Mahasyöpä on nimensä mukaisesti mahalaukun seinämästä lähtöisin oleva syöpäsairaus. Päinvastoin kuin monet muut syövät, mahasyövät ovat vähentyneet Suomessa voimakkaasti ajan kuluessa. Arvellaan, että vähentyminen johtuu muun muassa ruoan säilöntämenetelmien ja hygieniatason parantumisesta. Vähenemiseen on myös vaikuttanut mahalaukun helikobakteeri-infektioiden väheneminen yleisen hygienian parantumisen myötä.

Mahalaukun syövän kudostyyppi määritetään mikroskooppisella tutkimuksella. Suurin osa mahasyövistä, jopa 95%, on rauhaskudoksesta lähtöisin olevia ns. adenokarsinoomia. Loput ovat lähtöisin imukudoksesta eli ovat lymfoomia tai harvinaisia syöpiä, kuten karsinoidikasvaimia tai GIST-kasvaimia. Niiden hoito poikkeaa oleellisesti adenokarsinoomista. Yleensä mahasyövästä puhuttaessa tarkoitetaan nimenomaan adenokarsinoomaa. Ajoissa havaittuna mahasyöpä voidaan leikata, jolloin paraneminen on mahdollista. Sen sijaan pitkälle edenneen mahasyövän hoito on vaikeaa ja luonteeltaan sairauden kulkua hidastavaa.

Riski sairastua mahasyöpään

Infektion tiedetään lisäävän mahasyövän riskiä. Muita riskitekijöitä ovat lihavuus, tupakointi, runsaasti karsinogeeneja sisältävä ravinto ja korkea ikä.

Mahasyövän oireet

Mahasyöpä on tyypillisesti pitkään oireeton. Taudin havaitsemista hankaloittaa se, että oireet voivat olla petollisesti samankaltaisia kuin hyvänlaatuisissa vatsavaivoissa, esimerkiksi mahahaavassa tai -katarrissa. Usein mahasyöpä havaitaan vasta, kun kasvain on levinnyt mahalaukun seinämän läpi tai lähettänyt läheisiin imusolmukkeisiin tai muihin elimiin etäpesäkkeitä.

Mahasyövän mahdollisia oireita ovat muiden muassa kipu vatsassa, oksentelu, ripuli, ruokahaluttomuus ja laihtuminen sekä erilaiset ruuansulatushäiriöt tai vatsan turvotus ruokailun jälkeen. Nämäkin oireet liittyvät useimmiten jo pitkälle edenneeseen syöpään.

Mahasyövän diagnosointi

Mahasyöpä todetaan mahalaukun tähystyksen ja sen yhteydessä limakalvolta otetun koepalan avulla. Mahalaukun tähystyksessä, gastroskopiassa, viedään ohut ja taipuisa putki eli gastroskooppi suun ja nielun kautta mahaan. Tarvittaessa nielu puudutetaan ja annetaan muutakin lääkitystä, jotta tutkimus olisi miellyttävämpi ja jotta potilas voisi rentoutua tutkimuksen aikana.  Jos kasvain on kokonaan limakalvopinnan alla, voi koepalan saaminen riittävän syvältä olla vaikeaa. Usein syöpää voidaan silloin epäillä seinämän ulkonäön ja jäykkyyden perusteella. Mahalaukun seinämän poikkeavuuksia voidaan tarvittaessa arvioida myös tai tähystysteitse tehtävän ultraäänitutkimuksen avulla. Lopullinen varmistus diagnoosiin saadaan kuitenkin toisinaan vasta leikkauksen yhteydessä. Ennen leikkausta tehdään yleisesti myös vatsan tai koko vartalon tietokonetomografiakuvaus. Mahalaukun syöpä leviää tyypillisesti ympäröiviin kudoksiin (haima, pallea, maksan alapinta, vatsanpeitteet ja imusolmukkeet) tai verenkierron mukana maksaan, keuhkoihin ja luustoon.

Mahasyövän hoito

Mahasyövän hoito määräytyy syövän tyypin, levinneisyysasteen ja potilaan yleiskunnon perusteella. Hoitomuotoja on neljä:

•    Leikkaus
•    Sädehoito
•    Solunsalpaajat eli sytostaatit
•    Oireiden hoito lääkkeillä ja muilla menetelmillä

Paikallinen mahasyöpä pyritään aina ensisijaisesti leikkaamaan parantavasti. Leikkaus voi olla kasvaimen laajuudesta ja sijainnista riippuen mahalaukun osapoisto tai koko mahalaukun poisto. Leikkauksen yhteydessä poistetaan lähialueiden imusolmukkeita, minkä tarkoituksena on poistaa mahdollisesti imusolmukkeisiin levinneet syöpäsolut. Samalla saadaan tärkeää tietoa syövän levinneisyysasteesta.

Pienikokoisten, pinnallisten mahasyöpäkasvaimien uusiutumisriski on pieni, ja hoidoksi riittää leikkaus tai jopa paikallinen limakalvonpoisto. Mahasyöpä voi uusiutua paikallisesti tai lähettää etäpesäkkeitä, vaikka leikkaus olisi vaikuttanut täysin onnistuneelta eikä levinneisyyttä muualle olisi ollut havaittavissa. Jos uusiutumisriskin arvioidaan olevan merkittävä, voidaan paranemistulosta pyrkiä varmistamaan leikkauksen jälkeen tai jo ennen leikkausta annettavalla solunsalpaajahoidolla tai leikkauksen jälkeen annettavalla säde- ja solunsalpaajahoidon yhdistelmällä.

Mikäli mahasyöpä on levinnyt muihin elimiin, käytetään hoitona solunsalpaajia. Her2-geeniä poikkeavasti ilmentävissä syövissä yhdistetään hoitoon täsmälääke trastutsumabi. Mahasyöpä reagoi usein melko hyvin solunsalpaajahoidolle ja kasvaimet voivat joko pienentyä tai niiden kasvu voi pysähtyä hoidon vaikutuksesta vaihtelevan pituiseksi ajaksi. Viimeistä syöpäsolua ei yleensä saada tuhottua, joten paraneminen solunsalpaajahoidolla on hyvin epätodennäköistä. Jos kasvaimet reagoivat hoitoon hyvin, voi sillä olla kuitenkin merkittävän suuri vaikutus potilaan odotettavissa olevaan elinaikaan sekä oireisiin. Pitkälle edennyttä mahasyöpää sairastavien tilastollinen odotettavissa oleva elinaika onkin jatkuvasti, mutta melko hitaasti, pidentynyt.

Mahasyövän hoito Docrates Syöpäsairaalassa

Docrates Syöpäsairaalassa kiinnitetään erityistä huomiota mahasyövän eri hoitomuotojen yksilölliseen käyttöön. Yhdistämällä tarkan kuvantamisen ja siihen perustuvan yksilöidyn hoidon pyrimme mahdollisimman hyvään hoitotulokseen ja elämänlaatuun.

Jos epäilette mahasyöpää tai olette saanut syöpädiagnoosin, pääsette Docrateen erikoislääkärin vastaanotolle viiveettä ja ilman lähetettä. Ystävällinen henkilöstömme ymmärtää syöpään liittyvän pelkoja ja huolia ja antaa tukea heti ensi kontaktista lähtien.

Mahasyövän asiantuntijamme

Moniammatillinen hoitotiimimme tarjoaa mahasyöpää sairastavalle yksilöllisesti räätälöidyn ja kokonaisvaltaisen diagnostiikan ja hoidon sekä mahdollisuuden uusimpiin lääkkeisiin. Hoidamme potilaita uusimpien kansainvälisten ja kotimaisten hoitosuositusten mukaisesti.

Tiimissämme on useita erikoislääkäreitä, mukaan lukien onkologit, sädehoitolääkärit, gastroenterologi, kirurgit, isotooppilääkäri, radiologi, patologi sekä lisäksi hoitajat, jotka kaikki ovat kokeneita syövänhoidon asiantuntijoita. Moniammatillinen hoitotiimi tekee tiivistä yhteistyötä tarkan diagnoosin eteen ja parhaan mahdollisen hoitosuunnitelman laatimiseksi. Tarjoamme myös tukipalveluja kuten fysio- ja ravitsemusterapiaa.

Kliiniset lääketutkimukset

Docrateella on mahdollisuus osallistua myös potilaalle maksuttomiin kliinisiin lääketutkimuksiin.

 

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus 010 773 2000 ma-to 8-18, pe 8-16