Kuvantaohjaus ja adaptiivinen sädehoito

Sädehoidon millintarkka kohdistus on välttämätöntä optimaalisen hoitotuloksen kannalta: kuvantaohjatun sädehoidon tavoitteena on parantaa hoitotuloksia maksimoimalla kasvaimen sädetys ja minimoida samalla hoidon aiheuttamia haittavaikutuksia ympäröivissä tervekudoksissa.

Optimaalinen hoitotulos kuvantaohjatulla adaptiivisella sädehoidolla

Docrateella on käytössä useita tekniikoita, joilla pyritään varmistamaan paras mahdollinen hoidon kohdistus. Kaikilla potilailla hoidon ulkoisessa kohdistuksessa käytetään AlignRT-pintatunnistusjärjestelmää, jolla potilas asetellaan automaattisesti oikeaan hoitoasentoon kehon 3-ulotteisen ääriviivan mukaisesti. Pintatunnistusjärjestelmän avulla seurataan myös potilaan liikettä hoidon aikana, ja hoitoasento korjataan automaattisesti potilaan liikkuessa. Järjestelmää käytetään myös hengitysliikkeen seurantaan.

Docrateen hiljattain uusittujen lineaarikiihdytinten (Varian Truebeam) hoidonkohdistukseen käytettävät kuvantamislaitteet ovat ensiluokkaiset. Kartiokeilatietokonetomografian (CBCT) avulla hoitokohteen päivittäinen liike ja kasvaimen muodon muuttuminen (esim. kutistuminen) tunnistetaan ja hoito saadaan kohdistettua tarkasti. Kartiokeilakuvausta käytetään päivittäin liki kaikkien kohteiden kuvantamisessa sen perinteistä röntgenkuvaa merkittävästi paremman pehmytkudoskontrastin vuoksi. Vaikeimmin erottuvissa pehmytkudoskohteissa (esim. maksametastaaseissa) käytetään lisäksi kudokseen implantoitavia markkereita, joiden avulla kohdistus on millimetrin tarkkaa ja kohteen liikettä voidaan seurata hoidon aikana reaaliaikaisesti (triggered imaging). Hoito keskeytyy automaattisesti, kun hoitokohteen havaitaan liikkuvan hoitomarginaalin ulkopuolelle ja hoito jatkuu kohteen palauduttua paikalleen.

Hengitysliike huomioidaan sädehoidossa antamalla hoito joko hengityspidätyksessä (ulos- tai sisäänhengitys) tai koko hoito voidaan antaa tahdistetusti tietyn hengitysvaiheen mukaisesti. Hengitysliikkeen seurannassa hyödynnetään sekä röntgenkuvausta (perinteinen tai CBCT) että pintatunnistusjärjestelmää.

Kasvaimen kutistuminen sädehoidon seurauksena tai muut hoitokohteessa tapahtuvat muutokset todetaan kartiokeilakuvantamisella. Docrateen kokeneiden asiantuntijoiden laatimaa yksilöllistä hoitosuunnitelmaa hienosäädetään tällöin tarkemmin hoitokohdetta mukailevaksi ja samalla tervekudoksia säästäväksi. Tätä kutsutaan adaptiiviseksi sädehoidoksi. Tarvittaessa (esim. suurien kerta-annoksien sädehoidossa) annossuunnitelma voidaan laskea jokaiselle hoitokerralle erikseen päivittäisen tilanteen mukaisesti, jotta varmistetaan parhaat hoitotulokset.

CBCT- ja AlignRT-järjestelmiä hyödyntävä kuvantaohjattu adaptiivinen sädehoito on Docrateella rutiininomaista ja voidaan toteuttaa nopeasti. Potilaan hoito on noin 4-6 kertaa nopeampaa verrattuna esimerkiksi magneettiohjattuun sädehoitoon, jolloin kudosten sisäinen liike hoidon aikana minimoidaan ja hoito on potilaalle miellyttävämpi.

Lue uusimpia tiedotteita

/

Yksilöllisesti suunniteltu fysioterapia syöpäpotilaiden tukena

Fysioterapia tarjoaa monipuolisia menetelmiä ja hoitokeinoja, jotka parantavat syöpäpotilaiden elämänlaatua ja toimintakykyä kaikissa hoidon vaiheissa. Menetelmät ja harjoitteet suunnitellaan aina...

Lue lisää
/

Sairastatko eturauhassyöpää? Osallistu Suomi hoitaa 2023 -tutkimukseen

5.9.2023 | Oletko sairastanut eturauhassyövän? Etsimme eturauhassyöpään sairastuneita henkilöitä vastaamaan Suomi hoitaa 2023 -tutkimukseen, jonka tavoitteena on tuoda potilaan ääni...

Lue lisää
/

Avoin luento: Henkinen hyvinvointi ja jaksaminen syöpähoitojen aikana ja niiden jälkeen 7.9.2023

5.9.2023 | Suomen Suolistosyöpäyhdistys järjestää avoimen luennon torstaina 7.9.2023 klo 17.30 Kampin Palvelukeskuksen juhlasalissa (2.krs), os. Salomonkatu 21B Helsinki. Docrates...

Lue lisää
/

Docrateella hyödynnetään uusimpia rintasyövän lääkehoitoja

Uusia syöpälääkkeitä kehitetään koko ajan, ja jo käytössä oleville lääkkeille löydetään myös uusia käyttökohteita. Ennen kuin uusi lääke otetaan käyttöön...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16