Skip to content
Avaa sivuvalikko

PSA-testi

PSA-testillä voidaan havaita oireeton eturauhassyöpä heti varhaisvaiheessa. Docrateen asiantuntijat suosittelevat PSA-arvon mittauttamista kaikille miehille 45 vuoden iästä alkaen.

Mikä on PSA-arvo ja milloin PSA-koe kannattaa ottaa?

Eturauhasen säännöllisellä PSA-testauksella voidaan havaita yleensä oireettomana ilmenevä eturauhassyöpä jo varhaisvaiheessa. PSA (prostataspesifinen antigeeni) on eturauhasen tuottama proteiini, jonka määrä veressä kasvaa tyypillisesti eturauhassyövässä ja eturauhasen hyvälaatuisessa liikakasvussa. Sen pitoisuus saadaan selville yksinkertaisella verikokeella.

Docrates Syöpäsairaalan asiantuntijat suosittelevat kaikille miehille PSA-arvon säännöllistä mittaamista 45 vuoden iästä alkaen. Jos lähisuvussa on ollut syöpää, testaus ja seuranta kannattaa aloittaa jo aiemmin. Seurantavälin PSA-arvon mittaamiselle lääkäri arvioi yksilöllisesti. Pääsääntöisesti suositus seurantavälille on kaksi vuotta. Säännöllinen PSA-testaus auttaa arvioimaan syövän riskiä ja kertoo onko jatkotutkimuksiin aihetta. Joissain tapauksissa PCA3-määritys eli eturauhassyöpägeeni 3:n määritys voi tuoda lisätietoa taudista.

Eturauhassyöpää voi esiintyä jo hyvinkin pienillä PSA-arvoilla

Arvioitaessa PSA-arvon merkitystä on arvo  suhteutettava eturauhasen kokoon, joka kasvaa miehillä tyypillisesti iän myötä. Mitä suurempi eturauhanen on, sitä korkeampi on myös PSA-arvo. Syöpää voi kuitenkin esiintyä jo hyvin pienillä PSA-arvoilla. Ns. vapaan PSA:n (P-PSA-V) määrällä onkin merkittävä erotusdiagnostinen arvo hyvänlaatuisen ja pahanlaatuisen muutoksen arvioinnissa. Mitä pienempi vapaan PSA:n osuus kokonais-PSA:sta on (= P-PSA-V/T tai P-PSA-SUH), sitä suurempi syöpäriski on. Vaikka kokonais-PSA olisikin siis matala, voi suhdeluvun alhaisuus silti viitata syöpään.

Alla yleisohjeeksi annetut PSA:n kokonaispitoisuuden (S-PSA) viitearvot eri ikäryhmissä sekä eturauhasen syöpäriskin arviointiin soveltuvan vapaan PSA:n prosentuaaliset osuudet.

PSA viitearvot

Kokonaisuutta arvioitaessa erikoislääkärin vastaanotto aina tärkeä osa tutkimuksia

PSA-testin arvot eivät aina ole yksiselitteisiä. Viitearvoja korkeampi kokonais-PSA-arvo ei aina tarkoita syöpää, eikä matala PSA-arvo toisaalta välttämättä kokonaan poissulje syövän mahdollisuutta.  Tämän vuoksi kokonaisuutta arvioitaessa erikoislääkärin vastaanotto onkin tärkeä osa tutkimuksia.

Docrateen eturauhassyöpään perehtynyt lääkäri arvioi tilanteesi huolellisesti. Vastaanotolla käydään läpi esimerkiksi lääkitys, yleisterveys, aikaisemmat tutkimukset ja hoidot, laboratoriotutkimukset ja oirekyselyt. Lisäksi tutkimukseen kuuluu tunnustelututkimus eli tuseeraus yhdistettynä mahdollisesti ultraäänitutkimukseen.

Jos tarve vaatii, lääkäri määrää lisätutkimuksia joita voivat olla esimerkiksi Proclarix-verikoe, Stockholm3 (STHLM3) -testi ja/tai eturauhasen magneettitutkimus ja robottibiopsia. Erikoislääkärimme ovat näiden asioiden erikoisosaajia ja tottuneet ratkomaan yhdessä potilaan kanssa erilaisia eturauhasvaivoihin ja syöpäepäilyihin liittyviä asioita.

Uusi Proclarix-verikoe täydentää PSA-testiä

Docrates on ensimmäisenä Suomessa ottanut maaliskuussa 2021 käyttöön uuden PSA-testejä tukevan verikokeen, Proclarix, eturauhassyövän diagnostiikkaan. Uusi verikoe on hyvä työkalu tilanteissa, joissa potilaan PSA-arvo on hieman koholla, ja täyttä varmuutta varsinaisesta syöpäkasvaimesta eturauhasessa ei ole. Proclarix on tarkoitettu eturauhassyövän diagnosointiin tilanteessa, jossa potilaan PSA-arvo on koholla (2-10 ng/ml), ja eturauhanen on suurentunut. Proclarix-testin avulla saadaan riskilukema, joka on tutkitusti osoittautunut luotettavaksi tekemään kliinisesti merkittäviä eturauhassyöpälöydöksiä. Verikoe on validoitu kansainvälisissä tutkimuksissa.

Kysy lisää henkilökunnaltamme puh. 010 773 2000.

Docrateen eturauhassyövän asiantuntijat auttavat, jos PSA-arvo on koholla tai vaihtelee

Docrates Syöpäsairaalassa on saatavilla eturivin asiantuntijoiden johdolla kokonaisvaltaisia vastauksia eturauhasta koskeviin kysymyksiin. Olipa kyse eturauhasperäisistä oireista, syöpäepäilystä tai jo todetun eturauhassyövän hoidosta, meiltä saat kattavaa tietoa ja  paneutumista juuri sinun tilanteeseesi sekä konkreettisia suosituksia jatkosta. Meillä et jää yksin, vaan yhdessä keskustellen voimme selvittää, mitkä hoitovaihtoehdoista ovat parhaita juuri sinulle.

Miten valmistaudun PSA-testiin?

PSA-verikoetta varten ei tarvitse olla syömättä. Seksuaalista kanssakäymistä ja voimakasta lantion alueelle kohdistuvaa fyysistä rasitusta (esim. pyöräily) tulisi välttää 48 tuntia ennen PSA-testiä. Docrates Syöpäsairaalan PSA-kokeeseen voit tulla laboratorioomme Helsingin Ruoholahteen Saukonpaadenranta 2:een ilman lähetettä ja ajanvarausta ma-pe klo 8-14.

Mikäli haluat tulla Docrateelle PSA-testiin, lue täältä tarkemmat valmistatumisohjeet.

Lue enemmän

Terve eturauhanen! Näistä elämäntavoista eturauhasesi pitää

Terveelliset elämäntavat auttavat paitsi ehkäisemään eturauhassyöpää, myös toipumaan siitä. Docrates Syöpäsairaalan perustaja ja syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuu neuvoo, millaiset...

Lue lisää

Hyvä, paha PSA – Kannattaako testaaminen?

PSA-testauksella on hyvät ja huonot puolensa. Yhteiskunta ei järjestä laajamittaista eturauhassyövän seulontaa, mutta kannattaisiko PSA-testissä silti käydä?

Mitä urologin vastaanotolla tapahtuu?

Urologi on miesten intiimialueen hoitoon perehtynyt erikoislääkäri. Miehet usein turhaan arastelevat urologin vastaanotolle menoa. Alansa erikoisosaajana urologi on tottunut ratkomaan...

Eturauhaseen tarvitsee kajota yhä vähemmän – Eturauhassyövän diagnostiikka mullistui

Eturauhassyövän hoito on kehittynyt viimeisen vuosikymmenen aikana huimasti. Docrates Syöpäsairaalassa edistykselliset hoidot nousevatkin usein ansaittuun keskiöön, mutta myös eturauhassyövän uudella,...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16