Kuvantaohjaus ja adaptiivinen sädehoito

Sädehoidon millintarkka kohdistus on välttämätöntä optimaalisen hoitotuloksen kannalta: kuvantaohjatun sädehoidon tavoitteena on parantaa hoitotuloksia maksimoimalla kasvaimen sädetys ja minimoida samalla hoidon aiheuttamia haittavaikutuksia ympäröivissä tervekudoksissa.

Optimaalinen hoitotulos kuvantaohjatulla adaptiivisella sädehoidolla

Docrateella on käytössä useita tekniikoita, joilla pyritään varmistamaan paras mahdollinen hoidon kohdistus. Kaikilla potilailla hoidon ulkoisessa kohdistuksessa käytetään AlignRT-pintatunnistusjärjestelmää, jolla potilas asetellaan automaattisesti oikeaan hoitoasentoon kehon 3-ulotteisen ääriviivan mukaisesti. Pintatunnistusjärjestelmän avulla seurataan myös potilaan liikettä hoidon aikana, ja hoitoasento korjataan automaattisesti potilaan liikkuessa. Järjestelmää käytetään myös hengitysliikkeen seurantaan.

Docrateen hiljattain uusittujen lineaarikiihdytinten (Varian Truebeam) hoidonkohdistukseen käytettävät kuvantamislaitteet ovat ensiluokkaiset. Kartiokeilatietokonetomografian (CBCT) avulla hoitokohteen päivittäinen liike ja kasvaimen muodon muuttuminen (esim. kutistuminen) tunnistetaan ja hoito saadaan kohdistettua tarkasti. Kartiokeilakuvausta käytetään päivittäin liki kaikkien kohteiden kuvantamisessa sen perinteistä röntgenkuvaa merkittävästi paremman pehmytkudoskontrastin vuoksi. Vaikeimmin erottuvissa pehmytkudoskohteissa (esim. maksametastaaseissa) käytetään lisäksi kudokseen implantoitavia markkereita, joiden avulla kohdistus on millimetrin tarkkaa ja kohteen liikettä voidaan seurata hoidon aikana reaaliaikaisesti (triggered imaging). Hoito keskeytyy automaattisesti, kun hoitokohteen havaitaan liikkuvan hoitomarginaalin ulkopuolelle ja hoito jatkuu kohteen palauduttua paikalleen.

Hengitysliike huomioidaan sädehoidossa antamalla hoito joko hengityspidätyksessä (ulos- tai sisäänhengitys) tai koko hoito voidaan antaa tahdistetusti tietyn hengitysvaiheen mukaisesti. Hengitysliikkeen seurannassa hyödynnetään sekä röntgenkuvausta (perinteinen tai CBCT) että pintatunnistusjärjestelmää.

Kasvaimen kutistuminen sädehoidon seurauksena tai muut hoitokohteessa tapahtuvat muutokset todetaan kartiokeilakuvantamisella. Docrateen kokeneiden asiantuntijoiden laatimaa yksilöllistä hoitosuunnitelmaa hienosäädetään tällöin tarkemmin hoitokohdetta mukailevaksi ja samalla tervekudoksia säästäväksi. Tätä kutsutaan adaptiiviseksi sädehoidoksi. Tarvittaessa (esim. suurien kerta-annoksien sädehoidossa) annossuunnitelma voidaan laskea jokaiselle hoitokerralle erikseen päivittäisen tilanteen mukaisesti, jotta varmistetaan parhaat hoitotulokset.

CBCT- ja AlignRT-järjestelmiä hyödyntävä kuvantaohjattu adaptiivinen sädehoito on Docrateella rutiininomaista ja voidaan toteuttaa nopeasti. Potilaan hoito on noin 4-6 kertaa nopeampaa verrattuna esimerkiksi magneettiohjattuun sädehoitoon, jolloin kudosten sisäinen liike hoidon aikana minimoidaan ja hoito on potilaalle miellyttävämpi.

Lue uusimpia tiedotteita

/

Uudistamme palveluidemme hinnoittelua 1.1.2023 alkaen

24.11.2022 | Uudistamme palveluidemme hinnoittelua 1.1.2023 alkaen, johtuen yleisestä kustannustason noususta. Palveluidemme hinnat nousevat keskimäärin 6,5 %.

Lue lisää
/

Docrates Syöpäsairaala täyttää 15 vuotta – Askeleen edellä syöpää

16.11.2022 | Yksityinen Docrates Syöpäsairaala juhlistaa tänä vuonna 15-vuotista historiaansa. Docrates Syöpäsairaala on tunnettu syövänhoidon edelläkävijyydestä ja viiveettömästä hoitopolusta. Syöpäsairaalassa...

Lue lisää
/

Tutkimus: Suomalaismiehet hakeutuvat syöpähoitoon liian hitaasti

10.11.2022 | Taloustutkimuksen Suomi hoitaa 2021 -tutkimus paljastaa, että yli kolmasosa eturauhassyöpäpotilaista odottaa ensioireiden havaitsemisen jälkeen yli kolme kuukautta ennen...

Lue lisää
/

Tutkimus: Näin syöpä vaikuttaa seksielämään

19.10.2022 | Syöpään sairastuminen koettelee niin fyysisesti kuin henkisestikin. Sillä voi olla isoja vaikutuksia seksielämään. Seksuaalinen ulottuvuus korostuu rinta- ja...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16