Levinneen eturauhassyövän ensilinjan hoitoon kuuluu aina lääkehoito, yleisimmin hormonaalinen hoito (ns. kastraatiohoito) ja solunsalpaajahoito, tai niiden yhdistelmä sekä usein luustoa vahvistava lääke, jos syöpä on levinnyt laajasti luustoon.

Solunsalpaajalääkehoitoja on useita erilaisia, jotka voivat tehota pitkäänkin, mutta yleensä hoitojen teho lakkaa ennemmin tai myöhemmin.  Mikäli eturauhassyöpä saadaan lääkehoidoilla etenemättömään vaiheeseen, pyrimme Docrates Syöpäsairaalassa aina antamaan myös eturauhasen paikallisen sädehoidon, jolla pyritään mm. ehkäisemään muutoin myöhemmin uhkaavaa virtsaumpi -tilannetta.

Isotooppihoidot levinneen eturauhassyövän hoidossa

Luustoon levinnyt eturauhassyöpä voidaan myös hoitaa luustoon hakeutuvalla radioaktiivisella radiumlääkehoidolla. Isotooppihoidon idea on viedä säteilylähde syöpäsolun välittömään läheisyyteen, ja siten antaa sädehoitoa vaikka eturauhassyöpä olisi laajasti luustoon levinnyt. Tällöin ulkoinen sädehoito ei tule kyseeseen. Radium-223 isotooppihoito on osoittautunut kliinisissä tutkimuksissa hyvin siedetyksi sekä tehokkaaksi, jopa elinaikaa pidentäväksi. Yksittäisiä luuston etäpesäkkeitä voidaan tarvittaessa hoitaa myös ulkoisella sädehoidolla.

Uusi lutetium-177-PSMA –hoito on tehokas hoitomuoto

Eturauhassyöpäpotilaalla, jolla on Ga-PSMA-PET-TT-kuvauksella varmistettuja PSMA-positiivisia etäpesäkkeitä, voidaan hoidossa hyödyntää kantajalääkeainetta, joka vie säteilevän Lu-177-radiolääkkeen suoraan syöpäsoluihin. Lutetium 177-PSMA on vielä vuonna 2017 verrattain uusi radioaktiivinen lääke Suomessa, mutta hoito on osoittautunut tehokkaaksi ja hyvin siedetyksi. Docrates aloitti hoidot ensimmäisenä Suomessa.

Lu-177-PSMA –radiolääke hakeutuu eturauhassyöpäsoluihin niiden sijainnista riippumatta ja mahdollistaa syöpähoidon, vaikka syöpä olisi levinnyt laajalle. Lu-177-PSMA hoito on nk. täsmäsädehoitoa ja se annetaan suonensisäisenä tiputuksena. Radiolääkkeen aiheuttama säteily on hyvin paikallinen, ja kantautuu vain muutaman millimetrin, jolloin terveet ympäröivät kudokset saavat hyvin vähän turhaa säderasitusta.

Lu-177-PSMA -hoitoja annetaan yksilöllisesti potilaan tilanne huomioiden, yleensä 2-6 kertaa noin 4-6 viikon välein. Yleensä potilas pääsee kotiin samana päivänä. Hoidon aikana potilaan veriarvoja seurataan. Hoidon yleisin sivuvaikutus on suun kuivuminen. Tätä pyritään estämään ja vähentämään jäähdyttämällä sylkirauhasia hoidon aikana.

Moniammatillinen tiimi vastaa radionuklidihoidoista

Docrates Syöpäsairaalassa radionuklidihoidoista vastaa moniammatillinen tiimi isotooppilääketieteen ylilääkäri professori Kalevi Kairemon johdolla.

Yksilöllinen ja viiveetön hoito

Oleellista on keskustelu hoitomahdollisuuksista syöpälääkärin kanssa heti diagnoosin varmistuttua. Kokeneet asiantuntijamme voivat luotettavilla tutkimuksilla selvittää viiveettä kunkin potilaan soveltuvuuden uusiin hoitomuotoihin ja laatia tämän jälkeen potilalle yksilöllisen hoitosuunnitelman.

Lue lisää:

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus 010 773 2000 (ma-to 8-18, pe 8-16)