Miespotilas lääkehoidossa

Yksilöllinen syövänhoito huomioi paremmin potilaan

Yksilöllinen lääketiede tuo uusia mahdollisuuksia myös syövän hoitoon. Uusia lääkehoitoja kehitetään jatkuvasti.

Syöpä on perinteisesti varsinkin vanhempien ihmisten sairaus. Väestön vanhetessa myös syöpien määrä lisääntyy ja nykyisin yli 30 000 suomalaista sairastuu vuosittain syöpään. Kaikista meistä suomalaisista noin kolmasosa sairastaa elämänsä aikana jonkin syövän. Joukossa on myös nuoria sairastuneita.

Syöpätutkimus etenee kuitenkin nopeasti ja uusia hoitokeinoja kehitetään jatkuvasti. Niiden ansiosta yhä suurempi osa potilaista kykenee kukistamaan sairauden.

Yksilölliset syövät tarvitsevat yksilöllisemmät hoidot

Elintavat vaikuttavat syövän syntyyn. Useiden tutkimusten perusteella esimerkiksi runsas punaisen lihan syöminen on eräs syöpäriskiä kasvattava tekijä. Myös tupakointi, runsas alkoholin käyttö ja altistuminen asbestille voivat olla syövän kehittymisen taustalla.

– Syöpien syntymekanismi on yksilöllinen ja myös syöpien hoito on menossa entistä yksilöllisempään suuntaan. Jo lähitulevaisuudessa voidaan erilaisten potilaan oman elimistön immuunijärjestelmää tehostavien lääkehoitojen ja perinteisempien syöpähoitojen yhdistelmillä toteuttaa aikaisempaa yksilöllisempiä hoitokokonaisuuksia, kertoo Docrates Syöpäsairaalan lääkehoidon ylilääkäri ja syöpätautien erikoislääkäri Tuomo Alanko.

Syövän hoidon kehitys tuo uutta toivoa potilaille

Immunologiset hoitomuodot aktivoivat elimistön omaa puolustusmekanismia, jotta se kykenisi tappamaan syöpäsoluja. Syövän immuunihoidot ovat kehittyneet viime vuosina merkittävästi ja niistä on saatu hyviä kokemuksia.

– Syövän immuunihoidot eivät ole kaikkiin syöpiin tehoava ihmekeino, mutta niiden avulla on saatu esimerkiksi joillain keuhko- ja munuaissyöpäpotilailla hyviä hoitotuloksia myös sellaisissa tilanteissa, joissa syöpä on jo päässyt leviämään elimistössä. Aikaisemmin näissä tilanteissa on ollut hyvin vähän vaihtoehtoja tarjolla, muistuttaa Alanko.

Potilaiden hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että syövänhoidon ammattilaisilla on mahdollisuus hyödyntää uusimpia innovaatioita.

Naamio pois syöpäsoluilta

Syövän immuunihoidoissa on tarkoitus saada oman elimistön immunologinen järjestelmä reagoimaan syöpäsoluihin. Ongelmana on kuitenkin usein se, että syöpäsolut osaavat naamioitua. Tällöin puolustusjärjestelmämme ei tunnista niitä.

– Tutkimuksissa on havaittu, että pienellä osalla syöpää sairastavista ihmisistä syöpäsoluihin kertyy niin paljon geenipoikkeamia eli mutaatioita, että valkosolumme tunnistavat ne helpommin. Nämä potilaat voidaan nykyisin tunnistaa testillä, selventää Alanko.

Syövän immuunihoidot auttavat elimistöä, tarkemmin sanottuna elimistössämme olevia T-soluja, riisumaan naamion syöpäsoluilta. Tällöin elimistömme ei annakaan periksi syöpäkasvaimelle, vaan taistelee sitä vastaan.

Oikea hoito, oikealle potilaalle, oikeaan aikaan

Jotta suomalaisilla syöpäpotilailla olisi käytössään paras mahdollinen hoito, on laadukasta tutkimusta tehtävä jatkuvasti. Kaikkein paras lopputulos syntyy, kun pystymme luomaan hyvät edellytykset eri toimijoiden väliselle tutkimusyhteistyölle ja kun tutkimuksen avulla kehitetyt uudet tehokkaammat hoidot otetaan käyttöön mahdollisimman nopeasti.

Yksilöllinen ja potilaalle räätälöity syövänhoito on usein vaikuttavampaa. Sen tavoitteena on tarjota oikea hoito, oikealle potilaalle, oikeaan aikaan ja uusimpia innovaatioita hyödyntäen. Uusilla hoidoilla voidaan parhaassa tapauksessa palauttaa ihmisen työkyky, mikä on yhteiskunnallisestikin tarkasteltuna kannattavaa. Inhimillisestä näkökulmasta puhumattakaan.


Katso video: Immuunihoidot

MSD on toiminut lääketieteellisten innovaatioiden ja tutkimuksen etulinjassa jo yli vuosisadan ajan kehittäen ja tuoden markkinoille lääkkeitä ja rokotteita maailman haastavimpiin sairauksiin. MSD on Merck & Co., Inc:in kauppanimi ja sillä on pääkonttori Kenilworthissä, New Jerseyn osavaltiossa Yhdysvalloissa. Reseptilääkkeemme, rokotteemme ja biologiset hoitomuotomme ovat saatavilla yli 140 maassa. Suomessa olemme toimineet vuodesta 1968 lähtien.

MSD on tuonut potilaiden saataville mullistavia uusia lääkehoitoja, kuten ensimmäisen teollisesti valmistetun penisilliinin, tuhkarokkorokotteen ja uusimpana immuno-onkologiset hoidot. Maailma olisi hyvin erilainen ilman MSD:n innovaatioita. Tänä päivänä MSD jatkaa toimintaansa tutkimuksen etulinjassa kehittääkseen maailmanlaajuisesti ihmisiä ja yhteisöjä uhkaavien sairauksien hoitoa ja ennaltaehkäisyä, mukaan lukien syöpäsairaudet, sydän- ja verisuonitaudit, Alzheimerin tauti sekä infektiotaudit kuten HIV ja Ebola. Yhtiö investoi Suomessa vuosittain miljoonia euroja kliiniseen lääketutkimukseen ja vahvistaa sitä kautta suomalaisen tiedeyhteisön asiantuntemusta.

MSD haluaa nähdä tulevaisuuden terveydenhuollon ensimmäisenä Suomessa. Huomisen lääkehoitoja kehitetään tänään, mutta jotta ne saadaan potilaiden käyttöön, tarvitaan kaikkien panostusta yhteisen tavoitteen eteen.
Lisätietoja: www.msd.fi. Voit seurata MSD:tä myös Facebookissa, Twitterissä, LinkedInissä ja YouTubessa.

MSD – Inventing for Life.

ONCO-1259195-0000 05/2018