Levinneen eturauhassyövän hoito vaatii vahvaa kokemusta

Levinnyttä eturauhassyöpää voidaan tänä päivänä hoitaa tehokkaasti. Uudet, vielä kokeelliset, 177-lutetium-PSMA-hoidot ovat osoittautuneet tehokkaiksi sekä luustoon että muualle elimistöön levinneen eturauhassyövän hoidossa.

Levinneen eturauhassyövän hoito tulee aina suunnitella yksilöllisesti. Ensilinjan hoitoon kuuluu aina lääkehoito, yleisimmin hormonaalinen hoito ja solunsalpaajahoito, tai niiden yhdistelmä sekä usein luustoa vahvistava lääke, jos syöpä on levinnyt laajasti luustoon.

Erikoistekniikoilla hoitoon voidaan liittää myös sädehoito, vaikka etäpesäkkeitä olisi laajastikin. Mikäli eturauhassyöpä saadaan lääkehoidoilla etenemättömään vaiheeseen, pyrimme Docrates Syöpäsairaalassa aina antamaan myös eturauhasen paikallisen sädehoidon. Tämä on osoittautunut tehokkaaksi levinneen eturauhassyövän hoidossa ja sillä pyritään lisäksi mm. ehkäisemään myöhemmin uhkaava virtsaumpi.

Hormoni- ja solunsalpaajahoidot voivat tehota pitkäänkin, mutta yleensä hoitojen teho lakkaa ennemmin tai myöhemmin.

Isotooppihoidot levinneen eturauhassyövän hoidossa

Näissä tilanteissa toisen linjan hoitona isotooppihoito luustoon hakeutuvalla radioaktiivisella lääkkeellä (radium tai samarium) on osoittautunut tehokkaaksi ja turvalliseksi, silloin kun etäpesäkkeitä on vain luustossa.  Isotooppihoidon idea on viedä säteilylähde syöpäsolun välittömään läheisyyteen myös laajasti etäpesäkkeitä lähettäneessä eturauhassyövässä. Radium-223 -isotooppihoito on osoittautunut kliinisissä tutkimuksissa hyvin siedetyksi ja tehokkaaksi. Yksittäisiä luuston etäpesäkkeitä voidaan hoitaa myös tarvittaessa ulkoisella sädehoidolla.

Uudet, vielä kokeelliset 177-lutetium-PSMA-hoidot ovat tehokkaita hoitomuotoja

Radiumin ja samariumin rinnalle on löytynyt uusi, vielä kokeellinen radioaktiivisia lääke 177-lutetium-PSMA*.

177-lutetium-PSMA on verrattain uusi ja vielä kokeellinen hoito Suomessa, se on osoittautunut tehokkaaksi ja hyvin siedetyksi. 177-lutetium-PSMA-hoito voi soveltua etenkin iäkkäille potilaille, joille perinteinen solunsalpaajahoito on haasteellista ja joskus vasta-aiheista muun muassa rankkojen sivuvaikutusten vuoksi. Docrates aloitti 177-lutetium-PSMA-hoidot ensimmäisenä Pohjoismaissa vuonna 2017.

Radiolääkkeet hakeutuvat eturauhassyöpäsoluihin niiden sijainnista riippumatta ja mahdollistavat syöpähoidon, vaikka syöpä olisi levinnyt laajalle. Hoidot ovat nk. täsmäsädehoitoja ja ne annetaan suonensisäisenä tiputuksena. Radiolääkkeen aiheuttama säteily on hyvin paikallista , ja kantautuu vain muutaman millimetrin tai pienemmälle alueelle, jolloin terveet ympäröivät kudokset saavat hyvin vähän turhaa säderasitusta. Tästä johtuen samalla lääkeannoksella voidaan hoitaa useita etäpesäkkeitä samanaikaisesti.

177-lutetium-PSMA-hoitoja annetaan yksilöllisesti potilaan tilanne huomioiden, yleensä 2-6 kertaa noin 4-6 viikon välein. Yleensä potilas pääsee kotiin samana päivänä. Hoidon aikana potilaan veriarvoja seurataan.

Hoitojen yleisin sivuvaikutus on suun kuivuminen. Tätä pyritään estämään ja vähentämään jäähdyttämällä sylkirauhasia hoidon aikana.

Vertailututkimukset meneillään

*177-lutetium-PSMA on vielä kokeellista, Fimean erityisluvallista lääkehoitoa. Kansainväliset satunnaistetut vertailututkimukset 177-lutetium-PSMA-hoidoista ovat meneillään jo kolmannessa vaiheessaan, minkä jälkeen hoitoon valikoitavista syöpätapauksista voidaan todennäköisesti antaa tarkempia virallisia käypähoitosuosituksia. ESMO2018 kokouksessa esitettiin tuloksia annoseskalaatio-tutkimuksesta* , jossa jopa kolminkertainen annos Docrateellakin tehokkaaksi osoittautuneeseen annokseen verrattuna osoittautui turvalliseksi ja hyvin siedetyksi. ESMO2021 kokouksessa esiteltiin VISION-tutkimuksen tuloksia**, joissa todettiin tilastollisesti merkittävä eloonjäämishyöty 177-lutetium-PSMA-hoidoilla verrattuna standardihoitoon.

*(Tagawa, Annals of Oncology (2018) 29 (suppl_8): viii271-viii302. 10.1093/annonc/mdy284)
** Julkaistu syyskuun 16. NEJM:ssä.

Kokenut ja moniammatillinen tiimi

Levinneen eturauhassyövän hoidossa oleellista on keskustelu hoitomahdollisuuksista syöpälääkärin kanssa heti diagnoosin varmistuttua sekä kokeneen hoitotiimin saumaton yhteistyö. Kokeneet asiantuntijamme voivat luotettavilla tutkimuksilla selvittää viiveettä kunkin potilaan soveltuvuuden uusiin hoitomuotoihin ja laatia tämän jälkeen potilaalle yksilöllisen hoitosuunnitelman.

Docrates Syöpäsairaalassa radioisotooppihoidoista vastaa moniammatillinen tiimi isotooppiylilääkäri Jukka Kemppaisen johdolla.

Kliiniset lääketutkimukset

Docrates Syöpäsairaala tarjoaa syöpään sairastuneille mahdollisuuden osallistua maksuttomiin kliinisiin syöpälääketutkimuksiin. Lääketutkimukseen osallistuminen merkitsee potilaalle mahdollisuutta saada uusimpia syövänhoitoon tarkoitettuja lääkkeitä, joita ei ole vielä muuten saatavilla. Tutkimukset tehdään aina viranomaisten tarkasti valvomissa tutkimusolosuhteissa. Tällä hetkellä etsimme potilaita myös levinneen eturauhassyövän lääketutkimukseen. Lue lisää täältä.

Lue uusimpia tiedotteita

/

Yhä useampi hakeutuu Suomeen syöpähoitoihin

3.2.2023 | Kansainvälistä maailman syöpäpäivää vietetään 4. päivä helmikuuta. Docrates Syöpäsairaalassa hoidettiin kansainvälisiä potilaita yli 40 maasta vuonna 2022.

Lue lisää
/

Uusi voimavaravastaanotto Docrateella

18.1.2023 | Docrates Syöpäsairaalan terveys- ja hyvinvointipalveluiden valikoima laajenee. Uusi palvelumme, ratkaisukeskeinen voimavaravastaanotto, tarjoaa yksilöllistä tukea kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin syöpään sairastuneelle...

Lue lisää
/

Palvelemme viiveettömästi vuodenajasta riippumatta

19.12.2022 | Meille Docrates Syöpäsairaalassa on tärkeää, etteivät potilaamme joudu odottamaan, vaan pääsevät viiveettömästi perusteellisiin tutkimuksiin ja hoitoon. Syövänhoidon erityisosaajamme...

Lue lisää
/

Uudistamme palveluidemme hinnoittelua 1.1.2023 alkaen

24.11.2022 | Uudistamme palveluidemme hinnoittelua 1.1.2023 alkaen, johtuen yleisestä kustannustason noususta. Palveluidemme hinnat nousevat keskimäärin 6,5 %.

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16