Tutkimushoitaja

Docrates Syöpäsairaala otti käyttöön uuden testin – Kertoo entistä paremmin aggressiivisen eturauhassyövän riskitason

Docrates Syöpäsairaala otti viime marraskuussa käyttöön uuden 4Kscore-nimisen testin. Testin avulla on mahdollista saada huomattavasti parempi käsitys aggressiivisen eturauhassyövän riskitasosta kuin pelkän PSA-mittauksen perusteella. Testi täydentää sairaalassa jo pidempään saatavilla ollutta STHLM3 (Stockholm3) -testiä.

Syövän aggressiivisuus on tärkeää tunnistaa heti alkuvaiheessaan, jotta levinneisyystutkimukset osataan ohjelmoida riittävässä laajuudessaan. Aggressiivisten syöpien hoitamisessa ei pidä tuudittautua hoitamaan syöpää pelkästään näkyviltä osiltaan, vaan hoitosuunnitelmassa pitää osata huomioida myös mahdollinen näkymättömissä oleva, yleensä mikroskooppisesti imusolmukkeita pitkin leviämässä oleva syöpä.

PSA (prostate specific antigen) -verikoe on pitkään ollut vallitseva eturauhassyövän diagnostinen työkalu. Jos miehet käyvät vuosittain PSA-testissä, niin syövän mahdollinen aggressiivisuuskin voi paljastua jo pelkän PSA-nousunopeuden perusteella – PSA:n nousu 2 ng/ml:ssa vuoden aikana viittaa aggressiiviseen syöpään. Syöpään liittyvän PSA-nousun erottaa eturauhasen liikakasvuun liittyvästä PSA-noususta yleensä myös sen perusteella, että samanaikaisesti PSA-nousun kanssa suhteellinen PSA laskee. PSA ei kuitenkaan paljasta kaikkea. Uusimpien molekyylibiologiaan perustuvien testien (STHLM3 ja 4Kscore) avulla Docrateella on mahdollista päästä vakavien syöpätapausten jäljille entistä varmemmin ja nopeammin.

Milloin uutta 4Kscore-testiä kannattaa käyttää?

Docrateella sädehoidon ja syöpätautien erikoislääkärinä toimiva Timo Joensuu kertoo, että kliinisesti epävarmoissa tilanteissa 4Kscore antaa arvokasta lisätietoa erityisesti silloin, kun PSA-mittauksen tulos on kohtalaisen matala tai miehellä ei ole tietoa mahdollisesta PSA:n aiemmasta nousunopeudesta, vaan syöpäriskiä arvioidaan yksittäisen PSA-mittauksen perusteella. 4Kscore-testiä voi suositella myös ensitestinä, varsinkin niille miehille, joiden suvussa on aiemmin todettu eturauhassyöpää. Molekyylibiologiset testit eivät kuitenkaan syrjäytä PSA-testauksen tarvetta. Kun PSA normalisoituu odotusten mukaisesti lähes kaikilla eturauhassyövän vuoksi hoidetuilla miehillä, niin silloin se myös on eturauhassyövän seurannassa yleensä paras käytettävissä olevista hoitovasteen mittareista.

3T-magneettitutkimus täydentää eturauhassyövän diagnostiikkaa

– Aina ennen biopsiaharkintaa suosittelemme PSA- tai STHLM3- ja/tai 4Kscore-testien lisäksi tehtäväksi eturauhasen multiparametrisen 3T-magneettitutkimuksen, jonka perusteella tehdään päätös koepalan otosta. Mikäli magneettikuvassa tulee esiin jokin epäilyttävä muutos, niin uusimpana innovaationa näyte voidaan ottaa Docrateella robottiavusteiseen suoraan magneettiohjaukseen perustuen. Joissakin tilanteissa edellä mainitut tutkimustulokset yhdessä voivat tehdä biopsian tarpeettomaksi, vaikka PSA olisikin lievästi koholla, Joensuu kertoo.

Koepalan ottoon voi liittyä kipua ja komplikaatioitakin, minkä vuoksi syöpäriskin ollessa matala potilas voi yhdessä hoitavan onkologin tai urologin kanssa päättää, ettei biopsiaa otetakaan. Tässä tapauksessa tilannetta jäädään seuraamaan aktiivisesti ja koepala otetaan, mikäli tilanne muuttuu.

Joensuu kertoo, että parhaassa tapauksessa 4Kscore auttaa diagnostisoimaan aggressiivisen syövän niin varhain, että se ehditään hoitaa parantavasti ja haitattomasti ennen eturauhassyövän tyypillistä imusolmukkeisiin tai luustoon leviämistä.

4Kscore-testin antama riskitulos perustuu neljään verestä mitattavaan biomarkkeriin ja potilaan kliinisiin tietoihin. Testi soveltuu 40–80-vuotiaille miehille, joilla ei ole aiemmin todettu eturauhassyöpää, joiden eturauhasta ei ole hoidettu viimeisen kuuden kuukauden aikana invasiivisilla hoitomenetelmillä tai jotka eivät ole käyttäneet viimeisen puolen vuoden aikana 5-alfa-reduktaasin estäjälääkkeitä.

Miksi eturauhassyövän hoitoon Docrateelle?

 • Eturauhassyövän kokeneet eturivin asiantuntijat
 • Yksilöllinen täsmädiagnostiikka
 • Urologit, onkologit, radiologit ja isotooppilääketieteen erikoislääkärit saman katon alla – kokonaisvaltainen näkemys
 • Yksilöllisesti räätälöity sädehoito
 • Suomen laajin kokemus eturauhasen HDR-brakyhoidoista, joka on kudoksensisäistä täsmäsädehoitoa

Nopea hoitoon pääsy ja tyytyväiset potilaat

 • Diagnoosi muutamassa päivässä
 • Hoitojen aloitus viikossa
 • Koko hoitokokonaisuus koordinoidaan saman katon alla
 • Omalääkäri ja omahoitaja
 • Helppo tulla (ratikka, metro, bussit), omat maksuttomat autopaikat
 • Erittäin tyytyväisiä potilaita 90 % (2018)
Ota yhteyttä ja kysy lisää eturauhassyövän tarkasta diagnostiikasta ja uusimmista hoidoista. Docrates Syöpäsairaalaan voi tulla ilman lähetettä, ajan erikoislääkärille saa viiveettä. Soita meille: 010 773 2000. Autamme mielellämme!