Sairastuttuaan eturauhassyöpään moni potilas on eri hoitovaihtoehtojen äärellä haastavan tilanteen edessä. Eri hoitomuotoja punnittaessa onkin tärkeää, että diagnostiset tutkimukset ja hoitosuositukset perustuvat viimeisimpään lääketieteelliseen tutkittuun näyttöön ja koettuun tietoon. Docrates Syöpäsairaalassa potilas ja omaiset otetaan aina korostetusti huomioon keskusteltaessa eri hoitovaihtoehdoista sekä niiden eduista ja haitoista.

Paikallinen tai paikallisesti edennyt eturauhassyöpä eli prostatasyöpä voidaan parantaa yhä useammin sädehoidolla. Sädehoito onkin vakiinnuttanut asemansa tehokkaana eturauhassyövän hoitomuotona 2000-luvulla. Myös leikkaus voi olla parantava, jos syöpä on täysin paikallinen. Matalariskisen eturauhassyövän aktiiviseuranta on nykytiedon valossa kiistanalaista.

Syövän ominaisuuksista riippuen sädehoito voidaan räätälöidä monella eri tavalla. Ulkoisessa sädehoidossa on valittavana useita eri tekniikoita ja sädehoito voidaan antaa myös kudoksensisäisenä HDR-brakyhoitona. Aggressiivisissa syövissä paras hoitotulos saadaan todennäköisimmin yhdistämällä ulkoinen sädehoito kudoksensisäiseen korkean annosnopeuden HDR-hoitoon. Riskitekijöiden perusteella sädehoitoon voidaan yhdistää myös lääkehoitoja.

Eturauhassyövän sädehoidon sivuvaikutusten minimoimiseksi hyödynnämme SpaceOAR Hydrogel -nimistä valmistetta osana jokaisen sädehoitoa saavan eturauhassyöpäpotilaan standardihoitoa. SpaceOar on eturauhasen ja peräsuolen väliin ruiskutettava geeli, joka siirtää peräsuolen pois eturauhasen välittömästä läheisyydestä. Sädehoidon aikana peräsuoleen kohdistuva sädesannos pienenee merkittävästi, minkä ansiosta miehille ei kehity esimerkiksi juuri lainkaan aiemmin varsin tavallista pitkäaikaista ripulia.

Yksilöllisen tarpeen mukaan potilaalle voidaan suositella myös käyntiä uroterapeutin, fysioterapeutin tai esimerkiksi ravitsemukseen tai seksuaaliterapiaan perehtyneen asiantuntijan vastaanotolla. He voivat antaa kotihoito-ohjeita esimerkiksi toipumista edistäviin harjoitteisiin sekä yleiseen hyvinvointiin liittyen.

Levinnyt eturauhassyöpä vaatii moniammattillista kokemusta ja useita eri hoitomuotoja

Käytössämme on perinteisten eturauhassyövän hoitomuotojen lisäksi isotooppihoitomuodot kuten radium-223- ja samarium -hoito. Uusimpana tulokkaana aloitimme 2017 vuoden alussa lutetium-PSMA -hoidot. Lutetium-PSMA-hoito mahdollistaa myös luuston ulkopuolelle levinneiden etäpesäkkeiden tehokkaan tuhoamisen ilman vakavia haittavaikutuksia, kun taas isotooppihoito luustoon hakeutuvalla radioaktiivisella lääkkeellä (radium tai samarium) on osoittautunut tehokkaaksi ja turvalliseksi, kun etäpesäkkeitä on vain luustossa.

Sairaalassamme on käynnissä jatkuvasti erilaisia kliinisiä tutkimuksia, joiden puitteissa potilaalle saattaa avautua täysin uusia hoitomahdollisuuksia. Yksilölliset tutkimukset, kuten syövän geeniprofilointi, voivatkin antaa viitteitä kokeilemisen arvoisista uusista syöpähoidoista. Docrates Syöpäsairaalassa syövän geeniprofilointia on hyödynnetty jo pitkään.

Lue lisää yksilöllisestä ja uusimpia hoitomuotoja hyödyntävästä levinneen eturauhassyövän hoidosta.

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus 010 773 2000 ma-to 8-18, pe 8-16