Vaikka keuhkosyöpä on Suomessa vähentynyt, on se yhä yksi eniten syöpäkuolleisuutta aiheuttava suomalaisten syöpäsairaus. Keuhkosyöpä on Suomessa miesten toiseksi yleisin syöpä heti eturauhassyövän jälkeen. Vain vajaa kolmasosa uusista tapauksista todetaan naisilla, mutta heidän osuutensa on lisääntymässä nopeasti naisten tupakoinnin yleistyessä.

Keuhkosyöpä saa alkunsa keuhkoputken tai itse keuhkokudoksen solujen muuttuessa pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä jaetaan kahteen päätyyppiin: ei-pienisoluiseen ja pienisoluiseen keuhkosyöpään. Noin 85 % kaikista keuhkosyövistä on ei-pienisoluisia keuhkosyöpiä ja loput 15 % pienisoluisia. Kummankin tyypin keuhkosyöpään on omat hoitomenetelmänsä.

Riski sairastua keuhkosyöpään

Tupakointi on tunnetuin ja tutkituin keuhkosyövän aiheuttaja: 90% keuhkosyöpätapauksista johtuu tupakanpoltosta. Myös passiivinen tupakointi eli muiden tuottamalle tupakansavulle altistuminen suurentaa sairastumisen vaaraa. Työ- ja elinympäristössä on useita keuhkosyöpävaaraa suurentavia tekijöitä, kuten arseeni, nikkeli- ja kromiyhdisteet, radon sekä asbesti.

Keuhkosyövän oireet

Keuhkosyöpä on alkuvaiheessa usein hyvin vähäoireinen oireiden ilmetessä vasta myöhäisemmässä vaiheessa. Tyypillisiä keuhkosyövän oireita ovat:

•    yskä
•    veriset yskökset
•    hengenahdistus
•    toistuvat keuhkotulehdukset
•    yleisoireet (ruokahaluttomuus, heikkous, väsymys, kuumeilu ja laihtuminen)

Joskus sairaus löytyy vasta kaulaan ilmestyvistä suurentuneista imusolmukkeista, joihin kasvain on levinnyt.

Keuhkosyövän diagnosointi

Epäiltäessä keuhkosyöpää on tärkein alkuvaiheen tutkimus yleensä keuhkoröntgenkuva. Mikäli potilaalla on ysköksiä, voidaan niistä koettaa etsiä syöpäsoluja. Tämä tapahtuu keräämällä purkkiin näytteitä ysköksistä, joita voidaan tutkia mikroskoopilla. Luottavuudeltaan tämä metodi ei ole kovin hyvä. Syöpäkasvaimesta voidaan ottaa myös ohut- tai paksuneulanäyte diagnoosin varmistamiseksi. Tähystyksessä eli bronkoskopiassa nielu puudutetaan, jonka jälkeen tähystin viedään suun ja henkitorven kautta keuhkoihin. Tämän jälkeen voidaan ottaa koepaloja eli biopsioita.

Mikäli tautia ei pystytä varmuudella toteamaan edellä mainituilla keinoilla, kasvaimesta voidaan ottaa kudosnäyte ihon lävitse ohuella neulalla. Kasvaimen sijainti keuhkoissa vaikuttaa siihen, voidaanko tämä toimenpide tehdä. Neula kohdistetaan oikeaan paikkaan joko ultraäänitutkimuksen ohjaamana tai tietokonetomografian avulla. Tutkimus saattaa olla potilaasta epämiellyttävä, mutta se kestää onneksi vain lyhyen ajan. Kudosnäytteestä tutkitaan mikroskooppissa löytyykö syöpäsoluja.

Oikeanlaisen hoidon suunnittelussa on tärkeää määrittää solutyyppi eli se onko syöpä ei-pienisoluinen vai pienisoluinen. Sairauden levinneisyyttä tutkitaan yleensä keuhkojen tietokonetomografialla eli kerroskuvauksella. Se antaa viitteitä siitä, onko kasvain levinnyt välikarsinan imusolmukkeisiin keuhkojen väliin tai muualle keuhkoihin.

Keuhkosyövän hoito

Keuhkosyöpää on mahdollista hoitaa usealla eri tavalla: leikkauksella, sädehoidolla, solunsalpaajilla tai muilla täsmälääkkeillä. Keuhkosyövän hoitomuotoon vaikuttavat solutyypin lisäksi sairauden levinneisyysaste, potilaan ikä ja sukupuoli ja yleisoireiden esiintyminen (laihtuminen) ennen hoitoa.

Ei-pienisoluisen keuhkosyöpäkasvaimen ensisijainen hoitomuoto on aina leikkaushoito, joka on ainoa keuhkosyövän parantava hoitomuoto. Leikkaus on vaativa toimenpide ja mahdollinen vain, jos potilaan kunto sen sallii, syövän solutyyppi varmistuu ei-pienisoluiseksi ja syöpä on paikallinen. Pienisoluisissa keuhkosyövissä leikkaushoito on mahdollinen vain riittävän pienelle alueelle rajoittuneissa tapauksissa; keskeinen hoitomuoto pienisoluisissa keuhkosyövissä on solunsalpaajalääkitys. Kumpaankin syöpään on tehokasta käyttää myös kemosädehoitoa (sytostaattien ja sädehoidon yhdistelmää), joka voi estää taudin etenemistä sekä parantaa potilaiden elämänlaatua sekä pidentää elinaikaa.

Keuhkosyöpä lähettää helposti etäpesäkkeitä muualle kehoon, jolloin hoitona käytetään lääkkeitä ja sädehoitoa. Keuhkosyövälle on tyypillistä levitä muun muassa aivoihin. Jos potilaalla todetaan keuhkosyövän aiheuttamat etäpesäkkeet, on tärkeää aloittaa sädehoito nopeasti hyvän hoitovasteen saavuttamiseksi. Lue aivoihin levinneen keuhkosyövän täsmäsädehoidosta.

Keuhkosyövän hoito Docrates Syöpäsairaalassa

Keuhkosyöpään perehtynyt hoitotiimimme tarjoaa potilaalle yksilöllisesti räätälöidyn ja kokonaisvaltaisen diagnostiikan, innovatiiviset hoidot ja uusimmat lääkkeet. Hoitotiimillämme on vuosien kokemus syövänhoidosta ja omistautunut asenne työhönsä. Hoidamme potilaita uusimpien kansainvälisten ja kotimaisten hoitosuositusten mukaisesti.

Jos epäilette keuhkosyöpää tai olette saanut syöpädiagnoosin, pääsette Docrateen erikoislääkärin vastaanotolle viiveettä ja ilman lähetettä. Ystävällinen henkilöstömme ymmärtää syöpään liittyvän pelkoja ja huolia ja antaa tukea heti ensi kontaktista lähtien.

Keuhkosyövän asiantuntijamme

Hoitotiimissämme on useita erikoislääkäreitä, mukaan lukien onkologit, sädehoitolääkärit, kirurgit, isotooppilääkäri, radiologi, patologi sekä lisäksi hoitajat, jotka kaikki ovat kokeneita keuhkosyövän hoidon asiantuntijoita. Moniammatillinen hoitotiimi tekee tiivistä yhteistyötä tarkan diagnoosin eteen ja parhaan mahdollisen hoitosuunnitelman laatimiseksi. Meillä on mahdollisuus osallistua kliinisiin lääketutkimuksiin ja tarjoamme myös tukipalveluja kuten fysio- ja ravitsemusterapiaa.

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä, hoitoon viikossa
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
Ajanvaraus 010 773 2000 ma-to 8-18, pe 8-16