Syöpä ja koronavirus – Usein kysyttyä

Kategoriat: Artikkelit
Uskaltaako sairaalaan lähteä? Jatkuvatko syöpähoitoni? Kokosimme yhteen koronaan liittyvät syöpään sairastuneiden yleisimmät huolenaiheet ja vastaukset niihin.

Olen kiinnostunut hoidosta Docrateella. Otatteko uusia potilailta koronapandemian aikana?

Kyllä, Docrates on auki normaalisti ja tarjoamme turvallista ja viiveetöntä hoitoa myös koronaviruspandemian aikana niin nykyisille kuin uusille potilaille. Koko hoitohenkilökuntamme on rokotettu virusta vastaan.

Docrates Syöpäsairaalassa pystymme myös tarjoamaan etävastaanottoja puhelimen tai videoyhteyden avulla. Lue etävastaanotoista lisää täältä tai kysy lisätietoa hoitohenkilökunnaltamme.

Kun saavut sairaalaan sinulla tulee olla FFP2-maski, tai saat sellaisen henkilökunnaltamme. Maskin tulee suojata nenä ja suu. Hoitohenkilökuntamme käyttää myös FFP2-maskeja.

Olen hoidossa Docrateella, jatkuvatko hoitoni suunnitelman mukaan vai pitäisikö minun perua syöpähoidot?

On tärkeää jatkaa syöpähoitoja hoitosuunnitelman mukaisesti ellei hoitava lääkäri anna muita ohjeita. Erilaiset infektiot ovat aina riskejä syöpäpotilaille ja osaamme varautua niihin.

Jos olet Docrateen potilas ja sinulla on huolia liittyen koronavirukseen, voit vastaanotolla keskustella oman lääkärisi kanssa aiheesta. Tärkeintä on, että hoitosuunnitelman mukaisia tutkimuksia ja hoitoja jatketaan. Voit myös olla yhteydessä sairaanhoitajiimme numerossa 010 773 2000 (ma-to 8-18, pe 8-16).

Syöpälääkärimme vastaanotto on mahdollista järjestää myös etäyhteyden avulla. Vastaanotto toteutetaan puhelimitse.

Voinko matkustaa Docrateelle hoitoon?

Matkustamisesta kannattaa keskustella oman hoitotiimin kanssa. Tärkeää on viiveetön ja hoitosuunnitelman mukainen hoito ja varotoimet infektiolta suojautumiseksi. Ks. myös kohta: Miten voin suojata itseäni tai läheistäni virusinfektiolta.

Mitä minun tulee tietää ennen ensimmäistä vastaanottoa?

Jos sinulla on flunssan kaltaisia oireita, ota yhteys puhelimitse tai sähköisesti omaan hoitotiimiisi. Ennen sairaalaan tuloa kartoitamme oireita ja altistusta useilla kysymyksillä. Sairaalaan ei saa tulla, jos sinulla on hengitystieinfektioon liittyviä oireita tai aktiivinen koronainfektio, tai jos olet ollut lähikontaktissa (altistunut) laboratoriovarmistetun koronaviruksen kantajan kanssa 10 vuorokauden sisällä.

Olen tulossa Docrateelle, saako mukanani tulla läheinen?

Suojellaksemme potilaitamme ja henkilökuntaamme olemme varotoimenpiteenä joutuneet päivittämään vierailijakäytäntömme toistaiseksi siten, että potilaan mukana voi tulla vain yksi saattaja sairaalaan. Saattajan ei voi tulla sairaalaan, jos hänellä on hengitystieinfektioon liittyviä oireita tai aktiivinen koronainfektio, tai jos hän on ollut lähikontaktissa (altistunut) laboratoriovarmistetun koronaviruksen kantajan kanssa 10 vuorokauden sisällä.

Läheisen on mahdollista osallistua vastaanotolle myös etäyhteyden kautta. Muut mahdolliset saattajat voivat odottaa sairaalamme pääoven ulkopuolella olevassa aulassa (huomaa, että aula voi talviaikaan olla viileä ja siellä saattaa istua muitakin henkilöitä).

Suojellaksemme potilaidemme terveyttä ja turvallisuutta sekä tarjotaksemme parhaan mahdollisen hoidon myös koronaviruspandemian aikana, kartoitamme jokaisen potilaamme ja myös mahdollisen saattajan mahdolliset flunssaoireet ja altistusriskin.

Kaikilta vierailijoiltamme kysytään seuraavat kysymykset, arvioimme vastausten perusteella voiko henkilö tulla sairaalamme tiloihin:

 • Onko sinulla virustartuntaan liittyviä oireita
 • Oletko ollut lähikontaktissa koronavirusta sairastavan henkilön kanssa

Jos aikaa varattaessa tai paikalle tullessa tehtävässä alkukyselyssä osoittautuu, että potilaalla tai saattajalla on flunssan kaltaisia oireita, emme voi ottaa tällaista henkilöä Docrateen tiloihin.

Miksi koronavirukseen sairastuminen voi olla riski syöpäpotilaalle?

Syöpään sairastuneilla on usein heikentynyt vastustuskyky. Tämä lisää tartuntariskiä ja riskiä sairastua vakavammin kuin henkilöllä, jolla on normaali vastustuskyky. Ylipäätään eri infektioiden kuten kausiflunssan, vatsataudin kuten koronaviruksen seuraukset voivat olla vakavampia niille, kenellä on heikentynyt immuunipuolustus ja vanhemmille henkilöille.

Nämä ryhmät ovat suuremmassa riskissä saada ylipäätään infektio, joten on tärkeää, että potilaat ja heidän läheisensä seuraavat niitä suojautumisohjeita, joiden avulla voi huomattavasti vähentää potilaan tai läheisen infektion saamista.

Miten voin suojata itseäni tai läheistäni virusinfektiolta?

 • Vähennä mahdollisimman paljon sosiaalisia kontakteja jättämällä fyysistä etäisyyttä itsesi ja muiden ihmisten välille, varsinkin jos sinun tulee lähteä kotoa tai jos joku lähelläsi yskii, aivastaa tai on kuumeinen
 • Ota tarvittavat rokotteet ja käytä maskia
 • Säännöllinen ja huolellinen käsienpesu saippualla ja vedellä sekä desinfektioaineen käyttö on erittäin tärkeää, varsinkin kun
  • olet kontaktissa muiden henkilöiden kanssa
  • ennen ruokailua
  • jos kosket kasvojasi
  • WC:ssä käynnin jälkeen
  • kun saavut kotiin tai muuhun paikkaan

Syöpäpotilaan kanssa asioivien tulee noudattaa hyvää hygieniaa:

 • Suojaa suu ja nenä taivutettuun kyynärniveleen tai nenäliinaan, jos aivastat tai yskit
 • Heitä käytetyt nenäliinat heti suljettuun roska-astiaan ja pese kädet saippualla ja vedellä sekä käytä desinfektioainetta
 • Vältä koskemasta silmiä, nenää ja suuta pesemättömillä käsillä
 • Puhdista ja desinfioi pinnat ja esineet, joihin on koskettu
 • Noudata varovaisuutta julkisessa liikenteessä, yleisötapahtumissa tai suuremmissa kokoontumisissa, joista voi saada infektion, erityisesti pienissä ruuhkaisissa tiloissa missä on heikko ilmanvaihto
 • Varmista, että vierailijat ymmärtävät, että syöpään sairastunut on suuremmassa riskissä saada infektio ja pyydä ystävällisesti pidättäytymään vierailusta, jos heillä on yhtään oireita kuten kuumetta, yskää, aivastelua, päänsärkyä jne.
 • Vältä matkustamista ja rajoita suora kontakti henkilöihin, jotka ovat matkustaneet ulkomaille viimeisen 14 vrk aikana

Kotioloissa kaikenlaiset infektiot tarttuvat helposti ihmisestä toiseen, joten on tärkeää, että syöpäpotilaan kotona näitä toimenpiteitä noudatetaan erilaisilta sairauksilta suojelemiseksi. Nämä toimenpiteet ovat hyödyllisiä syöpähoidossa olevien lisäksi kaikille muillekin, mutta erityisesti niille

 • ketkä ovat yli 70-vuotiaita
 • kenellä on perussairauksia kuten sydän- tai keuhkosairaus, diabetes tai korkea verenpaine
 • kenen syöpä on hoidettu lähiaikoina

Sairastan syöpää, voinko mennä ulos tai tavata ystäviäni kotona?

Syöpäpotilaan on järkevää vähentää kaikkia tapaamisia, jotta tartuntavaara vähenee. Jos sinun on mentävä ulos, noudata suojausohjeita.

Jos sinulla on flunssaoireita, kuten kurkkukipua, yskää, nuhaa tai kuumetta, tai jos olet altistunut tartunnalle, sinun tulee pysyä kotona ja olla tarvittaessa yhteydessä puhelimitse sairaalaan. Jos olet tulossa Docrateelle, ota meihin yhteys puhelimitse ja kerro oireista, jotta voimme antaa sinulle toimintaohjeet.

Pyydä mahdollisia kotona vierailijoita huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta ja välttämään lähikontaktia. Jos vierailla on flunssaoireita, älä kutsu ketään käymään.

Minulla on käynnissä lääkehoidot / immunoterapiahoidot, voiko niitä jatkaa?

Tämän hetkisen tiedon mukaan ei ole syytä viivästyttää kemo- tai immunoterapiahoitoja. Hoitopäätökset tehdään yksilöllisesti arvioiden potilaan tilanne ja edut.

Mitä hoidolleni tapahtuu, jos minulla on hengitystieoireita ja epäily koronaviruksesta?

Jos sinulla on oireita, ilmoita siitä henkilökunnallemme ja sovi jatkotoimenpiteistä. Potilasturvallisuuden takia syöpähoitoja ei pääsääntöisesti anneta, jos potilaalla on koronavirus. Syöpäpotilaanhoitoa voidaan turvallisesti jatkaa, kun potilas on tervehtynyt.

Infektio voi siis johtaa hoitokertojen siirtämiseen. Arvio tehdään aina yksilöllisesti, syöpä ja hoitomenetelmät sekä potilaan kunto huomioiden. Oireita ei saa koskaan piilotella eikä sairaalaan saa tulla, jos on oireita tai todettu koronavirus.

Miten Docrates suojaa potilaitaan koronatartunnalta?

Docrates Syöpäsairaalassa on ollut pandemian alusta asti käytössä kattavat ja tarkat toimenpiteet potilaidemme ja henkilökuntamme turvallisuuden takaamiseksi ja tarjotaksemme parhaan mahdollisen hoidon myös koronaviruspandemian aikana. Näitä suojatoimenpiteitä muokkaamme jatkuvasti tilanteen niin vaatiessa / salliessa. Henkilökuntamme on rokotettu virusta vastaan ja on koulutettu seulomaan ja hallitsemaan infektiotauteja. Suojatoimenpiteinä olemme mm.

 • Seulomme kaikki taloon tulevat potilaat kyselyllä mahdollisista altistuksista ja oireista.
 • Olemme rajoittaneet sairaalassa vierailijoiden määrää.
 • Koko hoitohenkilökuntamme käyttää potilastyössä FFP2-maskeja.
 • Annamme kaikille potilaillemme hoitokäynnin ajaksi FFP2-maskin.
 • Hoitohenkilökuntamme käyttää sairaalatyössään teknisiä likaa ja bakteereja hylkiviä asuja.
 • Varmistamme henkilökuntamme turvallisuuden monenlaisin rajoituksin. Esimerkiksi ruokailutiloja on lisätty ja ruokailua porrastettu.Myös pukuhuoneissa oleskelua on rajoitettu muutamaan henkilöön kerrallaan.
 • Kaikkien pintojen, näppäimistöjen, ovenkahvojen yms. puhdistus on maksimoitu, jokaisessa työpisteessä mahdollisuus käsien desinfiointiin.
 • Tarjoamme mahdollisuuden etävastaanottoihin

Mistä tiedän, milloin pitää ottaa yhteyttä sairaalaan?

Syöpäpotilaiden tulee aina ottaa yhteyttä hoitohenkilökuntaamme, mikäli heillä on flunssan oireita.

Syöpähoitoni ovat jo loppuneet, kuulunko riskiryhmään?

Immuniteetti on alentunut jonkin aikaa hoitojen jälkeen. Annetusta hoidosta riippuu, kuinka paljon vastustuskykysi on alentunut ja kuinka pitkäksi ajaksi. Ota yhteyttä hoitohenkilökuntaamme, jos olet epävarma.

Lisätietoa koronaviruksesta THL:n sivuilta

Lue lisää

/

Hoidamme syöpään sairastuneita myös etävastaanotoilla

Koronaviruspandemian aikana suosittelemme kaikille potilaillemme ensisijaisesti etävastaanottoa. Voit kuitenkin asioida turvallisesti ja viiveettä myös sairaalassamme paikan päällä.

Lue lisää
/

Miksi potilaamme ovat valinneet Docrates Syöpäsairaalan?

Miksi potilaamme valitsevat yksityisen syöpäsairaalan maassa, jossa on saatavilla myös maailman parhaisiin kuuluva julkinen syövänhoito? Yksi syy on viiveettömyys. Tämä...

Lue lisää
/

Levinnyt eturauhassyöpä: Esan elämä oli vaakalaudalla, mutta uusi radiolääke tehosi

Kun Päijänteen rannalla syntyneen, nykyisin Espoossa asuvan 88-vuotiaan Esa Rantahakalan aggressiivinen eturauhassyöpä levisi, hoidot lopetettiin ja Esaa oltiin siirtämässä saattohoitoon....

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

 • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
 • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
 • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
 • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16