Pia Österlund

Pia Österlund

Lääkäri
Gastrointestinaalinen stroomatuumori eli GIST Haimasyöpä Mahasyöpä Maksasyöpä Mesoteliooma Neuroendokriiniset kasvaimet Paksusuolen ja peräsuolen syöpä Peräaukon syöpä Rintasyöpä Ruokatorven ja mahansuun syöpä Ruuansulatuskanavan syöpä ja haimasyöpä Sappiteiden syöpä Umpilisäkkeen syöpä
Syöpätaudit

Nimi:

Pia Österlund

Titteli:

Lääkehoidon asiantuntija
Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri
LT, dosentti

Koulutus:

LL, Helsingin Yliopisto, 1993
LT, Helsingin Yliopisto, 2004
Syöpätautien erikoislääkäri, Helsingin Yliopisto 2004
Dosentti, Helsingin yliopisto, 2014
Erikoislääkärin johtamispätevyys, Lääkäriliitto, 2014
Opettajan pedagoginen pätevyys, Helsingin yliopisto, 2015

Tieteellinen toiminta

Väitöskirja suolistosyövän hoidosta ja sen aiheuttamista haitoista, mekanismeista ja terapiasta.
Noin 30 kansainvälistä alkuperäisjulkaisua ja 67 vertaisarvioitua julkaisua. Oppikirjajulkaisuja Syöpätaudit, Sairaanhoitajan käsikirja, Palliatiivinen hoito. Julkaisuja pääasiassa GI-syövän ja
suolistosyövän lääkehoitojen alalta sekä pedagogiikan alalta.
Kliininen tutkija useissa kliinisissä yhden keskuksen ja monikeskustutkimuksissa.

Työhistoria:

  • Docrates Syöpäsairaala, erikoislääkäri 2016-
  • TAYS, erikoislääkäri syyskuu 2016-
  • HUS Syöpäkeskus, osastonylilääkäri / erikoislääkäri 2015-2016
  • HY kliininen opettaja ja HUS syöpätaudit osa-aikaisena 2008- 2014
  • HUS Syöpätautien klinikka, sairaalalääkäri / erikoislääkäri 1996-2008

Kielitaito:

ruotsi (äidinkieli), suomi (äidinkieli), englanti (erinomainen), saksa (sujuva)

Biografia

Pia Österlundin erityisosaamiseen kuuluu mm. lääkehoitojen tutkimus ja kehitys sekä niihin liittyvät vaikeudet ja potentiaalit, erityisesti GI-kanavan syövissä, kuten suolisto-, ruokatorvi-, maha-, haima- ja maksasyövissä.

Ennen tohtorinväitöstään vuonna 2004 Pia Österlund toimi professori Inkeri Elomaan ja professori Heikki Joensuun tutkimusryhmässä Helsingin yliopistollisen Keskussairaalan Syöpätautien klinikassa. Hän tutki erityisesti sitä, miten lääkehoidon sietoa ja tehoa voi parantaa kehittämällä annostelua. Hän on myös innovatiivisesti tutkinut haittavaikutusten mekanismeja ja miten haittavaikutuksia voi vähentää. Erityisesti suolistohaittojen alueella tutkimus on intensiivistä. Ruokavalio vaikuttaa haittavaikutuksiin mm. lääkehoidon aiheuttaman ohimenevän laktoosi-intoleranssin mekanismin kautta.

Österlundin johdatti onkologian pariin miehen työ Englannissa ja ainoasta vapaasta työpaikasta onkologialla tulikin elämäntyö.

Pia Österlund on valmistunut erikoislääkäriksi HYKSin syöpätautien klinikalta 2004 ja aloittanut siellä myös kliinisen tutkijan uransa. Docrateella hän on ollut vuodesta 2016 lähtien. Kokemusta lääketeollisuudesta hän on saanut toiminnallaan asiantuntijalääkärinä useassa yrityksessä mm. Merck, Roche, Amgen, Sanofi, Zeneca, Baxter, Bayer, Nordic Drugs jne. Uusien lääkkeiden ja hoitomuotojen tutkimus onkin Österlundin mielestä erityisen tärkeää. Merkittävimmät tutkimukset, joissa Österlund on ollut mukana, ovat suuri suomalainen RAXO (levinneen suolistosyövän hoitotutkimus), AXOAXI (levinneen suolistosyövän ristikkäislääkevaihtotutkimus), LIPSYT-tutkimus (suolistosyövän liitännäishoidon kehittäminen), MEPSYT (metastaattisen suolistosyövän hoidon kehittäminen) ja FODMAP ravitsemustutkimus (jossa yhdistetään prekliininen tutkimus ja kliininen tutkimus). Pia Österlund on toiminut Suomen päätutkijana useissa kansainvälisissä monikeskustutkimuksissa. Yhteistyö pohjoismaisen Biomoduleringsklubbenin kanssa on tuonut monta hedelmällistä tutkimusta Suomeen Pia Österlundin aktiviteetin kautta. Pia Österlund haluaa, että Docrates Syöpäsairaala on sekä menestyksekäs tutkimuskeskus etenkin varhaisen vaiheen lääketutkimuksissa että luotettu ja haluttu yhteistyökumppani.

Österlundin tärkein työ on kuitenkin potilaskohtaamisissa. Palkitsevinta on se, että potilas kokee saaneensa apua. Joskus tämä tarkoittaa parantumista, mutta myös oireiden lievittyminen tai elämänlaadun paraneminen ovat merkittäviä onnistumisia. Edistysaskeleet tutkimuksessa ja syövän hoidossa tuovat myös uutta toivoa. Erityisen vaikuttavaa on potilaan omaisten antama kiitos.

Suurin voimavara joskus hyvinkin raskaassa työssä on oma perhe, jossa on neljä lasta. Työn vastapainona Österlund rentoutuu ratsastamalla ja mökinrakennusprojektinsa parissa.

Pia Österlund toimii osana moniammatillista ryhmää ja dialogi erityisosaajien kanssa antaa mahdollisuuden räätälöidä hoidon jokaiselle potilaalle yksilölliseksi. Konsultaatioiden kautta voi hoitomuotoja yhdistää innovatiivisemmin niin että hoito on tehokkaampaa ja mahdollisimman hyvin siedettyä. Päivittäisen hoito- ja tutkimustoiminnan lisäksi Österlund esitelmöi ja luennoi paljon kotimaassa ja ulkomailla sekä kirjoittaa artikkeleita.

Näytä enemmän Näytä vähemmän