Skip to content
Avaa sivuvalikko

Mahasyöpä

Mahasyöpä on nimensä mukaisesti mahalaukun seinämästä lähtöisin oleva syöpäsairaus. Docrates Syöpäsairaalassa kiinnitetään erityistä huomiota mahasyövän eri hoitomuotojen yksilölliseen käyttöön. Hoidon perusta on tarkka kuvantaminen.

Päinvastoin kuin monet muut syövät, mahasyövät ovat vähentyneet Suomessa voimakkaasti ajan kuluessa. Arvellaan, että vähentyminen johtuu muun muassa ruoan säilöntämenetelmien ja hygieniatason parantumisesta. Vähenemiseen on myös vaikuttanut mahalaukun helikobakteeri-infektioiden väheneminen yleisen hygienian parantumisen myötä.

Mahalaukun syövän kudostyyppi määritetään mikroskooppisella tutkimuksella. Suurin osa mahasyövistä, jopa 95%, on rauhaskudoksesta lähtöisin olevia ns. adenokarsinoomia. Loput ovat lähtöisin imukudoksesta eli ovat lymfoomia tai harvinaisia syöpiä, kuten karsinoidikasvaimia tai GIST-kasvaimia. Niiden hoito poikkeaa oleellisesti adenokarsinoomista. Yleensä mahasyövästä puhuttaessa tarkoitetaan nimenomaan adenokarsinoomaa. Adenokarsinoomastakin voidaan erottaa useita alatyyppejä joko kasvutavan tai syöpäsolujen geneettisten ominaisuuksien perusteella. Hoidon kannalta alatyyppien merkitys tulee todennäköisesti tulevaisuudessa kasvamaan.

Ajoissa havaittuna mahasyöpä voidaan leikata, jolloin paraneminen on mahdollista. Sen sijaan pitkälle edenneen mahasyövän hoito on vaikeaa ja luonteeltaan sairauden kulkua hidastavaa.

Riski sairastua mahasyöpään

Helikobakteeritulehduksen tiedetään lisäävän mahasyövän riskiä. Muita riskitekijöitä ovat lihavuus, tupakointi, runsaasti karsinogeeneja sisältävä ravinto ja korkea ikä.

Mahasyövän oireet

Mahasyöpä on tyypillisesti pitkään oireeton. Taudin havaitsemista hankaloittaa se, että oireet voivat olla petollisesti samankaltaisia kuin hyvänlaatuisissa vatsavaivoissa, esimerkiksi mahahaavassa tai -katarrissa. Usein mahasyöpä havaitaan vasta, kun kasvain on levinnyt mahalaukun seinämän läpi tai lähettänyt läheisiin imusolmukkeisiin tai muihin elimiin etäpesäkkeitä.

Mahasyövän mahdollisia oireita ovat muiden muassa kipu vatsassa sekä erilaiset ruuansulatushäiriöt, kuten oksentelu, ripuli, ruokahaluttomuus ja laihtuminen tai vatsan turvotus ruokailun jälkeen. Nämäkin oireet liittyvät usein jo pitkälle edenneeseen syöpään.

Mahasyövän diagnosointi

Mahasyöpä todetaan mahalaukun tähystyksen ja sen yhteydessä limakalvolta otetun koepalan avulla. Mahalaukun tähystyksessä, gastroskopiassa, viedään ohut ja taipuisa putki eli gastroskooppi suun ja nielun kautta mahaan. Tarvittaessa nielu puudutetaan ja annetaan muutakin lääkitystä, jotta tutkimus olisi miellyttävämpi ja jotta potilas voisi rentoutua tutkimuksen aikana.  Jos kasvain on kokonaan limakalvopinnan alla, voi koepalan saaminen riittävän syvältä olla vaikeaa. Usein syöpää voidaan silloin epäillä seinämän ulkonäön ja jäykkyyden perusteella. Mahalaukun seinämän poikkeavuuksia voidaan tarvittaessa arvioida myös tähystysteitse tehtävän ultraäänitutkimuksen avulla. Toisinaan lopullinen varmistus diagnoosiin saadaan vasta leikkauksen yhteydessä. Ennen leikkausta tehdään yleisesti myös vatsan tai koko vartalon tietokonetomografiakuvaus.

Mahalaukun syöpä voi suurentuessaan kasvaa läpi ympäröiviin kudoksiin (haima, pallealihas, maksan alapinta tai vatsanpeitteet), levitä imuteiden kautta imusolmukkeisiin tai verenkierron mukana maksaan, keuhkoihin ja luustoon.

Mahasyövän hoito

Mahasyövän hoito määräytyy syövän tyypin, levinneisyysasteen ja potilaan yleiskunnon perusteella. Mahasyövän hoitomuotoja ovat:

Mahasyövän leikkaushoito

Paikallinen mahasyöpä pyritään aina ensisijaisesti leikkaamaan parantavasti. Leikkaus voi olla kasvaimen laajuudesta ja sijainnista riippuen mahalaukun osapoisto tai koko mahalaukun poisto. Leikkauksen yhteydessä poistetaan lähialueiden imusolmukkeita, minkä tarkoituksena on poistaa mahdollisesti imusolmukkeisiin levinneet syöpäsolut. Samalla saadaan tärkeää tietoa syövän levinneisyysasteesta.

Mahasyövän lääkehoidot

Pienikokoisten, pinnallisten mahasyöpäkasvaimien uusiutumisriski on pieni, ja hoidoksi riittää leikkaus tai jopa paikallinen limakalvonpoisto tähystysteitse. Jos kasvain on tätä suurempi, voidaan paranemistulosta pyrkiä varmistamaan ennen leikkausta annettavalla solunsalpaajahoidolla tai leikkauksen jälkeen annettavalla säde- ja solunsalpaajahoidon yhdistelmällä.

Mahasyöpä voi uusiutua paikallisesti tai lähettää etäpesäkkeitä, vaikka leikkaus olisi vaikuttanut täysin onnistuneelta eikä levinneisyyttä muualle olisi ollut havaittavissa. Mikäli mahasyöpä on levinnyt muihin elimiin, käytetään hoitona solunsalpaajia. Her2-geeniä poikkeavasti ilmentävissä syövissä yhdistetään hoitoon täsmälääke trastutsumabi. Mahasyöpä reagoi usein melko hyvin solunsalpaajahoitoon ja kasvaimet voivat joko pienentyä tai niiden kasvu voi pysähtyä hoidon vaikutuksesta vaihtelevan pituiseksi ajaksi. Viimeistä syöpäsolua ei yleensä saada tuhottua, joten paraneminen solunsalpaajahoidolla on hyvin epätodennäköistä. Jos kasvaimet reagoivat hoitoon hyvin, voi sillä olla kuitenkin merkittävän suuri vaikutus potilaan odotettavissa olevaan elinaikaan sekä oireisiin. Pitkälle edennyttä mahasyöpää sairastavien tilastollinen odotettavissa oleva elinaika onkin jatkuvasti, mutta melko hitaasti, pidentynyt.

Immunologisen hoidon tehoa mahasyöpään selvitetään parhaillaan laajoissa tutkimuksissa. Ns. immuunitarkistuspisteen estäjät ovat vasta-ainelääkkeitä, jotka vaikuttavat tehostamalla kehon oman puolustusjärjestelmän kykyä taistella syöpää vastaan. Mahasyöpä ei EU:n alueella ole vielä immunologisten syöpälääkkeiden virallinen käyttöaihe, mutta tilanteen odotetaan muuttuvan lähivuosina.

Mahasyövän hoito Docrates Syöpäsairaalassa

Docrates Syöpäsairaalassa kiinnitetään erityistä huomiota mahasyövän eri hoitomuotojen yksilölliseen käyttöön, jotta jokaisen potilaan kohdalla hoitotulos ja elämänlaatu olisivat mahdollisimman hyvät. Yksilöidyn hoidon perusta on tarkka kuvantaminen.

Jos epäilet syöpää tai olette saanut syöpädiagnoosin, pääsette Docrateen erikoislääkärin vastaanotolle viiveettä ja ilman lähetettä. Ystävällinen henkilöstömme ymmärtää syöpään liittyvän pelkoja ja huolia ja antaa tukea heti ensi kontaktista lähtien.

Mahasyövän asiantuntijamme

Moniammatillinen hoitotiimimme tarjoaa mahasyöpää sairastavalle yksilöllisesti räätälöidyn ja kokonaisvaltaisen diagnostiikan ja hoidon sekä mahdollisuuden uusimpiin lääkkeisiin. Hoidamme potilaita uusimpien kansainvälisten ja kotimaisten hoitosuositusten mukaisesti.

Tiimissämme on useita erikoislääkäreitä, mukaan lukien onkologit, sädehoitolääkärit, gastroenterologi, kirurgit, isotooppilääkäri, radiologi, patologi sekä lisäksi hoitajat, jotka kaikki ovat kokeneita syövänhoidon asiantuntijoita. Moniammatillinen hoitotiimi tekee tiivistä yhteistyötä tarkan diagnoosin eteen ja parhaan mahdollisen hoitosuunnitelman laatimiseksi. Tarjoamme myös tukipalveluja kuten fysio- ja ravitsemusterapiaa.

Kliiniset lääketutkimukset

Docrateella on mahdollisuus osallistua myös potilaalle maksuttomiin kliinisiin lääketutkimuksiin.

Lue uusimpia tiedotteita

Asiakastiedote 21.5.2024

Docrates Syöpäsairaala liittyy osaksi Mehiläistä 16.5.2024 allekirjoitetulla yrityskaupalla. Kauppa vaatii toteutuakseen kilpailuviranomaisen hyväksynnän.

Lue lisää

Vastaanotolle tultaessa henkilötiedot tarkistetaan henkilötodistuksella

Asioidessasi Docrates Syöpäsairaalassa varauduthan esittämään kuvallisen henkilötodistuksen.

Investoinnit diagnostiikkaan ja uusiin hoitoihin sekä palveluihin – Docrates Syöpäsairaala julkaisi vuosikatsauksen 2023

Vuonna 2023 Docrates Syöpäsairaala edisti strategiaansa investoimalla laajempiin toimitiloihin, kehittämällä syövän varhaisen toteamisen palveluita ja rekrytoimalla lisää osaajia. Yhtiön liikevaihto...

Docrates aloittaa uudentyyppisen alfasäteilyhoidon ensimmäisenä Pohjoismaissa

Docrates Syöpäsairaala aloittaa uuden kokeellisen alfasäteilyhoidon levinnyttä eturauhassyöpää sairastaville potilaille ensimmäisenä Pohjoismaissa. Alfasäteilyhoitoa voidaan antaa itsenäisenä hoitomuotona tai yhdistää se...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16