Verinäytteet telineessä

Syövän immuunihoitojen tutkimus kehittyy nopeasti

Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossain elämänsä vaiheessa. Naisten yleisin syöpä on rintasyöpä ja miehet sairastuvat eniten eturauhassyöpään. Myös keuhko- ja suolistosyövät ovat yleisiä suomalaisten keskuudessa.

– Syövän hoidon suurin haaste on edelleen se, että kaikkiin syöpiin ei ole tarjolla tehokkaita hoitoja. Suomalainen syöpätutkimus on kuitenkin maailman huippuluokkaa ja uusia hoitoja kehitetään jatkuvasti. Kliinistä tutkimustyötä tehdään jatkuvasti hoitojen rinnalla myös meillä, muistuttaa Docrates Syöpäsairaalan kliinisten lääketutkimusten ylilääkäri Katriina Peltola.

Suomalaisen syöpätutkimuksen korkean tason takana ovat Peltolan mukaan hyvä koulutus, erinomainen diagnostiikkaosaaminen ja edistykselliset hoitoteknologiat. Suomi tarjoaa kansainvälisestikin tarkasteltuna ainutlaatuisen ympäristön lääketutkimukselle. Siksi myös syövän hoidon uusia innovaatioita tutkitaan Suomessa.

– Meillä on Suomessa runsaasti syöpään liittyvää osaamista vaikka resurssimme ovat maailmanluokassa aika rajalliset. Huippuluokan perustutkimus ja kansainväliset lääketutkimukset ovat tästä hyvä esimerkki, toteaa Peltola.

Immuunihoidossa oma elimistö kukistaa syövän

Viime vuosina on syöpähoitoja muuttanut nimenomaan immunologisten lääkehoitojen nopea kehittyminen. Ne perustuvat siihen, että lääke tehostaa elimistön omaa kykyä taistella syöpäsoluja vastaan. Tehokkaaksi syövän immuunihoito on osoittautunut melanooman hoidossa, mutta myös munuaissyövän, keuhkosyövän, virtsarakkosyövän sekä Hodgkinin lymfooman hoitoihin on löytynyt uusia keinoja immuunihoitojen kautta.

– Meidän kaikkien elimistöissä syntyy syövän esiasteita päivittäin. Yleensä oma immunologinen järjestelmämme kuitenkin tunnistaa nämä poikkeavat solut ja tappaa ne. Osa syöpäsoluista osaa kuitenkin hämätä puolustusjärjestelmäämme, ja näin syöpä pääsee etenemään, selventää Peltola.

Jo yli kymmenen vuotta syövän tutkimuksen ja -hoidon parissa työskennellyt Peltola on ollut mukana useissa immunologisten syöpälääkkeiden tutkimuksissa.

– Syöpälääkkeiden kehittäminen on pitkäaikaista ja todella kallista. Kliinistä tutkimusta tekevät varsinkin suuret kansainväliset lääkeyritykset. Meillä Suomessa syövän immunologiset lääkkeet ovat jo käytössä useassa eri syöpätyypissä, huomauttaa Peltola.

Syövän yhdistelmähoidot lisääntyvät tulevaisuudessa

Syövän immuunihoidosta saatavat hoitotulokset vaihtelevat paljon potilaasta ja syövästä riippuen. Osa potilaista saa immunologisesta lääkehoidosta pitkäaikaista hoitovastetta tai hyötyä, mutta kaikkiin syöpiin se ei tehoa. Merkittävintä syövän immuunihoidoissa on se, että hoitotuloksia saadaan sellaisissa syövissä, joiden hoito on aikaisemmin ollut hyvin vaikeaa.

– Tällaisia syöpiä ovat muun muassa melanooma ja virtsarakkosyöpä. Joissain tapauksissa syövän immuunihoidoilla on saatu hyviä tuloksia silloinkin, kun muita hoitokeinoja ei enää ole, kertoo Peltola.

Eräs haaste niin immuunihoidoissa kuin kaikissa muissakin syöpähoidoissa on niiden tehokkaampi kohdistaminen. Mitä paremmin tutkimuksilla saadaan selville, kenelle mikäkin hoitomuoto tehoaa parhaiten, sitä parempia hoitotuloksia todennäköisesti saadaan.

– Parhaillaan syövänhoidossa selvitetään entistä enemmän sellaisia yhdistelmähoitoja, joissa syövän immuunihoidot ja perinteiset hoitomuodot yhdistetään. Ehkä näin pystymme löytämään tehokkaampia hoitomuotoja, joista useampi potilas voisi hyötyä, pohtii Peltola.


MSD on toiminut lääketieteellisten innovaatioiden ja tutkimuksen etulinjassa jo yli vuosisadan ajan kehittäen ja tuoden markkinoille lääkkeitä ja rokotteita maailman haastavimpiin sairauksiin. MSD on Merck & Co., Inc:in kauppanimi ja sillä on pääkonttori Kenilworthissä, New Jerseyn osavaltiossa Yhdysvalloissa. Reseptilääkkeemme, rokotteemme ja biologiset hoitomuotomme ovat saatavilla yli 140 maassa.  Suomessa olemme toimineet vuodesta 1968 lähtien.

MSD on tuonut potilaiden saataville mullistavia uusia lääkehoitoja, kuten ensimmäisen teollisesti valmistetun penisilliinin, tuhkarokkorokotteen ja uusimpana immuno-onkologiset hoidot. Maailma olisi hyvin erilainen ilman MSD:n innovaatioita. Tänä päivänä MSD jatkaa toimintaansa tutkimuksen etulinjassa kehittääkseen maailmanlaajuisesti ihmisiä ja yhteisöjä uhkaavien sairauksien hoitoa ja ennaltaehkäisyä, mukaan lukien syöpäsairaudet, sydän- ja verisuonitaudit, Alzheimerin tauti sekä infektiotaudit kuten HIV ja Ebola. Yhtiö investoi Suomessa vuosittain miljoonia euroja kliiniseen lääketutkimukseen ja vahvistaa sitä kautta suomalaisen tiedeyhteisön asiantuntemusta.

MSD haluaa nähdä tulevaisuuden terveydenhuollon ensimmäisenä Suomessa. Huomisen lääkehoitoja kehitetään tänään, mutta jotta ne saadaan potilaiden käyttöön, tarvitaan kaikkien panostusta yhteisen tavoitteen eteen.

Lisätietoja: www.msd.fi. Voit seurata MSD:tä myös Facebookissa, Twitterissä, LinkedInissä ja YouTubessa.

MSD – Inventing for Life.

ONCO-1259195-0000