Skip to content
Avaa sivuvalikko

Nopeaa ja yksilöllistä sädehoitoa edelläkävijältä

Docrateella pääset sädehoitoon nopeasti, millä on suuri merkitys hoitojen onnistumiseen. Käytössämme on nykypäivän kehittynein sädehoitotekniikka.

Käytössämme on nykypäivän kehittynein sädehoitotekniikka, VMAT RapidArc. Yhdistämällä tarkkojen kuvantamistutkimusten antama informaatio nykyaikaisiin ja tarkkoihin sädehoitolaitteisiin voidaan hoidon haitat minimoida ja kasvain saa siitä huolimatta entistä suuremman säteilyannoksen.

Sädehoidon suunnittelu on Docrates Syöpäsairaalassa aina lääkärin, radiologin, röntgenhoitajan ja fyysikon aktiivista tiimityötä. Docrateella kaikki hoidot suunnitellaan yksilöllisesti huomioiden potilaiden toiveet ja erityistarpeet; esimerkiksi hoitoaikataulut pyritään räätälöimään potilaan omien toiveiden mukaisesti.

Noin puolet syöpäpotilaista saa jossain sairautensa vaiheessa joko parantavaa tai oireita lievittävää sädehoitoa. (National Cancer Institute, 2010.) Teknologian kehittymisen myötä sädehoidosta on tullut kirurgian ohella tärkeä syövän paikallinen hoitomuoto. Nykyaikaisella tekniikalla suunnitellun ja toteutetun sädehoidon aiheuttamat mahdolliset haittavaikutukset ovat myös oleellisesti aikaisempaa vähäisemmät.

Sädehoidon uranuurtaja

Docrates Syöpäsairaala on sädehoidon uranuurtaja, joka huomioi hoitosuunnittelussaan aina myös sädehoidon tarjoamat mahdollisuudet lääkehoidon ja kirurgian ohella.

Sädehoidon ylilääkärimme Timo Joensuu toteutti vuoden 1999 lopussa Pohjoismaissa ensimmäisen IMRT-hoidon eli intensiteettimuokatun sädehoidon (Intensity-Modulated Radiation Therapy). Docrates Syöpäsairaalassa on ensimmäisenä Suomessa otettu VMAT Rapid Arc –tekniikka käyttöön syövänhoidossa. Meillä on myös erityisosaamista kudoksensisäisessä HDR-brakyhoidossa, jota annoimme ensimmäisenä Suomessa eturauhassyövän hoidossa.

Docrateella on lisäksi erityisosaamista vaativien hoitokohteiden, kuten aivometastaasien ja uusiutuneen syövän sädehoidossa. Sädehoidon suunnittelussa ja toteutuksessa korostuu huomattava määrä erilaisia yksityiskohtia, joita voidaan optimoida monella eri tapaa. Sädehoito onkin käsityötä samaan tapaan kuin kirurgia konsanaan.

Tiesitkö, että sädehoidon annos-laskentaohjelmistot on kehitetty Suomessa?

Ulkoinen sädehoito on monimutkainen kokonaisuus, johon tarvitaan tinkimättömän osaamisen ja itse laitteen lisäksi annoslaskentaohjelmistoa, jonka avulla fyysikot pystyvät millintarkasti saamaan säteet kohdistumaan kasvaimeen täsmälleen lääkärin määrittelemällä tavalla, suojaten samalla ympäröiviä tervekudoksia. Näiden annoslaskentaohjelmistojen pioneeri oli suomalainen Dosetek, jossa keskeisissä rooleissa toimivat Docrateen perustajista fyysikot Pekka Aalto ja Harri Puurunen.

Dosetek saavutti nopeasti Euroopan markkinajohtajan aseman, jonka jälkeen sen osti maailman suurin sädehoitolaitteiden valmistaja, amerikkalainen Varian Medical Systems. Tälläkin hetkellä Helsingissä koodataan näitä maailman edistyksellisimpiä annoslaskentaohjelmistoja, joilla ohjataan Varianin koneiden toimintaa ympäri maailman syöpäsairaaloita – myös Docrateella.

Mitä sädehoito on?

Sädehoito voidaan toteutuksen perusteella jakaa ulkoiseen sädehoitoon ja kudoksensisäiseen sädehoitoon eli brakyhoitoon (josta käytetään myös nimitystä tyköhoito). Molemmilla sädehoitotavoilla on omat etunsa ja käyttötarkoituksensa.

Ulkoisessa sädehoidossa käytettävä säteily tuotetaan yleisimmin lineaarikiihdyttimillä. Docrates Syöpäsairaalassa on moderni Varian TrueBeam 2.7 lineaarikiihdytin, joka mahdollistaa viimeisimpien teknisten innovaatioiden hyödyntämisen sädehoidon toteutuksessa. Docrateella on muun muassa ensimmäisenä Suomessa luovuttu kokonaan ihotatuointien käytöstä hoidon kohdistuksessa.

HDR-brakyhoidossa säteilylähde viedään suoraan syöpäkudokseen eli kehon sisään. Docrateella brakyhoito toteutetaan korkean annosnopeuden (HDR, High Dose Rate) hoitona.


Katso videomme eturauhassyövän sädehoidosta.

Ulkoinen sädehoito annetaan useisiin pieniin kerta-annoksiin eli fraktioihin jaettuna mahdollisten haittojen minimoimiseksi. Paranemiseen tähtäävän sädehoidon hoitojaksot kestävät tyypillisesti 5-8 viikkoa. Hoito annetaan viitenä päivänä viikossa, kokonaiskesto kerrallaan noin 5-20 minuuttia.

Leikkauksen jälkeen adjuvantti- eli lisähoitona annettavan sädehoidon kesto on yleensä puolestaan 4-6 viikkoa. Sädehoitoon voidaan myös joissakin tapauksissa liittää esimerkiksi viikoittain annettava lääkehoito ja tällöin puhutaankin kemosädehoidosta.

Kudoksen sisäisessä sädehoidossa sädeannokset ovat suuria, ja siksi hoitokertoja on vain muutamia – joskus vain yksi.

Sädehoidossa käytetään korkeaenergistä ionisoivaa säteilyä syöpäsairauksien hoitamiseksi. Sädehoito voidaan jakaa hoidon tarkoituksen perusteella paikalliseen, sairauden parantavaan eli kuratiiviseen sädehoitoon ja oireita lievittävään eli palliatiiviseen sädehoitoon.

Sädehoidossa käytettävä korkeaenerginen ionisoiva säteily vaurioittaa jakaantuvien solujen (kuten syöpäsolujen) elintärkeitä rakenteita, mm. DNA:ta. Terveet, jakaantumattomat solut ovat säteilyltä paremmin suojassa, koska niiden DNA on pakkaantunut solun tumaan valkuaisten ympäröimänä. Syöpäsolujen DNA-rihma pyrkii jakaantumaan. Säteilyn vaikutuksesta osa soluista kuolee välittömästi ja osa menettää kykynsä jakaantua. Elimistö poistaa nämä solut ohjatun solukuoleman mekanismilla.

Vaikka normaalisolut toipuvat säteilyn aiheuttamista vaurioista toisin kuin syöpäsolu, aiheuttaa säteily sädehoitokohteen vieressä oleviin kudoksiin usein jonkin verran haittavaikutuksia. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää kohdistaa ja suunnitella säteily siten, että terveiden kudosten sädeannos jää mahdollisimman pieneksi. Toisaalta sädehoidon on osuttava syöpäkudokseen, jotta siitä voisi olla apua. Näistä syistä nykyaikainen tietotekniikka on ollut välttämätöntä kehitettäessä sädehoitoa entistä tehokkaammaksi ja turvallisemmaksi.

Sädehoitoon ensimmäistä kertaa?

Vastaamme mielellämme kysymyksiinne. Sädehoitolaitteeseen pääsette halutessanne tutustumaan ennen ensimmäistä sädehoitoa. Sädehoitoyksikkömme henkilöstö on samalla valmiina vastaamaan kysymyksiinne sädehoidosta.


Katso videomme syövän sädehoidosta. Asiantuntijana Docrates Syöpäsairaalan fyysikko Timo Kiljunen.

Lähteet:

National Cancer Institute. 2010. Radiation Therapy for Cancer.  Luettu 29.10.2014.

Lue uusimpia tiedotteita

Uudistunut uutiskirje nyt tilattavissa kuluttajille ja ammattilaisille

Syöpätaudit on nopeasti kehittyvä lääketieteen erikoisala. Docrates julkaisee muutamia kertoja vuodessa viimeisimmät kuulumiset ja uutiset liittyen esimerkiksi syövän hoitoon, diagnostiikkaan...

Lue lisää

Henkilöstön innostus ja omistautuneisuus näkyy – Docrates sai Suomen innostavimmat työpaikat -tunnustuksen jo 6. kertaa

Docrates Syöpäsairaalamme sai erinomaiset tulokset vuoden henkilöstötutkimuksessa ja yrityksemme on yksi Suomen innostavimmista työpaikoista. Henkilöstön kokonaistyytyväisyys nousi vuonna 2024 ennätyksellisen...

Norjalaisten potilaiden määrä kasvoi vuonna 2023

Docrates Syöpäsairaala on hoitanut yli 15 vuotta Helsingissä suomalaisia ja kansainvälisiä potilaita. Vuonna 2023 erityisesti norjalaisten potilaiden määrä kasvoi. Docrateella...

Mitä urologin vastaanotolla tapahtuu?

Urologi on miesten intiimialueen hoitoon perehtynyt erikoislääkäri. Miehet usein turhaan arastelevat urologin vastaanotolle menoa. Alansa erikoisosaajana urologi on tottunut ratkomaan...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16