Miespotilas lääkehoidossa

Levinneen eturauhassyövän hoito Docrates Syöpäsairaalassa

Levinnyttä eturauhassyöpää voidaan tänä päivänä hoitaa tehokkaasti. Uusin lutetium-PSMA -hoito on osoittautunut tehokkaaksi sekä luustoon, että muualle elimistöön levinneen eturauhassyövän hoidossa. Uusi hoito tuo lisämahdollisuuden esimerkiksi eturauhassyöpäpotilaille, joiden syöpä etenee lääkehoidoista huolimatta tai lääkehoitoihin liittyy haittavaikutuksia ja iäkkäille potilaille, joiden lääkehoidon sietokyky on alentunut.

Levinneen eturauhassyövän hoito tulee aina suunnitella yksilöllisesti. Ensilinjan hoitoon kuuluu aina lääkehoito, yleisimmin hormonaalinen hoito ja solunsalpaajahoito, tai niiden yhdistelmä sekä usein luustoa vahvistava lääke, jos syöpä on levinnyt laajasti luustoon.

Erikoistekniikoilla hoitoon voidaan liittää myös sädehoito, vaikka etäpesäkkeitä olisi laajastikin. Mikäli eturauhassyöpä saadaan lääkehoidoilla etenemättömään vaiheeseen, pyrimme Docrates Syöpäsairaalassa aina antamaan myös eturauhasen paikallisen sädehoidon, joka on myös osoittautunut tehokkaaksi levinneen eturauhassyövän hoidossa, ja jolla pyritään mm. ehkäisemään muutoin myöhemmin uhkaavaa virtsaumpi -tilannetta.

Hormoni- ja solunsalpaajahoidot voivat tehota pitkäänkin, mutta yleensä hoitojen teho lakkaa ennemmin tai myöhemmin.

Isotooppihoidot levinneen eturauhassyövän hoidossa

Hormoni- ja solunsalpaajahoidot voivat tehota pitkäänkin, mutta yleensä hoitojen teho lakkaa ennemmin tai myöhemmin. Näissä tilanteissa toisen linjan hoitona isotooppihoito luustoon hakeutuvalla radioaktiivisella lääkkeellä (radium tai samarium) on osoittautunut tehokkaaksi ja turvalliseksi, silloin kun etäpesäkkeitä on vain luustossa.  Isotooppihoidon idea on viedä säteilylähde syöpäsolun välittömään läheisyyteen myös laajasti etäpesäkkeitä lähettäneessä eturauhassyövässä. Radium-223 -isotooppihoito on osoittautunut kliinisissä tutkimuksissa hyvin siedetyksi ja tehokkaaksi. Yksittäisiä luuston etäpesäkkeitä voidaan hoitaa myös tarvittaessa ulkoisella sädehoidolla.

Uusi lutetium-PSMA –hoito on tehokas hoitomuoto

Radiumin ja samariumin rinnalle on löytynyt uusi radioaktiivinen lääke lutetium-PSMA (myös Lu-PSMA).

Suuri osa eturauhassyövistä on ns. PSMA-positiivisia. Eturauhassyöpäpotilaalla, jolla on näitä F-PET-TT-kuvauksella varmistettuja PSMA-positiivisia etäpesäkkeitä, voidaan hoidossa hyödyntää kantajalääkeainetta, joka vie säteilevän Lu-PSMA-radiolääkkeen suoraan syöpäsoluihin. Lutetium-PSMA on vielä verrattain uusi ja vielä kokeellinen hoito Suomessa, mutta on osoittautunut tehokkaaksi ja hyvin siedetyksi. Lutetium-PSMA hoito voi olla lisämahdollisuus etenkin iäkkäille potilaille, joille perinteinen solunsalpaajahoito voi olla haasteellista ja jopa vasta-aiheista muun muassa rankkojen sivuvaikutusten vuoksi. Docrates aloitti hoidot ensimmäisenä Pohjoismaissa.

Lu-PSMA –radiolääke hakeutuu eturauhassyöpäsoluihin niiden sijainnista riippumatta ja mahdollistaa syöpähoidon, vaikka syöpä olisi levinnyt laajalle. Lu-PSMA hoito on nk. täsmäsädehoitoa ja se annetaan suonensisäisenä tiputuksena. Radiolääkkeen aiheuttama säteily on hyvin paikallinen, ja kantautuu vain muutaman millimetrin, jolloin terveet ympäröivät kudokset saavat hyvin vähän turhaa säderasitusta. Tästä johtuen samalla lääkeannoksella voidaan hoitaa useita etäpesäkkeitä samanaikaisesti.

Lu-PSMA -hoitoja annetaan yksilöllisesti potilaan tilanne huomioiden, yleensä 2-6 kertaa noin 4-6 viikon välein. Yleensä potilas pääsee kotiin samana päivänä. Hoidon aikana potilaan veriarvoja seurataan. Hoidon yleisin sivuvaikutus on suun kuivuminen. Tätä pyritään estämään ja vähentämään jäähdyttämällä sylkirauhasia hoidon aikana.

Lutetium-PSMA on Fimean erityisluvallista kokeellista lääkehoitoa.

Kokenut ja moniammatillinen tiimi alan pioneerin johdolla

Levinneen eturauhassyövän hoidossa oleellista on keskustelu hoitomahdollisuuksista syöpälääkärin kanssa heti diagnoosin varmistuttua sekä kokeneen hoitotiimin saumaton yhteistyö. Kokeneet asiantuntijamme voivat luotettavilla tutkimuksilla selvittää viiveettä kunkin potilaan soveltuvuuden uusiin hoitomuotoihin ja laatia tämän jälkeen potilaalle yksilöllisen hoitosuunnitelman.

Docrates Syöpäsairaalassa radioisotooppihoidoista vastaa moniammatillinen tiimi isotooppiylilääkäri Jukka Kemppaisen johdolla.

Kliiniset lääketutkimukset

Docrates Syöpäsairaala tarjoaa syöpään sairastuneille mahdollisuuden osallistua maksuttomiin kliinisiin syöpälääketutkimuksiin. Lääketutkimukseen osallistuminen merkitsee potilaalle mahdollisuutta saada uusimpia syövänhoitoon tarkoitettuja lääkkeitä, joita ei ole vielä muuten saatavilla. Tutkimukset tehdään aina viranomaisten tarkasti valvomissa tutkimusolosuhteissa. Tällä hetkellä etsimme potilaita myös levinneen eturauhassyövän lääketutkimukseen. Lue lisää täältä.

Potilastarinat

Kuoleman porteilta lähes terveeksi 59 päivässä – Lennartin kokemus

Kirjoittanut lidköpingläinen Lennart Andersson, 59 vuotta. Syyskuun lopussa 2017 havahduin tunteeseen, että olen jatkuvasti väsynyt ja aivan poikki, joten päätin testauttaa itseni netistä tilaamallani laboratoriotestillä. En silloin ...

Lennart_prostatacancer

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus 010 773 2000 ma-to 8-18, pe 8-16