Syövänhoito puhuttaa Suomi Areenassa

Valtakunnan ykköspuheenaiheet ja keskeiset päättäjät kokoontuvat tällä viikolla Poriin perinteiseen Suomi Areenaan. Ilahduttavasti myös syövänhoito on ollut esillä kolmessa tilaisuudessa eilen 12.7. Docrateen viiveetön hoitopolku ja yksilöllinen hoitofilosofia puolustavat paikkaansa niin nyky-Suomessa kuin tulevien kasvavien syöpähoitojonojenkin Suomessa. Potilailla on oikeus parhaaseen mahdolliseen hoitoon nyt ja tulevaisuudessa.

 

Docrateen toimitusjohtaja Siv Schalin oli paikalla kuuntelemassa keskusteluita, joissa aiheina olivat hoitoonpääsyn nopeus, syövän kehittyneet lääkehoidot sekä syövänhoidon tulevaisuuden näkymät. Voit tutustua Suomi Areenan syöpäkeskusteluiden keskeiseen antiin alla olevasta kirjoitelmasta.

 

Onko hoitoon pääsyn nopeudella merkitystä syövänhoidossa?

Tekir Oy:n hallituksen puheenjohtajan, mediavaikuttaja Harri Saukkomaan isännöimässä paneelissa keskustelivat SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Riikka Huovinen, Solitan Vice President Lasse Kurkijärvi sekä Kokoomuksen kansanedustaja, ammattiyhdistysvaikuttaja Jaana Laitinen-Pesola.

Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että Suomessa saa hyvää syövänhoitoa. Epäkohta nähtiin potilaiden eriarvoisessa kohtelussa hoitoonpääsyyn liittyen: eri puolella Suomea asuvien syöpäpotilaiden jonoajat vaihtelevat paikkakunnasta riippuen. Yleisön edustaja kertoi juuri tästä, omakohtaisesta kokemuksestaan pitkän odotusajan suhteen. Panelisteista Feldt-Ranta ja Kurkijärvi ovat itse sairastaneet syövän ja kertoivat omista kokemuksistaan ja tuntemuksistaan syövän kanssa. Panelistit saivat mietittäväkseen myös miltä tulevaisuuden syövänhoito Suomessa voisi näyttää viiden vuoden kuluttua. Riikka Huovisen visiossa Suomessa ei enää tupakoida paljon, Suomessa on Kansallinen Syöpäkeskus ja pystymme tarjoamaan syöpään sairastuneelle nykyistä parempaa psykososiaalista tukea. Kokonaisvaltainen ihmisen ja hänen läheistensä hoitaminen ja tukeminen on Docrateenkin hoitofilosofian ydin: on tärkeää hoitaa ihmistä kokonaisuutena, ei vain syöpää.

Syövän lääkehoito kehittyy – miten käy suomalaisen potilaan?

Toimittaja Baba Lybeckin kanssa syövän lääkehoidoista oli keskustelemassa Minna Anttonen (toiminnanjohtaja,Suomen Syöpäpotilaat), Heikki Joensuu (tutkimusprofessori,Helsingin yliopisto/HUS, Lauri Pelkonen (johtaja,Lääkkeiden hintalautakunta), Laura Räty (liiketoimintajohtaja,Terveystalo), Ilpo Tolonen (toimitusjohtaja,MSD) sekä Kirsi Varhila (ylijohtaja,sosiaali- ja terveysministeriö).

Jälleen todettiin, että syövänhoito on Suomessa hyvällä tasolla. Lohduttava tieto on Heikki Joensuun mainitsema tilastofakta: 2/3 syövän saaneesta potilaasta on elossa viiden vuoden kuluttua. Olemme Docrateellakin pitäneet tärkeänä kertoa, että toivoa on – syöpä ei enää nykyään ole välttämättä kuolemantuomio, vaan hoidot ovat kehittyneet paljon ja niillä sekä varhaisella diagnosoinnilla saadaan hyviä hoitotuloksia aikaan. Paneelissa kysyttiin myös saavatko suomalaiset parasta mahdollista syövänhoitoa ja mikä sen esteenä mahdollisesti on; vastaukset vaihtelivat jonojen lyhentämisestä palliatiivisen hoidon ja hoitoprosessien kehittämiseen. Sote:een panelistit ottivat myös kantaa, ja entisen sosiaali- ja terveysministeri Rädyn mielestä sairaaloiden tulisi julkistaa hoitotuloksiaan, jotta potilas voisi päättää minne sairaalaan hän menee hoitoon. Docrateella olemme linjanneet valinnanvapauden edellytyksesi myös, että sairaaloiden tulisi julkistaa jonotilastonsa, jotta potilaan aito vertailu mahdollistuisi. Vaikka uudet lääkkeet ja edistyneet hoidot maksavat yhteiskunnalle paljon, todettiin osan ennaltaehkäisykeinoista olevan ilmaisia: tupakoinnin lopettaminen ja liikunnan lisääminen esimerkiksi ovat keinoja, joilla jokainen voi pienentää riskiään sairastua syöpään. Docrateen sivuilta voit lukea lisää niistä hyvistä elintapavalinnoista, joilla jopa 1/3 syövistä olisi ennaltaehkäistävissä: https://www.docrates.com/nain-hoidamme/terveys-ja-hyvinvointipalvelut/ennaltaehkaisy/

Voidaanko tulevaisuudessa kaikki syövät parantaa?

 Tässä keskustelussa olivat mukana jälleen Maarit Feldt-Ranta, syöpätautien erikoislääkäri Maarit Bärlund, Amchamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius sekä Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi. Feldt-Rannan ja Heleniuksen omakohtaiset kokemukset syöpään sairastumisesta olivat koskettavia. He korostivat tuen tärkeyttä sairauden kohdatessa. On haastavaa, mutta tärkeää miten sairaudesta kerrotaan lapsille, puolisolle, läheisille – miten tukea heitä samalla, kun itse taistelee sairautta vastaan.