Magneettikuvaus (MRI, magnetic resonance imaging) on kivuton kuvantamismenetelmä, jolla saadaan tarkkoja leikekuvia elimistöstä. Kuvantamismenetelmä perustuu vety-ytimien magneettikentässä lähettämään signaaliin eikä se täten tuota ionisoivaa säteilyä.

Magneettikuvausta käytetään syövän osalta etenkin rintojen, vatsan, lantion alueen, pään ja kaulan alueen, keskushermoston ja tuki- ja liikuntaelinten tutkimiseen. Magneetin yleisiä käyttökohteita syövänhoidossa ovat näin ollen esimerkiksi rintasyövän, eturauhassyövän, suolistosyövän tai aivokasvaimen diagnosointi ja/tai levinneisyystutkimukset.

Magneettikuvaus Docrateella

Docrates tarjoaa nopean pääsyn magneettikuvaukseen, kuten keskushermoston, tuki- ja liikuntaelinten, pään ja kaulan alueen, rintojen sekä vatsan sekä lantion alueen tutkimuksiin (sisältäen eturauhasen). Syöpäkuvantamisen lisäksi tarjoamme polvi-, lanneranka- ja pään ym. kohdealueiden magneettiperuskuvaukset. Pään, kaulan, vartalon ja raajojen alueelta teemme myös tietokonetomografia (TT) kuvantamisia.

Kuvantamistutkimuksiin pääsette nopeasti erikoislääkärin lähetteellä. Laadukkaat kuvat asiantuntevan radiologian ylilääkärimme lausunnolla voitte saada jopa odottaessa mukaanne CD-levyllä tai lähetettynä suoraan lähettävälle lääkärille. Kelan suorakorvauksen saatte heti, jos teillä on Kela-kortti mukana.

Esteitä tutkimukselle ovat sydämentahdistin, insuliinipumppu tai sisäkorvaproteesi.

Uuden sukupolven laitteisto antaa entistäkin parempia kuvia

Docrateella magneettikuvaukset tehdään uuden sukupolven magneettilaitteella. Käytössämme on Siemens Magnetom Vida 3T:n, joka perustuu 3:n teslan kuvantamisvoimaan. Kolme teslaa tuo lisää tarkkuutta erityisesti rintasyöpää ja eturauhassyöpää diagnosoitaessa. Uusi magneettilaite antaa entistä parempia kuvia, jotka tarjoavat lääkäreille mahdollisuuden tehdä tarkempi diagnoosi nopeasti ja ilman lisätutkimuksia. Näin saadaan aikaan myös entistä parempia hoitosuunnitelmia.

Tapauksissa, joissa epäillään aivokasvainta tai rintasyöpää, on magneettikuvaus yksi herkimmistä menetelmistä todeta tauti. Rintasyöpää epäiltäessä voidaan magneettikuvauksessa esimerkiksi nähdä sellaisia pesäkkeitä, joita ei ole havaittu mammografiassa. Menetelmän avulla voidaan siten välttää mahdolliset uusintaleikkaukset, kun rintaan ei jää puutteellisen diagnostiikan vuoksi syöpäpesäkkeitä.  Magneettikuvantamista voidaan Docrateella tarvittaessa täydentää esimerkiksi radioaktiivisia merkkiaineita hyödyntävällä PET-TT-kuvantamisella syövän levinneisyyden määrittämiseksi.

Mitä tutkimuksessa tapahtuu?

Usein kuvauksen aikana annetaan varjoainetta suonensisäisesti. Kuvausaika riippuu tutkimuksesta, mutta tavallisesti se on noin 30–60 minuuttia. Tutkimuksen aikana voi esimerkiksi kuunnella musiikkia. Mukaan tutkimukseen voitte ottaa itsellenne mieluisen soittolistan.

Rintojen kuvantamista varten Docrates Syöpäsairaalalla on käytössä erityiset magneettikelat, jotka asetetaan mahdollisimman lähelle kuvauskohdetta. Kelat mahdollistavat erittäin tarkan kuvan syövän paikallisesta laajuudesta ja levinneisyydestä, on sitten kyse leikkauksen tai sädehoidon suunnittelusta. Diagnostisissa ongelmatapauksissa ja diagnoosin puuttuessa tehdään usein kohdistettu näytteenotto, jolloin rinta- ja eturauhaskeloista voi olla ratkaisevaa hyötyä.

Laitteisto

Docrateella kuvaukset tehdään nykyaikaisella ja potilasmukavuutta lisäävällä, laaja-aukkoisella kuvauslaitteistolla. Käytössämme on 3 teslan Siemens MAGNETOM Vida 3T. Laite on kaaren muotoinen ja sen aukko on tavanomaista laitetta suurempi, läpimitaltaan 70 cm. Kaaren sisäpuolen valaistus ja tehokas ilmastointi tekevät tutkimuksen potilaalle mahdollisimman miellyttäväksi.

Tekniset tiedot

  • Siemens Magnetom Vida 3T magneettikuvauslaitteisto
  • Laaja kuvausaukko (70 cm)
  • Uusinta tekniikkaa olevat kelat
  • Monipuoliset onkologiset kuva-analyysiohjelmistot syövän diagnostiikkaan
  • DICOM -liityntä Docrateen PACS -arkistoon

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus 010 773 2000 ma-to 8-18, pe 8-16