Ylös, ulos ja lenkille! – Paikallaan istuminen voi lisätä riskiä sairastua syöpään

Suurin osa meistä tietää, miten suuri merkitys säännöllisellä liikunnalla on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että muutaman kerran viikossa tehty kuntosalitreeni ei riitä kumoamaan jatkuvan istumisen haitallisia vaikutuksia. Hyötyliikunnan lisääminen arjessa esimerkiksi seisomalla tai taukojumppaamalla onkin erityisen tärkeää juuri istumatyötä tekeville.

Liikkuminen on tärkeää myös arjessa

Liiallisen istumisen on pitkään epäilty olevan osasyy vakavien sairauksien kuten diabeteksen, liikalihavuuden ja sydän- ja verisuonitautien syntyyn. American Cancer Societyn vuonna 2015 julkaiseman tutkimuksen mukaan liiallisella istumisella voi lisäksi olla vaikutusta lisääntyneeseen riskiin sairastua muun muassa myeloomaan eli plasmasolusyöpään, munasarjasyöpään ja rintasyöpään. Istumisella on todettu olevan yhteys myös paksusuolen- ja kohdunsyöpään.

Jo muutaman tunnin lisäys päivittäiseen istumamäärään lisää syöpäriskiä, huolimatta siitä kuinka paljon liikkuu vapaa-ajalla. Fyysinen aktiivisuus vapaa-ajalla ei nimittäin pysty täysin kompensoimaan lihasten passiivisuutta, joka tapahtuu, kun emme käytä lihasta liikkumiseen. Tästä syystä säännöllinen tai intensiivinenkään treeni ei auta korjaamaan vahinkoa, joka syntyy jos viettää lopun päivän istuen töissä tai kotona.

Paras lääke arkisen liikkumattomuuden aiheuttamaan syöpäriskiin onkin hyötyliikunta. Fyysisestä aktiivisuudesta ja kevyestä arkiliikunnasta on hyötyä myös syöpään sairastuneelle, sillä se lisää lihasvoimaa ja vireystasoa ja antaa energiaa arkeen.

Näillä yksinkertaisilla vinkeillä voit helposti lisätä hyötyliikuntaa arjessasi:

  1. Aseta hälytys matkapuhelimeesi puolen tunnin välein. Aina kun hälytys soi, nouse ylös ja tee joku yksinkertainen liikuntaharjoitus. Voit myös käydä pienellä kävelyllä, tai vaikka piipahtaa kahvihuoneessa hakemassa lasillisen vettä.
  2. Yritä parhaasi mukaan tehdä töitä seisten edes muutama tunti päivässä. Se polttaa kaloreita ja tekee hyvää myös verenkierrolle!
  3. Kun liikut työpaikalla, kaupungilla tai kotona, valitse portaat hissin sijaan.
  4. Nouse työmatkalla bussista yksi pysäkki liian aikaisin ja kävele loppumatka.
  5. Hyödynnä lounastauko ja kävele lähiravintolan sijasta hieman kauemmaksi syömään.
  6. Mene ystäväsi kanssa kävelylle kahvittelun sijaan.