Optimaalinen hoitotulos kuvantaohjatulla adaptiivisella sädehoidolla
Docrateella on käytössä useita tekniikoita, joilla pyritään varmistamaan paras mahdollinen hoidon kohdistus. Kaikilla potilailla hoidon ulkoisessa kohdistuksessa käytetään AlignRT-pintatunnistusjärjestelmää, jolla potilas asetellaan automaattisesti oikeaan hoitoasentoon kehon 3-ulotteisen ääriviivan mukaisesti. Pintatunnistusjärjestelmän avulla seurataan myös potilaan liikettä hoidon aikana, ja hoitoasento korjataan automaattisesti potilaan liikkuessa. Järjestelmää käytetään myös hengitysliikkeen seurantaan.
Docrateen hiljattain uusittujen lineaarikiihdytinten (Varian Truebeam) hoidonkohdistukseen käytettävät kuvantamislaitteet ovat ensiluokkaiset. Kartiokeilatietokonetomografian (CBCT) avulla hoitokohteen päivittäinen liike ja kasvaimen muodon muuttuminen (esim. kutistuminen) tunnistetaan ja hoito saadaan kohdistettua tarkasti. Kartiokeilakuvausta käytetään päivittäin liki kaikkien kohteiden kuvantamisessa sen perinteistä röntgenkuvaa merkittävästi paremman pehmytkudoskontrastin vuoksi. Vaikeimmin erottuvissa pehmytkudoskohteissa (esim. maksametastaaseissa) käytetään lisäksi kudokseen implantoitavia markkereita, joiden avulla kohdistus on millimetrin tarkkaa ja kohteen liikettä voidaan seurata hoidon aikana reaaliaikaisesti (triggered imaging). Hoito keskeytyy automaattisesti, kun hoitokohteen havaitaan liikkuvan hoitomarginaalin ulkopuolelle ja hoito jatkuu kohteen palauduttua paikalleen.
Hengitysliike huomioidaan sädehoidossa antamalla hoito joko hengityspidätyksessä (ulos- tai sisäänhengitys) tai koko hoito voidaan antaa tahdistetusti tietyn hengitysvaiheen mukaisesti. Hengitysliikkeen seurannassa hyödynnetään sekä röntgenkuvausta (perinteinen tai CBCT) että pintatunnistusjärjestelmää.
Kasvaimen kutistuminen sädehoidon seurauksena tai muut hoitokohteessa tapahtuvat muutokset todetaan kartiokeilakuvantamisella. Docrateen kokeneiden asiantuntijoiden laatimaa yksilöllistä hoitosuunnitelmaa hienosäädetään tällöin tarkemmin hoitokohdetta mukailevaksi ja samalla tervekudoksia säästäväksi. Tätä kutsutaan adaptiiviseksi sädehoidoksi. Tarvittaessa (esim. suurien kerta-annoksien sädehoidossa) annossuunnitelma voidaan laskea jokaiselle hoitokerralle erikseen päivittäisen tilanteen mukaisesti, jotta varmistetaan parhaat hoitotulokset.
CBCT- ja AlignRT-järjestelmiä hyödyntävä kuvantaohjattu adaptiivinen sädehoito on Docrateella rutiininomaista ja voidaan toteuttaa nopeasti. Potilaan hoito on noin 4-6 kertaa nopeampaa verrattuna esimerkiksi magneettiohjattuun sädehoitoon, jolloin kudosten sisäinen liike hoidon aikana minimoidaan ja hoito on potilaalle miellyttävämpi.