Syovan laakehoito

Levinneen eturauhassyövän hoito Docrates Syöpäsairaalassa

Uusimmat ja tehokkaat hoidot yksilöllisesti ja viiveettä

Levinnyttä eturauhassyöpää voidaan tänä päivänä hoitaa tehokkaasti. Uusin lutetium-177-PSMA -hoito on osoittautunut tehokkaaksi sekä luustoon että muualle elimistöön levinneen eturauhassyövän hoidossa. Uusi hoito tuo lisämahdollisuuden esimerkiksi eturauhassyöpäpotilaille, joiden syöpä etenee lääkehoidoista huolimatta tai lääkehoitoihin liittyy haittavaikutuksia, tai iäkkäille potilaille joiden lääkehoidon sietokyky on alentunut.

Levinneen eturauhassyövän hoito tulee aina suunnitella yksilöllisesti. Ensilinjan hoitoon kuuluu aina lääkehoito, yleisimmin hormonaalinen hoito ja solunsalpaajahoito, tai niiden yhdistelmä sekä usein luustoa vahvistava lääke, jos syöpä on levinnyt laajasti luustoon. Mikäli eturauhassyöpä saadaan lääkehoidoilla etenemättömään vaiheeseen, pyrimme Docrates Syöpäsairaalassa aina antamaan myös eturauhasen paikallisen sädehoidon, jolla pyritään mm. ehkäisemään muutoin myöhemmin uhkaavaa virtsaumpi -tilannetta.

Isotooppihoidot levinneen eturauhassyövän hoidossa

Hormoni- ja solunsalpaajahoidot voivat tehota pitkäänkin, mutta yleensä hoitojen teho lakkaa ennemmin tai myöhemmin. Näissä tilanteissa isotooppihoito luustoon hakeutuvalla radioaktiivisella lääkkeellä on osoittautunut tehokkaaksi ja turvalliseksi, kun etäpesäkkeitä on vain luustossa. Isotooppihoidon idea on viedä säteilylähde syöpäsolun välittömään läheisyyteen myös laajasti etäpesäkkeitä lähettäneessä eturauhassyövässä. Ra-223 -isotooppihoito on osoittautunut kliinisissä tutkimuksissa hyvin siedetyksi ja tehokkaaksi. Yksittäisiä luuston etäpesäkkeitä voidaan hoitaa myös tarvittaessa ulkoisella sädehoidolla.

Uusi lutetium-177-PSMA –hoito on tehokas hoitomuoto

Suuri osa eturauhassyövistä on ns. PSMA-positiivisia. Eturauhassyöpäpotilaalla, jolla on näitä F-PET-TT-kuvauksella varmistettuja PSMA-positiivisia etäpesäkkeitä, voidaan hoidossa hyödyntää kantajalääkeainetta, joka vie säteilevän Lu-177-radiolääkkeen suoraan syöpäsoluihin. Lutetium 177-PSMA on vielä vuonna 2017 verrattain uusi radioaktiivinen lääke Suomessa, mutta hoito on osoittautunut tehokkaaksi ja hyvin siedetyksi. Docrates aloitti hoidot ensimmäisenä Pohjoismaissa.

Lu-177-PSMA –radiolääke hakeutuu eturauhassyöpäsoluihin niiden sijainnista riippumatta ja mahdollistaa syöpähoidon, vaikka syöpä olisi levinnyt laajalle. Lu-177-PSMA hoito on nk. täsmäsädehoitoa ja se annetaan suonensisäisenä tiputuksena. Radiolääkkeen aiheuttama säteily on hyvin paikallinen, ja kantautuu vain muutaman millimetrin, jolloin terveet ympäröivät kudokset saavat hyvin vähän turhaa säderasitusta. Tästä johtuen samalla lääkeannoksella voidaan hoitaa useita etäpesäkkeitä samanaikaisesti.

Lu-177-PSMA -hoitoja annetaan yksilöllisesti potilaan tilanne huomioiden, yleensä 2-6 kertaa noin 4-6 viikon välein. Yleensä potilas pääsee kotiin samana päivänä. Hoidon aikana potilaan veriarvoja seurataan. Hoidon yleisin sivuvaikutus on suun kuivuminen. Tätä pyritään estämään ja vähentämään jäähdyttämällä sylkirauhasia hoidon aikana.

Kokenut ja moniammatillinen tiimi alan pioneerin johdolla

Levinneen eturauhassyövän hoidossa oleellista on keskustelu hoitomahdollisuuksista syöpälääkärin kanssa heti diagnoosin varmistuttua sekä kokeneen hoitotiimin saumaton yhteistyö. Kokeneet asiantuntijamme voivat luotettavilla tutkimuksilla selvittää viiveettä kunkin potilaan soveltuvuuden uusiin hoitomuotoihin ja laatia tämän jälkeen potilaalle yksilöllisen hoitosuunnitelman.

Docrates Syöpäsairaalassa radioisotooppihoidoista vastaa moniammatillinen tiimi maailman johtavan isotooppilääketieteen asiantuntijan, ylilääkäri professori Kalevi Kairemon johdolla.

Lue lisää:

Potilastarinat

Levinnyt eturauhassyöpä: Matin kokemus

Pieksämäkeläinen Matti Mononen jäi eläkkeelle 55-vuotiaana veturinkuljettajan ammatista tuntien itsensä täysin terveeksi. Eläkepäivinä Matin haaveissa oli viettää aikaa mökillä ja Tallinnassa, jossa hänellä on asunto. Kohtalo määräsi toisin...

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus 010 773 2000 (ma-to 8-18, pe 8-16)