True Beam Docrates

Uutta Docrateella ja Suomessa: Sädehoidon tatuoinnit jäivät historiaan 

Sädehoidon kohdistuksessa apuna olleet tatuoinnit jäivät marraskuussa historiaan, kun sairaalaan asennettiin uusi AlignRT-hoidonkohdistusjärjestelmä. Potilaan kannalta tatuoinneista luopuminen on merkittävää.

Docrates Syöpäsairaala on ottanut onnistuneesti käyttöön uuden AlignRT-hoidonkohdistusjärjestelmän. Järjestelmän ansiosta sädehoidon kohdistuksessa perinteisesti käytössä olleet tatuointimerkit jäivät historiaan. Docrates Syöpäsairaalan sairaalafyysikko Timo Kiljusen mukaan tatuoinneista luopuminen on potilaan kannalta merkittävää.

– Hiljattain julkaistun tutkimuksen* mukaan jopa 78 % potilaista toivoo, ettei tatuointeja tarvitsisi käyttää. Vaikka merkki on pieni, on se silti pysyvä, ja näin ollen monille ikuinen muisto syöpähoidoista. Uuden järjestelmän ansiosta potilaiden ei tarvitse tätä asiaa enää murehtia.

AlignRT on automatisoitu, potilaan liikkeitä tarkasti seuraava järjestelmä, joka vertaa potilaan asentoa alle millimetrin tarkkuudella asentoon, jossa potilaan kuuluisi optimaalisen sädetyksen kannalta olla. Jos potilas liikahtaa, järjestelmän 3D kamerat havaitsevat tämän ja sädetys pysähtyy automaattisesti. Tatuoinneista luopumisen lisäksi AlignRT siis takaa, että potilaan tervekudokset saavat turhaa säteilyä entistä vähemmän, jolloin myös mahdollisten haittavaikutusten riski pienenee.

– Olemme iloisia siitä, että meillä on mahdollisuus ottaa ensimmäisenä Suomessa käyttöön menetelmä, joka takaa entistä turvallisemman sädehoidon ja ilman pysyviä muistoja iholla, sanoo Timo Kiljunen.

* The Breast Journal, Radiotherapy tattoo; Women’s skin as a carrier of personal memory – what do we cause by tattooing our patients?