Suurin osa paikallisista rintasyövistä on toteamishetkellä oireettomia. Tavallisin rintasyövän oire on aristamaton kyhmy, joka voi löytyä myös kainalosta. Aina minkäänlaisia oireita tai kyhmyä ei ole todettavissa, vaan syöpä huomataan esimerkiksi mammografiaseulonnan yhteydessä.

Mahdollisia rintasyöpäoireita ja syitä hakeutua rintojen tutkimukseen

 • Kipu rinnassa
 • Kyhmy rinnassa
 • Nännin tai rinnan ihon vetäytyminen
 • Vuoto
 • Turvotus

On hyvä muistaa, että edellä mainitut oireet voivat liittyä myös moniin muihin seikkoihin kuin rintasyöpään. Rintasyövän mahdollisimman varhaiseksi toteamiseksi rintojen omatarkkailu on tärkeää, vaikkakaan kaikkia syöpäkasvaimia ei näin voi löytää. Rintasyövän hoitotulokset ovat erittäin hyvät silloin, kun rintasyöpä havaitaan riittävän ajoissa. Lue sivun alaosasta ohjeemme rintojen omatarkkailuun.

Rintasyövän seulonta ja diagnoosi

Rintasyövän seulontatutkimuksella pyritään havaitsemaan rintasyöpä aikaisemmin kuin ilman seulontaa pystyttäisiin.  Suomessa noin 50–69-vuotiaat naiset kutsutaan rintasyövän seulontaan kahden vuoden välein. Seulontamenetelmänä käytetään mammografiaa.

Magneettitutkimus on yksi herkimmistä menetelmistä rintasyövän toteamisessa. Sen hyöty on suurin ennen neulanäytteen ottamista. Se antaa lisäinformaatiota, kun tutkitaan tarkemmin syövän kokoa, paikallista levinneisyyttä ja kun tehdään leikkaussuunnitelmaa. Lue rintojen magneettitutkimuksesta ja rintasyövän diagnostiikasta täältä.

Jos epäilette rintasyöpää tai olette saanut rintasyöpädiagnoosin, pääsette Docrateen erikoislääkärin vastaanotolle nopeasti ja ilman lähetettä. Lääkäri kartoittaa tilanteen ja tarvittaessa suosittelee jatkotutkimuksia. Tyypillisiä tarpeellisia lisätutkimuksia ovat ultraäänitutkimuksen yhteydessä otettava neulanäyte ja/tai magneettikuvaus. Jo ensimmäisestä vastaanotosta alkaen saatte Docrateella oman lääkärin. Koordinoiva hoitaja puolestaan vastaa siitä, että hoito sujuu mahdollisimman jouhevasti ja nopeasti. Hän auttaa teitä käytännön asioissa sekä toimii tukenanne koko hoitopolun.
Ota yhteyttä, autamme mielellämme!

 

Lue Helin tarina rintasyövästä

Rintojen säännöllinen omatoiminen tutkiminen on tärkeää. Ohjeet rintojen omatarkkailuun:

1. KATSELE peilistä rintojen

 1. Kokoa
 2. Muotoa
 3. Ihon väriä
 4. Nännien väriä ja muotoa

Vuoroin kädet alhaalla, ylhäällä ja lanteilla. Katso myös rinnan alle.

2. TUNNUSTELE rintaa makuulla käsi ylhäällä, sivulla ja alhaalla. Toista molemmille rinnoille.

 1. Painele napakasti kämmenellä ja sormet yhdessä koko rinta kehämäisesti kiertäen.
 2. Painele napakasti myös sivuilta kohti nänniä ja koko nännipiha. Tunnustele myös kainalot.
 3. Tunnustele rintaa ylhäältä alas ja alhaalta ylös.
 4. Purista hellävaroen nännejä – tuleeko eritettä, onko nänni kääntynyt sisään?

3. MERKITSE YLÖS

Rintasi ovat erilaiset eri ikäkausina ja hormonikierron eri vaiheissa. Tärkeää on suorittaa tarkastelu säännöllisesti – mieluiten kuukautisten jälkeen – sekä kiinnittää huomiota muutoksiin ja merkitä havainnot ylös (kuukautisten alkamispäivä, tutkimispäivä ja havainnot).

Jos löydät huolestuttavan muutoksen rinnassasi (kyhmy tai muu selkeästi tunnusteltava muutos, rinnasta tulee eritettä, nännin vetäytyminen sisään, rinnan tai nänninpihan ihon muuttuminen) älä jää yksin pohtimaan, vaan ota yhteyttä Docrates Syöpäsairaalaan tai omaan terveydenhoitopaikkaasi.

Tunne_rintasi_infograafikuva_Docrates
Rintojen tutkiminen

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

 • Nopeus: syöpälääkärille 1-2 päivässä, hoitoon viikossa
 • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
 • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
 • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus ja neuvonta 010 773 2000 (ma-to 8-18, pe 8-16)