Skip to content
Avaa sivuvalikko

Rintojen magneettikuvaus on turvallinen ja herkkä tutkimusmenetelmä

Askarruttaako rintasyövän riski ja rintojen terveys? Docrates tarjoaa mahdollisuuden rintojen magneettikuvaukseen nopeasti ja helposti.

Suomessa 50-69 -vuotiaat naiset kutsutaan rintasyövän kansalliseen seulontatutkimukseen (mammografia) kahden vuoden välein. Rintasyövän seulontatutkimuksella rintasyöpä pyritään havaitsemaan varhain, jolloin hoito voi olla kevyempi ja paraneminen syövästä on todennäköisempää. Joukkoseulontoihin kannattaa ehdottomasti osallistua. Docrates tarjoaa rintasyövän varhaisen toteamisen palveluja yksityisesti. Näillä omavalintaisilla varhaisen toteamisen tutkimuksilla voi täydentää joukkoseulontoja välivuosina ja keventää huoltaan esimerkiksi, jos suvussa esiintyy syöpää tai ei kuulu joukkoseulonnan piiriin ikänsä perusteella.

Miksi ja milloin rintojen magneettitutkimus on tarpeellinen?

Oireettomien naisten rintasyövän varhaisdiagnostiikkaan suosittelemme ensisijaiseksi tutkimusmenetelmäksi magneettitutkimusta. Se on turvallinen, sillä siitä ei tule säderasitusta kuten mammografiasta, ja se on herkin menetelmä rintasyövän toteamisessa. Magneettitutkimuksessa voidaan nähdä pesäkkeitä, joita ei havaittaisi pelkässä mammografiassa. Magneettitutkimusta voidaan tarvittaessa täydentää mammografia-  ja ultraäänitutkimuksella.

Rintojen magneettitutkimus soveltuu rintasyöpäriskin seuraamiseen mammografian sijaan tai rinnalla erityisesti

 • Niille nuorille naisille, joilla ajatellaan olevan perinnöllinen riski rintasyövästä (esimerkiksi suvussa rinta- tai munasarjasyöpää tai todettu geenimutaatio, esim. BRCA1 tai BRCA2).
 • Naisille, joiden rinnat ovat tiiviit.
 • Kaikille yli 40-vuotiaille naisille vuosittain ja yli 50-vuotiaille naisille joka toinen vuosi julkista seulontaa täydentäen.
 • Jos taustalla on aiemmin epämiellyttäväksi koettu mammografia.

Rintojen magneettitutkimuksen varaaminen ja valmistautumisohjeet

Magneettiin voit varata ajan puhelinpalvelumme kautta, jossa sinua auttavat ammattitaitoiset sairaanhoitajamme numerossa +358107732000.

Huomioi ajanvarausta tehdessä, että rinnat tulee kuvata kuukautiskierron alkupuoliskon aikana (mieluiten päivät 7-14 kuukautisten alusta).

Jos sinulla on rintasyöpään viittavia oireita, kuten kyhmy tai muita muutoksia rinnassa, ole aina ensin yhteydessä omaan lääkäriin tai Docrates Syöpäsairaalan ajanvaraukseen.

Rinnan varhaisdiagnostiikkaan tarkoitetun magneettitutkimuksen hinta on 562 € + poliklinikkamaksu 32 €. Huomioithan, että mikäli sinulla on jo olemassa oleva sairausdiagnoosi, löydös tai terveydenhuollon ammattilaisen epäily syövästä, tarvittavan tutkimuksen hinta selviää ajanvarauksessamme.

 • Kun olet varannut tutkimuksen, käy rekisteröitymässä Kaiku Health-palveluumme, jossa pyydämme sinua täyttämään rintasyöpäriskiin ja rintojen magneettitutkimukseen liittyviä tärkeitä taustatietoja. Tämä nopeuttaa asiointiasi paikan päällä ja auttaa hoitohenkilöstöä valmistautumaan etukäteen.
 • Kaiku Health –palvelun kautta saat myös ohjeet tutkimukseen valmistautumiseksi.
 • Kuvauksen jälkeen saat halutessasi mukaasi CD-levyllä.
 • Lääkärin lausunto ja jatko-ohjeet kirjataan Kaiku Health –palveluun sekä kansalliseen Kanta-palveluun. Saat sähköpostiisi muistutuksen, kun lääkärin lausunto on myös Kaiku Health –palvelussa, josta pääset sen lukemaan.
 • Mikäli lääkäri suosittelee sinulle jatkotutkimuksia, koordinoiva hoitajamme varmistaa, että kaikki sujuu jouhevasti. Lisäksi hoitajamme ohjelmoi seuraavan tutkimuskutsun Kaikuun, jotta saat kutsun seurantaan standardiseulontaohjelmamme tai yksilöllisesti radiologin erityisohjeen mukaan.
 • Jos sinulla on kysyttävää lausunnosta, voit laittaa Kaiku Healthin kautta yhteydenottopyynnön hoitajallemme.
 • Tutkimuksen voit maksaa kassalla tutkimuksen jälkeen.

Miten valmistaudun rintojen magneettitutkimukseen

Rinnat tulee kuvata kuukautiskierron alkupuoliskon aikana (mieluiten päivät 7-14 kuukautisten alusta). Kuvauksessa käytetään laskimoon annettavaa varjoainetta. Tutustu ohjeisiin tarkemmin: Valmistautuminen rintojen magneettitutkimukseen.

Onko minulla suurentunut riski sairastua rintasyöpään?

Mikäli olet epävarma siitä, onko sinulla suurentunut riski sairastua rintasyöpään tai mikä tutkimus olisi tarpeen, voit varata ajan syöpälääkärillemme riskikartoitukseen. Käynti riskikartoituksessa auttaa ymmärtämään paremmin, mikä on oma riski sairastua, ja mitkä ovat mahdolliset ja suositeltavat tutkimusvaihtoehdot. Lue lisää riskikartoituksesta täältä ja varaa aika.

Onko magneettikuvantamisessa riskejä?

Rintojen magneetti on säteilyvapaa, mutta niin herkkä menetelmä, että se voi löytää epäilyttäviä alueita, jotka jatkotutkimuksissa osoittautuvatkin hyvänlaatuisiksi muutoksiksi. Näitä sanotaan vääriksi positiivisiksi vastauksiksi. Tällainen väärä positiivinen tulos voi aiheuttaa huolta ja jatkotutkimuksia, mutta on myös tärkeää tehdä tarvittavat tutkimukset huolellisesti. Lue lisää magneettitutkimuksesta Docrateella.

Lue lisää aiheesta

Miksi magneettikuvauksesta on hyötyä, kun epäillään rintasyöpää?

Mammografia on yleisin rintasyövän seulontaan ja varhaisdiagnostiikkaan käytetty tutkimusmenetelmä. Joissakin tilanteissa ensisijaiseksi menetelmäksi voidaan kuitenkin suositella magneettikuvausta.

Lue lisää

Rintasyövän ennuste on hyvä, kun jäljille päästään ajoissa – Näin se onnistuu parhaiten

Mitä aiemmin rintasyöpä löydetään, sitä todennäköisempää on, ettei syöpä ole ehtinyt levitä ja sitä parempi on ennuste. Varhain löydetty rintasyöpä...

Rintasyövästä toipunut Jaana: Docrateella korostuu elämänlaadun merkitys, täällä ei hoideta tilastoja

Istumme Jaana Nurmen kanssa Arabianrannan asukastalo Bokvillanissa vapaaehtoisvoimin pyörivän Kaffilan sohvalla. Aurinko valaisee huoneen, joka on aikanaan toiminut Arabian tehtaanjohtajan...

Kokenut mammografialääkäri: ”Olisin tyytyväinen, jos yhtäkään rintaa ei tarvitsisi enää poistaa”

Rintasyövän diagnostiikan parissa pitkän uran tehnyt Matti Kestilä tekee hartiavoimin töitä, jotta rintasyövät löydettäisiin tarpeeksi ajoissa. Menetelmät tähän ovat olemassa....

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

 • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
 • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
 • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
 • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16