Eturauhassyövän biologisten ominaisuuksien vuoksi pieniriskisen paikallisen eturauhassyövän hoidossa yksi parhaista sädehoitomuodoista on hypofraktioitu stereotaktinen sädehoito (SBRT-sädehoito). Tämä sädehoitomuoto on tehokas ja potilaalle turvallinen.

Docrates Syöpäsairaalassa voidaan antaa hypofraktioitua sädehoitoa 20 tai 5 fraktion hoitojaksona riippuen diagnoosista, potilaan iästä ja muista yksilöllisistä ominaisuuksista. SBRT-sädehoito on lyhytkestoisempi kuin muut sädehoitomuodot, mutta se ei valitettavasti sovi kaikille potilaille. Esimerkiksi imusolmukkeisiin levinneen eturauhassyövän hoitoon käytetään muita sädehoitotekniikoita.

Sädehoidon teknisen kehityksen ansiosta SBRT-sädehoito on viimeisten viiden vuoden aikana otettu laajasti käyttöön etenkin eturauhassyövän hoidossa.

Docrates Syöpäsairaalassa SBRT-sädehoitoa annetaan Varian-lineaarikiihdyttimellä. Ennen jokaista hoitokertaa potilaalle tehdään röntgen- tai TT-kuvaus. Kuvausta tarvitaan hoidon kohdistukseen, elinten oikean rakenteen arviointiin sekä virtsarakon ja suoliston sisällön määrän määrittämiseen.

SBRT-hoidon käyttötarkoitukset:

  • potilaat, joita ei voida nukuttaa (HDR-brakyhoitoa tai leikkaushoitoa ei voida käyttää)
  • potilaat, joilla on suuri eturauhanen
  • virtsateiden tukosten palliatiivinen hoito, jossa tulokset ovat erittäin hyviä

Hypofraktioitua stereotaktista sädehoitoa määrättäessä ja suunniteltaessa lääkäri ottaa huomioon muun muassa potilaan iän, sairauden aggressiivisuuden, eturauhasen koon ja olemassa olevat virtsatieongelmat. Tarpeen vaatiessa SBRT-sädehoito voidaan yhdistää muihin hoitomuotoihin eli solunsalpaajahoitoon, hormoniterapiaan ja isotooppihoitoon.

Eturauhassyövän sädehoidon aiheuttamien haittavaikutusten minimoimiseksi hyödynnämme SpaceOAR Hydrogel -nimistä valmistetta osana jokaisen sädehoitoa saavan eturauhassyöpäpotilaan standardihoitoa. SpaceOar on eturauhasen ja peräsuolen väliin ruiskutettava geelimäinen materiaali, jonka tarkoitus on siirtää peräsuolta pois eturauhasen välittömästä läheisyydestä sädehoidon aikana, vähentäen peräsuolen saamaa sädetysannosta ja sädehoidon pitkäaikaishaittavaikutusten riskiä.

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta

Ajanvaraus

010 773 2000

ma-to 8-18, pe 8-16

Yhteydenottopyyntö