Team Rynkeby –blogi: Ossin matka kohti Pariisia, osa IV

Docrateen asiakkuusjohtaja Ossi Koskinen pyöräilee ensi kesänä 1200 km Helsingistä Pariisiin syöpää sairastavien lasten auttamiseksi Espoon Team Rynkeby –joukkueessa. Team Rynkeby on pohjoismainen hyväntekeväisyystapahtuma, jossa pyöräilyjoukkueet pyöräilevät joka vuosi Pariisiin ja keräävät siten varoja syöpää sairastaville lapsille ja heidän perheilleen. Yhteensä tapahtuma on vuosien varrella kerännyt rahaa lähes 20 miljoonaa euroa.

Tapahtumaa edeltävän vuoden aikana osallistujat harjoittelevat paljon, jotta pystyisivät pyöräilemään viikossa hurjat 1200 kilometriä. Sen lisäksi he sitoutuvat hankkimaan lahjoituksia esimerkiksi sponsoreilta. Docrates Syöpäsairaala sponsoroi Ossin ja muiden Team Rynkeby pyöräilijöiden keräystä. Suomalaisten joukkueiden lahjoitukset menevät leikkaamattomina Suomen syöpäsairaiden lasten ja nuorten valtakunnallinen yhdistys Sylva ry:lle.

Kuluvan vuoden aikana seuraamme Ossin harjoittelua ja matkaa kohti Pariisia Ossin blogiteksteissä täällä Docrateen kotisivuilla sekä Facebook-sivullamme.

16.6.2016

TEAM = Takahuolto, Etuhuolto, Apujoukot, Mittamiehet

Enää on vähän tehtävissä kunnon kasvattamisen suhteen. Lähtö Pariisiin lähestyy ja ennen matkaa sovittu 2500 km pyöräilyä alkaa täyttyä. Viimeistään 400km kenraaliharjoitus kaatosateessa osoitti, että urakka tulee olemaan rankka.

Pyöräily on melko yksinäistä puuhaa monen ajatuksissa, mutta tiimillä on todella iso ja tärkeä merkitys. Aiemmin kirjoitin ajoryhmän erilaisista rooleista, mutta itse ajoryhmän taustalta löytyy myös paljon matkalle ensiarvoisen tärkeitä osaajia.

Takahuolto ja etuhuolto ovat tulleet tutuiksi pitkien harjoitteluiden aikana.  Etuhuolto kulkee rekalla pyöräilijöiden edellä ja sen mukana valmistellaan pyöräilijöille majoitus ja muonitus, jotta itse pyöräilijä voi keskittyä siihen itseensä, eli polkemiseen. Lisäksi matkaa tekee ns. raatobussi, jonne voi sitten tiukan paikan tullen hakeutua lepäämään, jos omat voimat alkavat ehtyä liikaa. Takahuolto kulkee pyöräilyryhmän perässä. He auttavat mahdollisissa ongelmatilanteissa ja hoitavat pyörät kuntoon etappien aikana. Matkamme näiltä osin siis on hyvin ammattimaista.

Lisäksi huoltotiimin miehet Arto, Otso, Tuomas, Mika ja Tatu omaavat ryhmän parhaat vitsit, joten heidän näkemisenä taukopisteillä saa mielen hymyilemään väsyneimmälläkin polkijalla. Etuhuollossamme toimivat myös maanmainiot Sonja ja Heini. Kun kaatosateessa näkee kaukaisuudessa heidän rakentamansa taukopisteen tienvarrella siintämässä, niin tunne on aivan mieletön. Vielä muutama polkaisu ja lämmin mehu odottaa väsynyttä polkijaa.

Taustajoukkoina toimii sitten jo muuta sekalaista seurakuntaa ja keskiössä tietenkin oma perhe ja isovanhemmat, joista on ollut mahtava apu harjoittelun mahdollistajana kiireisinäkin viikkoina. Jotta tavoiteltava 2500 km saa täyteen ennen Pariisiin lähtöä, on joustoa onneksi löytynyt mukavasti kotirintamalla ja tavoite on täyttymässä. Lisäintoa tuo lisäksi se, että useat ystävät ovat lähteneet tukemaan harjoittelumäärää muutamilla senteillä per kilometri. Tämä antaa todella hyvää lisäboostia harjoituksiin, joissa jalat alkavat jo maitohappojen muodossa huudella taukoja.

Lopuksi harjoittelutiimin yhdestä keskeisestä osasta sananen. Kuntotestaamista pidetään vielä liian paljon ammattilaisille suunnattuna. Mutta nimenomaan tällainen keskivertokansalainen saa testauksesta hyvin paljon oikeita suuntaviivoja harjoitteluun ja sitä kautta rajallinen harjoitteluaika voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti. Minulla oli mahdollisuus käyttää Aava Hyvinvointi- ja Urheiluklinikan palveluita. Voin lämpimästi suositella heitä. Testaamalla saa kunnon kehittymisen lisäksi arvokasta tietoa mm. kehon koostumuksesta ja harjoitteluohjeita oman suorituskyvyn parantamiseen. Tässä blogin yhteydessä on kuva, jossa pyöräilyhousujen alla on ns. älyhousut, joiden avulla voidaan tarkasti selvittää jalkojen eri lihasryhmien työskentelyä harjoituksen aikana. Ehkä tämä on jo hieman hifistelyä, mutta itselle ne antoivat selkeän näkemyksen kehityskohteista paremman suorituksen saavuttamiseksi. Testimenetelmien avulla on harjoittelua pyritty optimoimaan juuri Team Rynkebyn matkaa varten.

Sylva on tärkeä osa sitä tiimiä, josta perheet ja syöpään sairastuneiden lasten läheiset saavat tukea ja apua. Onneksi voimme olla heitä tukemassa. Hyvän tarkoituksen lisäksi Rynkeby-pyöräilyssä on mahdollista päästä toteuttamaan unelma viikosta ”ammattipyöräilijänä” eli nyt kannattaa laittaa hakemusta ensi vuoden tiimeihin, jos tällainen haave on suunnitelmissa toteuttaa.

Ossi Koskinen
Asiakkuusjohtaja
Docrates Syöpäsairaala