Lutetium-hoito on peptidireseptori-isotooppihoito, jossa säteilevänä aineena on lutetium-isotooppi (lu-PSMA). Hoito soveltuu pääsääntöisesti kasvaimiin, joiden todetaan sisältävän somatostatiinireseptoreita. Menetelmällä hoidetaan tyypillisesti metastasoituneita neuroendokriinisiä kasvaimia (esim. GEP-NET) esimerkiksi suolistossa (karsinoidituumorit). Nämä kasvaimet ovat verraten harvinaisia.

Hoidossa radiolääke annetaan infuusiona ja samalla potilas saa suojalääkityksenä munuaisannoksen alentamiseksi aminohappoliuosta ja/tai plasmanlaajentajaa.

Infuusion jälkeen kasvaimen ja elinten sädeannos määritellään SPECT-TT-kuvausten avulla. Lääkkeen infuusion jälkeen tehdään useampi kuvaus isotooppijakaumasta, joskus vielä viikonkin kuluttua hoidosta.

Vaativa tekniikka

Tekniikka on siinä määrin vaativa, että maailmanlaajuisestikin peptidireseptorihoidot on keskitetty muutamiin keskuksiin. Docrates Syöpäsairaala aloitti säännölliset lutetiumhoidot keväällä 2010.

Lutetiumilla on voimakas vaikutus kasvainsolukkoon, mutta sen säteilyn kantama on lyhyt, 2 millimetriä. Tästä syystä hoitosarjaan kuuluu neljä hoitokertaa 8-10 viikon välein. Joissakin tapauksissa hoito voi olla parantava, mutta sitä käytetään myös oireenmukaiseen syövän hoitoon.

Lutetium-hoito voidaan yhdistää syövän lääkehoitoon ja ulkoiseen sädehoitoon. Peptidireseptorihoidossa voidaan käyttää myös yttrium-90-isotooppia, jolla on lutetiumia pidempi kantama, maksimissaan 11 mm ja lyhyempi puoliintumisaika. Yttrium-90 ei ole yhtä voimakas säteilijä kuin lutetium-PSMA, mutta se jakaantuu laajemmalle alueelle. Yttrium-90 säteilee myös vähemmän ympäristöön kuin lu-PSMA. Kumpikaan hoito ei aiheuta vaaraa ympäristölle säteilymääristä johtuen. Hoidon jälkeinen vuorokausi kuitenkin vietetään sairaalassa.

Yttrium-hoitoja annetaan yleensä kahden sarja 8-12 viikon välein. Isotooppihoidot suunnitellaan todetun tautitilanteen ja annoslaskentamittausten eli SPECT-TT-kuvausten perusteella.

Lutetium levinneen eturauhassyövän hoidossa

Tammikuussa 2017 otimme käyttöömme ensimmäisenä Suomessa uuden lu-PSMA-lääkehoidon, joka mahdollistaa luuston ulkopuolelle levinneiden etäpesäkkeiden tehokkaan tuhoamisen ilman vakavia haittavaikutuksia.

Radiologinen lu-PSMA -lääke hakeutuu eturauhassyöpäsoluihin niiden sijainnista riippumatta, jolloin säteilylähde voidaan viedä suoraan syöpäsoluun tai sen välittömään läheisyyteen ns. täsmäsädehoitona. Ennen hoitoa varmennetaan, että etäpesäkkeet keräävät lu-PSMA:ta tekemällä PET-kuvaus Gallium-68-PSMA -merkkiaineella.

Lu-PSMA hoito annetaan suonensisäisenä tiputuksena ja sen yleisin mahdollinen sivuvaikutus on suun kuivuminen. Hoitoja annetaan yksilöllisesti yleensä 2-6 kertaa noin 4-6 viikon välein.

Docrates Syöpäsairaalassa peptidireseptorihoidoista vastaa moniammatillinen tiimi isotooppiylilääkäri Jukka Kemppaisen johdolla.

Lue lisää levinneen eturauhassyövän hoidosta

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus 010 773 2000 ma-to 8-18, pe 8-16