Skip to content
Avaa sivuvalikko

Molekyylidiagnostiikan avulla on mahdollisuus löytää uusia hoitosuuntia

Hyödynnämme syövänhoidon suunnittelussa aktiivisesti geeni- ja molekyylidiagnostiikkaa, jonka avulla on mahdollista löytää uusia hoitosuuntia ja täsmälääkkeitä, tai sulkea pois lääkkeitä, joiden käyttöä tulisi välttää. Testeistä voi olla apua myös syövän alkuperän, ennusteen ja uusiutumisriskin selvittämisessä.

Syövän molekyylidiagnostiikan avulla on mahdollista löytää uusia hoitosuuntia ja lääkkeitä. Docrates Syöpäsairaalan hyödyntämät uudet geeni- ja molekyylitestit tuovat lisäarvoa etenkin vaikeammin hoidettaviin ja harvinaisempiin syöpätyyppeihin, joihin tavanomaiset hoitomuodot eivät ole purreet.

Eräiden lääkkeiden kohdalla tietyillä geenimuutoksilla on lääkkeen tehoon merkittävä vaikutus: juuri tähän syöpätyyppiin kyseinen lääke ei välttämättä tehoa tai tehoaa erittäin hyvin. Hoitoja pyritäänkin Docrateella kohdistamaan syöpien alatyyppeihin, mikä on parantanut monien huonomman ennusteen potilasryhmien hoitotuloksia. Potilaan kannalta tämä on tietenkin ensiarvoisen tärkeää paranemisen lisäksi myös elämänlaadun kannalta.

Docrateella on käytössään useita eri geeni- ja muita testejä, joiden ideana on kasvaimen tarkan profiloinnin kautta saada lisätietoa siitä, mitä lääkkeitä tulisi käyttää (esim. täsmälääkkeitä), ja mitä lääkkeitä tulisi välttää niiden todennäköisen tehottomuuden vuoksi. Vuoden 2023 alussa otimme käyttöön uuden nestebiopsian (Signatera), joka auttaa syövän uusiutumisriskin selvittämisessä.

Testit tehdään joko kudosnäytteestä, verestä tai syljestä.

Esimerkkejä Docrateella käytössä olevista geeni- ja molekyylitesteistä

Signatera nestebiopsia

Nestebiopsia, jonka avulla verestä voidaan löytää merkkejä uusiutumassa olevasta syövästä joskus jopa kuukausia ­ennen perinteisesti syövänhoidossa käytössä olevia kuvantamistutkimuksia tai verikokeita. Testitulos antaa uutta tietoa hoitopäätösten ja seurannan optimointiin. Tällä hetkellä testiä voidaan hyödyntää esimerkiksi suolisto-rinta-keuhko- ja virtsarakon syöpien kohdalla niin hoitovasteen selvittämiseksi kuin leikkaushoidon jälkeen ennen lääkehoitojen aloittamista tai ennustamaan mahdollista uusiutumista.

Testausmenetelmä perustuu veressä kiertävän kasvainperäisen DNA:n tunnistamiseen. Nestebiopsia voi identifioida mikroskooppisen syövän leikkauksen jälkeen, tai vasta molekyylitasolla kehittymässä olevan syövän ja uusiutuneen syövän nopeammin kuin perinteisemmät menetelmät jäljittämällä verestä kasvainperäistä DNA:ta, jota syöpäsolusta vapautuu vereen.

OncotypeDX

Oncotype DX testiä käytetään rintasyövän liitännäislääkehoitoa suunniteltaessa, tilanteissa joissa arvioidaan, että solunsalpaajahoidoista voisi luopua ennustetta huonontamatta. Testi tehdään rinnan kasvaimen kudosnäytteestä. Lue lisää: breast-cancer.oncotypedx.com/en-GB/Patient-Invasive

Geenitestien tutkimustulokset

Kaikkiin tutkimuksiin liittyy testiä suorittavan laboratorion kattava lausunto. On tärkeää, että tutkimustulos käydään huolella läpi hoitavan lääkärin kanssa. Näin voidaan varmistua siitä, että tutkimustuloksen tulkinta ja tutkimustuloksista johtuvat toimenpiteet ovat oikeat.

Haluatko lisätietoja?

Kysy lisää molekyylidiagnostiikasta asiantuntijoiltamme p. 010 773 2000 – Olemme täällä sinua varten.

”Syövänhoidon tulevaisuus” on jo käytössä Suomessa – geeniprofiloinnista voi olla hyötyä kaikille syöpäpotilaille

Geeniprofilointi on syöpäkasvaimen laatua kartoittava uusi menetelmä, josta on tällä hetkellä hyötyä joka viidennen syöpäpotilaan hoitosuunnitelmaa laadittaessa, arvioi Docrates Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri Juha Kononen. Syövän perimän selvittävällä geeniprofiloinnilla saadaan entistä tarkempaa tietoa oikean lääkkeen valintaan ja tehokkaaseen yksilölliseen hoitoon, ja erityisen suuri apu siitä on ei-pienisoluista keuhkosyöpää sairastaville.

Lue lisää

Miksi potilaamme ovat valinneet Docrates Syöpäsairaalan?

Miksi potilaamme valitsevat yksityisen syöpäsairaalan maassa, jossa on saatavilla myös maailman parhaisiin kuuluva julkinen syövänhoito? Yksi syy on viiveettömyys. Docrates...

Lue lisää

Aidosti yksilöllistä syövänhoitoa – Mistä on kyse, ja mitä se tarkoittaa potilaalle?

Aidosti yksilöllinen syövänhoito perustuu geeneihin ja yksilöllisiin tarpeisiin. Docrates Syöpäsairaalassa hoitoa toteutetaan yksilöllisen syövänhoidon ylilääkäri Juha Konosen johdolla.

Tutustu sairaalamme johtavaan ylilääkäriin Juha Konoseen

Docrates Syöpäsairaalan johtavana ylilääkärinä toimii tammikuussa 2021 aloittanut Juha Kononen. Kononen on aiemmin toiminut Docrateella yksilöllisen syövänhoidon ylilääkärinä. Johtavana ylilääkärinä...

Geenitestaus mullistaa syövänhoitoa – Mitä se tarkoittaa yksittäiselle potilaalle?

Genomitieto on muuttanut käsitystämme syövänhoidosta, erityisesti edenneiden syöpien kohdalla. Geeniprofiloinnin ansiosta voimme jo tänä päivänä antaa yksilöllistä, tutkimusnäyttöön perustuvaa täsmähoitoa...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16