Docrateella pääset sädehoitoon nopeasti, millä on suuri merkitys hoitojen onnistumiseen. Käytössämme on nykypäivän kehittynein sädehoitotekniikka.
Käytössämme on nykypäivän kehittynein sädehoitotekniikka, VMAT RapidArc. Yhdistämällä tarkkojen kuvantamistutkimusten antama informaatio nykyaikaisiin ja tarkkoihin sädehoitolaitteisiin voidaan hoidon haitat minimoida ja kasvain saa siitä huolimatta entistä suuremman säteilyannoksen.
Sädehoidon suunnittelu on Docrates Syöpäsairaalassa aina lääkärin, radiologin, röntgenhoitajan ja fyysikon aktiivista tiimityötä. Docrateella kaikki hoidot suunnitellaan yksilöllisesti huomioiden potilaiden toiveet ja erityistarpeet; esimerkiksi hoitoaikataulut pyritään räätälöimään potilaan omien toiveiden mukaisesti.
Noin puolet syöpäpotilaista saa jossain sairautensa vaiheessa joko parantavaa tai oireita lievittävää sädehoitoa. (National Cancer Institute, 2010.) Teknologian kehittymisen myötä sädehoidosta on tullut kirurgian ohella tärkeä syövän paikallinen hoitomuoto. Nykyaikaisella tekniikalla suunnitellun ja toteutetun sädehoidon aiheuttamat mahdolliset haittavaikutukset ovat myös oleellisesti aikaisempaa vähäisemmät.
Sädehoidon uranuurtaja
Docrates Syöpäsairaala on sädehoidon uranuurtaja, joka huomioi hoitosuunnittelussaan aina myös sädehoidon tarjoamat mahdollisuudet lääkehoidon ja kirurgian ohella.
Sädehoidon ylilääkärimme Timo Joensuu toteutti vuoden 1999 lopussa Pohjoismaissa ensimmäisen IMRT-hoidon eli intensiteettimuokatun sädehoidon (Intensity-Modulated Radiation Therapy). Docrates Syöpäsairaalassa on ensimmäisenä Suomessa otettu VMAT Rapid Arc –tekniikka käyttöön syövänhoidossa. Meillä on myös erityisosaamista kudoksensisäisessä HDR-brakyhoidossa, jota annoimme ensimmäisenä Suomessa eturauhassyövän hoidossa.
Docrateella on lisäksi erityisosaamista vaativien hoitokohteiden, kuten aivometastaasien ja uusiutuneen syövän sädehoidossa. Sädehoidon suunnittelussa ja toteutuksessa korostuu huomattava määrä erilaisia yksityiskohtia, joita voidaan optimoida monella eri tapaa. Sädehoito onkin käsityötä samaan tapaan kuin kirurgia konsanaan.
Tiesitkö, että sädehoidon annos-laskentaohjelmistot on kehitetty Suomessa?
Ulkoinen sädehoito on monimutkainen kokonaisuus, johon tarvitaan tinkimättömän osaamisen ja itse laitteen lisäksi annoslaskentaohjelmistoa, jonka avulla fyysikot pystyvät millintarkasti saamaan säteet kohdistumaan kasvaimeen täsmälleen lääkärin määrittelemällä tavalla, suojaten samalla ympäröiviä tervekudoksia. Näiden annoslaskentaohjelmistojen pioneeri oli suomalainen Dosetek, jossa keskeisissä rooleissa toimivat Docrateen perustajista fyysikot Pekka Aalto ja Harri Puurunen.
Dosetek saavutti nopeasti Euroopan markkinajohtajan aseman, jonka jälkeen sen osti maailman suurin sädehoitolaitteiden valmistaja, amerikkalainen Varian Medical Systems. Tälläkin hetkellä Helsingissä koodataan näitä maailman edistyksellisimpiä annoslaskentaohjelmistoja, joilla ohjataan Varianin koneiden toimintaa ympäri maailman syöpäsairaaloita – myös Docrateella.
Mitä sädehoito on?
Sädehoito voidaan toteutuksen perusteella jakaa ulkoiseen sädehoitoon ja kudoksensisäiseen sädehoitoon eli brakyhoitoon (josta käytetään myös nimitystä tyköhoito). Molemmilla sädehoitotavoilla on omat etunsa ja käyttötarkoituksensa.
Ulkoisessa sädehoidossa käytettävä säteily tuotetaan yleisimmin lineaarikiihdyttimillä. Docrates Syöpäsairaalassa on moderni Varian TrueBeam 2.7 lineaarikiihdytin, joka mahdollistaa viimeisimpien teknisten innovaatioiden hyödyntämisen sädehoidon toteutuksessa. Docrateella on muun muassa ensimmäisenä Suomessa luovuttu kokonaan ihotatuointien käytöstä hoidon kohdistuksessa.
HDR-brakyhoidossa säteilylähde viedään suoraan syöpäkudokseen eli kehon sisään. Docrateella brakyhoito toteutetaan korkean annosnopeuden (HDR, High Dose Rate) hoitona.
Katso videomme eturauhassyövän sädehoidosta.
Ulkoinen sädehoito annetaan useisiin pieniin kerta-annoksiin eli fraktioihin jaettuna mahdollisten haittojen minimoimiseksi. Paranemiseen tähtäävän sädehoidon hoitojaksot kestävät tyypillisesti 5-8 viikkoa. Hoito annetaan viitenä päivänä viikossa, kokonaiskesto kerrallaan noin 5-20 minuuttia.
Leikkauksen jälkeen adjuvantti- eli lisähoitona annettavan sädehoidon kesto on yleensä puolestaan 4-6 viikkoa. Sädehoitoon voidaan myös joissakin tapauksissa liittää esimerkiksi viikoittain annettava lääkehoito ja tällöin puhutaankin kemosädehoidosta.
Kudoksen sisäisessä sädehoidossa sädeannokset ovat suuria, ja siksi hoitokertoja on vain muutamia – joskus vain yksi.
Sädehoidossa käytetään korkeaenergistä ionisoivaa säteilyä syöpäsairauksien hoitamiseksi. Sädehoito voidaan jakaa hoidon tarkoituksen perusteella paikalliseen, sairauden parantavaan eli kuratiiviseen sädehoitoon ja oireita lievittävään eli palliatiiviseen sädehoitoon.
Sädehoidossa käytettävä korkeaenerginen ionisoiva säteily vaurioittaa jakaantuvien solujen (kuten syöpäsolujen) elintärkeitä rakenteita, mm. DNA:ta. Terveet, jakaantumattomat solut ovat säteilyltä paremmin suojassa, koska niiden DNA on pakkaantunut solun tumaan valkuaisten ympäröimänä. Syöpäsolujen DNA-rihma pyrkii jakaantumaan. Säteilyn vaikutuksesta osa soluista kuolee välittömästi ja osa menettää kykynsä jakaantua. Elimistö poistaa nämä solut ohjatun solukuoleman mekanismilla.
Vaikka normaalisolut toipuvat säteilyn aiheuttamista vaurioista toisin kuin syöpäsolu, aiheuttaa säteily sädehoitokohteen vieressä oleviin kudoksiin usein jonkin verran haittavaikutuksia. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää kohdistaa ja suunnitella säteily siten, että terveiden kudosten sädeannos jää mahdollisimman pieneksi. Toisaalta sädehoidon on osuttava syöpäkudokseen, jotta siitä voisi olla apua. Näistä syistä nykyaikainen tietotekniikka on ollut välttämätöntä kehitettäessä sädehoitoa entistä tehokkaammaksi ja turvallisemmaksi.
Sädehoitoon ensimmäistä kertaa?
Vastaamme mielellämme kysymyksiinne. Sädehoitolaitteeseen pääsette halutessanne tutustumaan ennen ensimmäistä sädehoitoa. Sädehoitoyksikkömme henkilöstö on samalla valmiina vastaamaan kysymyksiinne sädehoidosta.
Katso videomme syövän sädehoidosta. Asiantuntijana Docrates Syöpäsairaalan fyysikko Timo Kiljunen.
Lähteet: National Cancer Institute. 2010. Radiation Therapy for Cancer.
”Sydämellinen kiitos teille koko talon väelle! Monenlaista olen ehtinyt näkemään, mutta teillä homma toimii! Korkeasti motivoitunut joukkueenne pelaa loistavasti yhteen. Potilaan huomioon ottaminen, kuuleminen ja nopea ratkaisulähtöinen tapa lähestyä pulmatilanteita on huippu luokkaa! Epäilemättä myös antamanne hoidon taso,” asiakaspalaute 5/2024, 60-vuotias asiakas sädehoitojakson päätyttyä.
Rintarekonstruktio eli poistetun rinnan uudelleen rakentaminen on osa monien rintasyöpäpotilaiden hoitopolkua. Leikkauksen tavoitteena on korvata poistettu rintakudos potilaan omalla kudoksella...
Tarjoamme edistyksellistä syövänhoitoa nopeasti, ilman lähetettä. Tutkimukset ja hoito räätälöidään oman hoitotiimin kanssa yksilöllisesti, aina elämänlaatua vaalien. Pidämme huolen siitä,...
Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan Docrates Mehiläinen Syöpäsairaalan tiloja laajennettiin ja uudistettiin hiljattain. Tiloihin tehty uudistus palkittiin Rakli Ry:n järjestämässä Workplace Awards 2024 -kilpailussa fyysisen...
Kaikki gynekologiset syövät eivät löydy papakokeella. Tärkeää on käydä myös säännöllisissä gynekologisissa tarkastuksissa, vaikka mitään oireita ei olisi. ”Jos tutkitaan...