koronatapausta. Olemme mm.:

 • Siirtyneet mahdollisimman monen potilaan kohdalla etävastaanottoihin.
 • Seulomme kaikki taloon tulevat potilaat kaksiportaisella kyselyllä mahdollisista altistuksista ja oireista.
 • Potilaan mukana voi tulla max. kaksi saattajaa, ja heidän tulee olla saanut 2 koronarokotetta (täysi rokotesuoja)
 • Koko hoitohenkilökuntamme käyttää nenä-suusuojaimia.
 • Annamme kaikille potilaillemme hoitokäynnin ajaksi nenä-suusuojaimen.
 • Hoitohenkilökuntamme käyttää sairaalatyössään teknisiä likaa ja bakteereja hylkiviä asuja.
 • Varmistamme henkilökuntamme turvallisuuden monenlaisin rajoituksin. Esimerkiksi ruokailutiloja on lisätty ja ruokailua porrastettu, jotta jokaisessa tilassa on vain muutama henkilö kerrallaan. Myös pukuhuoneissa oleskelua on rajoitettu muutamaan henkilöön kerrallaan.
 • Kaikkien pintojen, näppäimistöjen, ovenkahvojen yms. puhdistus on maksimoitu, jokaisessa työpisteessä mahdollisuus käsien desinfiointiin.
 • Sairaalan muu henkilökunta siirretty etätöihin, paikalla ainoastaan välttämätön hoitohenkilökunta.

Lue varotoimenpiteistä lisää täältä.

Olen tulossa Docrateelle, saako mukanani tulla läheinen?

Suojellaksemme potilaitamme ja henkilökuntaamme olemme varotoimenpiteenä joutuneet päivittämään vierailijakäytäntömme siten, että paikalle voi tulla vain kaksi saattajaa. Saattajilla tulee olla kaksi rokotetta.

Vain jos potilaan kunto erityisesti vaatii, voi vain yhden rokotteen saanut henkilö toimia saattajana, ja tällöin käytössä tulee saattajalla olla FFP2-maski; arvion vain yhden rokotteen saaneen saattajan tarpeesta tekee henkilökuntamme.

Läheinen voi osallistua vastaanotolle myös etäyhteyden kautta. Jos tarvitset saattajan mukaan, eikä hänellä /heillä ole molempia rokotteita, hän voi odottaa sairaalamme pääoven ulkopuolella olevassa aulassa (huomaa, että aula voi talviaikaan olla viileä ja siellä saattaa istua muitakin henkilöitä).

Suojellaksemme potilaidemme terveyttä ja turvallisuutta sekä tarjotaksemme parhaan mahdollisen hoidon myös koronaviruspandemian aikana, kartoitamme jokaisen potilaamme ja myös mahdollisen saattajan mahdolliset flunssaoireet ja altistusriskin.

Kaikilta vierailijoiltamme kysytään seuraavat kysymykset, arvioimme vastausten perusteella voiko henkilö tulla sairaalamme tiloihin:

 • Oletko sinä tai läheisesi matkustaneet viimeisen 14 vrk:n aikana
 • Onko sinulla virustartuntaan liittyviä oireita
 • Oletko ollut lähikontaktissa koronavirusta sairastavan henkilön kanssa

Jos aikaa varattaessa tai paikalle tullessa tehtävässä alkukyselyssä osoittautuu, että potilaalla tai saattajalla on flunssan kaltaisia oireita, emme voi ottaa tällaista henkilöä Docrateen tiloihin.

Mistä tiedän, milloin pitää ottaa yhteyttä sairaalaan?

Syöpäpotilaiden tulee aina ottaa yhteyttä hoitohenkilökuntaamme, mikäli heillä on flunssan oireita.

Syöpähoitoni ovat jo loppuneet, kuulunko riskiryhmään?

Immuniteetti on alentunut jonkin aikaa hoitojen jälkeen. Annetusta hoidosta riippuu, kuinka paljon vastustuskykysi on alentunut ja kuinka pitkäksi ajaksi. Ota yhteyttä hoitohenkilökuntaamme, jos olet epävarma.

Lisätietoa koronaviruksesta THL:n sivuilta

Lue lisää

Julkaistu: 07.11.2020

Hoidamme syöpään sairastuneita myös etävastaanotoilla

Koronaviruspandemian aikana suosittelemme kaikille potilaillemme ensisijaisesti etävastaanottoa.

Lue lisää
Julkaistu: 03.11.2020

Syöpähoitoja tulee jatkaa koronapandemiasta huolimatta – Docrateella järeät toimenpiteet virusta vastaan

Koronavirus luonnollisesti huolestuttaa monia syöpään sairastuneita. Osa pohtii, miten tilanne vaikuttaa hoitoihin ja sovittuihin vastaanottoihin ja tutkimuksiin. Syöpähoitoja on kuitenkin...

Lue lisää
Julkaistu: 07.06.2020

Miksi potilaamme ovat valinneet Docrates Syöpäsairaalan?

Miksi potilaamme valitsevat yksityisen syöpäsairaalan maassa, jossa on saatavilla myös maailman parhaisiin kuuluva julkinen syövänhoito? Yksi syy on viiveettömyys. Tämä...

Lue lisää
Julkaistu: 27.04.2020

Levinnyt eturauhassyöpä: Esan elämä oli vaakalaudalla, mutta uusi radiolääke tehosi

Kun Päijänteen rannalla syntyneen, nykyisin Espoossa asuvan 88-vuotiaan Esa Rantahakalan aggressiivinen eturauhassyöpä levisi, hoidot lopetettiin ja Esaa oltiin siirtämässä saattohoitoon....

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

 • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
 • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
 • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
 • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16