Julkaistu: 28.09.2018

Tutustu Docrates Syöpäsairaalan henkilökuntaan, esittelyssä sairaanhoitaja Heini

Kategoriat: Artikkelit
Docrates Syöpäsairaalassa sairaanhoitajana sekä toimenpidehoitajana toimiva Heini oli haaveillut pienestä pitäen sairaanhoitajan työstä. Niinpä hän teki päätöksen: viimeistään silloin, kun hän täyttäisi 30 vuotta, hän lähtisi opiskelemaan unelma-ammattiinsa. Ovet ja kiinnostuksen syöpätautien maailmaan avasi opiskelujen aikana suoritettu pitkä harjoittelujakso syöpätautien klinikalla - ja tulevan urasuunnan valinta oli selkeä.

Lapsuuden haaveesta todellisuuteen

Ensi vuoden kesäkuussa tulee 10 vuotta täyteen siitä, kun Heini aloitti työnsä Pohjoismaiden ensimmäisessä yksityisessä syöpäsairaala Docrateessa. Tänä aikana Heini on ollut vahvasti kehittämässä sairaalan hoitopolkuja ja toimintaa. Tänä päivänä Heinin nimike on toimenpidehoitaja, mutta työtä hän tekee usealla eri alueella.

– Toimenpidehoitajana tehtäväni on muun muassa avustaa radiologia tekemään kuvantamisia kuten vatsan ultraääntä. Lisäksi tuen radiologeja muun muassa ohut- ja paksuneulabiopsioissa ja urologeja nk. kultalankojen tai kultajyvien asettamisessa ennen sädehoitoa. Kultalankojen ja -jyvien tarkoitus on merkitä eturauhanen ja näin saada sädehoito kohdennettua paremmin, Heini selventää.

– Lisäksi toimenkuvaani kuuluu kaikissa muissa paitsi HDR-toimenpiteissä käytettyjen instrumenttien huolto, sterilointi ja pakkaus yhdessä toisen sairaanhoitajan kanssa. Olen itse myös vastuussa sairaalamme hoitotarvikkeiden ja –välineiden hankinnasta ja varaston hoidosta.

Tarpeen mukaan Heini toimii koordinoivana hoitajana sekä, ylläpitääkseen ammattitaitoa, myös lääkehoidossa sekä saattaa käyttökuntoon sytostaatteja. Toisinaan vuosina 2009–2015 Docrateen vastaavana sairaanhoitajanakin toiminut Heini sijaistaa palvelujohtajaa.

– Kaiken kaikkiaan hoitajien toimenpidekuva täällä Docrateella on paljon laajempi kuin yleensä. Joskus on ihan kiva olla vaikka kolmekin viikkoa lääkehoidossa, sillä niin pysyy myös ajan tasalla lääkkeiden suhteen. En halua menettää sitä osaamista, Heini kertoo.

Tärkeintä on luoda potilaalle turvallinen olo

Heinille Docrateen arvojen mukaan ihmisenä ihmisen rinnalla työskentely tarkoittaa sitä, että potilas tietää, että hänestä huolehditaan koko hoitojakson ajan.

– Aikaa menee yllättävän paljon yhdenkin potilaan kanssa, eikä kontakti heidän kanssaan ole vain sitä, että potilas tulee ja menee. Pyrin pitämään korkeaa palvelutasoa yllä koko ajan, muun muassa tarkistamalla tutkimusten jälkeen, että lausunnot ja muut tärkeät dokumentoinnit tehdään aikaa hukkaamatta joko saman tien tai viimeistään heti seuraavalla lääkärivastaanotolla. Lisäksi varmistan jokaisen toimenpiteen jälkeen potilaan kanssa, että jatkosuunnitelma on tiedossa ja laskutus kunnossa. Toisin sanoen pidän ylipäänsä huolta, että toimenpiteissä käyminen on potilaalle mahdollisimman sujuvaa ja mutkatonta.

Heini kertoo nauttivansa työstään kovasti, vaikka se voi välillä olla myös haastavaa ja vaativaa. Onnistumisen tunteita tulee kuitenkin paljon, ja potilailta sekä kollegoilta saatu positiivinen palaute kannustaa tekemään töitä suurella sydämellä. Heini pyrkii myös itse tsemppaamaan ja antamaan palautetta omille kollegoilleen, jotta jokainen voi kokea samoja onnistumisen tunteita.

– Kyllä sanoisin, että Docrateelle on hakeutunut ja rekrytoitu ihmisiä, jotka sopivat meidän toimintaan. Täällä on sen suhteen ollut tarkka seula, että uusia työntekijöitä valittaessa katsotaan aina, että ihminen on arvoiltaan ja toimintatavoiltaan sopiva tehtävään. Minun mielestä on hyvä myös, että meillä on hoitajilla monialainen osaaminen. Sen vuoksi suurin osa hoitajista meidän talossa pystyy tarvittaessa siirtymään toimenpiteestä ja tehtävästä toiseen, Heini iloitsee.

– Huolehdimme potilaasta silloin kun hän on täällä, sekä myös silloin kun hän on kotona.  Esimerkiksi ensimmäisen lääkehoidon jälkeen soitetaan aina kotiin ja tarkistetaan potilaan vointi. Lisäksi potilas voi itse olla yhteydessä henkilökuntaan kiireettömissä asioissa digitaalisen Kaiku Health –oireseurantajärjestelmän kautta. Soittopyyntöjä sairaalassamme pyydetään jättämään vain jos, jos hoitohenkilö on sillä hetkellä kiinni muissa työtehtävissä. Palaamme kuitenkin asiaan aina viimeistään iltapäivällä.

– Pidämme potilaistamme erityistä huolta, potilaiden takia täällä ollaan tätä työtä tekemässä, Heini sanoo.

Uskomaton kasvutarina

Heinille on vuosien varrella jäänyt mieleen useita kohokohtia sairaalan historiasta. Etenkin harjannostajaiset, Heinin sanoin ”harjakaiset”, ovat piirtyneet mieleen tarkasti. Docrates on rakennettu Ruoholahden kanavan varrelle.

– Pääsin harjakaisten aikaan ensimmäistä kertaa katsomaan tätä paikkaa. Vaikka rakennuksessa ei ollut lattioita, ja tiloissa oli lähinnä vain pylväitä, niin huoneiden muotoutumisen pystyi jo hahmottamaan. Talo oli vielä huputettu, ja vain yhdestä pienestä reiästä ikkunassa näki näkymän kanavalle. Sinne me sitten kaikki juoksimme ihailemaan tulevan sairaalan upeaa ympäristöä, Heini muistelee.

– Minulla oli jo silloin kutina, että tästä tulee ihan mahtava paikka. Eihän me silloin edes tiedetty, että ei mene pitkään kunnes tiloja pitää jo laajentaa, kun kasvettiin niin nopeasti.

Heini kertoo, että potilaat kysyvät häneltä usein, onko Docrateen Helsingin toimipiste sairaalan ainoa toimipaikka. Vaikka edelleen näin on, hän ei pidä lainkaan mahdottomana, että sairaalan toiminta leviäisi Suomessa muualle – ja miksei ulkomaillekin.

– Kyllä me ja meidän toimintaperiaatteet ovat mainioita ja voitaisiin hyvin kasvaa myös muualle, hän toteaa. Mutta tällä hetkellä meille tulee potilaita ympäri Suomen ja maailman, sen mahdollistaa sijaintimme keskustan välittömässä läheisyydessä keskeisellä paikalla.

Harrastuksena vanhat volkkarit

Vapaa-ajalla Heini rakastaa mökkeilyä. Lisäksi hän jakaa miehensä kanssa kiinnostuksen vanhoihin volkkareihin. Haastattelun hetkellä Docrateen parkkihallia koristaa Heinin pirteän oranssi kuplavolkkari, jonka taka-ikkunasta pilkottaa kesäinen kukkarivi.

– Tällä hetkellä meillä on jopa kolme volkkaria kesäautona ja työn alla on aina joku uusi versio. Harrastuksen kautta saa paljon ystäviä sekä tulee myös reissattua paljon. Viime kesänä teimme muun muassa reissun Ruovedelle, Heini kertoo.

Huippuluokan syöpähoitoa

Haastattelun lopuksi Heini haluaa vielä nostaa esille Docrateen lääkäreiden ja muiden ammattilaisten asiantuntijuuden.

– Minun mielestäni täällä meillä on ehdottomasti maan parhaat onkologit ja lääkärikunta. Isotooppiylilääkärimme Kalevi Kairemo on suuresti maailmalla arvostettu. Ja kaiken kaikkiaan henkilökunta on hyvin ystävällistä ja potilastyytyväisyys on huippuluokkaa.

– Voin ihan omastakin kokemuksesta todeta, että todella luotan onkologiemme ammattitaitoon. Isäni eturauhassyöpä nimittäin hoidettiin täällä, ja tauti pysyi kurissa luonnolliseen kuolemaan asti. Voin siis suositella lääkäreitämme lämpimästi, en vain henkilökunnan, vaan myös läheisen näkökulmasta.

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 07.09.2020

Docrates Syöpäsairaalaan huipputeknologiaa edustava PET-TT-laite

Docrates Syöpäsairaalaan on asennettu Suomessa vielä harvinainen, uuden sukupolven PET-TT-kuvantamisen laite. Uusi laite tarjoaa aiempaa tarkempia kuvia, lyhyempiä kuvausaikoja sekä...

Lue lisää
Julkaistu: 01.09.2020

Miksi hoitaa eturauhassyöpää yksityisessä syöpäsairaalassa?

Yksityiseen eturauhassyövän hoitoon hakeudutaan muun muassa nopeuden, yksilöllisen ja aktiivisen hoito-otteen, maailmanluokan sädehoidon sekä elämänlaadullisten seikkojen vuoksi.

Lue lisää
Julkaistu: 28.08.2020

Voidaanko kohdunkaulan syöpä hävittää maailmasta?

Tie kohdunkaulan syövän hävittämiseen on rokottaminen, kirjoittaa naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen onkologian erikoislääkäri, prof., Johanna Mäenpää.

Lue lisää
Julkaistu: 26.08.2020

Mies – Näin pidät eturauhasestasi huolta

Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain yli 5000 ja kuolee yli 900 miestä. Myös muut eturauhasvaivat ovat miehillä yleisiä. Lue, miten voit pitää...

Lue lisää
Katso lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16