Skip to content
Avaa sivuvalikko

Tietokonetomografia (TT) syövän diagnostiikassa ja hoidossa

Tietokonetomografia on yksi tärkeimmistä kuvantamismenetelmistä syövän toteamiseksi, syövän levinneisyyden tutkimiseksi ja syöpähoitojen tehon seuraamiseksi. TT-kuvaus voi olla ensisijainen tutkimus tai täydentävä tutkimus. TT-kuvausta voidaan käyttää myös muiden sairauksien kuin syöpien tutkimisessa.

Mitä TT-tutkimuksessa tapahtuu?

TT-kuvauksen aikana potilas makaa tutkimuspöydällä, joka liikkuu kuvauslaitteen sisälle ja läpi. TT-laitteen sisällä olevassa pyörivässä osassa on muun muassa röntgenputki, joka lähettää tutkimuksessa käytettävää röntgensäteilyä ja vastakkaisella puolella ilmaisin, joka mittaa potilaan läpi tullutta säteilyä. Kuvausosan täyteen pyörähdykseen kuluvaa aikaa voidaan säädellä kuvaustilanteen mukaan ja sen kesto voi olla n. 0,25 – 4 sekuntia. Kun potilaan läpi tullutta röntgensäteilyä mitataan pyörähdyksen aikana monesta suunnasta, voidaan tietojen perusteella laskea leikekuva, joka näyttää kudosten säteilyä vaimentavat ominaisuudet ns. Hounsfieldin lukuina (HU). Ilma esitetään TT-kuvissa yleensä mustana (HU=-1000), vesi keskiharmaana (HU=0) ja luu tai metalli kirkkaana (HU > 1000). Kuvassa voi olla yli 65000 harmaasävyä, joten yksityiskohtia voidaan nähdä sekä kirkkailla että tummilla alueilla.

Yleensä kuvauspöytä liikkuu samanaikaisesti, kun säteilyä tuotetaan ja läpäisyä mitataan. Tätä kutsutaan spiraalikuvaukseksi. Spiraalikuvaus on yleisin tapa suorittaa TT-kuvaus. Spiraalikuvaus on erityisen nopea kuvaustapa. Toinen mahdollisuus on kuvata leikkeet niin, että pöytä ei liiku säteilyn tuoton ja mittaamisen aikana. Kun putki ja ilmaisin ovat kiertäneet täyden ympyrän, siirretään pöytää ja tehdään uusi kuvaus uudesta kohdasta.

Tietokonetomografialaite tuottaa ensisijaisesti poikkileikkeen suuntaisia kuvia, mutta tutkimuksessa kerätyn runsaan informaation perusteella voidaan laskea leikekuvat missä tahansa suunnissa. Myös leikkeiden paksuutta voidaan muuttaa kuvauksen jälkeen. Kuvista voidaan laskea tarvittaessa 3-ulotteisia malleja.

Tietokonetomografiatutkimus on nopea tutkimus, yksi kuvasarja kestää noin kymmenestä sekunnista minuuttiin. Koko vartalo saadaan kuvatuksi hengityspidätyksen aikana. TT-tutkimus voi sisältää yhden tai useamman asettelukuvauksen ja yleensä 1-3 varsinaista kuvasarjaa. Yleensä tutkimuksen valmisteluihin kuluu enemmän aikaa kuin varsinaiseen kuvantamiseen.

TT-laitteet Docrates Syöpäsairaalassa

Sairaalaamme on asennettu elokuussa 2020 Siemensin huipputeknologiaa edustava TT-kuvantamisen laite, joka on osana uutta PET-TT –laitteistoa. Yhdistelmälaitteen TT on diagnostinen 128-leikkeinen Siemens Somatom Definition Edgeä vastaava laite.

Uudella laitteella muun muassa kuvausajat ovat aiempaa lyhyempiä, sädeannokset pienempiä ja kuvat tarkempia, mikä tarkoittaa sekä lisääntynyttä potilasturvallisuutta ja -mukavuutta että tarkempaa diagnostiikkaa. Uudet kuvanlaskentamenetelmät mahdollistavat samanaikaisesti sädeannoksen pienentämisen ja kohinan vähentämisen kuvasta. Kuvanlaadun ja säteilyannoksen optimointi voidaan toteuttaa aiempaa paremmin. Vartalossa olevien metalliesineiden (lonkkaproteesit, implantit, ruuvit) aiheuttamat häiriöt kuvaan voidaan poistaa usein kokonaan tai niiden vaikutusta voidaan vähentää niin, ettei diagnostinen tarkkuus kärsi.

Toisena TT-laitteena Docrates Syöpäsairaalassa on Siemens SOMATOM Sensation 24-leikkeinen sädehoidon annossuunnittelukuvauksiin erikoistunut TT-laite. Laitteella voidaan kuitenkin tehdä kaikkia tavanomaisia diagnostisia tutkimuksia. Kuvausaukko on suuri, läpimitaltaan 82 cm, joka mahdollistaa kuvaukset sädehoidolle optimaalisissa hoitoasennoissa.

Docrates Syöpäsairaalassa pääset kuvantamistutkimuksiin nopeasti ja helposti erikoislääkärin lähetteellä. Tarjoamme korkeatasoisen ja yksilöllisen diagnostiikan ja viimeisimmät syöpähoidot viiveettä. Docrates Syöpäsairaala on erikoistunut syövän kuvantamiseen.

Käytännön tietoa TT-tutkimuksesta

  • Jos tulet ensin Docrateen lääkärin vastaanotolle, hän kirjoittaa sinulle tarvittavan lähetteen
  • Voit tulla kuvantamiseen myös lähetteellä toisesta terveydenhoidon yksiköstä
  • Toimita lähete Docrateelle mahdollisimman nopeasti, jotta radiologi voi suunnitella optimaalisen tutkimuksen ja antaa ohjeet röntgenhoitajille tutkimuksen suorittamiseksi
  • Kelan suorakorvauksen saat paikan päällä ja kuvat CD-levyllä lausuntoineen mukaasi vain hetken odotettuasi tai lähetettynä suoraan lähettävälle lääkärille.

Tutkimuksen suorittaminen

Useimmissa tietokonetomografiatutkimuksissa käytetään jodipohjaista varjoainetta. Varjoaine vaimentaa säteilyä tehokkaasti ja muuttaa kudosten välistä kontrastia niin, että tutkittava kohde erottuu paremmin. Ennen varjoainetutkimusta pitää selvittää munuaisten toiminta ja mahdollinen varjoaineallergia. Mikäli munuaisten kyky puhdistaa verta on merkittävästi heikentynyt, voidaan TT-tutkimus tehdä vain ilman varjoainetta.

Varjoaine annetaan yleensä laskimonsisäisesti automaattisen varjoaineruiskun avulla. Varjoaineruiskutuksen ajoitus suhteessa TT-kuvauksen alkuun riippuu tehtävästä tutkimuksesta. Yleensä varjoaine annetaan joitain kymmeniä sekunteja ennen TT-kuvantamisen aloitusta, mutta aika voi vaihdella muutamista sekunneista useisiin minuutteihin. Joissain tutkimuksissa varjoaine annetaan juotavassa muodossa, jolloin se menee verisuonten sijaan mahalaukkuun ja suolistoon.

Tietokonetomografian mahdollisista haitoista

Itse TT-kuvaus kivuton eikä tunnu miltään, ainoastaan varjoainetta käytettäessä potilas voi huomata lämmön tuntua sekä varjoaineen injektioalueella, että koko kehossa. Joillakin potilailla voi myös tulla metallista makua suuhun. Nämä tuntemukset menevät yleensä nopeasti ohi.

Jodipohjainen varjoaine voi aiheuttaa harvoissa tapauksissa allergisen reaktion. Reaktion voimakkuus voi vaihdella lievästä vaikeisiin oireisiin.  Mikäli potilas on aiemmin saanut vaikean äkillisen yliherkkyysreaktion jodipohjaisesta varjoaineesta, voidaan TT-tutkimus tehdä vain ilman varjoainetta. Kuvantamisosastolla on aina tarvittava lääkitys, useita röntgenhoitajia ja lääkäri käytettävissä kaikkien oireiden hoitamiseksi.

TT-kuvaus perustuu röntgensäteilyn käyttöön ja TT-tutkimuksesta saatava säteilyannos on suurempi kuin perinteisestä läpivalaisututkimuksesta saatava säteilyannos. Tyypillisen vartalon TT-tutkimuksen efektiivinen annos on n. 8 mSv, joka vastaa n. 2,5 vuoden taustasäteilyn määrää. Yksi vartalon TT-tutkimus tehtynä 30-vuotiaalle kasvattaa olemassaolevaa elinikäistä syöpäriskiä n. 0,09 %, 50-vuotiaalle kasvu on n. 0,05 % ja 70 vuotiaalle n. 0,0 3%. Kymmenellä TT-tutkimuksella vuosittain koko aikuisiän (18-65v) on pienempi vaikutus odotettavissa olevan eliniän lyhenemiseen kuin 25% ylipainolla.

Tietokonetomografiassa, kuten kaikissa tutkimuksissa, voi löytyä muutoksia jotka jatkotutkimuksissa osoittautuvatkin hyvänlaatuisiksi muutoksiksi. Näitä sanotaan vääriksi positiivisiksi vastauksiksi. Tällainen väärä positiivinen tulos voi aiheuttaa huolta ja turhia jatkotutkimuksia, mutta on myös tärkeää tehdä tarvittavat jatkotutkimukset huolellisesti.

Tekniset tiedot

Siemens Somatom Definition Edge TT-laite, osa Siemens Biograph Vision 600 Edge PET-TT -laitetta

  • 128 -leikkeinen diagnostinen spiraalikerroskuvauslaitteisto
  • Nopea 0,28 s pyörähdysaika
  • 0,5-20 mm leikepaksuus
  • Nopea kuvaus
  • 78 cm kuvausaukko
  • 78 cm kuva-ala
  • Monipuoliset leikekuvien laskenta- ja analysointiohjelmistot
  • Automaattiset asetteluohjelmat
  • Metallin aiheuttamien kuvavirheiden vähennys/poisto.
  • Monipuolinen säteilyannoksen optimointi (Care Dose 4D ja Care kV)
  • Hengitystahdistus
  • EKG-tahdistus
  • Suoraan kuvauslaitteeseen integroitu varjoaineruiskutus
  • Mahdollisuus monienergiakuvantamiseen
  • Soveltuu sädehoidon suunnittelukuvauksiin
  • Sädehoidon virtuaalisimulointi-laserjärjestelmä (LAP Laser)

Siemens Somatom Sensation Open TT-laite

  • 24 -leikkeinen diagnostinen spiraalikerroskuvauslaitteisto
  • Soveltuu sädehoidon suunnittelukuvauksiin
  • 82 cm kuvausaukko
  • Monipuoliset kuvien rekonstruktio- ja analysointiohjelmistot
  • Sädehoidon virtuaalisimulointi laserjärjestelmän (LAP Laser)
  • Hengitystahdistus

Lisätietoja

 

Lue lisää

Miksi potilaamme ovat valinneet Docrates Syöpäsairaalan?

Miksi potilaamme valitsevat yksityisen syöpäsairaalan maassa, jossa on saatavilla myös maailman parhaisiin kuuluva julkinen syövänhoito? Yksi syy on viiveettömyys. Docrates...

Lue lisää

Entistä tarkempaa diagnosointia ja hoitoa Docrates Syöpäsairaalan uuden sukupolven teknologialla

1.2.2021 | Docrates Syöpäsairaalassa on tehty viimeisen vuoden aikana mittavia laitehankintoja. Sairaalassa on käytössä ainutlaatuinen valikoima laitteita, jotka on suunniteltu...

Minun tarinani keuhkosyövästä

Tämä on omakohtainen kokemukseni keuhkosyövästä. Seppo Kopra, Helsinki.

Eturauhassyöpään sairastunut Risto Laitinen valitsi leikkauksen sijaan sädehoidon

Entinen aktiiviurheilija, automaatioinsinööri Risto Laitinen tukee muita eturauhassyöpään sairastuneita, jotta heillä olisi kaikki tarvittava tieto sairauden voittamiseksi.

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16