Sepelvaltimoiden tietokonetomografia eli TT-kuvaus

Valtimotaudit ovat edelleen keskeisiä kuolinsyitä väestössä. Vuonna 2018 sepelvaltimotautiin kuoli Suomessa noin 9500 ihmistä. Sepelvaltimotaudin aikainen toteaminen on tärkeää, jotta sairauden eteneminen voidaan pysäyttää ennen vakavia sydäntapahtumia. Docrates Syöpäsairaalassa on mahdollista suorittaa sepelvaltimoiden tietokonetomografia.

Sepelvaltimoiden kautta sydänlihas saa hapekasta verta ja ravinteita. Sepelvaltimoiden ahtautuma voi rajoittaa veren virtausta sydänlihakseen. Rajoittuneen verenvirtauksen vaikutus on suurimmillaan rasituksessa, jolloin se voi ilmetä rintakipuna tai hengenahdistuksena tai rasituksen jälkeisenä huonovointisuutena. Sepelvaltimotauti voi aiheuttaa sydäninfarktin, sydämen vajaatoimintaa, rytmihäiriöitä tai jopa äkkikuoleman.

Toistuva rintakipu tai hengenahdistus, etenkin rasituksessa alkava ja lepäämällä helpottava, on syy hakeutua lääkäriin sepelvaltimotaudin poissulkemiseksi. Taudin riskitekijöitä ovat muun muassa miessukupuoli, tupakointi, verenpainetauti, vyötärölihavuus, diabetes, sukuriski sekä kohonnut LDL-kolesteroli.

Sepelvaltimotaudin toteamiseksi tai poissulkemiseksi muun muassa Euroopan kardiologinen yhdistys (ESC) ja Englannin terveysministeriö (NICE) suosittelevat ensisijaiseksi tutkimukseksi varjoainetehosteista sepelvaltimoiden tietokonetomografiaa.

Sepelvaltimoiden varjoainetehosteinen tietokonetomografia mahdollistaa valtimoita ahtauttavien plakkien havaitsemisen. Lisäksi plakkien koostumuksesta saadaan tietoa, josta on lisähyötyä. Tutkimustuloksen avulla potilas voidaan ohjata hänelle soveltuvaan hoitoon.

Mitä tutkimuksessa tapahtuu?

Ennen tutkimusta potilaalta mitataan verenpaine ja pulssi ja hänelle asetetaan käden laskimoon kanyyli mahdollisten lääkkeiden ja varjoaineen annostelua varten. Rintakehälle asetetaan EKG-anturit pulssin seurantaa ja kuvauksen tahdistamista varten. Sykkeen ollessa korkea, sitä voidaan laskea sopivalle tasolle kanyylin kautta annettavan beetasalpaajan avulla. Juuri ennen kuvausta potilaalle annetaan lisäksi sepelvaltimoita laajentava nitro-suihke, jotta sepelvaltimot näkyisivät kuvissa mahdollisimman selvästi.

Tietokonetomografiakuvauksessa ensin otetaan asettelukuvat. Sen jälkeen tehdään sydämen kuvaus hengityspidätyksessä ilman varjoainetta sepelvaltimoiden kalkkeutumien selvittämiseksi.

Tämän jälkeen tehdään varsinainen varjoainekuvaus. Siihen voi liittyä lyhyt testikuvaus varjoaineen ajoittamiseksi mutta varjoaine voidaan myös antaa suoraan ilman testikuvausta.

Sepelvaltimoiden kuvausvaihe on nopea: varjoaineen saapumisen jälkeen kuvaus tehdään EKG-tahdistettuna ja kuvat kerätään yhden hengityspidätyksen aikana. Kuvauksen jälkeen kokenut erikoislääkäri käsittelee kuvat työasemalla ja pystyy näkemään sydämen sepelvaltimon anatomian, sekä mahdolliset kalkit ja ahtaumat.

Tutkimuksen hinta

Docrates Syöpäsairaalassa sepelvaltimoiden TT-kuvaus maksaa 827 € (KELA-korvauksen jälkeen 788 €).

Varaa aika

Sepelvaltimoiden TT-kuvaukseen pääset Docrateella nopeasti. Ajan voit varata ajan numerosta 010 773 2000.

Lue täältä valmistautumisohjeet sepelvatimoiden TT-kuvaukseen.

Sepelvaltimoiden tietokonetomografia Docrateella

Docrateella on käytössään Siemens Sensation Edge TT-laitetta vastaava kuvantamislaite osana Siemens Biograph Vision 600 Edge PET/TT-kameraa.

  • TT-laite on 128 -leikkeinen, siinä on automaattinen varjoaineruiskutus
  • Automaattinen varjoaineen havaitseminen
  • Automaattinen putkijännitteen optimointi ja sydänkuvaukseen erityisesti sopiva erittäin nopea 0,28 s pyörähdysaika, joka takaa tarkat kuvat myös hieman korkeamman sykkeen omaavilla potilailla.
  • Käytössämme on myös erikoistunut analyysiohjelmisto ahtaumien mittaamiseen.

Lisätietoja

Lue lisää

/

Docrates Syöpäsairaalan uusi johtava ylilääkäri: ”Suomessa ollaan opittu siihen, että joku muu huolehtii”

Docrates Syöpäsairaalan uusi johtava ylilääkäri Juha Kononen toivoo suomalaisten oppivan kyseenalaistamaan omaan terveyteensä liittyviä lääkärin mielipiteitä. Tämän vuoden alussa uudessa...

Lue lisää
/

Entistä tarkempaa diagnosointia ja hoitoa Docrates Syöpäsairaalan uuden sukupolven teknologialla

Docrates Syöpäsairaalassa on tehty viimeisen vuoden aikana mittavia laitehankintoja. Sairaalassa on käytössä ainutlaatuinen valikoima laitteita, jotka on suunniteltu vastaamaan erityisesti...

Lue lisää
/

Aidosti yksilöllistä syövänhoitoa – Mistä on kyse, ja mitä se tarkoittaa potilaalle?

Aidosti yksilöllinen syövänhoito perustuu geeneihin ja yksilöllisiin tarpeisiin. Docrates Syöpäsairaalassa hoitoa toteutetaan yksilöllisen syövänhoidon ylilääkäri Juha Konosen johdolla.

Lue lisää
/

Miksi potilaamme ovat valinneet Docrates Syöpäsairaalan?

Miksi potilaamme valitsevat yksityisen syöpäsairaalan maassa, jossa on saatavilla myös maailman parhaisiin kuuluva julkinen syövänhoito? Yksi syy on viiveettömyys. Tämä...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16